Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne.
Foto: Ola Torkelsson

Carin Stoeckmanns pappa Christer sa: “Det blåser alltid på toppen. Du måste lära dig att leva med att alla inte tycker som du.”

NYHET Publicerad

Byggherre största kvinnliga företagaren

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne, är den kvinnliga företagare som driver det omsättningsmässigt största företaget i Sverige. Med en omsättning på närmare en miljard kronor toppar hon Entreprenörs topp-50-lista. "Det känns förstås kul, men väldigt oväntat. Jag betraktar ju mitt byggföretag som medelstort och trodde det fanns många fler kvinnor som driver lika stora företag som jag", säger hon.

Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne.

Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne.

Foto: Ola Torkelsson

Carin Stoeckmann blir uppriktigt förvånad när hon nås av beskedet att hon är Sveriges största kvinnliga företagare, räknat efter omsättning.

– Det känns förstås kul, men väldigt oväntat. Jag betraktar ju mitt byggföretag som medelstort och trodde det fanns många fler kvinnor som driver lika stora företag som jag. Kanske är det samtidigt lite trist att det inte finns fler kvinnor som äger och driver verksamheter med en miljardomsättning, säger hon.

Det var 2005 som hon tog över vd-rollen i familjeföretaget Byggmästarn, ett byggföretag som hennes pappa Christer Dahlén startade 1993.  

– Det var självklart att det var jag som skulle ta över. Mina bröder jobbade ju inte ens i företaget, utan arbetade med it i andra företag, säger hon.

Själv började Carin Stoeckmann jobba deltid med administrationen i företaget redan som 21-åring eftersom ”hon kunde lite data”. När hon var klar med sin magisterexamen vid Lunds universitet tog hon steget fullt ut och började jobba på heltid i familjeföretaget. Nio år senare utsågs hon till vd. Då omsatte Byggmästarn drygt 300 miljoner kronor, men nu har den siffran mer än tredubblats. Pappa Christer är fortfarande styrelseordförande, men han är inte längre aktiv i driften av bolaget, som ägs av familjen. Carin Stoeckmann äger själv 30 procent.

Att verka i Skåne har alltid varit Byggmästarns huvudfokus och Carin Stoeckmann har fortsatt på den inslagna vägen. Hon ser dock stora utvecklingsmöjligheter för byggföretaget, särskilt om bostadsbyggandet kunde få friare tyglar. Hon vill satsa på att bygga hållbara flerbostadshus, på bra mark och med goda energikällor.

– Byggföretag drivs förstås av lönsamhet och idag kan vi inte bygga hyresrätter på grund av den hämmande hyresregleringen. Visst är höga byggkostnader och skatter också problem, men att avskaffa hyresregleringen är den viktigaste reformen som skulle få mitt företag att växa, säger Carin Stoeckmann.

Annons

Hon får ofta frågor om hur det är att vara vd och kvinna i ett mansdominerat företag och en mansdominerad bransch. Carin Stoeckmann menar att det ibland, särskilt i början, kunde råda osäkerhet om hennes kompetens men att hon då helt enkelt fick bevisa att hon har tillräckliga kunskaper. Dessutom fick hon tidigt uppbackning av män i byggbranschen som lyfte fram henne och bad andra lyssna på vad hon hade att säga. Hon konstaterar att det hjälpte mycket.

Hennes ledarskap präglas av två råd som hon fått av sin pappa.  

– Pappa sa: ”Det blåser alltid på toppen. Du måste lära dig att leva med alla inte tycker som du”. Han sa även: ”Håll allt enkelt och krångla inte till det”, vilket jag försökt tillämpa, säger Carin Stoeckmann.

– I mitt ledarskap försöker jag fokusera på enkelhet. Jag låter medarbetarna fatta sina egna beslut och vill inte att de ska vara så fokuserade på titlar. Jag försöker utöva ett personligt ledarskap och se alla medarbetare. Därför är jag ofta ute i organisationen, jag besöker byggen och pratar med medarbetarna. Det är medarbetarna som är vår främsta resurs.

Monica Renstig

Byggherre i topp

Namn: Carin Stoeckmann
Ålder: 45 år
Gör: Vd
Bor: Strandbaden, Höganäs
Familj: Man och två tonåringar, samt en matglad labrador
Fritid: Inte så mycket egen, men spenderar ledig tid bland hästar
Utmärkelser: Årets kvinnliga stjärnskott i syd 2011, finalist till Morotspriset (ledare) 2012, Mazars pris för hållbart företag 2016

Skånskt miljardföretag

Namn: Byggmästarn i Skåne AB
Startår: 1993
Verksamhet: Byggentreprenör
Ägare: Familjeföretag
Vd: Carin Stoeckmann
Antal anställda: 200
Omsättning: 1 miljard kronor

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Fler äldre sätter högre tryck på välfärden

VÄLFÄRD Antalet stockholmare som är över åttio år kommer att öka dramatiskt de närmsta åren, vilket ställer större krav på utvecklingen. Men Reepalu-utredningen sätter käppar i hjulen för utvecklingen. "Jag hoppas att politikerna kommer att sansa sig", säger Catharina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.