NYHET Publicerad

En modern Sherlock Holmes

ENTREPRENÖR Säkerhetsbranschen har hittills varit en omogen bransch. Men nu vädrar företagen morgonluft då polisen får allt svårare att hinna med alla brottsutredningar. Niclas Franklin hoppade av poliskarriären för elva år sedan. Idag driver han det egna säkerhetsföretaget ISE i Göteborg med inriktning på utredningar och personsäkerhet.

Niclas Franklin, säkerhetskonsult som driver företaget ISE i Göteborg.

Efter 10 år som polis hoppade Niclas Franklin av och startade eget säkerhetsföretag.

Efter att ha jobbat som polis i nio år kände Niclas Franklin, 42, att det var dags att göra något annat. Han trivdes bra med sitt yrke men ända sedan tonåren hade han drömt om att bli egenföretagare och nu var det dags att förverkliga planerna.

Av naturliga skäl valde han säkerhetsbranschen eftersom han även jobbat som försäkringsutredare i tre år.

– Jag hade ett hobbyförsök i bagaget med försäljning av egendesignade inredningsprodukter, men det var ingen hit, säger Niclas Franklin.

Första gången vi träffas är en regntung fredag i Göteborg, en dag vikt för övning på fältet. Det är bara Niclas som kan tala öppet om vem han är och visa sitt ansikte, hans medarbetare är beroende av anonymitet för att kunna spana och förfölja under uppdrag.

Alla har skiftande bakgrund, men en yttre egenskap är gemensam, de sticker inte ut. Kläder, kroppshållning och utstrålning signalerar ingenting speciellt utom möjligen: Glöm att du har sett mig, jag är en vanlig ofarlig Svensson …

– Militärer känner i och för sig igen varandra på rörelsemönstret. Men tanken är de flesta inte ska märka oss, säger Tord, en av medarbetarna.

Han har ljus skäggstubb och ser lite ovårdad ut. Samtidigt koncentrerad. En övervintrad student? I själva verket är han runt 30 år gammal och vd för ett high tech-företag som han var med om att starta. Dessutom har han en bakgrund som få känner till. Under flera år arbetade Tord med underrättelseinhämtning i krigets Afghanistan som medlem i ett svenskt militärt specialförband. När han kom hem ville han inte glömma bort sina mödosamt förvärvade kunskaper. Dessutom kändes den civila tillvaron tom och meningslös. Nu är han timanställd på ISE.

De övriga, bland annat en före detta rysk polis, säger inte så mycket. Undantaget är en 40-årig blond man. Han berättar gärna om sin bakgrund, förutsatt att han får förbli lite suddig i konturerna. Under 20 år var han polis i ett centraleuropeiskt land, de sista sju åren arbetade han för säkerhetspolisen i samma land.

– Det var intressant, vi jobbade mot vänsterterrorism och sysslade med kontraspionage. Men allt har sin tid, kärleken förde mig till Sverige, säger han på god svenska.

Längs avenyn strömmar folk hemåt efter en arbetsvecka. Bland dem rör sig ISE:s personal för att träna sina färdigheter. Tre spanare följer efter ”objektet”. Viker den förföljda av på en sidogata släpper den första efterföljaren kontakten, nummer två fortsätter att skugga och nummer tre förvandlas till nummer två. Den tidigare ettan ansluter diskret och lägger sig sist i ledet. Systemet är detsamma oavsett om skuggningen sker till fots på en gågata eller i bil på en motorväg. Det hela kan beskrivas som metod 1 A för poliser och säkerhetsfolk.

Ett tänkbart scenario är att säkerhetschefen på ett företag tar kontakt med Niclas Franklin och berättar att företagets vd är hotad. ISE analyserar situationen och inleder eventuellt ”kontraspaning” för att samla bevis som överlämnas till polisen. Förföljaren är nu själv förföljd utan att veta om det. Uppstår inga konkreta misstankar kanske det räcker med att hålla den hotades hem eller arbetsplats under uppsikt vid vissa tidpunkter.

