Furhat

Det finns en viss likhet mellan innovatören Samer Al Moubayed och roboten Furhat. Är det enbart en slump?

NYHET Publicerad

Hej, jag heter Furhat. Vad heter du?

ENTREPRENÖR 33-åringe Samer Al Moubayed tackade nej till ett välbetalt jobb på Disney för att bygga sociala robotar. Tillsammans med kollegor från Kungliga tekniska högskolan, KTH, har han startat företaget Furhat Robotics, som bygger på revolutionerande tal- och animationsteknik. Redan från start har intresset från marknaden varit stort.

Furhat

Samer Al Moubayed valde att åka tillbaka till sina kollegor på KTH i Stockholm; Jonas Beskow, Edvin Eminovic, Preben Wik och Gabriel Skantze, i stället för att bli chef på Disney i USA.

Furhat

Samer Al Moubayed och den talande roboten Furhat, döpt efter pälsmössan han har på huvudet.

Furhat

– Jag har alltid känt att jag vill se mina upptäckter få genomslag i samhället. Jag vill inte bara vara en teoretiker.

Det säger forskaren och entreprenören Samer Al Moubayed. Han kom till Sverige 2007 från Syrien för att doktorera inom talteknologi och kommunikation. Sedan dess har mycket hänt. När tidningen Entreprenör träffar honom på Furhat Robotics kontor i Stockholm har han precis blivit intervjuad av den amerikanska tv-kanalen Bloomberg som når runt 200 miljoner tittare över hela världen.

– De ville lyfta fram techföretag utanför Silicon Valley. I Sverige träffade de Spotify och oss, säger Samer Al Moubayed.

På en vägg hänger ett antal tidningsartiklar från både stora och små publikationer. Företaget har vunnit flera utmärkelser och ifjol utsågs Samer Al Moubayed till Stockholms mest företagsamma människa av Svenskt Näringsliv.

Anledningen till den stora uppmärksamheten är ett huvud i plast, klätt med en pälsmössa. Huvudet i fråga står på ett litet rullbord i ett rum på kontoret. Dess ögon scannar av rummet.  

– Hej, jag heter Furhat. Vad heter du?

Munnen rör sig som på en människa. Tonen är vänlig och samtidigt uppmanande. Trevande klämmer undertecknad ur sig ett svar, varpå huvudet med pälsmössan replikerar att det är trevligt att träffas och undrar om detta är mitt första samtal med en robot.   

Annons

– Väldigt många känner till konceptet med robotar, men det är väldigt få personer som faktiskt har pratat med en robot, säger Samer Al Moubayed.

Han har tillsammans med forskarkollegorna Jonas Beskow och Gabriel Skantze uppfunnit roboten Furhat. Det är en så kallad social robot, det vill säga en robot som kan interagera med människor. Robotens ansikte projiceras på en vit mask med hjälp av en mikroprojektor i robotens bakhuvud.

Samer Al Moubayed har länge varit fascinerad av kontakten mellan människa och maskin. Hans bana inom robotfältet började på universitetet i Damaskus där han läste datavetenskap.

– Jag började forska kring artificiell intelligens och hur vi kan göra robotar mer vänliga mot människor. Jag studerade hur man kan göra så att maskiner talar på ett känslosamt sätt, säger han.

Nästa anhalt blev Belgien dit han flyttade för att ta en masterexamen och påbörja doktorandstudierna. Hans fokus låg då på att skapa animerade karaktärer som liknar människor. Hans forskning fick uppmärksamhet och flera universitet runt om i världen hörde av sig med erbjudanden om doktorandtjänster. Ett av erbjudanden var från KTH i Stockholm.  

– I det läget visste jag inte så mycket om Sverige. Men jag visste att labbet för tal, musik och hörsel på KTH ansågs vara ett av de bästa i världen. Det är även ett av världens äldsta labb inom fältet.

Samer Al Moubayed beslutade sig för att flytta till Sverige. En av anledningarna till beslutet var lärarundantaget som finns i Sverige. Det vill säga att forskare vid lärosäten äger fullständiga rättigheter att kommersialisera sina upptäckter. Men att bli entreprenör var aldrig ett självändamål för Samer Al Moubayed.

– Att forska och att kommersialisera saker skiljer sig åt. När du forskar undersöker du saker i ett väldigt tidigt skede, men du får sällan se din forskning göra verklig effekt på samhället, säger han och pekar på att starta ett företag kring sin forskning är ett bra sätt att få följa med på hela resan från forskningsidé till färdig produkt.

