Johan Ljungquist och Mikael Olenmark, grundare av Scandinavian Aquasystem och varumärket Gårdsfisk.
Foto: Anders Kristensson

Johan Ljungquist och Mikael Olenmark i den nybyggda uppfödningshallen. Här står fyra bassänger med fiskar i olika tillväxtstadier.

NYHET Publicerad

Fiskodling på land ny och växande näring

ENTREPRENÖRER På en gammal nedlagd gård i norra Skåne har marinbiologen Johan Ljungquist och vattenresursingenjören Mikael Olenmark byggt upp ett nytt fiskuppfödningskoncept. Där föder de upp välsmakande och snabbväxande tropiska fiskar som heter Rödstrimma och Clarias. Gårdsfiskarna konkurrerar nu med den odlade laxen i butiker i Skåne.

Johan Ljungquist och Mikael Olenmark, grundare av Scandinavian Aquasystem och varumärket Gårdsfisk.
Foto: Anders Kristensson

Marinbiologen Johan Ljungquist och vattenresursingenjören Mikael Olenmark har tagit fram ett nytt koncepet för fiskodling på en gård Tollarp i nordöstra Skåne.

Johan Ljungquist och Mikael Olenmark, grundare av Scandinavian Aquasystem och varumärket Gårdsfisk.

Varje dag kontrolleras vattenkvalitén för att fiskarnas miljö ska vara optimal. Mikael inne i yngelrummet där labbet ligger.

Foto: Anders Kristensson
Rödstrimma är en tropisk fisk som lämpar sig väl för uppfödning.

Rödstrimma är en tropisk fisk som lämpar sig väl för uppfödning. Den är både motståndskraftig och snabbväxande.

Foto: Anders Kristensson
Tidningsannons för Rödstrimma.

Utmaningen nu är marknadsföringen för att skapa efterfrågan på tropiska fiskar. I en dagstidningsannons berättar ICA Maxi att Johan och Mikael kommer till butiken för att smörsteka rödstrimma för provsmakning.

Drygt hälften av all fisk som konsumeras idag är odlad. Men fiskodlingar till havs har stor miljöpåverkan och problem med sjukdomar som sprids bland fiskarna. Fodret tillverkas av småfisk och det bidrar till utfiskningen av världshaven. Nackdelarna är alltså många.

Samtidigt är vattenbruk den snabbaste växande livsmedelsnischen i världen, även om Sverige har hamnat på efterkälken. Fiskodling på land har snabbt blivit en expansiv bransch. Ska vi människor kunna äta lika mycket fisk i framtiden behövs odlingar på land eftersom fisken i haven annars kommer att ta slut.

– Det är därför vi vill bidra med något nytt som också är hållbart, säger entreprenörerna Johan Ljungquist och Mikael Olenmark.

De träffades under studietiden vid Lunds universitet, där de startade ett projekt vid sidan av studierna tillsammans med fyra andra studenter. Det var ett företag som skulle bedriva fiskodling och grönsaksodling i urban miljö. Men när det var dags att När de att sjösätta företaget rann det ut i sanden. Johan och Mikael kunde dock inte släppa visionen om hållbart vattenbruk. Det skulle dock dröja ytterligare några år innan de var redo att förverkliga idén.  

– Lärdomarna från projektet tog vi med oss. Vi insåg bland annat vikten av att hålla stenhård ordning på alla papper och att den ekonomiska kalkylen vi hade gjort var allt för optimistisk. Dessutom insåg vi att den urbana utgångspunkten inte fungerade. Den naturliga platsen för en fiskuppfödning är på en gård på landet, säger Mikael.

Genom att placera fiskodlingen på landet hittade Johan och Mikael en enkel lösning på hur avfallet, det vill säga fiskavföringen från odlingen skulle tas om hand. Istället för att bidra till att övergöda havet, som konventionell fiskuppfödning gör, återför man avfallet till åkrarna i form av högvärdigt gödsel.

– Gårdens infrastruktur med urinbrunn, vatten och byggnader passar bra till fiskodling och dessutom är fastighetspriset ett helt annat här i Tollarp jämfört med i städerna, säger Johan.

Fiskodlingen är konstruerad som ett slutet system där 95 procent av vattnet återcirkuleras med hjälp av filter. Avfallet som fastnar i filtrena går ut i en damm och blir till högvärdigt gödsel.

– Det är ett kretsloppsloppstänk i vår anläggning och därför fungerar fiskuppfödning som ett perfekt komplement för jordbrukare som även har användning för gödseln. Miljöpåverkan blir minimal, förklarar Johan.

