Lena Apler på taket på Collectors huvudkontor i Göteborg.
Foto: Nicke Johansson

Från taket på Collectors huvudkontor har Lena Apler en fantastiskt utsikt över Göteborg. Sitt första sommarjobb hade hon på SEB i bottenvåningen på samma byggnad.

NYHET Publicerad

Finansvärldens drottning blir affärsängel

ENTREPRENÖR Lena Aplers första sommarjobb var på SEB:s kontor i centrala Göteborg. Många år senare är hon tillbaka på samma adress, men denna gång högst upp i huset på en bank som hon själv startat, Collector Bank. Nu vill hon stötta unga entreprenörer inom fintech och dela med sig av sina erfarenheter av att bygga och driva en helt ny typ av bank.

Lena Apler, grundare av Collector Bank.
Foto: Nicke Johansson

"Jag hade lyckan och turen att träffa personer som trodde på mig och som satsade pengar i mitt bolag. Nu har jag en väldig lust att göra samma sak och ge tillbaka på något sätt", säger Lena Apler, grundare av Collector Bank.

Lena Apler, gundare av Collector Bank.

Som kvinna i finansbranschen har Lena Alper ofta hamnat i rampljuset. Samtidigt har hon även blivit kritiskt bedömd.

Foto: Nicke Johansson

Sommaren 1998 tyckte Lena Apler att det var skönt att vara tillbaka i Göteborg hos sin make efter tre års veckopendling till Stockholm. Hon hade på fem år, halva den beräknade tiden, avslutat ett uppdrag i Securum Finans, som gick ut på att omvandla Nordbankens mest riskfyllda krediter till reda pengar. Securum var ett svenskt statligt bolag som bildades under finanskrisen början på 1990-talet för att rädda halvstatliga Nordbanken.

– När uppdraget var slutfört levererade vi en stor säck med pengar till finansministern, låste dörren och gick ut och sökte jobb.

Problemet var bara att det inte fanns några jobb i Göteborg som hon ville ha, särskilt inte inom finanssektorn. Hon och en kollega från Securum, Johan Möller, började fundera på att starta ett eget ”mini-Securum”. Ju mer de pratade, desto mer realistiskt och lockande kändes idén. Tillslut gjorde entreprenörsduon slag i saken och i mars 1999 föddes finansbolaget Collector.

– För mig var det ingen gammal dröm som realiserades utan mer av en impuls. Jag tänkte att det värsta som kunde hända var att jag fick söka jobb igen. Man blir ju inte bränd på bål, säger Lena Apler.  

Det väckte dock en viss förvåning i omgivningen att hon, som varit anställd så många år i storbanksvärlden, skulle starta eget företag.

Den första tiden blev också kämpig, men redan i slutet av det första året gjorde Collector en stor affär med företaget Hoist och sedan var affärerna igång på allvar. Efter två års slit, med mängder av rekonstruktionsuppdrag i samband med att it-bubblan sprack, bytte Collector inriktning och blev ett kreditmarknadsbolag som jobbade med fakturafinansiering.

När bolaget 2005 tog in externa ägare ökade tillväxten snabbt och Collector har sedan dess utvecklats till en exceptionell framgångssaga. Idag erbjuder företaget både privattjänster och appar, betallösningar och fastighetskrediter.

Annons

De senaste åren har varit extra händelserika. Förra året fick Collector godkänt på sin ansökan om banklicens och i juni 2015 noterades bolaget på Nasdaq i Stckholm.

Samtidigt är det företagets digitaliseringsprocess som stått för den allra största förändringen, enligt Lena Apler. Privatdelen är helt digital och nu har turen kommit till företagsdelen.

– Hela världen går mot digitalisering. Ingen människa går längre in på ett kontor utan banktjänster konsumeras via datorn eller mobilen och då måste verksamheten anpassas efter det. Tack vare att Collector inte, som storbankerna, har 30-40 år gamla system i bagaget kan vi gå direkt på ny modern teknik, säger hon.  

2009 fattades exempelvis det avgörande beslutet att bolaget skulle satsa 100 miljoner kronor på att utveckla egna system i stället för att köpa standardsystem. De som fanns var för dåliga och leverantörerna för små och långsamma, enligt Lena Apler.

– Beslutet kanske inte låter så märkvärdigt idag, men på den tiden gjorde styrelsen inte vågen precis. Nu ser vi att det var detta djärva beslut som ligger bakom vår starka tillväxt.

När beslutet togs hade it-avdelningen fem-sex medarbetare. Idag arbetar 125 av de 450 anställda inom it, det vill säga var fjärde person.

– Man kan lika gärna säga att vi är ett it-bolag med banklicens, säger Lena Apler.

Det är mycket tillfälligheter som har styrt hennes liv och karriär, konstaterar hon. Egentligen hade hon börjat plugga till lärare när erbjudandet om sommarjobb på SEB dök upp. Bankvärlden hade inte alls lockat henne tidigare.