Under doktorandstudierna fortsatte Samer Al Moubayed undersöka hur man skapar animerade figurer som det går att prata och interagera med. Parallellt startade han ett par mindre företag med forskarkollegor.

– Det var mest som experiment, säger han.

Det som förändrade allt var idén om att bygga en social robot. Idén kläcktes en fredag 2011. Varje fredag släppte forskarteamet nämligen allt de hade för händerna och lattjade loss med de högteknologiska apparaterna som fanns på labbet för tal, musik och hörsel på KTH.

– Det var under ett sådant fredagshack som vi kom på att man kan kombinera animationer med fysiska objekt, säger Samer Al Moubayed.

Tanken att kombinera dessa två världar var revolutionerande för tillverkning av sociala robotar, berättar Samer.

– Det finns runt 50 muskler i människans ansikte. Vi rör oss väldigt snabbt, våra läppar rör sig snabbt och synkroniserar med vårt tal. En människa spenderar även väldigt mycket tid på att titta på andra människors ansikten och därför är vi väldigt känsliga inför avvikelser. Tittar man på många ”mänskliga” robotar som finns idag så ser de väldigt otäcka ut.

Detta brukar refereras till som The Uncanny Valley, eller den skrämmande dalen, och går ut på att en robot är väldigt lik en människa, men inte beter sig på ett mänskligt sätt. Roboten som Samer och hans kollegor byggde använde animationer för att skapa ett ansikte som rörde på sig på ett mer mänskligt sätt.  

– Vi kunde använda alla fördelar med animationer för att skapa ett ansikte som kan röra sig snabbt. Man behöver inte heller ta hand om en massa teknik som ska få ansiktet att röra sig.

Men pälsmössan då?

Det behövdes något för att täcka över vissa delar av huvudet som man kunde se rakt in i. En kvarglömd pälsmössa som låg och skräpade på labbet klämdes ned på roboten. Furhat var född.

I december 2011 visades Furhat upp offentligt för första gången. Det var på Londons vetenskapsmuseum, dit skaparna av världens 22 bästa robotar bjudits in.

– Vår robot var den enda som kunde prata och vi visste inte hur folk skulle interagera med roboten.

Men presentationen blev en succé och brittisk media uppmärksammade Furhat. Efter det rasslade det in frågor om roboten fanns tillgänglig på marknaden. Samer och hans forskarkollegor insåg att det fanns en stor efterfrågan på sociala robotar.

2014 fick de stöd från innovationsmyndigheten Vinnova med att kommersialisera roboten. Företaget Furhat Robotics grundades senare samma år.

Furhat Robotics blev kontaktade av Microsoft, Skype och Disney med propåer om att bygga robotar åt dem. Det första kontraktet skrevs med Walt Disney. Efter två månaders förhandlingar och med hjälp av jurister från KTH Innovation var ett 50-sidigt kontrakt klart.

– När man skriver ett avtal med ett så stort företag innebär det alltid en risk. Det finns alltid en fara att ditt företag är för litet och att du inte har tillräckligt med makt för att försvara dig själv, om det skulle bli så att det stora företaget tar din teknik, konstaterar Samer Al Moubayed.

– Vi fick stort stöd från KTH Innovation som bidrog med jurister som hjälpte oss att förhandla. Hela processen var en bra läxa och vi lyckades faktiskt ändra kontraktet och fick Disney att acceptera nästan alla våra förändringar i kontraktet.

I kontraktet ingick att Samer skulle tillbringa ett år på amerikanska Disney för att utveckla roboten. Mot årets slut fick han ett erbjudande som var svårt att motstå: Att leda en helt ny forskningsavdelning på Disney. Men trots det lockande erbjudandet tackade han nej. Han ville fortsätta arbetet med det egna företaget.  

– Det var en stor risk. Jag sade nej till ett välbetalt jobb för att satsa på företaget, vilket var utmanande. Men jag ångrar inte mitt beslut. När man skapar något eget så känns det som att man är del av något som är större än dig själv, säger han.

Intresset från marknaden är fortsatt stort och i dagsläget har Furhat samarbeten med bland annat Honda och Intel. Än så länge är dessa samarbeten icke-kommersiella i bemärkelsen att det inte handlar om att skapa en produkt för en bred marknad. Målet just nu är att utforska Furhats fulla potential. Samer Al Moubayed är förtegen om vilken omsättning företaget har och om de kommer att ta in kapital snart.