Och nu när entreprenörsduons egen anläggning fungerar som den ska är det snart dags för nästa fas i affärsidén; att sälja ett helt fiskuppfödningskoncept på licens till lantbrukare, som ett sorts franchisekoncept.

Det har gått i en rasande fart sedan Johan och Mikael startade företaget Scandinavian Aquasystem 2013. Finansieringen kommer från flera håll. Landsbygdsprogrammet, som stöder verksamhet som skapar förutsättningar för en levande landsbygd, har gett ett stöd på 1,5 miljoner kronor. Miljövårdsfonden, som region Skåne förvaltar, gav 260 000 kronor och Innovationskontor Syd bidrog med 300 000 kronor. En checkkredit på banken löste det som fattades upp till de 2,3 miljoner som krävdes för att dra igång.

Gården köptes in och under det första året byggde duon själva om ladan, bytte tak, isolerade och installerade hela systemet av fiskbassänger, filter, pumpar och rör.

– Grundtanken var ”keep it simple and stupid”, säger Mikael.

– Ju mer teknik man blandar in desto större risk för fel. Det viktiga är att hålla fokus på fiskarna och se till att de mår bra, tillägger Johan.

Inne i den ombyggda ladan är det nu helt annorlunda jämfört med vanliga lador. De gamla djurbåsen har bytts ut mot tio bassänger med plats för 15 000 fiskar. Det kristallklara vattnet håller 28 grader, vilket gör att fiskarna växer fort. Värmen är näst intill tropisk.

När foderautomaterna sprider ut pellets i bassängerna börjar vattnet koka. Födan består till 90 procent av växter och tio procent är restavfall från fiskindustrin. De båda fisksorterna som Johan och Mikael föder upp är både energieffektiva och mycket motståndskraftiga. Det blir ett kilo fisk på 1,1 kilo foder och inga mediciner behövs preventivt.

– Mikael är en riktig tekniknörd. Det är han som konstruerat allt från foderautomater till smarta cirkulationslösningar för att göra anläggningen så enkel som möjligt, berättar Johan.

Bassängerna är fulla av vita rödstrimmiga tilapior och clarias och av svarta afrikanska ålmalar. Fiskar i olika tillväxtstadier simmar runt i bassängerna.

– Vi gav tilapian namnet Rödstrimma för att särskilja vår fisk från annan tilapia, som föds upp i Asien under tveksamma förhållanden, säger Mikael.

Budgeten de hade till förfogande tvingade dem att hitta billigt material både till renoveringen av ladan och till fiskuppfödningsanläggningen.

– Vi har blivit riktigt bra på att hitta konkurslager och begagnade prylar, säger Mikael.

Johan förhandlar ner priset på allt. Lyckas han inte förhandla ner priset på en offert med minst 25 procent blir det ingen beställning. Duon vet att många vattenbruks projekt har stupat på målsnöret, när pengarna plötsligt tagit slut. Johan visste därför att varje prisförhandling måste vinnas.

De behövde även ha kontroll över utgifterna för att månadsvis kunna redovisa sina utlägg till Jordbruksverket för att bidraget på 1,5 miljoner kronor skulle betalas ut.  

– Vi gjorde en likviditetsplan varje vecka för att veta vad vi mäktade med att investera i för tillfället, berättar Mikael.  

Under sommaren har de installerat en ny uppfödningsanläggning i en ny stor fiskhall på 600 kvadratmeter. Det är en förfinad och uppdaterad version av pilotanläggningen. När allt är klart ska fisk odlas i 16 bassänger i hallen. Produktionen kommer på sikt att tredubblas och ligga på 60- 80 ton fisk per år. Hallen har högt i tak och här finns också plats för kommande filéning och paketering.

För att finansiera bygget tog de lån på gården, som Johan och Mikael driver som ett separat bolag. Samtidigt som bygget satte igång anställdes även en driftansvarig för den dagliga skötseln av anläggningen.

– Vi behövde frigöra tid för att kunna lägga mer kraft på marknadsföring och på att leta efter investerare, berättar Mikael.

I juni köpte Almi invest en liten del av Scandinavian Aquasystem och den fortsatta finansieringen är nu säkrad för ytterligare ett år.

Uppmärksamheten och nyfikenheten på fiskuppfödningen i Tollarp har varit stor. Rödstrimmorna och Clariasfiskarna, i de varma bassängerna, har beundrats av både inhemska och utländska studiebesök och Johan och Mikael har fått ett flertal stipendier och priser för sitt arbete, bland annat Stordalens regionpris Eat Award.

