En social entreprenör att räkna med

Social entreprenör Han är entreprenören som brinner för att lära barn och ungdomar att räkna. Förra året fick 50 000 unga gratis läxhjälp i matte via Mattecentrum och grundaren Johan Wendt utsågs till årets samhällsentreprenör.

Johan Wendt, grundare av Mattecentrum, hjälper en elev med räkningen.
Foto: CHRISTINE OLSSON / SCANPIX
Johan Wendt, grundare av Mattecentrum, hjälper en elev med räkningen.

När Johan Wendt pluggade till ingenjör i Lund bodde han i samma trappuppgång som en fembarnsfamilj. En dag beklagade sig familjens tonårsdotter över hur svårt det var med matte och ingenjörsstudenten Johan ryckte ut och erbjöd hjälp.

– Vi satt en hel kväll vid mitt köksbord och pluggade matte tillsammans. Och på köpet hade vi jättekul, berättar Johan Wendt, generalsekreterare och grundare av den ideella föreningen Mattecentrum.

Den första kvällen blev till många kvällar och antalet ”elever” utökades snabbt med tonårsflickans syskon och kompisar.

Ett par år senare, när Johan Wendt tagit examen, flyttat till Stockholm och inlett en karriär, först som avloppsingenjör på Telge Nät i Södertälje och sedan som riskanalytiker på Vattenfall, så dök minnet av de där räknestunderna upp igen.

– Det var ju det som var roligt. Att jobba med ungdomar, att vara lärare.

Med den insikten sa han upp sig från Vattenfall och knackade i stället på dörren till Stockholms fria gymnasium på Norra Real i Vasastan och fick låna ett klassrum. Fyra kvällar i veckan erbjöd han gratis läxhjälp i matematik till alla som ville komma.

– Den första kvällen kom bara en elev men nästa gång så tog han med sig ett par kompisar och så rullade det på, berättar Johan Wendt.

Förra året besökte nästan 2 200 elever någon av Mattecentrums öppna ”räknestugor” som anordnades i 14 städer runt om i hela landet från Luleå i norr till Malmö i söder. Dessutom pluggar 50 000 elever varje månad via föreningens webbplats Matteboken.se.

Numera kan Johan Wendt även försörja sig själv på verksamheten och han har fått fyra kollegor på Mattecentrums kansli. Finansieringen sker via stöd från företag, organisationer och stiftelser. Största finansiärerna är arbetsgivarorganisationen Teknikföretagen, Svenska Postkodlotteriet, Danske Bank och Stenbecksägda stiftelsen "Playing for change”.

– De första åren med Mattecentrum var det både ensamt och fattigt. Jag hade kontoret i hallen och levde på sparpengar så nu känns det otroligt lyxigt att ha ett riktigt kontor att gå till och kollegor att prata med, säger Johan Wendt.

Eftersom Mattecentrum är en ideell förening utan stor budget har Johan hela tiden tvingats vara uppfinningsrik för att marknadsföra verksamheten. Bland annat har han producerat filmer där kändisar som näringsminister Annie Lööf löser matteuppgifter. Filmerna har han sedan lagt ut på Youtube. Dessutom skickade han ett mejl till alla Sveriges riksdagsledamöter med ett mattetal och erbjöd alla som kunde lösa det att komma och vara gästföreläsare under en räkestuga.

– Ett 20-tal riksdagsledamöter nappade och kom och var med och räknade med våra elever, säger Johan Wendt.

2008 ansökte han om att får stöd från Kinneviks stiftelse ”Playing for change”, som investerar i sociala entreprenörer som gör livet bättre för barn och unga. Hans matteprojekt blev utvalt som ett av åtta projekt.

2011 blev han dessutom utsedd till ”Årets samhällsentreprenör” av tidningen Veckans affärer.

– Just nu finns en stark trend bland unga att vilja bli sociala entreprenörer men det är inget självändamål. Det viktigaste unga kan göra är att skaffa ett jobb, säger Johan Wendt.

Han framhåller att alla företag, som anställer människor och betalar skatt, gör gott för samhället och att sociala entreprenörer inte är ”finare” än andra företagare.

– Jag kommer från en släkt med många starka entreprenörer. Min farfars far var med och grundade industrin Perstorp i Skåne och det är jag stolt över. Jag skulle gärna vara med och starta ett sådant företag i framtiden, säger Johan Wendt.

Prisad samhällsentreprenör

Namn: Johan Wendt
Ålder: 33 år
Utbildning: civilingenjör inom väg och vatten
Bor: lägenhet i Stockholm
Familj: Flickvän sedan 12 år
Fritidsintresse: Mattecentrum, simmar och ser på film.

Matte utan räkning

Namn: Mattecentrum
Grundare: Johan Wendt
Verksamhet: Erbjuder barn och ungdomar gratis hjälp med matteläxan.
Antal anställda: 4
Antal elever: 50 000 på nätet via sajten Matteboken och 2 200 elever på räknestugorna.
Antal volontärer: 250
Omsättning: 3,36 miljoner kronor 2011
Finansiering: sponsring från företag, organisationer och stiftelser. Mattecentrum har även ett 90-konto för insamlingar.

Anna Dalqvist