Byggherre största kvinnliga företagaren

Carin Stoeckmann, vd för Byggmästarn i Skåne.
Foto: Ola Torkelsson
Carin Stoeckmanns pappa Christer sa: “Det blåser alltid på toppen. Du måste lära dig att leva med att alla inte tycker som du.”
54

Topp-50-listan Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne, är den kvinnliga företagare som driver det omsättningsmässigt största företaget i Sverige. Med en omsättning på närmare en miljard kronor toppar hon Entreprenörs topp-50-lista. "Det känns förstås kul, men väldigt oväntat. Jag betraktar ju mitt byggföretag som medelstort och trodde det fanns många fler kvinnor som driver lika stora företag som jag", säger hon.

Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne.
Foto: Ola Torkelsson
Carin Stoeckmann, ägare och vd för Byggmästarn i Skåne.

Carin Stoeckmann blir uppriktigt förvånad när hon nås av beskedet att hon är Sveriges största kvinnliga företagare, räknat efter omsättning.

– Det känns förstås kul, men väldigt oväntat. Jag betraktar ju mitt byggföretag som medelstort och trodde det fanns många fler kvinnor som driver lika stora företag som jag. Kanske är det samtidigt lite trist att det inte finns fler kvinnor som äger och driver verksamheter med en miljardomsättning, säger hon.

Det var 2005 som hon tog över vd-rollen i familjeföretaget Byggmästarn, ett byggföretag som hennes pappa Christer Dahlén startade 1993.  

– Det var självklart att det var jag som skulle ta över. Mina bröder jobbade ju inte ens i företaget, utan arbetade med it i andra företag, säger hon.

Själv började Carin Stoeckmann jobba deltid med administrationen i företaget redan som 21-åring eftersom ”hon kunde lite data”. När hon var klar med sin magisterexamen vid Lunds universitet tog hon steget fullt ut och började jobba på heltid i familjeföretaget. Nio år senare utsågs hon till vd. Då omsatte Byggmästarn drygt 300 miljoner kronor, men nu har den siffran mer än tredubblats. Pappa Christer är fortfarande styrelseordförande, men han är inte längre aktiv i driften av bolaget, som ägs av familjen. Carin Stoeckmann äger själv 30 procent.

Att verka i Skåne har alltid varit Byggmästarns huvudfokus och Carin Stoeckmann har fortsatt på den inslagna vägen. Hon ser dock stora utvecklingsmöjligheter för byggföretaget, särskilt om bostadsbyggandet kunde få friare tyglar. Hon vill satsa på att bygga hållbara flerbostadshus, på bra mark och med goda energikällor.

– Byggföretag drivs förstås av lönsamhet och idag kan vi inte bygga hyresrätter på grund av den hämmande hyresregleringen. Visst är höga byggkostnader och skatter också problem, men att avskaffa hyresregleringen är den viktigaste reformen som skulle få mitt företag att växa, säger Carin Stoeckmann.

Hon får ofta frågor om hur det är att vara vd och kvinna i ett mansdominerat företag och en mansdominerad bransch. Carin Stoeckmann menar att det ibland, särskilt i början, kunde råda osäkerhet om hennes kompetens men att hon då helt enkelt fick bevisa att hon har tillräckliga kunskaper. Dessutom fick hon tidigt uppbackning av män i byggbranschen som lyfte fram henne och bad andra lyssna på vad hon hade att säga. Hon konstaterar att det hjälpte mycket.

Hennes ledarskap präglas av två råd som hon fått av sin pappa.  

– Pappa sa: ”Det blåser alltid på toppen. Du måste lära dig att leva med alla inte tycker som du”. Han sa även: ”Håll allt enkelt och krångla inte till det”, vilket jag försökt tillämpa, säger Carin Stoeckmann.

– I mitt ledarskap försöker jag fokusera på enkelhet. Jag låter medarbetarna fatta sina egna beslut och vill inte att de ska vara så fokuserade på titlar. Jag försöker utöva ett personligt ledarskap och se alla medarbetare. Därför är jag ofta ute i organisationen, jag besöker byggen och pratar med medarbetarna. Det är medarbetarna som är vår främsta resurs.

Monica Renstig

Byggherre i topp

Namn: Carin Stoeckmann
Ålder: 45 år
Gör: Vd
Bor: Strandbaden, Höganäs
Familj: Man och två tonåringar, samt en matglad labrador
Fritid: Inte så mycket egen, men spenderar ledig tid bland hästar
Utmärkelser: Årets kvinnliga stjärnskott i syd 2011, finalist till Morotspriset (ledare) 2012, Mazars pris för hållbart företag 2016

Skånskt miljardföretag

Namn: Byggmästarn i Skåne AB
Startår: 1993
Verksamhet: Byggentreprenör
Ägare: Familjeföretag
Vd: Carin Stoeckmann
Antal anställda: 200
Omsättning: 1 miljard kronor