Byggherren på Wenngarns slott

Olle Larsson2
403

Entreprenör Det har befolkats av kungligheter och rika adelsmän, av alkoholister och kriminella gäng. Wenngarns slott utanför Sigtuna har en minst sagt brokig historia. Nu har slottets nya herre, byggentreprenören Olle Larsson, tagit på sig sisyfosuppdraget att förvandla skandalslottet till ett modernt bysamhälle.

Olle på Wenngarn
Wenngarns slott utanför Sigtuna har befolkats av kungligheter och alkoholister. Nu har byggentreprenören Olle Larsson tagit över och byggt upp ett modernt bysamhälle kring slottet, som är områdets hjärta.
Olle Larsson
Olle Larsson hälsar alla välkomna till byslottet Wenngarn.
Wenngarn
När Olle Larsson först kom till Wenngarn var området igenväxt och förfallet. Nu har den gamla barockparken återfått sin forna glans.

Natten till den 1 oktober 2013 brinner det på Wenngarns slott. Det är samma dag som den nya ägaren Olle Larsson ska få tillträde till sitt drömprojekt. Den ryska maffian, som sedan ett par år tillbaka bedrivit en ljusskygg verksamhet på det förfallna slottområdet, vill inte flytta på sig, i alla fall inte utan kompensation.

– Flera miljoner kronor krävde det kriminella gänget för att dra. Men det hade jag naturligtvis inte en tanke på att betala, säger Olle Larsson, när vi går förbi husgrunden till en av de nedbrunna byggnaderna. Det är en av få byggnader på området som inte har renoverats eller byggts upp igen, utan som i stället blivit en del av berättelsen kring Wenngarn.

Och Olle Larsson själv älskar att berätta historier. Han pekar, visar och berättar om Sveriges äldsta bevarade brev, från 1164, som handlar om Wenngarn, om Vasaätten som huserade här på 1500-talet och om slottets storhetstid på 1600-talet när Magnus Gabriel De la Gardie förvandlade ägorna till en magisk plats. Han berättar också historier från Wenngarns mindre glamorösa tid som statlig alkoholistanstalt under större delen av 1900-talet.  

– Bollhallen fungerade både som gymnastik- och samlingssal, säger Olle Larsson, och drar fram sin stora nyckelknippa.

– Här brukade de intagna alkoholisterna få titta på bio. Trots att det bara visades svartvita journalfilmer var visningarna väldigt populära. Senare uppdagades det att biografmaskinisten extraknäckte som spritsmugglare, fortsätter han och skrattar.

Olle Larssons förälskelse i Wenngarn börjar år 2010. Trots förfallet, de nedgångna byggnaderna och den igenväxta parken såg han en fantastisk plats. Han insåg också att slottets läge mittemellan Stockholm och Uppsala och bara 15 kilometer från Arlanda hade potential att locka både boende och besökare. Han bestämde sig där och då för att genom sitt byggföretag Sisyfosgruppen försöka köpa fastigheten och återupprätta Wenngarns forna glans.

– Sisyfos är specialiserat på fastighetsförädling och på att renovera och bygga om äldre byggnader, så det var perfekt för oss, säger Olle Larsson.

Att projektet var långt mycket större och mer omfattande än något annat byggprojekt som företaget någonsin gett sig på var inget som hindrade Olle Larsson. Wenngarns slottsområde bestod av 70 byggnader på sammanlagt 26 000 kvadratmeter och 35 hektar mark, allt i mycket dåligt skick. Att den dåvarande ägaren, en tysk vid namn Randolf Schunzel, ville ha 125 miljoner kronor för att sälja var heller inget som stoppade Olle Larsson.

– Jag blev helt besatt av tanken på denna pärla, som hade förvandlats till en skamfläck. Det blev mitt absoluta drömprojekt även om jag från början saknade de pengar som krävdes.

Ett febrilt förberedelsearbete påbörjades. Olle Larsson jobbade hårdare än någonsin med andra renoveringsprojekt inom Sisyfosgruppen för att få ihop ett större eget kapital. Företaget sysslar i första hand med lyx- och vindsrenoveringar i Stockholms innerstad och är kanske mest känt för att ha renoverat den kyrka på Östermalm som Zlatan Ibrahimovic köpt.

– I Sisyfos har vi alltid legat lågt och inte gjort någon större marknadsföring av varken företaget eller våra projekt eftersom kunderna främst varit privatpersoner. Med Wenngarn är det helt annorlunda. Här har det handlat om att involvera och förankra visionen hos så många människor som möjligt, säger Olle Larsson.  

Den största utmaningen var att skapa förtroende och övertyga politikerna i Sigtuna kommun om att han var rätt person och hade rätt organisation för projektet.

– De trodde säkert att jag var galen på kommunen första gången som jag ringde upp och sa: ”Hej, jag heter Olle och bor i Odensala och jag tänker köpa och rusta upp Wenngarn”.

