NYHET Publicerad

En modern Sherlock Holmes

ENTREPRENÖR Säkerhetsbranschen har hittills varit en omogen bransch. Men nu vädrar företagen morgonluft då polisen får allt svårare att hinna med alla brottsutredningar. Niclas Franklin hoppade av poliskarriären för elva år sedan. Idag driver han det egna säkerhetsföretaget ISE i Göteborg med inriktning på utredningar och personsäkerhet.

Niclas Franklin, säkerhetskonsult som driver företaget ISE i Göteborg.

Efter 10 år som polis hoppade Niclas Franklin av och startade eget säkerhetsföretag.

Efter att ha jobbat som polis i nio år kände Niclas Franklin, 42, att det var dags att göra något annat. Han trivdes bra med sitt yrke men ända sedan tonåren hade han drömt om att bli egenföretagare och nu var det dags att förverkliga planerna.

Av naturliga skäl valde han säkerhetsbranschen eftersom han även jobbat som försäkringsutredare i tre år.

– Jag hade ett hobbyförsök i bagaget med försäljning av egendesignade inredningsprodukter, men det var ingen hit, säger Niclas Franklin.

Första gången vi träffas är en regntung fredag i Göteborg, en dag vikt för övning på fältet. Det är bara Niclas som kan tala öppet om vem han är och visa sitt ansikte, hans medarbetare är beroende av anonymitet för att kunna spana och förfölja under uppdrag.

Alla har skiftande bakgrund, men en yttre egenskap är gemensam, de sticker inte ut. Kläder, kroppshållning och utstrålning signalerar ingenting speciellt utom möjligen: Glöm att du har sett mig, jag är en vanlig ofarlig Svensson …

– Militärer känner i och för sig igen varandra på rörelsemönstret. Men tanken är de flesta inte ska märka oss, säger Tord, en av medarbetarna.

Han har ljus skäggstubb och ser lite ovårdad ut. Samtidigt koncentrerad. En övervintrad student? I själva verket är han runt 30 år gammal och vd för ett high tech-företag som han var med om att starta. Dessutom har han en bakgrund som få känner till. Under flera år arbetade Tord med underrättelseinhämtning i krigets Afghanistan som medlem i ett svenskt militärt specialförband. När han kom hem ville han inte glömma bort sina mödosamt förvärvade kunskaper. Dessutom kändes den civila tillvaron tom och meningslös. Nu är han timanställd på ISE.

De övriga, bland annat en före detta rysk polis, säger inte så mycket. Undantaget är en 40-årig blond man. Han berättar gärna om sin bakgrund, förutsatt att han får förbli lite suddig i konturerna. Under 20 år var han polis i ett centraleuropeiskt land, de sista sju åren arbetade han för säkerhetspolisen i samma land.

– Det var intressant, vi jobbade mot vänsterterrorism och sysslade med kontraspionage. Men allt har sin tid, kärleken förde mig till Sverige, säger han på god svenska.

Längs avenyn strömmar folk hemåt efter en arbetsvecka. Bland dem rör sig ISE:s personal för att träna sina färdigheter. Tre spanare följer efter ”objektet”. Viker den förföljda av på en sidogata släpper den första efterföljaren kontakten, nummer två fortsätter att skugga och nummer tre förvandlas till nummer två. Den tidigare ettan ansluter diskret och lägger sig sist i ledet. Systemet är detsamma oavsett om skuggningen sker till fots på en gågata eller i bil på en motorväg. Det hela kan beskrivas som metod 1 A för poliser och säkerhetsfolk.

Ett tänkbart scenario är att säkerhetschefen på ett företag tar kontakt med Niclas Franklin och berättar att företagets vd är hotad. ISE analyserar situationen och inleder eventuellt ”kontraspaning” för att samla bevis som överlämnas till polisen. Förföljaren är nu själv förföljd utan att veta om det. Uppstår inga konkreta misstankar kanske det räcker med att hålla den hotades hem eller arbetsplats under uppsikt vid vissa tidpunkter.

