NYHET Publicerad

En modern Sherlock Holmes

ENTREPRENÖR Säkerhetsbranschen har hittills varit en omogen bransch. Men nu vädrar företagen morgonluft då polisen får allt svårare att hinna med alla brottsutredningar. Niclas Franklin hoppade av poliskarriären för elva år sedan. Idag driver han det egna säkerhetsföretaget ISE i Göteborg med inriktning på utredningar och personsäkerhet.

Niclas Franklin, säkerhetskonsult som driver företaget ISE i Göteborg.

Efter 10 år som polis hoppade Niclas Franklin av och startade eget säkerhetsföretag.

Efter att ha jobbat som polis i nio år kände Niclas Franklin, 42, att det var dags att göra något annat. Han trivdes bra med sitt yrke men ända sedan tonåren hade han drömt om att bli egenföretagare och nu var det dags att förverkliga planerna.

Av naturliga skäl valde han säkerhetsbranschen eftersom han även jobbat som försäkringsutredare i tre år.

– Jag hade ett hobbyförsök i bagaget med försäljning av egendesignade inredningsprodukter, men det var ingen hit, säger Niclas Franklin.

Första gången vi träffas är en regntung fredag i Göteborg, en dag vikt för övning på fältet. Det är bara Niclas som kan tala öppet om vem han är och visa sitt ansikte, hans medarbetare är beroende av anonymitet för att kunna spana och förfölja under uppdrag.

Alla har skiftande bakgrund, men en yttre egenskap är gemensam, de sticker inte ut. Kläder, kroppshållning och utstrålning signalerar ingenting speciellt utom möjligen: Glöm att du har sett mig, jag är en vanlig ofarlig Svensson …

– Militärer känner i och för sig igen varandra på rörelsemönstret. Men tanken är de flesta inte ska märka oss, säger Tord, en av medarbetarna.

Han har ljus skäggstubb och ser lite ovårdad ut. Samtidigt koncentrerad. En övervintrad student? I själva verket är han runt 30 år gammal och vd för ett high tech-företag som han var med om att starta. Dessutom har han en bakgrund som få känner till. Under flera år arbetade Tord med underrättelseinhämtning i krigets Afghanistan som medlem i ett svenskt militärt specialförband. När han kom hem ville han inte glömma bort sina mödosamt förvärvade kunskaper. Dessutom kändes den civila tillvaron tom och meningslös. Nu är han timanställd på ISE.

De övriga, bland annat en före detta rysk polis, säger inte så mycket. Undantaget är en 40-årig blond man. Han berättar gärna om sin bakgrund, förutsatt att han får förbli lite suddig i konturerna. Under 20 år var han polis i ett centraleuropeiskt land, de sista sju åren arbetade han för säkerhetspolisen i samma land.

– Det var intressant, vi jobbade mot vänsterterrorism och sysslade med kontraspionage. Men allt har sin tid, kärleken förde mig till Sverige, säger han på god svenska.

Längs avenyn strömmar folk hemåt efter en arbetsvecka. Bland dem rör sig ISE:s personal för att träna sina färdigheter. Tre spanare följer efter ”objektet”. Viker den förföljda av på en sidogata släpper den första efterföljaren kontakten, nummer två fortsätter att skugga och nummer tre förvandlas till nummer två. Den tidigare ettan ansluter diskret och lägger sig sist i ledet. Systemet är detsamma oavsett om skuggningen sker till fots på en gågata eller i bil på en motorväg. Det hela kan beskrivas som metod 1 A för poliser och säkerhetsfolk.

Ett tänkbart scenario är att säkerhetschefen på ett företag tar kontakt med Niclas Franklin och berättar att företagets vd är hotad. ISE analyserar situationen och inleder eventuellt ”kontraspaning” för att samla bevis som överlämnas till polisen. Förföljaren är nu själv förföljd utan att veta om det. Uppstår inga konkreta misstankar kanske det räcker med att hålla den hotades hem eller arbetsplats under uppsikt vid vissa tidpunkter.