– Sommarjobbet var väldigt kul eftersom jag fick göra många olika saker och träffa många olika människor.

När hösten kom erbjöds hon en traineeplats på SEB och sedan blev hon kvar. Tolv år senare hade hon både hunnit vara både privatmarknadschef och jobba i Luxemburg och Singapore.

Lena Apler hoppade av först när hon fick erbjudande om att vara med och starta Den Norske Bank, DNB, i Sverige.

– Jag tänkte att skulle vara väldigt kul att starta bank. Och det var det! Vi började från scratch med att anställa och köpa datorer. Det var mer entreprenörskap än arbete i storbank.

Efter att den franska banken Société Générale köpt DNB stängdes de nordiska kontoren och då fick Lena Apler ett nytt erbjudande som hon nappade på.

Denna gång handlade det om att bygga upp Nordbanken Intensive Care, det som senare blev Securum Finans. Uppgiften var att ta över och avveckla Nordbankens dåliga krediter, men eftersom ingen visste exakt hur det skulle gå till, så Lena och kollegorna fick hitta på nya arbetsmodeller för varje fall.

– Jag insåg då att jag jobbar som allra bäst när jag får bestämma själv hur saker och ting ska göras. Nordbanken var väldigt illa ute i bankkrisen och det handlade om att rädda banken från undergång. Då krävdes okonventionella metoder, förklarar Lena Apler.

Koncernchef för Securum var Lars Thunell, som var känd för att vara tuff och krävande, men han delegerade mycket ansvar och Lena Apler gillade hans öppna och raka sätt.

En gång på en kickoff sa han till medarbetarna; ”det bästa är om ni gör rätt, det näst bästa är om ni gör fel och det sämsta är om ni inte gör något alls”, berättar Lena Apler.

– Han var en stor inspiratör. Han sa ”kör” på en gång om man kom med förslag på lösningar som han tyckte lät bra. Så länge man levererade fick man total tillit.

Nu vill Lena Apler själv stötta unga entreprenörer och i april i år startades Collector Ventures, en fond som går in som delägare i fintechbolag. 100 miljoner kronor har Collector stoppat in i fonden.  

– Det är grymt roligt! Där ute finns en massa smarta killar och tjejer som kommer på fantastiskt bra saker. Vi får inblick i helt nya verksamheter med spännande idéer och väldigt dedikerade team, säger Lena Apler.

Privat har hon även gått in med 10 miljoner kronor i riskkapitalfonden Backing minds, som investerar i företag inom e-handel och som startats av två unga kvinnor.

Hon har dessutom engagerat sig i ”The Springfield Project” tillsammans med Anna Settman, tidigare vd för Aftonbladet. Hit kan startups inom olika områden söka sig för att få hjälp med stort och smått när det gäller företagande. Efter ett halvår avgörs om startups:en får fortsätta inom acceleratorprogrammet eller inte.

För Lena Apler är investeringarna och engagemanget hennes ”payback”.

– Jag hade lyckan och turen att träffa personer som trodde på mig och som satsade pengar på i bolag. Nu har jag en väldig lust att göra samma sak och ge tillbaka på något sätt.

Samtidigt betonar hon att det inte oegennyttigt.

– De här unga bolagen ger mig otroligt mycket energi och stimulans och ofta har de unga entreprenörerna ett starkt självförtroende, säger hon.  

Det har hänt att unga företagare kommit fram till henne och sagt: ”Vi hörde dig prata och tycker att du verkar bra. Du kan få investera i vårt bolag.”

– Jag fick erbjudandet för att de tyckte att jag dög! Vad härligt att ha den inställningen i stället för att stå med mössan i hand och be om pengar. Det är annat än på min tid.

Hon tycker mycket om att bidra med sin erfarenhet och sitt nätverk och hon konstaterar att det är lättare att våga satsa i mogen ålder.  

– Jag är inte så ängslig. Det var jag mer förr. Jag var en duktig flicka alldeles för länge, skrattar hon.  

När yrkeskarriären inleddes, med ett fint jobb i SEB, ville hon göra bra ifrån sig och överlevererade för att få uppmärksamhet.

– Börjar man på det spåret är det lätt att det fortsätter. Men på Securum lättade det för där blev jag sedd. Ännu bättre blev det när jag startade eget och insåg att det bara var jag som bestämde.

År 2015/16 utsågs hon till Årets mäktigaste kvinnliga entreprenör i Sverige av Veckans Affärer. Hon tror själv att framgångarna som entreprenör beror på att hon är orädd och snabb på att testa nya saker.

– Det gäller att vara opportunist, se vart marknaden är på väg och att sedan hålla sig framme.

Och så försöker hon även få medarbetare inom Collector att tänka.  

