NYHET Publicerad

En modern Sherlock Holmes

ENTREPRENÖR Säkerhetsbranschen har hittills varit en omogen bransch. Men nu vädrar företagen morgonluft då polisen får allt svårare att hinna med alla brottsutredningar. Niclas Franklin hoppade av poliskarriären för elva år sedan. Idag driver han det egna säkerhetsföretaget ISE i Göteborg med inriktning på utredningar och personsäkerhet.

Niclas Franklin, säkerhetskonsult som driver företaget ISE i Göteborg.

Efter 10 år som polis hoppade Niclas Franklin av och startade eget säkerhetsföretag.

Efter att ha jobbat som polis i nio år kände Niclas Franklin, 42, att det var dags att göra något annat. Han trivdes bra med sitt yrke men ända sedan tonåren hade han drömt om att bli egenföretagare och nu var det dags att förverkliga planerna.

Av naturliga skäl valde han säkerhetsbranschen eftersom han även jobbat som försäkringsutredare i tre år.

– Jag hade ett hobbyförsök i bagaget med försäljning av egendesignade inredningsprodukter, men det var ingen hit, säger Niclas Franklin.

Första gången vi träffas är en regntung fredag i Göteborg, en dag vikt för övning på fältet. Det är bara Niclas som kan tala öppet om vem han är och visa sitt ansikte, hans medarbetare är beroende av anonymitet för att kunna spana och förfölja under uppdrag.

Alla har skiftande bakgrund, men en yttre egenskap är gemensam, de sticker inte ut. Kläder, kroppshållning och utstrålning signalerar ingenting speciellt utom möjligen: Glöm att du har sett mig, jag är en vanlig ofarlig Svensson …

– Militärer känner i och för sig igen varandra på rörelsemönstret. Men tanken är de flesta inte ska märka oss, säger Tord, en av medarbetarna.

Han har ljus skäggstubb och ser lite ovårdad ut. Samtidigt koncentrerad. En övervintrad student? I själva verket är han runt 30 år gammal och vd för ett high tech-företag som han var med om att starta. Dessutom har han en bakgrund som få känner till. Under flera år arbetade Tord med underrättelseinhämtning i krigets Afghanistan som medlem i ett svenskt militärt specialförband. När han kom hem ville han inte glömma bort sina mödosamt förvärvade kunskaper. Dessutom kändes den civila tillvaron tom och meningslös. Nu är han timanställd på ISE.

Annons

De övriga, bland annat en före detta rysk polis, säger inte så mycket. Undantaget är en 40-årig blond man. Han berättar gärna om sin bakgrund, förutsatt att han får förbli lite suddig i konturerna. Under 20 år var han polis i ett centraleuropeiskt land, de sista sju åren arbetade han för säkerhetspolisen i samma land.

– Det var intressant, vi jobbade mot vänsterterrorism och sysslade med kontraspionage. Men allt har sin tid, kärleken förde mig till Sverige, säger han på god svenska.

Längs avenyn strömmar folk hemåt efter en arbetsvecka. Bland dem rör sig ISE:s personal för att träna sina färdigheter. Tre spanare följer efter ”objektet”. Viker den förföljda av på en sidogata släpper den första efterföljaren kontakten, nummer två fortsätter att skugga och nummer tre förvandlas till nummer två. Den tidigare ettan ansluter diskret och lägger sig sist i ledet. Systemet är detsamma oavsett om skuggningen sker till fots på en gågata eller i bil på en motorväg. Det hela kan beskrivas som metod 1 A för poliser och säkerhetsfolk.

Ett tänkbart scenario är att säkerhetschefen på ett företag tar kontakt med Niclas Franklin och berättar att företagets vd är hotad. ISE analyserar situationen och inleder eventuellt ”kontraspaning” för att samla bevis som överlämnas till polisen. Förföljaren är nu själv förföljd utan att veta om det. Uppstår inga konkreta misstankar kanske det räcker med att hålla den hotades hem eller arbetsplats under uppsikt vid vissa tidpunkter.

Det är återsamling i företagslokalerna. Niclas går igenom grunderna för bilskuggning och varnar för ”fulingar”. Det vill säga att objektet misstänker att det finns förföljare och gör plötsliga filbyten eller, värst av allt, kör varv efter varv i en rondell. Under åtskilliga mil på vägar i Göteborgstrakten koncentrerar han sig sedan på flera saker samtidigt, dels leder Niclas Franklin övningen, dels jobbar han oavbrutet med ett pågående skarpt ärende. En företagsledare har fått hotbrev av en okänd person och ISE sköter skyddet medan polisen utreder brottsmisstankar. Nu har nya hot tillkommit och telefonen ringer flera gånger.

Senare konstaterar Niclas Franklin att mycket har hänt i den bransch han har valt till sin. Personsäkerhetsdelen ökar hela tiden och han har valt att fokusera på den. Hälften av sin tid ägnar han åt produktion, åt att utreda interna oegentligheter hos företag, organisera personsäkerhetsåtgärder och spana. Andra halvan av arbetstiden satsar han på marknadsföring och utveckling.

Förra året tilldelades han Svenskt Näringslivs säkerhetsstipendium. Priset på 25 000 kronor använde han till att under sommaren gå en utbildning i San Diego, USA. Utredning av interna brott och personsäkerhet stod på schemat.

– Jag var den enda européen bland 50 deltagare, säger Niclas Franklin.