– När vi startade hade vi en tydlig strategi. Vi ville växa organiskt, trots att Furhat är en dyr dispruptiv teknik som kräver stora finansiella muskler. Men då vi såg en stor efterfrågan från marknaden fanns det möjlighet att växa organiskt och lära från kunderna.

Målet var att företaget skulle vara självförsörjande från start, vilket de lyckades med. Med Disney som kund fanns möjligheten att finansiera företagets kostnader från dag ett.

På kontoret i Stockholm utvecklas en unik mjukvara för sociala robotar. Mjukvaran kombinerar många ett operativsystem för sociala robotar med en plattform för social intelligens. Mjukvaran fungerar som Furhats hjärna och gör det möjligt för roboten att skapa en detaljerad bild i realtid om vad som händer runt omkring den.

Företaget utvecklar även en rad applikationer till Furhat. Samer refererar till dessa som ”killer apps”, det vill säga några områden där Furhat helt kan förändra marknader i grunden. En av dessa är utbildning. Med stöd från Vinnova bygger Furhat Robotics en plattform för skolor där Furhat ska användas som lärarassistent. I höst kommer roboten att användas i undervisningen i två skolor i Stockholm.

– Vi planerar att utöka till språkinlärning. I och med att människor flyttar runt i världen i större utsträckning kommer detta att bli användbart. Med en robot kan människor öva att prata olika språk. Roboten kan sedan anpassa sig till din kunskapsnivå och sedan gradvis höja den. Det skapar en mer naturlig språkinlärning, berättar Samer Al Moubayed.

Terapi är ett annat användningsområde för Furhat. Just nu ligger fokus på att utveckla roboten till att användas i terapi för barn med autism, där Furhat skulle användas som ett socialt träningsverktyg.

– Roboten lär barnen hur och när man pratar och att ha ögonkontakt med andra. Det visar sig att autistiska barn har lättare för att ha ögonkontakt med Furhat än med andra människor.

Utöver det satsar företaget på att utveckla en variant av Furhat som kan användas på offentliga platser, som i köpcentrum och i receptioner. Målet med dessa ”killer apps” är att visa upp för marknaden vilken potential som finns med sociala robotar.

– Det som är intressant med robotar är att alla pratar om hur de kommer att ersätta kroppsarbete. Men det vi gör är att bygga robotar som kommer att kunna ersätta jobb som kräver social kompetens. I undersökningar visar sig alltid den här typen av jobb vara de som också är svårast att ersätta med robotar, säger Samer Al Moubayed.

Samtidigt tror han inte att så många förlorat sina jobb på grund av sociala robotar inom tio år. Däremot kommer människor att ha med sociala robotar att göra på daglig basis.  

– Vi ser på Furhat som ett nytt gränssnitt, på samma sätt som pc:n eller smarta telefoner varit. I stället för att surfa runt på nätet och läsa, kan du snart prata med exempelvis Wikipedia genom våra robotar. Fler saker i ditt hem kommer att kunna att prata och kommer att ha egna personligheter med unika röster, beteenden och humor.  

– Vårt mål är att ha en social robot i varje hem.  

Hellre forskare än entreprenör

Namn: Samer Al Moubayed
Ålder: 33 år
Bakgrund: Doktorand inom talteknologi och kommunikation på KTH. Startade Furhat Robotics tillsammans med Gabriel Skantze och Jonas Beskow 2014.
Passion: Att göra maskiner mer mänskliga, socialt kompatibla och vänskapliga. Hoppas att många fler kommer att delta i att göra detta till en verklighet.

Utvecklar talande robot

Namn: Furhat Robotics
Startår: 2014
Verksamhet: Bygger den sociala roboten Furhat. Roboten kan prata och interagera med människor. Bland kommer roboten att användas som lärarassistent i skolor.
Antal anställda: 10
Finansiering: Självfinansierade från dag ett.
Utmärkelser: Furhat Robotics wins Serendipity Innovation Challenge som bästa startup 2015, Samer Al Moubayed utses till Stockholms mest företagsamma människa av Svenskt Näringsliv 2015, Furhat vinner pris för bästa pris av Mentor4Research 2014, Furhat vinner kommer tvåa i Robotdalen Innovation Award 2013.