– Man får gärna testa nytt och göra fel, bara man inte sitter passiv. Lars Thunells ord satte sig verkligen i hjärnbarken på mig. Utan risker blir det inga affärer.

Trots att hon är kvinna i en mansdominerad bransch tycker hon inte att den egna karriären har varit speciellt svår.  

– Som kvinna får man ibland gratis spotlight samtidigt som man ibland blir mer kritiskt bedömd. Till och med på SEB-tiden var det lätt att få bra tjänster och bli befordrad om man bara ville något.

Lena Apler växte upp i knallebygden i Borås i en textilfamilj och mycket av sin trygghet fick hon från pappan, som alltid uppmuntrade henne och sa att hon kunde bli det hon ville.  

– Det var inte så vanligt på den tiden, men jag fick med mig ett gott självförtroende, som gör att jag vågar testa nytt.

Utveckling och förändring är hennes drivkraft. Även om hon är stolt över verksamheten kan hon inte låta bli att hela tiden se det som kan göras bättre.

– Ibland undrar jag varför jag aldrig är nöjd. Jag tappar motivationen så fort det står stilla och då blir jag inte bra, säger Lena Apler.

När hon blickar framåt fem år i tiden är hon övertygad om att hon fortfarande är ordförande och storägare i Collector. Det finns mycket som ännu är ogjort, enligt henne.

– Men jag hoppas verkligen att det inte är fem dagar i veckan, skrattar hon.

Lena Apler har ett stort socialt umgänge som hon gärna vill ägna sig åt. Hon vill också träna mer.

– Jag tränar nature fitness utomhus med den egna kroppen som redskap. Man blir stark och glad och det är ett bra sätt att bli av med stress och frustration.

Nyligen skrev hon på kontrakt för en Mallorcalägenhet, där hon ser fram emot att vara mer framöver.

– Då ska jag njuta av fri tid.

Lena Aplers fyra bästa entreprenörstips:
  1. Se till att affärsplanen inte är huggen i sten. Fila på den i takt med att marknaden förändras. Det blir aldrig exakt som man tror.
  2. Försök att satsa på uthållighet och envishet de första två åren som är kämpigast.
  3. Om du tar in kapital utifrån, titta inte blint på pengapåsen utan välj ägare. Se till att ni har samma värderingar och förväntningar så att det inte blir ägarbråk.
  4. Go all in for it!
Finansvärldens drottning

Namn: Lena Apler
Karriär: Olika roller inom SEB, DNB, Société Générale, vd för Securum Finans, grundare och vd Collector Bank, ordförande Collector Bank.
Gör: Ordförande Collector, Collector Ventures, tech-investerare
Bor: Göteborg
Fritid: Ett rikt socialt liv, tränar nature fitness

Lena Apler om...
… viktigaste besluten i Collector:
"Att gå mot digitalisering, att bli bank och framför allt noteringen på börsen. Det är hörnstenarna i företagets historia."

…snabbrörlighet
"Collector är som en snabbgående gummibåt – som enkelt kan byta färdriktning. Vi har ändrat affärsplanen många gånger och det är en del av vårt framgångsrecept."

…kvotering:
"I grund och botten är jag emot det men för några år sedan bytte jag åsikt när utvecklingen stod helt still. Nu ser det ut att börja röra på sig igen. Framför allt tror jag att det måste börja underifrån med att se till att fler kvinnor kommer in i ledningsgrupper."

Västsvensk uppstickare

Namn: Collector Bank
Startår: 1999
Verksamhet: Nischbank med finanslösningar för privatpersoner och företag: privatlån, kreditkort, betallösningar för e-handel och detaljistkedjor, factoring, företagskrediter, fastighetslån, kredithantering och inlåning.
Vd: Under rekrytering
Antal anställda: 440
Omsättning: 1,2 miljarder kronor 2015

Från sommarjobb till affärsängel

1974 Sommarjobb på SEB.
1986 Är med och startar Den Norske Bank i Sverige.
1990 Société Générale tar över DNB.
1993 Börjar på Nordbanken Intensive Care, senare Securum Finans.
1998 Securumprojektet klart. Styrelsearbete i Prosolvia under hösten.
1999 Startar Collector med tidigare kollegan Johan Möller.
2001 Collector blir kreditmarknadsbolag under tillsyn av Finansinspektionen.
2003 Collector börjar med factoring
2004 Collector erbjuder privatlån. Inkassotjänster tillkommer via förvärv.
2005 Collector tar in externa ägare. Erbjuder sparkonton.
2008 Expansion i Norge och Finland.
2010 Kreditkortstjänster introduceras.
2013 Erbjuder fastighetsfinansiering.
2014 Lanserar sin första app, Betalkoll.
2015 Banktillstånd och notering på Nasdaq i Stockholm. Namnändrar till Collector Bank
2016 Collector Ventures, ett investmentbolag inom fintech startas. Lena Apler investerar i Backing Minds och The Springfield Project.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.