Han är tyst några sekunder innan han tillägger:

– Egentligen lärde jag mig inte så mycket nytt, jag kan det där. Men ändå hade jag enorm nytta av kursen. Jag förstod att säkerhet är big business i USA. Det slutade med att jag koncentrerade mig på hur de amerikanska företagen jobbar, kollade in det affärsmässiga.

I Sverige är branschen omogen. Utvecklingspotentialen är stor men också de inbyggda svårigheterna.

Niclas Franklin jämför återigen med USA när han säger:

– Där borta kör säkerhetsföretagen tevereklam. I Europa och speciellt Sverige funkar det inte så. Istället satsar jag på föreläsningar för sociala nätverk och företag. Vi måste synas men får inte synas för mycket, en paradox.

Okunskap och mytbildningar är vanligt. De stora företagen har säkerhetschefer som vet vad personsäkerhet, utredning och bakgrundskontroll innebär.

– Men på ett medelstort verkstadsföretag tänker man Securitas eller privatdeckare. De vet inte att det finns andra lösningar, säger Niclas Franklin.

Han nämner att det inte per automatik innebär bättre affärer för att det skjuts i Malmö, brinner i Göteborg eller rånas i Jönköping. I och för sig agerar ISE i så kallade utsatta områden, men sådant tillhör inte kärnverksamheten. Personalen måste vara extremt försiktig i samband med spaning i till exempel Malmöstadsdelen Rosengård. En risk är att kriminella personer eller organisationer tror att det rör sig om poliser – eller andra kriminella.

– Istället satsar vi på större utredningar. Här har vi vår nisch. De stora auktoriserade säkerhetsföretagen får nämligen inte syssla med sådant.

Det är inte heller det spektakulära som är typiskt. Då organiserade kriminella pressar välbärgade företagsledare på pengar uppmärksammas det ofta stort i massmedia. Men situationen är inte typisk utan ovanlig i Niclas värld. Verkligheten är ofta trivial, ytligt sätt nästan tråkig men samtidigt en katastrof för de drabbade. En hyresvärd förföljs av en uppsagd hyresgäst, personalchefen hotas efter neddragningar och uppsägningar eller så är familjetragiken ett faktum då en lämnad man (eller kvinna) börjar förfölja sin före detta partner.

I Göteborgstrakten finns dessutom en ”Josefssoneffekt”. Niclas Franklin berättar om tiden efter tv-journalisten Janne Josefssons avslöjanden om korruption i Västsverige.

– Många kommuntjänstemän hamnade i skottlinjen. I de lägena kan, utan att gå in på detaljer, ett företag som mitt agera.

Förutom dilemmat att balansera diskretion mot behovet av uppmärksamhet tampas Niclas Franklin, liksom alla företagare i expansiva branscher som efterfrågar specialistkunskaper, med rekryteringen. Han får in många spontana intresseanmälningar från poliser och unga män som tjänstgjort i militära specialförband. Åtminstone poliserna är inte alltid lämpade.

– De är vana vid att få ärendet serverat och gå hem halv fem. Den som vill jobba hos oss måste förstå näringslivets spelregler och kunna lägga i en högre växel, säger Niclas Franklin.

Ossian Grahn

Hemlig egenföretagare

Namn: Niclas Franklin
Yrke: utbildad polis, driver säkerhetsföretaget ISE.
Ålder: 42
Familj: Ja
Intressen: Har man tid till det som egenföretagare?

Första affär:
”Jag sålde egendesignade heminredningsprodukter som tavelhyllor och krokar. Affärerna gick plus minus noll”.

Bästa affär:
”Det kan jag inte besvara då kunderna måste vara anonyma. Men som nystartade fick vi in ett stort konsultuppdrag som gjorde att vi kunde komma igång”.

Sämsta affär:
”Inga kommentarer”.Diskret säkerhetsföretag

Namn: ISE
Verksamhet: Säkerhetsföretag med inriktning på personsäkerhet och utredningar.
Vd: Niclas Franklin
Ort: Göteborg
Kunder: If, Länsförsäkringar, Trygg Hansa, Södertälje kommun, Bostads AB Poseidon, Vägverket.
Omsättning: Fem miljoner kronor
Antal anställda: 5

Få företag erbjuder personskyddsväktare
  • Säpos livvakter skyddar de omkring 350 personer som ingår i den centrala statberedningen som kungahuset, riksdagen och regeringen. ÖB och andra höga militärer har tillgång till militära livvakter. Det är till exempel känt att ÖB har skyddats av elitförbandet SSG, Särskilda skyddsgruppen.
  • Hotade privatpersoner är hänvisade till personskyddsväktare. Omkring fem, antalet varierar, svenska företag har den auktorisation som krävs för att erbjuda denna tjänst.
  • Det kostar 800 – 1 000 kr per timme att anlita en personskyddsväktare. För den som vill ha skydd dygnet runt i en vecka blir kostnaden närmare 170 000 kronor.
  • ”Den nordiska modellen” innebär att personskydd inte ska provocera eller märkas i onödan. I länder som USA, Israel och Frankrike praktiseras en offensiv metod. Skyddet ska synas så mycket som möjligt och därmed ha en maximalt avskräckande effekt.
  • I USA har forskare visat att ett företags börskurs stiger om ledningen förses med livvakter. Liknande undersökningar i Sverige visar att här är förhållandet det omvända.

Källor: Säpo, branschorganisationen Sweguard, Cubsec bevakning ab, ISE.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.