Djärv satsning på björnresor

Bilden Finländaren och entreprenören Jouko Arvonen satsar tillsammans med vännen Thomas Atterdal på ekoturism för fotointresserade. I nystartade företaget Focus on wildlife ordnar han resor för svenskar som vill plåta björn och järv i Finland. Målet är att resorna skall hålla världsklass.

En björn.
Foto: SÃREN ANDERSSON
En järv.
Foto: SÃREN ANDERSSON

Vartius i östra Finland, 30 augusti 2012, klockan 17.14

Vi sitter i ett gömsle vid en liten tjärn i Vartius i östra Finland bara några hundra meter från ryska gränsen. Vattnet är spegelblankt och några knipor letar efter snäckor att äta, kråkorna kraxar och ett allmänt lugn vilar över platsen. Klockan är 17.00 och det börjar bli varmt i gömslet. Om det beror på kvällssolen eller spänningen inför kvällen och nattens möten med de vilda djuren vet jag inte.

Plötsligt står hon där, kanske 20 meter framför oss, björnhonan. Det är magiskt. Motorerna på våra kameror surrar och bilderna blir fina. Det dröjer inte länge innan nästa björn dyker upp och vi räknar in ett tiotal björnmöten innan mörkret faller.

Vännerna Jouko Arvonen och Thomas Atterdal delar intresset för naturfotografering. Annars är de väldigt olika och ser fördelarna med detta. Både Jouko och Thomas är entreprenörer med förflutet i näringslivet och båda är fast beslutna att förena sitt intresse för bilder, naturen och resor och leva på det.

Jouko, som är lite tillbakadragen, är strategen och entreprenören. Han är den som skapar kontakter och skriver samarbetsavtal med stora fotoaffärer som Rajala och Scandinavian photo. Jouko är också den som reflekterar och filosoferar bilderna i de workshops som anordnas efter varje natts fotograferingar.

Thomas är den sociala som tar hand om deltagarna. Han är den som förklarar det fototekniska, fixar med hemsidan och mycket annat praktiskt. Thomas fungerar också som ett bollplank för Joukos alla vilda idéer.

Den resa i augusti som Entreprenör följde med på var den femte resan sedan i april och redan nu var det en deltagare som följde med för andra gången. En målgrupp som Jouko och Thomas riktar in sig på är ledningsgrupper i företag som vill kombinera möten med varandra med möten med björn på kvällarna. Tanken är att stressade och hårt arbetande företagare ska få lite balsam för själen.

En annan viktig målgrupp är kvinnor.

– Intresset för fotografering ökar kraftigt och nu är det kvinnornas tur att göra sina äventyrsresor. Det ser vi tydligt. Vi behöver nog anlita en kvinnlig reseledare inom en snar framtid, säger Jouko.

Ambitionen är att göra resor till fler destinationer. I november planeras en pilotresa till Tanzania.

Jouko avslutar och säger på sin finlandsengelska:

– Bears in the north and lions in the south.

Sören Andersson

Våra bästa ögonblick:

Jouko:
”Första gången jag var här och satt i ett gömsle ställde björnen sig på bakbenen. Jag fick björnfrossa, men efteråt ville jag dela det ögonblicket med andra och på den vägen är det”.

Thomas:
”Den stora tillfredsställelsen är att se när vi har hjälpt till så att någon av våra deltagare tagit sin drömbild. För min egen del var det var nog när jag hade turen att få fotografera två björnar som parade sig i våras”.