Det är återsamling i företagslokalerna. Niclas går igenom grunderna för bilskuggning och varnar för ”fulingar”. Det vill säga att objektet misstänker att det finns förföljare och gör plötsliga filbyten eller, värst av allt, kör varv efter varv i en rondell. Under åtskilliga mil på vägar i Göteborgstrakten koncentrerar han sig sedan på flera saker samtidigt, dels leder Niclas Franklin övningen, dels jobbar han oavbrutet med ett pågående skarpt ärende. En företagsledare har fått hotbrev av en okänd person och ISE sköter skyddet medan polisen utreder brottsmisstankar. Nu har nya hot tillkommit och telefonen ringer flera gånger.

Senare konstaterar Niclas Franklin att mycket har hänt i den bransch han har valt till sin. Personsäkerhetsdelen ökar hela tiden och han har valt att fokusera på den. Hälften av sin tid ägnar han åt produktion, åt att utreda interna oegentligheter hos företag, organisera personsäkerhetsåtgärder och spana. Andra halvan av arbetstiden satsar han på marknadsföring och utveckling.

Förra året tilldelades han Svenskt Näringslivs säkerhetsstipendium. Priset på 25 000 kronor använde han till att under sommaren gå en utbildning i San Diego, USA. Utredning av interna brott och personsäkerhet stod på schemat.

– Jag var den enda européen bland 50 deltagare, säger Niclas Franklin.

Han är tyst några sekunder innan han tillägger:

– Egentligen lärde jag mig inte så mycket nytt, jag kan det där. Men ändå hade jag enorm nytta av kursen. Jag förstod att säkerhet är big business i USA. Det slutade med att jag koncentrerade mig på hur de amerikanska företagen jobbar, kollade in det affärsmässiga.

I Sverige är branschen omogen. Utvecklingspotentialen är stor men också de inbyggda svårigheterna.

Niclas Franklin jämför återigen med USA när han säger:

– Där borta kör säkerhetsföretagen tevereklam. I Europa och speciellt Sverige funkar det inte så. Istället satsar jag på föreläsningar för sociala nätverk och företag. Vi måste synas men får inte synas för mycket, en paradox.

Okunskap och mytbildningar är vanligt. De stora företagen har säkerhetschefer som vet vad personsäkerhet, utredning och bakgrundskontroll innebär.

– Men på ett medelstort verkstadsföretag tänker man Securitas eller privatdeckare. De vet inte att det finns andra lösningar, säger Niclas Franklin.

Han nämner att det inte per automatik innebär bättre affärer för att det skjuts i Malmö, brinner i Göteborg eller rånas i Jönköping. I och för sig agerar ISE i så kallade utsatta områden, men sådant tillhör inte kärnverksamheten. Personalen måste vara extremt försiktig i samband med spaning i till exempel Malmöstadsdelen Rosengård. En risk är att kriminella personer eller organisationer tror att det rör sig om poliser – eller andra kriminella.

– Istället satsar vi på större utredningar. Här har vi vår nisch. De stora auktoriserade säkerhetsföretagen får nämligen inte syssla med sådant.

Det är inte heller det spektakulära som är typiskt. Då organiserade kriminella pressar välbärgade företagsledare på pengar uppmärksammas det ofta stort i massmedia. Men situationen är inte typisk utan ovanlig i Niclas värld. Verkligheten är ofta trivial, ytligt sätt nästan tråkig men samtidigt en katastrof för de drabbade. En hyresvärd förföljs av en uppsagd hyresgäst, personalchefen hotas efter neddragningar och uppsägningar eller så är familjetragiken ett faktum då en lämnad man (eller kvinna) börjar förfölja sin före detta partner.

I Göteborgstrakten finns dessutom en ”Josefssoneffekt”. Niclas Franklin berättar om tiden efter tv-journalisten Janne Josefssons avslöjanden om korruption i Västsverige.

– Många kommuntjänstemän hamnade i skottlinjen. I de lägena kan, utan att gå in på detaljer, ett företag som mitt agera.

Förutom dilemmat att balansera diskretion mot behovet av uppmärksamhet tampas Niclas Franklin, liksom alla företagare i expansiva branscher som efterfrågar specialistkunskaper, med rekryteringen. Han får in många spontana intresseanmälningar från poliser och unga män som tjänstgjort i militära specialförband. Åtminstone poliserna är inte alltid lämpade.

– De är vana vid att få ärendet serverat och gå hem halv fem. Den som vill jobba hos oss måste förstå näringslivets spelregler och kunna lägga i en högre växel, säger Niclas Franklin.

