Fågelskrämman som tar snyltarna med storm

Fågelskrämma

Bilden Stararna kom i flock och länsade Tobias Rydbergs odling på blåbär. Han testade att skrämma bort fåglarna med blanka cd-skivor och plastugglor, men inget hjälpte. Det var först när han hittade draken, som ser ut som en rovfågel, som han fick ha sina bär i fred.

Eslöv, 13 april 2015 klockan 14.21
När den kraftiga vinden tar tag i draken så böjer sig det långa spöet i en stor båge. Draken är lik en glada och vinden håller den i ständig rörelse. Den rovfågelsliknande draken blev lösningen för Tobias Rydbergs odling av amerikanska blåbär. Den håller fåglarna borta från bären. 

– Jag har varit säljare i hela mitt liv men har alltid velat starta eget, säger Tobias Rydberg.

Att en fågelskrämma skulle bli starten för hans egna företag kom dock som en överraskning. Men nu har han skaffat agentur från tillverkaren och hans sajt har några hundra besökare per dag.

Först tog han hem ett tiotal drakar och spön. Drakarna gick åt och snabbt var han uppe i ett hundratal beställningar.

Förankringen i marken görs med ett kolfiberspett och draken fästs i ett spö med fisklina. Spöet finns i olika längder.

– Den gör fåglarna nervösa och oroliga, men jag har också hört av kunder att den hjälper mot rådjur, säger Tobias Rydberg.

Från början räknade han med att fågelskrämman i första hand skulle vara intressant för lantbrukare och för bärodlare, men till sin stora förvåning har en rad andra kundgrupper tillkommit; fastighetsägare som vill skrämma bort fåglar som bygger bon och förstör på hustak och bilfirmor som har problem med fåglar som håller till på uppställningsplatser.

Sven Rosell

Mitt bästa ögonblick:

”Det var när jag skulle hyra ut mitt hus till en kvinna som inte kunde komma själv så hon skickade en väninna i stället. Men det är ju du med fågelskrämmorna, sa hon. Väninnan hade köpt en fågelskrämma av mig.”