Han förser lyxkrogar med vilda örter

Bilden Roland Rittman är biologen som lever på vilda örter. Inte bokstavligt, men med kunskapen om vad som går att äta i naturen har han startat ett företag som säljer vildplockade örter, bär och svamp. Flera av världens bästa gourmetrestauranger finns på kundlistan.

Roland Rittman
Foto: Fotograf Lena Öritsland www.lena
Roland Rittman är biologen som säljer vildplockade örter, bär och svamp.

Anderslöv, 27 maj 2013 klockan 13.45

I skuggan av bokträdens löv breder ramslöken ut sig och bildar ett hav av vita blommor. Många har njutit av att se dem på våren men få har som Roland Rittman tänkt att de kan vara möjliga att sälja som mat.

– Jag började med att sälja svamp och grönsaker på torget i Trelleborg. Om inte allt gick åt sålde jag resten till krogar. Sedan såg jag andra handlare som sålde nässlor och tänkte att det kunde jag också göra, säger Roland Rittman.

Som biolog kände han till fler ätbara vildväxande örter och dem började han plocka för att bredda utbudet. Flera välrenommerade krogar, bland annat en av världens bästa restauranger Noma i Köpenhamn, blev snart kunder.

När verksamheten växte ur hemmet köptes en gård för produktionen och en kylbil. Även personal anställdes under plockningssäsongen, som är lång i Skåne med sina gröna vintrar.

– När lågkonjunkturen slog till för några år sedan blev det kärvare. Lunchgästerna och representationen uteblev från krogarna och det slog mot oss, säger Roland Rittman.

Dessutom har många kockar själva börjat plocka örter och på det viset försvunnit som kunder, enligt honom. Men det ser han delvis som en framgång då han hjälpt till att öka restaurangernas miljömedvetande, gammal miljökämpe som han är. I dag slåss han för bättre entreprenörsklimat.

– Jag gör jag allt, producerar, hämtar och lämna varor, säljer och marknadsför företaget. Som entreprenör i Sverige är det svårt att växa. Jag vill se bättre villkor för företag som växer, säger Roland Rittman.

Teres Hallman

Mitt bästa ögonblick:

”När jag förstod vilken betydelse den vilda naturen fick i det nya nordiska köket”.