”Hitta någon att kroka arm med”

Snilleblixtarna, del tre Många innovatörer säger att det var en slump som gjorde att de hittade rätt samarbetspartner eller leverantör. Andra kallar det för professionellt nätverkande. Andreas Schroff, affärsrådgivare på Almi i Växjö, uppmanar alla innovatörer att börja leta i det lokala näringslivet eller hos andra företag i branschen.

Andreas Schroff, affärsrådgivare på Almi Företagspartner i Kronoberg.
Andreas Schroff, affärsrådgivare på Almi Företagspartner i Kronoberg.

Det är ungefär som att gifta sig. Först letar du efter en partner i bekantskapskretsen, men om det inte funkar, så ger du dig ut på dejt i en vidare krets. Ofta går det till på liknande sätt när en innovatör ska hitta en samarbetspartner eller leverantör.

– Det handlar om att nätverka. Först lokalt och sedan inom den bransch man verkar i, säger Andreas Schroff, affärsrådgivare på Almi Företagspartner i Kronoberg.

Han har en bakgrund som logistikchef i flera stora industrikoncerner, bland andra Atlas Copco och Getinge, och är därför väl insatt i hur inköpsprocessen fungerar och hur man hittar rätt leverantör.

Om uppfinnaren eller innovatören inte har något stort eget nätverk finns det som tur är en mängd främjandeorganisationer som kan hjälpa till med olika kontakter. Almi är en sådan organisation, där innovatörer kan få rådgivning och finansieringshjälp, men när det gäller att ta fram en prototyp eller testa av olika tekniska lösningar föreslår Andreas Schroff två andra organisationer. Den första är SP Sveriges tekniska forskningsinstitut (tidigare Statens provningsanstalt) och den andra är Swerea, en forskningskoncern för industriell förnyelse, som ägs av staten och näringslivet.

– Både SP och Swerea är jätteduktiga på att testa olika tekniska lösningar och material. Dessutom finns en mängd branschorganisationer inom exempelvis automation, plast eller andra material, säger Andreas Schroff.

Men den första frågan som innovatören måste besvara är; vad är det egentligen som ska tillverkas?

– Vad handlar det om för material? Är det en komplex produkt som kräver montering? Vad har den för teknikhöjd? Dessa frågor måste innovatören tänka igenom innan han eller hon ger sig ut på jakt efter en tillverkare, säger Andreas Schroff.

– Det är ju stor skillnad på en enkel produkt som går att till exempel formspruta i plast och en teknisk lösning med många mindre delar som ska monteras, fortsätter han.

Därefter gäller det att kartlägga köparna och förutsättningarna i branschen.

– Handlar det till exempel om en medicinskteknisk produkt, som ska användas på ett sjukhus, eller en förpackning till livsmedelsindustrin finns det många olika regler och krav på hur tillverkningen ska gå till. Det kan innebära krav på att leverantören måste ha en viss certifiering eller liknande.

För att ta fram en prototyp krävs dessutom en konstruktionsritning och en teknisk specifikation. Kan innovatören själv göra exempelvis en CAD-ritning är det naturligtvis bra, enligt Andreas Schroff, men annars får han eller hon åter leta i sitt nätverk.

– Det gäller att hitta någon att kroka arm med. Någon att bolla idéer med, säger han.

Om innovatörens plan är att starta ett eget företag för att utveckla och tillverka produkten krävs även kapital, i början för ta fram en prototyp och tillverka en nollserie, det vill säga ett mindre antal produkter för funktionstest och test av produktionslinan.

– Att hitta finansiering är ett kapitel för sig. Många uppfinnare vittnar om att det är det absolut svåraste steget i förverkligandet av en produkt, säger Andreas Schroff.

Han tipsar om att innovatörer via Almi bland annat kan söka stöd i form av konsultcheckar, som kan användas till vissa externa kostnader som innovatören inte själv har kompetens för. Är innovatören dessutom i behov av finansiering för att starta bolag eller tillverkning kan han eller hon även ansöka om innovationslån eller tillväxtlån hos Almi för produkter som bedöms ha en viss innovativ höjd.

Många uppfinnare vill inte berätta om sin innovation av rädsla för att bli kopierade. Hur ser du på det?  

– Självklart bör innovatören göra en ordentlig nyhetsgranskning för att ta reda på om produkten är patenterbar eller om den går att skydda med ett varumärkes-, design- eller mönster skydd. Men om han eller hon vill hitta en samarbetspartner eller tillverkare måste innovatören våga sig ut och berätta om idé.

Andreas Schroff framhåller dock att innan man sätter igång en tillverkning bör innovatören förstås sätta sig med och skriva ett avtal med leverantören, särskilt om tillverkningen ska ske utanför Sverige.

– I Sverige händer det förvånansvärt ofta att de aldrig skrivs något avtal. Det räcker med en muntlig överenskommelse och ett handslag, men det är inte att rekommendera. Utan ett skriftligt avtal, med en tydlig kravspecifikation, är det svårt att hävda sin rätt om man inte får det som man anser sig beställt.

Precis som vid äktenskap kan det alltså vara värt att sätta villkoren på pränt innan samarbetet inleds.

Expertens 10 tips: Så hittar du rätt leverantör
  1. Se till att nätverka från start inom det område som du är verksam i. Det du inte själv är duktig på behöver du förr eller senare plocka in i din verksamhet eller köpa in för att nå ditt mål med att kommersialisera din produkt. Skapa en intressentanalys, BMC och Swot, för att se vad det kan tänkas vara för kompetenser och tveka inte att ta hjälp av till exempel Almi eller det övriga innovationsstödsystemet.
  2. Var ärlig mot dig och svara på frågan:Ska jag tillverka min produkt själv, via någon jag samarbetar med, eller ska jag sälja licensen till någon som klarar av att få ut min produkt på marknaden betydligt bättre än jag själv?
  3. Förr eller senare behöver du fundera på hur din affärsmodell ser ut, det vill säga på vilket sätt du tänker skapa kassaflöde i ditt företag och hur du tänker finansiera din affär. Låt det inte hindra din kreativa förmåga men tänk till i tid så ditt företag blir långsiktigt och hållbart lönsamt.
  4. För att någon ska kunna tillverka din produkt behöver de veta vad du vill tillverka, hur den ska se ut, vilken funktion den ska ha och vilka eventuella övriga kundkrav som kan spela in i din produkt. Det är skillnad på att tillverka och sälja en medicinteknisk produkt bestående av flera ingående artiklar eller enkel produkt, som löser ett vardagsproblem, men som har lägre teknisk höjd.
  5. Du kommer att behöva en teknisk ritning med tillhörande specifikation om du vill få något tillverkat. Utan teknisk ritning blir det svårt att komma överens om hur du produkt ska se ut och om du fått det du beställt.
  6. Vad har du för krav på den affärspartner eller leverantör som ska tillverka din produkt? Vad står du och ditt företag för och kan det finnas krav på olika certifieringar av den som ska tillverka din produkt?
  7. Försök ha med en internationell aspekt i ditt företag eller produkt, antingen gällande marknaden men även på inköpssidan. Ta dock alltid den så kallade ”landed cost” som underlag för dina inköpsbeslut.
  8. Har du funderat på vad hållbarhet innebär för ditt företag och din produkt?
  9. Våga skriva avtal redan från början med din leverantör. Det är enklare än du tror och det är ett professionellt sätt att göra affärer på. På så sätt undviker du framtida utmaningar och oklarheter. Ta hjälp av någon som kan juridiken.
  10. Tänk på tips nummer 1!
Anna Dalqvist