Det är återsamling i företagslokalerna. Niclas går igenom grunderna för bilskuggning och varnar för ”fulingar”. Det vill säga att objektet misstänker att det finns förföljare och gör plötsliga filbyten eller, värst av allt, kör varv efter varv i en rondell. Under åtskilliga mil på vägar i Göteborgstrakten koncentrerar han sig sedan på flera saker samtidigt, dels leder Niclas Franklin övningen, dels jobbar han oavbrutet med ett pågående skarpt ärende. En företagsledare har fått hotbrev av en okänd person och ISE sköter skyddet medan polisen utreder brottsmisstankar. Nu har nya hot tillkommit och telefonen ringer flera gånger.

Senare konstaterar Niclas Franklin att mycket har hänt i den bransch han har valt till sin. Personsäkerhetsdelen ökar hela tiden och han har valt att fokusera på den. Hälften av sin tid ägnar han åt produktion, åt att utreda interna oegentligheter hos företag, organisera personsäkerhetsåtgärder och spana. Andra halvan av arbetstiden satsar han på marknadsföring och utveckling.

Förra året tilldelades han Svenskt Näringslivs säkerhetsstipendium. Priset på 25 000 kronor använde han till att under sommaren gå en utbildning i San Diego, USA. Utredning av interna brott och personsäkerhet stod på schemat.

– Jag var den enda européen bland 50 deltagare, säger Niclas Franklin.

Han är tyst några sekunder innan han tillägger:

– Egentligen lärde jag mig inte så mycket nytt, jag kan det där. Men ändå hade jag enorm nytta av kursen. Jag förstod att säkerhet är big business i USA. Det slutade med att jag koncentrerade mig på hur de amerikanska företagen jobbar, kollade in det affärsmässiga.

I Sverige är branschen omogen. Utvecklingspotentialen är stor men också de inbyggda svårigheterna.

Niclas Franklin jämför återigen med USA när han säger:

– Där borta kör säkerhetsföretagen tevereklam. I Europa och speciellt Sverige funkar det inte så. Istället satsar jag på föreläsningar för sociala nätverk och företag. Vi måste synas men får inte synas för mycket, en paradox.

Okunskap och mytbildningar är vanligt. De stora företagen har säkerhetschefer som vet vad personsäkerhet, utredning och bakgrundskontroll innebär.

– Men på ett medelstort verkstadsföretag tänker man Securitas eller privatdeckare. De vet inte att det finns andra lösningar, säger Niclas Franklin.

Han nämner att det inte per automatik innebär bättre affärer för att det skjuts i Malmö, brinner i Göteborg eller rånas i Jönköping. I och för sig agerar ISE i så kallade utsatta områden, men sådant tillhör inte kärnverksamheten. Personalen måste vara extremt försiktig i samband med spaning i till exempel Malmöstadsdelen Rosengård. En risk är att kriminella personer eller organisationer tror att det rör sig om poliser – eller andra kriminella.

– Istället satsar vi på större utredningar. Här har vi vår nisch. De stora auktoriserade säkerhetsföretagen får nämligen inte syssla med sådant.

Det är inte heller det spektakulära som är typiskt. Då organiserade kriminella pressar välbärgade företagsledare på pengar uppmärksammas det ofta stort i massmedia. Men situationen är inte typisk utan ovanlig i Niclas värld. Verkligheten är ofta trivial, ytligt sätt nästan tråkig men samtidigt en katastrof för de drabbade. En hyresvärd förföljs av en uppsagd hyresgäst, personalchefen hotas efter neddragningar och uppsägningar eller så är familjetragiken ett faktum då en lämnad man (eller kvinna) börjar förfölja sin före detta partner.

I Göteborgstrakten finns dessutom en ”Josefssoneffekt”. Niclas Franklin berättar om tiden efter tv-journalisten Janne Josefssons avslöjanden om korruption i Västsverige.

– Många kommuntjänstemän hamnade i skottlinjen. I de lägena kan, utan att gå in på detaljer, ett företag som mitt agera.

Förutom dilemmat att balansera diskretion mot behovet av uppmärksamhet tampas Niclas Franklin, liksom alla företagare i expansiva branscher som efterfrågar specialistkunskaper, med rekryteringen. Han får in många spontana intresseanmälningar från poliser och unga män som tjänstgjort i militära specialförband. Åtminstone poliserna är inte alltid lämpade.

– De är vana vid att få ärendet serverat och gå hem halv fem. Den som vill jobba hos oss måste förstå näringslivets spelregler och kunna lägga i en högre växel, säger Niclas Franklin.