Ossian Grahn

Hemlig egenföretagare

Namn: Niclas Franklin
Yrke: utbildad polis, driver säkerhetsföretaget ISE.
Ålder: 42
Familj: Ja
Intressen: Har man tid till det som egenföretagare?

Första affär:
”Jag sålde egendesignade heminredningsprodukter som tavelhyllor och krokar. Affärerna gick plus minus noll”.

Bästa affär:
”Det kan jag inte besvara då kunderna måste vara anonyma. Men som nystartade fick vi in ett stort konsultuppdrag som gjorde att vi kunde komma igång”.

Sämsta affär:
”Inga kommentarer”.Diskret säkerhetsföretag

Namn: ISE
Verksamhet: Säkerhetsföretag med inriktning på personsäkerhet och utredningar.
Vd: Niclas Franklin
Ort: Göteborg
Kunder: If, Länsförsäkringar, Trygg Hansa, Södertälje kommun, Bostads AB Poseidon, Vägverket.
Omsättning: Fem miljoner kronor
Antal anställda: 5

Få företag erbjuder personskyddsväktare
  • Säpos livvakter skyddar de omkring 350 personer som ingår i den centrala statberedningen som kungahuset, riksdagen och regeringen. ÖB och andra höga militärer har tillgång till militära livvakter. Det är till exempel känt att ÖB har skyddats av elitförbandet SSG, Särskilda skyddsgruppen.
  • Hotade privatpersoner är hänvisade till personskyddsväktare. Omkring fem, antalet varierar, svenska företag har den auktorisation som krävs för att erbjuda denna tjänst.
  • Det kostar 800 – 1 000 kr per timme att anlita en personskyddsväktare. För den som vill ha skydd dygnet runt i en vecka blir kostnaden närmare 170 000 kronor.
  • ”Den nordiska modellen” innebär att personskydd inte ska provocera eller märkas i onödan. I länder som USA, Israel och Frankrike praktiseras en offensiv metod. Skyddet ska synas så mycket som möjligt och därmed ha en maximalt avskräckande effekt.
  • I USA har forskare visat att ett företags börskurs stiger om ledningen förses med livvakter. Liknande undersökningar i Sverige visar att här är förhållandet det omvända.

Källor: Säpo, branschorganisationen Sweguard, Cubsec bevakning ab, ISE.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ny utredning hyllar entreprenörerna

ENTREPRENÖRSKAP Se entreprenörskap som ett yrke och gör det lättare att komma tillbaka efter en konkurs. Det är två av förslagen i en statlig utredning av hur förutsättningarna för entreprenörskapet i Sverige ska förbättras.
NYHET Publicerad:

"Företagande ska ses som en viktig väg för nyanlända"

EGET FÖRETAG Hallå där, Mats Evergren, eventchef på Nyföretagarcentrum. Den 10–12 november är det dags igen för mässan Eget Företag som ni står bakom.
NYHET Publicerad:

Späckat program i Café Entreprenör

EGET FÖRETAG Uppfinnaren Nina Ottosson gjorde succé men hamnade i patentbråk, Jon Widegren sålde hamburgare som inte fanns, Ola Lauritzson gjorde karriär av sitt ohälsosamma leverne och Andreas Adelgren räddade ett konkurshotat bolag genom en Twitterkup. Dessa fyra och många fler inspirerande entreprenörer får du chansen att träffa i Café Entreprenör under mässan Eget Företag den 10-12 november.
NYHET Publicerad:

De har knäckt nöten till framgång

VAD HÄNDE SEN De började med cashewnötter och är nu uppe i drygt 20 olika produkter. Men den ursprungliga strategin ligger fast: Hållbar produktion hos leverantörerna och samma pris som konkurrenterna i butikerna här hemma. Efter tre år har de fyra bakom The Smiling Group knäckt nöten till framgång.
NYHET Publicerad:

Inget handelsavtal med Obama

FRIHANDEL EU:s handelsministrar ger klartecken till frihandelsavtal med Kanada men motståndet mot TTIP växer. Och nu ger man officiellt upp hoppet om ett avtal under Obamas tid som president.
NYHET Publicerad:

