Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne.
Foto: Ola Torkelsson

Carin Stoeckmanns pappa Christer sa: “Det blåser alltid på toppen. Du måste lära dig att leva med att alla inte tycker som du.”

NYHET Publicerad

Byggherre största kvinnliga företagaren

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne, är den kvinnliga företagare som driver det omsättningsmässigt största företaget i Sverige. Med en omsättning på närmare en miljard kronor toppar hon Entreprenörs topp-50-lista. "Det känns förstås kul, men väldigt oväntat. Jag betraktar ju mitt byggföretag som medelstort och trodde det fanns många fler kvinnor som driver lika stora företag som jag", säger hon.

Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne.

Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne.

Foto: Ola Torkelsson

Carin Stoeckmann blir uppriktigt förvånad när hon nås av beskedet att hon är Sveriges största kvinnliga företagare, räknat efter omsättning.

– Det känns förstås kul, men väldigt oväntat. Jag betraktar ju mitt byggföretag som medelstort och trodde det fanns många fler kvinnor som driver lika stora företag som jag. Kanske är det samtidigt lite trist att det inte finns fler kvinnor som äger och driver verksamheter med en miljardomsättning, säger hon.

Det var 2005 som hon tog över vd-rollen i familjeföretaget Byggmästarn, ett byggföretag som hennes pappa Christer Dahlén startade 1993.  

– Det var självklart att det var jag som skulle ta över. Mina bröder jobbade ju inte ens i företaget, utan arbetade med it i andra företag, säger hon.

Själv började Carin Stoeckmann jobba deltid med administrationen i företaget redan som 21-åring eftersom ”hon kunde lite data”. När hon var klar med sin magisterexamen vid Lunds universitet tog hon steget fullt ut och började jobba på heltid i familjeföretaget. Nio år senare utsågs hon till vd. Då omsatte Byggmästarn drygt 300 miljoner kronor, men nu har den siffran mer än tredubblats. Pappa Christer är fortfarande styrelseordförande, men han är inte längre aktiv i driften av bolaget, som ägs av familjen. Carin Stoeckmann äger själv 30 procent.

Att verka i Skåne har alltid varit Byggmästarns huvudfokus och Carin Stoeckmann har fortsatt på den inslagna vägen. Hon ser dock stora utvecklingsmöjligheter för byggföretaget, särskilt om bostadsbyggandet kunde få friare tyglar. Hon vill satsa på att bygga hållbara flerbostadshus, på bra mark och med goda energikällor.

– Byggföretag drivs förstås av lönsamhet och idag kan vi inte bygga hyresrätter på grund av den hämmande hyresregleringen. Visst är höga byggkostnader och skatter också problem, men att avskaffa hyresregleringen är den viktigaste reformen som skulle få mitt företag att växa, säger Carin Stoeckmann.

Annons

Hon får ofta frågor om hur det är att vara vd och kvinna i ett mansdominerat företag och en mansdominerad bransch. Carin Stoeckmann menar att det ibland, särskilt i början, kunde råda osäkerhet om hennes kompetens men att hon då helt enkelt fick bevisa att hon har tillräckliga kunskaper. Dessutom fick hon tidigt uppbackning av män i byggbranschen som lyfte fram henne och bad andra lyssna på vad hon hade att säga. Hon konstaterar att det hjälpte mycket.

Hennes ledarskap präglas av två råd som hon fått av sin pappa.  

– Pappa sa: ”Det blåser alltid på toppen. Du måste lära dig att leva med alla inte tycker som du”. Han sa även: ”Håll allt enkelt och krångla inte till det”, vilket jag försökt tillämpa, säger Carin Stoeckmann.

– I mitt ledarskap försöker jag fokusera på enkelhet. Jag låter medarbetarna fatta sina egna beslut och vill inte att de ska vara så fokuserade på titlar. Jag försöker utöva ett personligt ledarskap och se alla medarbetare. Därför är jag ofta ute i organisationen, jag besöker byggen och pratar med medarbetarna. Det är medarbetarna som är vår främsta resurs.

Monica Renstig

Byggherre i topp

Namn: Carin Stoeckmann
Ålder: 45 år
Gör: Vd
Bor: Strandbaden, Höganäs
Familj: Man och två tonåringar, samt en matglad labrador
Fritid: Inte så mycket egen, men spenderar ledig tid bland hästar
Utmärkelser: Årets kvinnliga stjärnskott i syd 2011, finalist till Morotspriset (ledare) 2012, Mazars pris för hållbart företag 2016

Skånskt miljardföretag

Namn: Byggmästarn i Skåne AB
Startår: 1993
Verksamhet: Byggentreprenör
Ägare: Familjeföretag
Vd: Carin Stoeckmann
Antal anställda: 200
Omsättning: 1 miljard kronor

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.