Ossian Grahn

Hemlig egenföretagare

Namn: Niclas Franklin
Yrke: utbildad polis, driver säkerhetsföretaget ISE.
Ålder: 42
Familj: Ja
Intressen: Har man tid till det som egenföretagare?

Första affär:
”Jag sålde egendesignade heminredningsprodukter som tavelhyllor och krokar. Affärerna gick plus minus noll”.

Bästa affär:
”Det kan jag inte besvara då kunderna måste vara anonyma. Men som nystartade fick vi in ett stort konsultuppdrag som gjorde att vi kunde komma igång”.

Sämsta affär:
”Inga kommentarer”.Diskret säkerhetsföretag

Namn: ISE
Verksamhet: Säkerhetsföretag med inriktning på personsäkerhet och utredningar.
Vd: Niclas Franklin
Ort: Göteborg
Kunder: If, Länsförsäkringar, Trygg Hansa, Södertälje kommun, Bostads AB Poseidon, Vägverket.
Omsättning: Fem miljoner kronor
Antal anställda: 5

Få företag erbjuder personskyddsväktare
  • Säpos livvakter skyddar de omkring 350 personer som ingår i den centrala statberedningen som kungahuset, riksdagen och regeringen. ÖB och andra höga militärer har tillgång till militära livvakter. Det är till exempel känt att ÖB har skyddats av elitförbandet SSG, Särskilda skyddsgruppen.
  • Hotade privatpersoner är hänvisade till personskyddsväktare. Omkring fem, antalet varierar, svenska företag har den auktorisation som krävs för att erbjuda denna tjänst.
  • Det kostar 800 – 1 000 kr per timme att anlita en personskyddsväktare. För den som vill ha skydd dygnet runt i en vecka blir kostnaden närmare 170 000 kronor.
  • ”Den nordiska modellen” innebär att personskydd inte ska provocera eller märkas i onödan. I länder som USA, Israel och Frankrike praktiseras en offensiv metod. Skyddet ska synas så mycket som möjligt och därmed ha en maximalt avskräckande effekt.
  • I USA har forskare visat att ett företags börskurs stiger om ledningen förses med livvakter. Liknande undersökningar i Sverige visar att här är förhållandet det omvända.

Källor: Säpo, branschorganisationen Sweguard, Cubsec bevakning ab, ISE.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ny plattform ska underlätta kompetensförsörjningen

KOMPETENSFÖRSÖRJNING Svenska företag skriker efter kompetens men svårigheter att nå, utveckla och behålla talang sätter käppar i hjulen. Det ska en nystartad näringslivsplattform ändra på. "Där kan privata arbetsgivare delta i interaktiva workshops där aktuella utmaningar hanteras", säger Hugo Ortiz Dubon och Minna Levin, grundare av We Link Sweden.
NYHET Publicerad:

Skatteverkets diktatur förstör företag och splittrar familjer

DEBATT Företagares och deras familjers ekonomi kan raseras av Skatteverkets krångliga regler och orimliga metoder. Det skriver en upprörd entreprenör.
NYHET Publicerad:

Franchising får hjulen att snurra snabbare

I PRAKTIKEN Genom att satsa på franchise kunde Andreas Nilsson snabbt expandera sitt uthyrningsföretag Lastbilen.se. Modellen bygger på att franchisetagaren investerar i egna lokaler och lastbilar. Nu är målet att rekrytera tre nya franchisetagare om året.
NYHET Publicerad:

Svenska företag i Storbritannien trotsar brexit

BREXIT I slutet av mars lämnade Storbritannien formellt in sin ansökan om skilsmässa från EU. Men trots att det finns närmare 1 000 svenska dotterföretag i landet verkar företagarna ta utträdet med ro. Tidningen Entreprenör har besökt tre svenska företag i London för att ta reda på hur de påverkats av brexit. ”För oss rullar det på”, säger Linda Thiel, chef för White arkitekter.
NYHET Publicerad:

S-märkt godiskung gör världssuccé

ENTREPRENÖR Som tonåring jobbade Jacob Youssef i pappans lilla godisbutik i Lund. Som vuxen tog han över företaget Candy People, tänkte stort och numera säljs sötsakerna på alla kontinenter utom i Sydamerika. Storsäljaren är de klassiska svenska S-märkena.
NYHET Publicerad:

Carolina Klüft: ”Det finns stora likheter mellan att vara idrottare och entreprenör”

