Hon utvecklar appar för ett hälsosamt liv

Entreprenörd Ingenjören Susanne Jarl älskar att laga mat och att träna. Genom sitt företag Susnet får hon utlopp för både sitt teknikkunnande och sina fritidsintressen. Hon utvecklar nämligen webbtjänster och mobilapplikationer för träning, mat och hälsa.

Susanne Jarl utvecklar mobiltjänster och appar för ett hälsosammare liv.
Foto: JESSICA GOW / SCANPIX
Ingenjören Susanne Jarl utvecklar mobiltjänster och appar för ett hälsosammare liv.

Entreprenörden Susanne Jarl har flera stora passioner i livet – matlagning, träning och teknik. Det har lagt grunden för hennes företag Susnet, som utvecklar applikationer och webbtjänster för mat, träning och hälsa.

Mobilapplikationen PoWorkout består exempelvis av enkla och effektiva träningsprogram som kan anpassas efter användarens behov och förutsättningar. Övningarna visas i videoformat för Iphone och Android och via applikationen kan man dela med sig av sina träningsframgångar på sociala webbsajter som Facebook och Twitter.

– Utvecklingen går mot mer integrerade tjänster där mobil- och webbapplikationer integreras med sociala nätverk och mot programmeringsspråk som fungerar på flera plattformar, till exempel HTML 5, vilket funkar både för webb och mobilt, säger Susanne Jarl.

Största intäktskälla i hennes bolag är sajten ”recepten.se” med 200 000 unika besökare i veckan.

Susanne är utbildad civilingenjör i teknisk fysik och elektroteknik vid Linköpings Universitet.

– Jag hade inte programmerat innan jag började utbildningen, men när jag valde kurser som databasteknik, programutveckling och webbprogrammering, insåg jag med en gång att det var min grej.

Hon är urtypen av en entreprenörd, som drivs av möjligheten att förverkliga sina idéer och projekt som bygger på hennes egna personliga intressen. Att få bestämma själv och att kunna använda sina tekniska kunskaper till att förverkliga idéer är det som motiverar och ger drivkraft.

Till skillnad från många andra applikationsutvecklare har Susanne Jarl flera år som anställd bakom sig. Hon fick jobb som it-konsult bara några veckor efter utbildningen. Men efter några år som anställd tog idéerna över och Susanne drog ner på konsultuppdragen för att ägna sig åt utveckling och entreprenörskap på heltid.

Hon tycker att entreprenörd är ett positivt uttryck och ett ord som borde användas oftare.

Även om hon är ensam anställd i sitt bolag, tycker hon att det är viktigt med kollegor. Susanne Jarl deltar i olika startuptävlingar och nätverkar med andra entreprenörder.

– Jag gillar att vara med på event där man bygger nya grejer. I och för sig har jag aldrig vunnit någon startup men fått många kontakter. Människor i den här branschen är öppna, trevliga, inspirerande och delar gärna med sig, säger hon.

Susanna Kumlien

Hälsosamma mobiltjänster

Bolag: Susnet
Ort: Stockholm
Vd: Susanne Jarl, 32 år
Grundat år: 2007
Anställda: 1
Omsättning: 795 000 kronor