Det är återsamling i företagslokalerna. Niclas går igenom grunderna för bilskuggning och varnar för ”fulingar”. Det vill säga att objektet misstänker att det finns förföljare och gör plötsliga filbyten eller, värst av allt, kör varv efter varv i en rondell. Under åtskilliga mil på vägar i Göteborgstrakten koncentrerar han sig sedan på flera saker samtidigt, dels leder Niclas Franklin övningen, dels jobbar han oavbrutet med ett pågående skarpt ärende. En företagsledare har fått hotbrev av en okänd person och ISE sköter skyddet medan polisen utreder brottsmisstankar. Nu har nya hot tillkommit och telefonen ringer flera gånger.

Senare konstaterar Niclas Franklin att mycket har hänt i den bransch han har valt till sin. Personsäkerhetsdelen ökar hela tiden och han har valt att fokusera på den. Hälften av sin tid ägnar han åt produktion, åt att utreda interna oegentligheter hos företag, organisera personsäkerhetsåtgärder och spana. Andra halvan av arbetstiden satsar han på marknadsföring och utveckling.

Förra året tilldelades han Svenskt Näringslivs säkerhetsstipendium. Priset på 25 000 kronor använde han till att under sommaren gå en utbildning i San Diego, USA. Utredning av interna brott och personsäkerhet stod på schemat.

– Jag var den enda européen bland 50 deltagare, säger Niclas Franklin.

Han är tyst några sekunder innan han tillägger:

– Egentligen lärde jag mig inte så mycket nytt, jag kan det där. Men ändå hade jag enorm nytta av kursen. Jag förstod att säkerhet är big business i USA. Det slutade med att jag koncentrerade mig på hur de amerikanska företagen jobbar, kollade in det affärsmässiga.

I Sverige är branschen omogen. Utvecklingspotentialen är stor men också de inbyggda svårigheterna.

Niclas Franklin jämför återigen med USA när han säger:

– Där borta kör säkerhetsföretagen tevereklam. I Europa och speciellt Sverige funkar det inte så. Istället satsar jag på föreläsningar för sociala nätverk och företag. Vi måste synas men får inte synas för mycket, en paradox.

Okunskap och mytbildningar är vanligt. De stora företagen har säkerhetschefer som vet vad personsäkerhet, utredning och bakgrundskontroll innebär.

– Men på ett medelstort verkstadsföretag tänker man Securitas eller privatdeckare. De vet inte att det finns andra lösningar, säger Niclas Franklin.

Han nämner att det inte per automatik innebär bättre affärer för att det skjuts i Malmö, brinner i Göteborg eller rånas i Jönköping. I och för sig agerar ISE i så kallade utsatta områden, men sådant tillhör inte kärnverksamheten. Personalen måste vara extremt försiktig i samband med spaning i till exempel Malmöstadsdelen Rosengård. En risk är att kriminella personer eller organisationer tror att det rör sig om poliser – eller andra kriminella.

– Istället satsar vi på större utredningar. Här har vi vår nisch. De stora auktoriserade säkerhetsföretagen får nämligen inte syssla med sådant.

Det är inte heller det spektakulära som är typiskt. Då organiserade kriminella pressar välbärgade företagsledare på pengar uppmärksammas det ofta stort i massmedia. Men situationen är inte typisk utan ovanlig i Niclas värld. Verkligheten är ofta trivial, ytligt sätt nästan tråkig men samtidigt en katastrof för de drabbade. En hyresvärd förföljs av en uppsagd hyresgäst, personalchefen hotas efter neddragningar och uppsägningar eller så är familjetragiken ett faktum då en lämnad man (eller kvinna) börjar förfölja sin före detta partner.

I Göteborgstrakten finns dessutom en ”Josefssoneffekt”. Niclas Franklin berättar om tiden efter tv-journalisten Janne Josefssons avslöjanden om korruption i Västsverige.

– Många kommuntjänstemän hamnade i skottlinjen. I de lägena kan, utan att gå in på detaljer, ett företag som mitt agera.

Förutom dilemmat att balansera diskretion mot behovet av uppmärksamhet tampas Niclas Franklin, liksom alla företagare i expansiva branscher som efterfrågar specialistkunskaper, med rekryteringen. Han får in många spontana intresseanmälningar från poliser och unga män som tjänstgjort i militära specialförband. Åtminstone poliserna är inte alltid lämpade.