TIO FRÅGOR Hon är en av landets mest kända idrottare med guldmedaljer från bland annat OS, VM och EM. I dag satsar Carolina Klüft kraften och disciplinen på att föreläsa, vara programledare och sportkommentator och att inspirera unga människor till mer fysiska aktiviteter.
NYHET Publicerad:

Polisen: ”Det är ett misslyckande”

SÄKERHET Lokalpolisområdeschef Niclas Andersson har jobbat i Husby, Rinkeby och Tensta i 17 år. Han förstår företagarnas frustration över att se sitt samhälle i klorna på de kriminella. Han framhåller att den lokala polisen gör så gott de kan med de resurser de har. Men självkritiken är stor.
”Det är ett misslyckande från både polisen och från samhället att företagare tvingas stänga sina butiker på grund av kriminaliteten. Jag kan bara beklaga”, säger han.
NYHET Publicerad:

Företagarna förlorare när kriminella tar över

SÄKERHET Hot, våld och rån utgör vardagen för många företagare i Sveriges utanförskapsområden. Hjälp från polisen är dock inte att räkna med, vittnar flera handlare i bland annat Rosengård och Husby om. Handlarna kräver nu åtgärder för att skydda sina verksamheter. ”Kriminaliteten och våldet tar över, men vi företagare får inget gehör hos politikerna eller polisen, säger Salam Kurda, butiksägare och ordförande i Husby företagarförening, som tvingas stänga sin butik efter 30 år.
NYHET Publicerad:

”Jag vill höra massa galna affärsidéer”

HALLÅ DÄR... Maria Mattsson Mähl, en av Tidningen Entreprenörs krönikörer, som åter igen kommer att ta plats i en webbserie som företagsängel.
NYHET Publicerad:

Driver du Nordens mest innovativa bolag?

TÄVLING Nu har anmälan till Sveriges största entreprenörstävling för startup- och tillväxtbolag öppnat. I Serendipity Challenge kommer 50 av Sveriges och Nordens mest innovativa framtidsbolag tävla om titlarna “Årets startupbolag” och “Årets tillväxtbolag”.
NYHET Publicerad:

Uppkopplad hälsa lockar techföretag och investerare

E-HÄLSA Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till år 2025 har regeringen satt som mål. Det har fått riskkapitalister och unga techföretag att flockas kring branschen och ta fram nya innovativa lösningar för digitalisering inom vården. Förra året investerades nästan en halv miljard kronor i medtechsektorn. Entreprenör har träffat två heta startupföretag, Visiba och Tummy Lab, som båda dragit till sig investerarnas intresse.
NYHET Publicerad:

Bygdens son blåste liv i glasbruket

ENTREPRENÖR 2015 stod Reijmyre glasbruk på randen till konkurs. Då bestämde sig bygdens son, Ulf Rosén, för att flytta hem till Östergötland och försöka rädda bruket. Tidningen Entreprenör har besökt bruksorten och under en rundvandring berättar Ulf Rosén om utmaningarna med att ta över ett konkursbo och hur det är att axla rollen som hans far en gång hade, som ägare och vd för anrika Reijmyre.
NYHET Publicerad:

Aron Andersson: ”Företagandet en möjlighet att göra något bra för andra”

TIO FRÅGOR Aron Andersson har bestigit Kilimanjaro, simmat över Ålands hav och cyklat till Paris – trots att han är rullstolsburen efter att ha drabbats av cancer som nioåring. I det egna företaget är han äventyrare och föreläsare, och dessutom har han dragit in miljontals kronor till Barncancerfonden.
NYHET Publicerad:

Lång kö på Lantmäteriet sinkar tillväxt

REGELKRÅNGEL Lantmäteriets långa kötider slår hårt mot landets företag. Att få fram en fastighetsbeteckning för en ny tomt kan ta över ett år. Nu har några kommuner skrivit ett protestbrev mot att väntetiderna hindrar tillväxten.
NYHET Publicerad:

Olyckan blev starten – hans proteser gör exportsuccé

ENTREPRENÖR Christoffer Lindhe vaknade upp på sjukhuset med båda benen och en arm borta. Men istället för att se livet som förstört valde han att resa sig och komma igen. Med utgångspunkt i sitt eget handikapp har han skapat en helt ny fotprotes, unik i världen. I år startar lanseringen av Xtend Foot i Europa.