Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne.
Foto: Ola Torkelsson

Carin Stoeckmanns pappa Christer sa: “Det blåser alltid på toppen. Du måste lära dig att leva med att alla inte tycker som du.”

NYHET Publicerad

Byggherre största kvinnliga företagaren

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne, är den kvinnliga företagare som driver det omsättningsmässigt största företaget i Sverige. Med en omsättning på närmare en miljard kronor toppar hon Entreprenörs topp-50-lista. "Det känns förstås kul, men väldigt oväntat. Jag betraktar ju mitt byggföretag som medelstort och trodde det fanns många fler kvinnor som driver lika stora företag som jag", säger hon.

Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne.

Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne.

Foto: Ola Torkelsson

Carin Stoeckmann blir uppriktigt förvånad när hon nås av beskedet att hon är Sveriges största kvinnliga företagare, räknat efter omsättning.

– Det känns förstås kul, men väldigt oväntat. Jag betraktar ju mitt byggföretag som medelstort och trodde det fanns många fler kvinnor som driver lika stora företag som jag. Kanske är det samtidigt lite trist att det inte finns fler kvinnor som äger och driver verksamheter med en miljardomsättning, säger hon.

Det var 2005 som hon tog över vd-rollen i familjeföretaget Byggmästarn, ett byggföretag som hennes pappa Christer Dahlén startade 1993.  

– Det var självklart att det var jag som skulle ta över. Mina bröder jobbade ju inte ens i företaget, utan arbetade med it i andra företag, säger hon.

Själv började Carin Stoeckmann jobba deltid med administrationen i företaget redan som 21-åring eftersom ”hon kunde lite data”. När hon var klar med sin magisterexamen vid Lunds universitet tog hon steget fullt ut och började jobba på heltid i familjeföretaget. Nio år senare utsågs hon till vd. Då omsatte Byggmästarn drygt 300 miljoner kronor, men nu har den siffran mer än tredubblats. Pappa Christer är fortfarande styrelseordförande, men han är inte längre aktiv i driften av bolaget, som ägs av familjen. Carin Stoeckmann äger själv 30 procent.

Att verka i Skåne har alltid varit Byggmästarns huvudfokus och Carin Stoeckmann har fortsatt på den inslagna vägen. Hon ser dock stora utvecklingsmöjligheter för byggföretaget, särskilt om bostadsbyggandet kunde få friare tyglar. Hon vill satsa på att bygga hållbara flerbostadshus, på bra mark och med goda energikällor.

– Byggföretag drivs förstås av lönsamhet och idag kan vi inte bygga hyresrätter på grund av den hämmande hyresregleringen. Visst är höga byggkostnader och skatter också problem, men att avskaffa hyresregleringen är den viktigaste reformen som skulle få mitt företag att växa, säger Carin Stoeckmann.

Annons

Hon får ofta frågor om hur det är att vara vd och kvinna i ett mansdominerat företag och en mansdominerad bransch. Carin Stoeckmann menar att det ibland, särskilt i början, kunde råda osäkerhet om hennes kompetens men att hon då helt enkelt fick bevisa att hon har tillräckliga kunskaper. Dessutom fick hon tidigt uppbackning av män i byggbranschen som lyfte fram henne och bad andra lyssna på vad hon hade att säga. Hon konstaterar att det hjälpte mycket.

Hennes ledarskap präglas av två råd som hon fått av sin pappa.  

– Pappa sa: ”Det blåser alltid på toppen. Du måste lära dig att leva med alla inte tycker som du”. Han sa även: ”Håll allt enkelt och krångla inte till det”, vilket jag försökt tillämpa, säger Carin Stoeckmann.

– I mitt ledarskap försöker jag fokusera på enkelhet. Jag låter medarbetarna fatta sina egna beslut och vill inte att de ska vara så fokuserade på titlar. Jag försöker utöva ett personligt ledarskap och se alla medarbetare. Därför är jag ofta ute i organisationen, jag besöker byggen och pratar med medarbetarna. Det är medarbetarna som är vår främsta resurs.

Monica Renstig

Byggherre i topp

Namn: Carin Stoeckmann
Ålder: 45 år
Gör: Vd
Bor: Strandbaden, Höganäs
Familj: Man och två tonåringar, samt en matglad labrador
Fritid: Inte så mycket egen, men spenderar ledig tid bland hästar
Utmärkelser: Årets kvinnliga stjärnskott i syd 2011, finalist till Morotspriset (ledare) 2012, Mazars pris för hållbart företag 2016

Skånskt miljardföretag

Namn: Byggmästarn i Skåne AB
Startår: 1993
Verksamhet: Byggentreprenör
Ägare: Familjeföretag
Vd: Carin Stoeckmann
Antal anställda: 200
Omsättning: 1 miljard kronor

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.