Succéinnovation för hundar ledde till patenttvist

SNILLEBLIXTARNA, DEL 2 Nina Ottossons innovationer för hundar blev en global succé, men ledde också till att många kopierade hennes produkter. Som innovativ småföretagare är noggrannhet i patentprocesserna och en rejäl dos tålamod avgörande. ”Det märkliga är att det är upp till mig att bevisa att andra har kopierat mig, inte tvärtom”, säger hon. Den andra delen av Entreprenörs artikelserie ”Snilleblixtarna” handlar om hur man skyddar sin idé.
NYHET Publicerad:

Pingis Hadenius: "Att tjäna pengar är det ultimata beviset på att man gör rätt"

TIO FRÅGOR En god affärsidé kan gå hur långt som helst, menar entreprenören och ekonomen Pingis Ingegerd Hadenius. Det visar hon själv i de företag hon driver tillsammans med affärspartnern, Isabella ”Blondinbella” Löwengrip, där skönhetsmärket Löwengrip Care & Color är flaggskeppet.
NYHET Publicerad:

Liten klättring uppåt för Eda

FÖRETAGSKLIMAT Tidningen Entreprenör har följt värmländska Edas arbete med att ta sig från botten av Svenskt Näringslivs ranking över företagsklimatet i landets kommuner. Resultatet blev en liten uppryckning.
NYHET Publicerad:

Rekordlyft för Vännäs

FÖRETAGSKLIMAT Vännäs är den kommun som klättrar snabbast i Svenskt Näringslivs rankning över företagsklimatet i landets kommuner. Kommunföreträdare och företagare ser en ökad dialog som främsta framgångsfaktorn. "Viljan att lyssna och att försöka vara en bra kommun har verkligen ökat", säger åkeriägaren Stefan Johansson.
NYHET Publicerad:

Tvingas vänta 13 månader på ett arbetstillstånd

MYNDIGHETSKRÅNGEL Tacton har flera segdragna ärenden om förlängda arbetstillstånd hos Migrationsverket. Ett har pågått i 13 månader. I de anställdas arbetsuppgifter ingår möten utomlands, men så länge handläggning pågår kan de inte lämna Sverige. ”Konsekvensen blir att våra medarbetare inte kan göra sina jobb”, säger Christer Wallberg, vice ordförande.
NYHET Publicerad:

Startade vårdcentral mitt i debattstorm

ENTREPRENÖR Lora Leijoned kom till Sverige från Ryssland för att studera konst, men bestämde sig för att bli jurist istället. Men efter en karriär på Skatteverket och inom försäkringsbranschen gjorde hon helt om. Utan erfarenhet och mitt under den brinnande debatten om vinstförbud i välfärden öppnade Lora Leijoned en vårdcentral i Nyköping.
NYHET Publicerad:

Kärleken till kakao driver företaget vidare

VAD HÄNDE SEN Den lilla chokladfabriken i Umeå drivs med hjälp av äkta råvaror och en aldrig sinande kärlek till kakao. Trots ökande efterfrågan håller Jenny Berg igen på produktionstakten. Tillverkningen av chokladkakor är bara en del i ambitionen på att göra världen lite bättre.
NYHET Publicerad:

Avskalat koncept banade väg ut på digital världsmarknad

I PRAKTIKEN När SmartSign bildades 1998 tillverkade de skärmar för digital skyltning. Men den stora framgången kom efter att de vågat renodla sitt koncept och endast sälja programvaran. ”Vi har ökat omsättningen rejält och kommer att fortsätta öka framöver”, spår försäljningschefen Dan Arrias.
NYHET Publicerad:

Fria tyglar ger extra skjuts till egen startup

I PRAKTIKEN När Lundalogik inte fick säljverktyget LIME Go att fungera som de ville drog de igång en start-up. ”Eftersom tjänsten skilde sig så mycket från våra andra produkter och arbetssätt satte vi ihop en självständig enhet med siktet på att göra business på nya sätt, säger Lars Andersson ansvarig för LIME Go.
NYHET Publicerad:

Douglas Roos: "Jag kommer aldrig sluta jobba. Det gör man inte som entreprenör."

TIO FRÅGOR Efter att ha sålt av sin del av Ladbrokes Norden, hade Douglas Roos kunnat leva ett tillbakalutat liv i bekvämlighet. Men det lockas han inte av överhuvudtaget. För honom är företagandet ett livselixir.