– De är vana vid att få ärendet serverat och gå hem halv fem. Den som vill jobba hos oss måste förstå näringslivets spelregler och kunna lägga i en högre växel, säger Niclas Franklin.

Ossian Grahn

Hemlig egenföretagare

Namn: Niclas Franklin
Yrke: utbildad polis, driver säkerhetsföretaget ISE.
Ålder: 42
Familj: Ja
Intressen: Har man tid till det som egenföretagare?

Första affär:
”Jag sålde egendesignade heminredningsprodukter som tavelhyllor och krokar. Affärerna gick plus minus noll”.

Bästa affär:
”Det kan jag inte besvara då kunderna måste vara anonyma. Men som nystartade fick vi in ett stort konsultuppdrag som gjorde att vi kunde komma igång”.

Sämsta affär:
”Inga kommentarer”.Diskret säkerhetsföretag

Namn: ISE
Verksamhet: Säkerhetsföretag med inriktning på personsäkerhet och utredningar.
Vd: Niclas Franklin
Ort: Göteborg
Kunder: If, Länsförsäkringar, Trygg Hansa, Södertälje kommun, Bostads AB Poseidon, Vägverket.
Omsättning: Fem miljoner kronor
Antal anställda: 5

Få företag erbjuder personskyddsväktare
  • Säpos livvakter skyddar de omkring 350 personer som ingår i den centrala statberedningen som kungahuset, riksdagen och regeringen. ÖB och andra höga militärer har tillgång till militära livvakter. Det är till exempel känt att ÖB har skyddats av elitförbandet SSG, Särskilda skyddsgruppen.
  • Hotade privatpersoner är hänvisade till personskyddsväktare. Omkring fem, antalet varierar, svenska företag har den auktorisation som krävs för att erbjuda denna tjänst.
  • Det kostar 800 – 1 000 kr per timme att anlita en personskyddsväktare. För den som vill ha skydd dygnet runt i en vecka blir kostnaden närmare 170 000 kronor.
  • ”Den nordiska modellen” innebär att personskydd inte ska provocera eller märkas i onödan. I länder som USA, Israel och Frankrike praktiseras en offensiv metod. Skyddet ska synas så mycket som möjligt och därmed ha en maximalt avskräckande effekt.
  • I USA har forskare visat att ett företags börskurs stiger om ledningen förses med livvakter. Liknande undersökningar i Sverige visar att här är förhållandet det omvända.

Källor: Säpo, branschorganisationen Sweguard, Cubsec bevakning ab, ISE.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Långsam generationsväxling räddar familjeföretaget

I PRAKTIKEN I 16 år har Ingrid och Anders Johnsen förberett Tractive för barnens intåg i företaget. Det är just tidsaspekten som är nyckeln till ett framgångsrikt överlämnande. "Det handlar både om kunskapsöverföring och överföring av företagets värderingar", säger Ingrid Johnsen.
NYHET Publicerad:

Räddaren i skattenöden

RÄTTSHJÄLP Den entreprenör som hamnar i statens och Skatteverkets klor riskerar en svår och utdragen kamp. Skattereglerna är bitvis otydliga och själva processen rättsosäker. Det hävdar grundarna till initiativet "Rättvis Skatteprocess", som hjälper företagare som råkat illa ut i skattemål.
NYHET Publicerad:

Han är Sveriges främsta entreprenör

UTMÄRKELSE Johan Löf, vd på RaySearch Laboratories, är Sveriges främsta entreprenör. Det stod klart när den nationella finalen av EY Entrepreneur of the Year avgjordes.
NYHET Publicerad:

Jannika Hernelius: ”Jag har aldrig passat in i några fack, jag har för kul”

TIO FRÅGOR Kreativiteten och entreprenörsandan har alltid drivit henne framåt. Men egentligen var det slumpen som fick kreatören Jannika Hernelius att bli egen företagare.
NYHET Publicerad:

Så golvade Pappelina mattmarknaden

ENTREPRENÖR När designern Lina Rickardsson för första gången vävde i plast insåg hon potentialen. Nu ligger Pappelinas mönstrade plastmattor på golvet i vart och vartannat hem. Men det som på ytan ser ut som en tillväxtsaga har inneburit mycket hårt arbete för Lina Rickardsson, som har dyslexi.
– För mig kändes det som om det var kassan på Ica eller eget företag.
NYHET Publicerad:

Uppmärksammade utvisningar sätter press på regeringen

KOMPETENS Pressen på regeringen att förändra reglerna för arbetskraftsinvandring ökar efter ett antal uppmärksammade utvisningar av personer som själva har ordnat jobb i Sverige. I många fall har de utvisats på grund av formaliamissar orsakade av andra.
NYHET Publicerad:

Ikea raggar it-folk i Finland

REKRYTERING I Finland finns det många arbetslösa it-experter. I Sverige råder det däremot brist på it-folk. Därför åker nu flera företag till Finland för att ragga personal, till exempel Ikea.
NYHET Publicerad:

Finansvärldens drottning blir affärsängel

ENTREPRENÖR Lena Aplers första sommarjobb var på SEB:s kontor i centrala Göteborg. Många år senare är hon tillbaka på samma adress, men denna gång högst upp i huset på en bank som hon själv startat, Collector Bank. Nu vill hon stötta unga entreprenörer inom fintech och dela med sig av sina erfarenheter av att bygga och driva en helt ny typ av bank.
NYHET Publicerad:

Försäkringskassans datasystem klarade inte övergången till vintertid

KRÅNGEL Företagaren Fredric Käll har vittnat om problemen när Försäkringskassan går från förskotts- till efterskottsbetalningar i ersättningen till assistansföretagen. Nu visar det sig att myndighetens system inte ens klarade av övergången från sommar till vintertid. ”Ingen hade tänkt på detta”, säger en frustrerad Käll som oroas över företagets överlevnad.
NYHET Publicerad:

Lars Wallin: ”Att få stänga av telefonen är lyx för mig”

TIO FRÅGOR Sveriges okrönte haute couture-kung Lars Wallin har skapat vackra klänningar åt en rad kvinnor, inklusive kungahuset, i 25 år. Men trots flera erkännanden, längtar han efter att känna en trygghet i sitt arbete.
NYHET Publicerad:

Konstnärer och företagare hand i hand stärker Ale

SAMVERKAN Kan ett byggföretag hitta nya affärsmöjligheter via en installationskonstnär? Ja, svarar näringslivsenheten i Ale som tussat ihop åtta kreatörer och konstnärer med lika många företag i kommunen.
NYHET Publicerad:

Han bygger virtuell mobilbank för barn

NYKLÄCKT Gimis app Veckopengen är Sveriges största digitala spargris för barn. Sedan starten 2015 har appen över 125 000 användare. Nu har den lanserats i Norden.
NYHET Publicerad:

Drivs av viljan att trygga barns skolgång

NYKLÄCKT När Peter Jonsson och Tobias Ekenstråle diskuterade den ökande osäkerheten i svenska skolor väcktes tanken på det som skulle bli det gemensamma företaget Svensk Skolsäkerhet.
NYHET Publicerad:

Unga webbentreprenörer vill ge tillbaka

UNGA BOOSTAR UNGA Entreprenörsduon Andreas Glimbrant och Nils Engvall är bara 24 respektive 25 år gamla. Men redan har de drivit webbyrån Wasabi Web i Uppsala i fyra år och har 20 anställda. Nu har de instiftat ett stipendium för att ge tillbaka till samhället och stötta andra unga företagare.
NYHET Publicerad:

Regeringen stoppar flera tusen praktikplatser

INTEGRATION Fredrik Gren, vd på Ambea, är en av de många företagare som på eget bevåg antagit utmaningen att hjälpa asylsökande i arbete. Sedan ett halvår tillbaka har vårdkoncernen erbjudit praktikplatser i sina verksamheter, men nu tvingas de avbryta projektet när regeringen fördelar om ansvaret för satsningar mot nyanlända.