En avgörande del i hans vision var att inte bara rusta upp själva slottet utan att bygga ett helt nytt, modernt bysamhälle med bostäder, företag och besöksliv kring Wenngarn.

– Slottet är hjärtat i Wenngarns bysamhälle. Det är en gemensam resurs som alla får använda och komma med idéer kring.

För att hans vision skulle bli verklighet krävdes dock ett skyndsamt detaljplaneförfarande från kommunens sida. Under ett par år jobbade han intensivt med att få med sig politikerna och förhandla fram ett avtal med säljaren som gjorde att han kunde dra sig ur om detaljplanen inte gick igenom. Wenngarn hade varit till salu i flera år och större byggbolag än Sisyfos hade misslyckats med att ro projektet i hamn.

– Finansieringen bygger på att vi snabbt kan komma igång och sälja villor, parhus och bostadsrätter i det nya bysamhället. Utan försäljningar skulle pengarna till renoveringarna snabbt ta slut, förklarar Olle Larsson.  

Och förankringsprocessen lyckades, mycket tack vara Olles förmåga att berätta historier och göra sin vision om det öppna bysamhället levande. På bara sex månader fick han igenom detaljplanen, utan överklaganden eller protester (annat än från den ryska maffian vill säga).  På köpet blev Olle Larsson kommunens hjälte.

”När jag tillträdde som kommunstyrelsens ordförande för lite över ett år sedan, betraktades Wenngarns slott som ett hopplöst fall. Under våren 2013 berättade Olle Larsson om sina idéer och jag förstod att det var en unik möjlighet som kommunen måste ta vara på”, sa Lars Bryntesson (S), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna i samband med att detaljplanen klubbades den 20 februari 2014.

Och inte undra på att politikerna var lättade. När Olle Larsson tog över Wenngarn hittades inte mindre än 128 stulna och övergivna bilar på området. Inne i parken drev ryssarna troligtvis bordell av inredningen att döma. Den tidigare fastighetsägaren, som för övrigt blivit utsedd till en av Sveriges värsta hyresvärdar i ett granskande tv-program, hade kommit på kant med allt och alla och låtit området förfalla. Han hyrde ut till bostadslösa missbrukare, kriminella och flyktingar som inte hade någonstans att ta vägen. Det gick så långt att polis och räddningstjänst inte vågade rycka ut till Wenngarn när det kom larm därifrån.  

– Det var lite av ett laglöst land med stor social misär. En skamfläck för kommunen, säger Olle Larsson.

Men idag är det helt annorlunda. Från tillträdesdagen den 1 oktober 2013 till öppningsdagen den 1 juni 2014 lade ett arbetslag på 120 personer 120 000 arbetstimmar på att renovera, bygga upp och starta 13 nya verksamheter på slottsområdet. Den gamla alkoholistanstalten har exempelvis blivit hotell och i den gamla betongfabriken finns ett företagshotell, ett gym och en förskola. Slottet fungerar som konferensanläggning, café och utställningslokal och dessutom finns en restaurang, ett bageri och ett bryggeri på området. Även parken har återställts till sin forma barockprakt. Nästa år väntas 500 personer bo på Wenngarn och då räknar Olle Larsson med närmare 200 000 besökare.

– Det är ett unikt projekt och jag är väldigt stolt över att ha grundat Sveriges enda privata samhällsbygge.

Att Olle Larsson nu gått från att vara byggföretagare till att även driva hotell, restaurang, konferensanläggning, sportcenter och förskola verkar inte bekymra honom nämnvärt, trots bristen på erfarenhet.  

– Jag kan inte ett dugg om att driva hotell eller sportcenter, men jag har anställt medarbetare som kan det. Med tiden hoppas jag naturligtvis att andra entreprenörer ska vilja ta över olika delar av verksamheten på Wenngarn och fortsätta att förvalta det som vi byggt upp. Själv är jag alldeles för rastlös för att vara en förvaltare, säger Olle Larsson.  

Planen är därför, och har varit redan från början, att han och Sisyfos ska lämna Wenngarn den 30 juni 2016. Då ska bygg- och förädlingsprojektet vara avslutat och förhoppningsvis ska Wenngarn då stå på egna ben.

Men är det verkligen möjligt? Är inte detta ett evighetsuppdrag?

Tja, det är ju så det är med ”Sisyfosarbete”, det tar aldrig slut. Kanske får jag nya galna idéer som bara måste genomföras. Det är ju det som är drivkraften i att vara entreprenör, att gå från ord till handling, att bejaka sin genomförandekraft.

Social samhällsbyggare

Namn: Olle Larsson
Ålder: 46 år
Gör: Grundare och ägare till bygg- och fastighetsföretaget Sisyfosgruppen. Bolaget äger även Wenngarns slott och driver där en mängd olika verksamheter som hotell, restaurang, konferens, bageri och gym.
Karriär: Läste ekonomi på Uppsala universitet, fick jobb på Rusta och arbetade med logistik och införandet av streckkoder, startar byggföretaget BLT projektering tillsammans med två andra delägare i början på 1990-talet, köper ut de andra delägarna och företaget byter namn till Sisyfos.
Bor: På Söderby gård i Odensala där familjen Larsson driver hästgård. Gården har 250 hästar och bedriver uppfödning, träning och tävling för trav.
Familj: Frun Jenny och fyra döttrar.
Fritid: Travhästar och natur. Tar gärna promenader med sina tre hundar och plockar svamp.