Nästa steg i Johan och Mikaels affärsplan är att sälja fiskuppfödningsanläggningar på licens till olika lantbrukare. Idén är att leverera hela anläggningar, förmedla kunskapen som krävs och ställa upp med support. Tillståndsansökningar och marknadsföring kommer också att vara en del av konceptet.

Varje vecka hör en eller ett par lantbrukare av sig och frågar om hur licenssystemet kommer att fungera.

– Intresset är väldigt stort. Lönsamheten för lantbrukare är idag mycket dålig och vi vill ge landsbygden en chans att leva. Men innan vi sjösätter licenssystemet måste vi skapa större efterfrågan på vår fisk, säger Johan.

Den stora utmaningen just nu är därför att marknadsföra och sälja fisken. Varje vecka står de och smörsteker rödstrimma i butik och bjuder kunderna på smakbitar.

– Sakta men säkert ökar efterfrågan, säger Johan.

Idag säljer tolv butiker i Skåne den tropiska fisken under varumärket Gårdsfisk, som entreprenörsduon grundade förra året. Ett par restauranger har även Rödstrimma på menyn.

För att nya matvanor ska skapas måste deras fisk ligga i butik varje vecka. Det viktiga är att alltid kunna leverera fisk till affärerna.

Under hösten startade Johan och Mikael även en fiskodlarskola på Facebook för att berätta om fiskens positiva sidor. Recept ska också ingå.

Framgången hänger alltså på att Johan och Mikael kan få oss vanliga konsumenter att börja smörsteka Rödstrimma. Lyckas duon kan deras koncept för fiskodling på land bli ett lyft både för landsbygden och miljön. 

Anders Kristensson

Fiskuppfödning i lada

Namn: Scandinavian Aquasystem
Startår: 2013
Grundare: Johan Ljungquist och Mikael Olenmark
Verksamhet: Affärsidén är ett integrerat jord- och vattenbruk med uppfödning av fiskar. Pilotanläggningen producerar 15- 20 ton fisk per år. På sikt ska produktionen tredubblas till 60- 80 ton per år.
Ägare: Johan Ljungquist och Mikael Olenmark samt Almi invest som köpte en mindre del av bolaget 2016.
Omsättning: 2 miljoner kronor 2014
Utmärkelser: Mikael och Johan har fått ett flertal utmärkelser och stipendier, bland annat Stordalens regionpris Eat Award.

Minnesvärda affärer

Vår första affär…
Johan: "Sålde sniglar och grodyngel som 4-åring."
Mikael: "Sålde kvällsposten."
 

Vår bästa affär…
Johan: "Mitt nuvarande hus."
Mikael: "Lägenhetsaffär och att starta företaget".
 

Vår sämsta affär…
Johan: "Varje bilaffär".
Mikael: "Aktieaffärer".

Fiskfakta
  • Rödstrimman eller Niltalipian är en tropisk fisk som lever i Nilen och är världens näst mest odlade fisk. Den har ett fast vitt kött som passar både till sushi och till grillen. Johan och Mikael har gett fisken namnet Rödstrimma.
  • Clarias eller Afrikansk ålmal är också en tropisk fisk rik på omega 3. Liksom Rödstrimman är den motståndskraftig mot sjukdomar. Mycket god grillad eller rökt.
    Uppfödningstiden är ca 6–8 månader för båda.
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

”Jag vill höra massa galna affärsidéer”

HALLÅ DÄR... Maria Mattsson Mähl, en av Tidningen Entreprenörs krönikörer, som åter igen kommer att ta plats i en webbserie som företagsängel.
NYHET Publicerad:

Driver du Nordens mest innovativa bolag?

TÄVLING Nu har anmälan till Sveriges största entreprenörstävling för startup- och tillväxtbolag öppnat. I Serendipity Challenge kommer 50 av Sveriges och Nordens mest innovativa framtidsbolag tävla om titlarna “Årets startupbolag” och “Årets tillväxtbolag”.
NYHET Publicerad:

Uppkopplad hälsa lockar techföretag och investerare

E-HÄLSA Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till år 2025 har regeringen satt som mål. Det har fått riskkapitalister och unga techföretag att flockas kring branschen och ta fram nya innovativa lösningar för digitalisering inom vården. Förra året investerades nästan en halv miljard kronor i medtechsektorn. Entreprenör har träffat två heta startupföretag, Visiba och Tummy Lab, som båda dragit till sig investerarnas intresse.
NYHET Publicerad:

Bygdens son blåste liv i glasbruket

ENTREPRENÖR 2015 stod Reijmyre glasbruk på randen till konkurs. Då bestämde sig bygdens son, Ulf Rosén, för att flytta hem till Östergötland och försöka rädda bruket. Tidningen Entreprenör har besökt bruksorten och under en rundvandring berättar Ulf Rosén om utmaningarna med att ta över ett konkursbo och hur det är att axla rollen som hans far en gång hade, som ägare och vd för anrika Reijmyre.
NYHET Publicerad:

Lång kö på Lantmäteriet sinkar tillväxt

REGELKRÅNGEL Lantmäteriets långa kötider slår hårt mot landets företag. Att få fram en fastighetsbeteckning för en ny tomt kan ta över ett år. Nu har några kommuner skrivit ett protestbrev mot att väntetiderna hindrar tillväxten.
NYHET Publicerad:

Mentor satte snurr på omsättningen

I PRAKTIKEN När Dag Malgeryd tog hjälp av en mentor fick omsättningen i hans nystartade företag Recaremed en ordentlig skjuts. "Jag har sparat in flera års arbete på att slippa sitta och leta upp den här informationen själv”, säger han.
NYHET Publicerad:

Olyckan blev starten – hans proteser gör exportsuccé

ENTREPRENÖR Christoffer Lindhe vaknade upp på sjukhuset med båda benen och en arm borta. Men istället för att se livet som förstört valde han att resa sig och komma igen. Med utgångspunkt i sitt eget handikapp har han skapat en helt ny fotprotes, unik i världen. I år startar lanseringen av Xtend Foot i Europa.
NYHET Publicerad:

Medarbetarna stal företagshemligheter – nu har de fällts i tre domstolar

STÖLD Tre medarbetare sa upp sig och startade eget i samma bransch och efter att ha stulit hela kundregistret. Det bestraffades med rekordhöga böter i Hovrätten. Nu har även AD fastställt skuld och höga böter.
NYHET Publicerad:

Rullande frisersalong gasar vidare

VAD HÄNDE SEN ”Jag kan klippa och jag kan köra bil.” Med de två kompetenserna i bagaget startade Sandra Wik frisörföretaget Cut and Drive. Det är en affärsidé som rullar på i allt högre hastighet och nu också kompletterats med en fast salong.
NYHET Publicerad:

Striden om personaloptionerna

SKATTEREGLER Personaloptioner är ofta en nyckelfaktor för små tillväxtföretag som vill rekrytera topptalanger. I slutet av förra året lade regeringen fram ett förslag på nya skattelättnader för den här typen av incitamentsprogram. Men förslaget väckte ett ramaskri i startupvärlden. Företag som Spotify och Klarna sågar förslaget eftersom så få bolag omfattas av de nya reglerna.
NYHET Publicerad:

Inspiration för alla blivande exportörer

EXPORT Inspiration är nyckeln för framför allt de medelstora svenska företagen som har modet att satsa på export. Det framgår av boken ”Miljardvallen”.
NYHET Publicerad:

Orimliga kontroller vid upphandling

UPPHANDLING Färre anbud, mer pappersarbete och integritetskränkande. Krav på utdrag ur belastningsregistret vid offentlig upphandling får flera negativa konsekvenser. ”En vansinnig administration väntar”, säger Marcus Westdahl, vd för möbelföretaget European Furniture Group.
NYHET Publicerad:

Andreas Carlsson: "Jag är ett vanligt popsnöre som halkade in på investeringar och entreprenörskap”

TIO FRÅGOR Han började sitt yrkesliv som låtskrivare och har flera listettor med världsartister på sin cv. Sedan dess har Andreas Carlsson startat skolor, suttit i juryn för ”Idol” och ”X Factor” och blivit en investerare av rang. Bäst mår han när han är på språng.
NYHET Publicerad:

Gamla bilbälten guld värda för Johanna

NYKLÄCKT För Johanna Boman är bilvrak en skattgömma. Hon använder begagnade bilbälten som material till Rebelts designade väska.
NYHET Publicerad:

Amerikansk dröm i svensk succéförpackning

ENTREPRENÖR De flesta skulle nog gissa att design- och inredningsföretaget Lexington är amerikanskt. Men bakom varumärket står den svenska designentreprenören Kristina Lindhe. Under 20 år har hon byggt upp ett företag som säljer amerikansk livsstil mer framgångsrikt än amerikanarna själva.