Från flytt till expansion

2007 Samer Al Moubayed flyttar till Sverige och börjar doktorera inom talteknologi.
2011 Idén till Furhat kläcks av Samer Al Moubayed, Jonas Beskow och Gabriel Skantze under ett fredagshack på institutionen för tal, musik och hörsel på KTH när forskarna lekte med laboratoriets högteknologiska leksaker.
2011 Furhat visas upp offentligt för första gången. Skaparna av världens 22 bästa robotar bjuds in till Londons vetenskapsmuseum. Furhat gjorde succé och bland annat BBC gjorde ett reportage om roboten.
2014 Samer Al Moubayed och hans kollegor får stöd från innovationsmyndigheten Vinnova för att kommersialisera Furhat.
2014 Förfrågningar från flera storföretag rasslar in. Efterfrågan på en social robot gjorde att Samer Al Moubayed, Jonas Beskow och Gabriel Skantze vågade ta steget att starta Furhat Robotics. Preben Wik blir företagets första anställda.
Walt Disney blir företagets första kund och i kontraktet ingår att Samer spenderar ett år på Disney för att utveckla Furhat.
2015 Samer Al Moubayed tackar nej till att bli chef för en ny forskningsgrupp på Disney. Han kommer tillbaka till Furhat Robotics och träder in som vd.
2015 Furhat inleder samarbeten med flera storföretag och universitet, bland annat Honda och Intel.
2016 Två av företagets robotar kommer att användas som lärarassistenter i två skolor i Stockholm. Försäljningen ökar tack vare stort internationellt intresse för roboten. Företaget planerar att skala upp verksamheten och expandera.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATT Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

"En attack mot skolor som drivs av människor"

DEBATT "Huvudmännen bakom välfärdsföretag är ofta eldsjälar med brinnande engagemang men utan stora ekonomiska tillgångar", skriver ordförande för LUF i Södermanland, Hannes Rudsäter, som är kritisk till ett vinsttak för välfärdsföretag.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Ny dom försvårar för styrelseledamöter

SKATT Styrelseledamöter tvingas minska på sina uppdrag efter en dom i Högsta förvaltningsrätten. Nu hotas tillväxten i företagen.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Den svenska exportkartan ritas om

EXPORT Efterfrågan i Europa är på väg upp och det ser ljust ut för svensk export. Men Brexit och Donald Trump är orosmoln som kan slå hårt mot världshandeln. Samtidigt kan det förändrade världsläget skapa nya möjligheter för länder och företag som spelar sina kort rätt, enligt Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.
NYHET Publicerad:

Postnord stjäl det som är ditt

DEBATT Postnord gör sig skyldiga till egenmäktigt förfarande eller till och med stöld när de makulerar försändelser utan att skicka tillbaka till avsändaren, menar debattören.
NYHET Publicerad:

Hatten av för Babblarnas mamma

ENTREPRENÖR Babblarna är färgglada figurer som trollbinder små barn framför skärmen. Men de är också språkpedagogiska hjälpmedel på hög nivå. Idag har skaparen Anneli Tisells idéer blivit ett succéföretag som omfattar böcker, spel, appar, musik, film och musikvideor, som har 140 miljoner visningar på Youtube. Nu har Babblarnas mamma siktet inställt på världen.
NYHET Publicerad:

Drönarföretagare vann mot myndigheterna

REGELKRÅNGEL Från och med den 1 augusti blev det tillåtet att flyga med en kameraförsedd drönare igen. Förbudet har varit lagstadgat i endast tio månader och drönarföretagarna har under hela tiden legat på för en lagändring. Nu är lagen ändrad och drönare med kameror kan användas igen.
NYHET Publicerad:

Skatteverket kräver in pengarna – trots att frågan inte är avgjord i rätten

SKATTER Hästaveln är hobbyverksamhet. Det slår Skattemyndigheten i Uppsala fast och upptaxerar företaget Unique Dogs and Horses AB med närmare en halv miljon. Samtidigt har företagets pressats med korta svarstider. Ärendet ligger nu hos Förvaltningsrätten, men något anstånd med att betala den upptaxerade skatten har inte medgivits, trots den rättsliga prövningen.
NYHET Publicerad:

Edward Blom: Den motvillige entreprenören

TIO FRÅGOR Böcker, sommarvärd på radio, tv-personlighet, kulturhistoriker, gastronom och så en jullåt på det. Edward Bloms portfolio går inte av för hackor, men själv hävdar han att han är en ganska motvillig entreprenör. ”Många entreprenörer gillar vägen till målet. För mig kommer den riktiga lusten när något är färdigt.”