Mina affärer

Min första affär:
”När jag köpte dukar och cd-skivor och stod och sålde dem på Kiviks marknad.”

Min bästa affär:
”Wenngarn. Jag fick ett helt samhälle på rea.”

Min sämsta affär:
”Alla mina aktieaffärer. Tyvärr har jag helt hopplöst dålig timing. Numera håller jag mig borta från börsen.”

Byggjobb utan slut

Namn: Sisyfosgruppen
Startår: 1996
Verksamhet: Sisyfosgruppen är ett byggföretag som sysslar med vindsbyggnation, fastighetsförädling och nyproduktion. Företagets största projekt är upprustningen av Wenngarns slottsområde.
Ägare: Olle Larsson och Peter Strate
Vd: Olle Larsson
Antal anställda: 30
Omsättning: 200 miljoner kronor

Myten om Sisyfos

Sisyfos hade trotsat den mäktige överguden Zeus. Som straff döms han till att rulla en tung sten uppför ett högt berg. För att klara uppgiften tvingas han använda alla sina krafter. När stenen knuffats upp på toppen av berget rullar den ner på andra sidan och Sisyfos får börja om från början. Detta arbete får han fortsätta med i eviga tider. Man brukar säga att ett arbete som man inte ser något slut på är ett "Sisyfosarbete". Men Sisyfos kommer på ett sätt att undgå sitt straff. Genom att bestämma sig för att detta kroppsarbete är det roligaste som finns misslyckas Zeus med att straffa honom.

Från slott till alkoholistanstalt till bysamhälle

1164 Platsen Wenngarn nämns i Sveriges äldsta bevarade brev. Det handlar om en arvstvist.
1500-talet Wenngarn ägs av Vasaätten och Gustav Vasas dotter Sofia bor där.
1600-talet Egendomen säljs till Sveriges då rikaste man, Magnus Gabriel de la Gardie som anlitade arkitekten Jean de la Vallée för att ge slottet sin nuvarande form. Han anlade även terrasser och den anslutande barockträdgården.
1700- 1900-talen Adelssläkterna avlöser varandra på slottet, som har en viktig position för den svenska makteliten.
1916 Statens anstalt för alkoholsjuka byggs på slottsområdet, ritad av David Lundegård. Ett samhälle byggs upp kring alkoholistvården och de intagna fick jobba i jordbruket. Återfallen var dock stora, upp till 95 procent, och begreppet ”in och ut på Wenngarn” myntades.
1983 Wenngarn säljs till Lewi-Pethrus stiftelsen som fortsatte missbruksvården, dock med religiösa förtecken.
1997 Stiftelsen går i konkurs och Wenngarn säljs på exekutiv auktion. En tysk man vid namn Randolf Schunzel köper slottet och planerar att göra om det till en kurort enligt tysk modell. Planerna kommer aldrig längre än till ritbordet då Randolf kom ihop sig med myndigheterna som vägrade att ge honom tillstånd.
2007 Schunzel vill sälja Wenngarn men ingen vill köpa för summan som han begär, 125 miljoner kronor. Egendomen är nu väldigt förfallen och befolkas av missbrukare, kriminella och flyktingar som inte har någon annanstans att ta vägen.
2010 Entreprenören Olle Larsson kommer till Wenngarn för första gången och blir blixtförälskad. Han blir besatt av idén att hans byggbolag Sisyfos, som sysslar med fasighetsförädling, ska köpa Wenngarn och återställa det till sin forma glans.
I oktober 2013 Olle Larssons köp av Wenngarn går igenom och renoveringen påbörjas. Samma dag brinner fyra byggnader från 1700-talet ned som en hälsning från den ryska maffian. Det har dock aldrig bevisats.
20 februari 2014 Den nya detaljplanen för Wenngarn klubbas i Sigtuna kommunfullmäktige och nya bostäder kan börja byggas och säljas.
1 juni 2014 Wenngarn öppnar för allmänheten och 5 000 besökare bilar, ballonger och sambaorkester. Sedan den 1 oktober har då projektgruppen på 500 personer plöjt ned 120 000 arbetstimmar på upprustningen.
30 juni 2016 Enligt plan ska nybyggnationen och upprustningen av Wenngarn vara färdig till sommaren 2016 och tanken är att Sisyfosgruppen då ska lämna sina åtaganden på området. Det återstår dock att se om Wenngarn är ett ”Sisyfosuppdrag”, som aldrig tar slut, eller om andra entreprenörer och boende kan ta vid och förvalta området.

Anna Dalqvist