Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne.
Foto: Ola Torkelsson

Carin Stoeckmanns pappa Christer sa: “Det blåser alltid på toppen. Du måste lära dig att leva med att alla inte tycker som du.”

NYHET Publicerad

Byggherre största kvinnliga företagaren

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne, är den kvinnliga företagare som driver det omsättningsmässigt största företaget i Sverige. Med en omsättning på närmare en miljard kronor toppar hon Entreprenörs topp-50-lista. "Det känns förstås kul, men väldigt oväntat. Jag betraktar ju mitt byggföretag som medelstort och trodde det fanns många fler kvinnor som driver lika stora företag som jag", säger hon.

Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne.

Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne.

Foto: Ola Torkelsson

Carin Stoeckmann blir uppriktigt förvånad när hon nås av beskedet att hon är Sveriges största kvinnliga företagare, räknat efter omsättning.

– Det känns förstås kul, men väldigt oväntat. Jag betraktar ju mitt byggföretag som medelstort och trodde det fanns många fler kvinnor som driver lika stora företag som jag. Kanske är det samtidigt lite trist att det inte finns fler kvinnor som äger och driver verksamheter med en miljardomsättning, säger hon.

Det var 2005 som hon tog över vd-rollen i familjeföretaget Byggmästarn, ett byggföretag som hennes pappa Christer Dahlén startade 1993.  

– Det var självklart att det var jag som skulle ta över. Mina bröder jobbade ju inte ens i företaget, utan arbetade med it i andra företag, säger hon.

Själv började Carin Stoeckmann jobba deltid med administrationen i företaget redan som 21-åring eftersom ”hon kunde lite data”. När hon var klar med sin magisterexamen vid Lunds universitet tog hon steget fullt ut och började jobba på heltid i familjeföretaget. Nio år senare utsågs hon till vd. Då omsatte Byggmästarn drygt 300 miljoner kronor, men nu har den siffran mer än tredubblats. Pappa Christer är fortfarande styrelseordförande, men han är inte längre aktiv i driften av bolaget, som ägs av familjen. Carin Stoeckmann äger själv 30 procent.

Att verka i Skåne har alltid varit Byggmästarns huvudfokus och Carin Stoeckmann har fortsatt på den inslagna vägen. Hon ser dock stora utvecklingsmöjligheter för byggföretaget, särskilt om bostadsbyggandet kunde få friare tyglar. Hon vill satsa på att bygga hållbara flerbostadshus, på bra mark och med goda energikällor.

– Byggföretag drivs förstås av lönsamhet och idag kan vi inte bygga hyresrätter på grund av den hämmande hyresregleringen. Visst är höga byggkostnader och skatter också problem, men att avskaffa hyresregleringen är den viktigaste reformen som skulle få mitt företag att växa, säger Carin Stoeckmann.

Annons

Hon får ofta frågor om hur det är att vara vd och kvinna i ett mansdominerat företag och en mansdominerad bransch. Carin Stoeckmann menar att det ibland, särskilt i början, kunde råda osäkerhet om hennes kompetens men att hon då helt enkelt fick bevisa att hon har tillräckliga kunskaper. Dessutom fick hon tidigt uppbackning av män i byggbranschen som lyfte fram henne och bad andra lyssna på vad hon hade att säga. Hon konstaterar att det hjälpte mycket.

Hennes ledarskap präglas av två råd som hon fått av sin pappa.  

– Pappa sa: ”Det blåser alltid på toppen. Du måste lära dig att leva med alla inte tycker som du”. Han sa även: ”Håll allt enkelt och krångla inte till det”, vilket jag försökt tillämpa, säger Carin Stoeckmann.

– I mitt ledarskap försöker jag fokusera på enkelhet. Jag låter medarbetarna fatta sina egna beslut och vill inte att de ska vara så fokuserade på titlar. Jag försöker utöva ett personligt ledarskap och se alla medarbetare. Därför är jag ofta ute i organisationen, jag besöker byggen och pratar med medarbetarna. Det är medarbetarna som är vår främsta resurs.

Monica Renstig

Byggherre i topp

Namn: Carin Stoeckmann
Ålder: 45 år
Gör: Vd
Bor: Strandbaden, Höganäs
Familj: Man och två tonåringar, samt en matglad labrador
Fritid: Inte så mycket egen, men spenderar ledig tid bland hästar
Utmärkelser: Årets kvinnliga stjärnskott i syd 2011, finalist till Morotspriset (ledare) 2012, Mazars pris för hållbart företag 2016

Skånskt miljardföretag

Namn: Byggmästarn i Skåne AB
Startår: 1993
Verksamhet: Byggentreprenör
Ägare: Familjeföretag
Vd: Carin Stoeckmann
Antal anställda: 200
Omsättning: 1 miljard kronor

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.