"Integrationen är Sveriges viktigaste fråga"

Hallå där Amanda Björkman, social entreprenör som driver den uppmärksammade integrationssajten Sveriges Resurser.

Amanda Björkman, som driver den uppmärksammade integrationssajten Sveriges Resurser.

Varför driver du debattsajt?
– Min mamma är syrian från Turkiet och pappa är född i Sverige. Jag var arg och frustrerad över ”vi och dom”-tänkandet som finns i Sverige som även jag själv var en del av. När Sverigedemokraterna kom in i riksdagen märkte jag, i och med motreaktionerna, hur stort intresset var för integrationsfrågor. Jag gick Starta Eget-kurser, lärde mig om företagande och revision innan jag för ett år sen startade ”Sveriges Resurser”, den enda webbplatsen i Sverige som diskuterar integration på riktigt.

Vilka skriver på sidan?
– Det började med att Lars Ohly tackade ja till att skriva ett debattinlägg, därefter har det rullat på. Under året har till exempel Erik Ullenhag, Göran Hägglund och Maria Ferm bidragit, men även forskare, statsvetare och tankesmedjor. Alla är välkomna att delta, även Sverigedemokrater. Det som är avgörande är om man på ett konstruktivt kan argumentera för sin sak och bemöta kritik.

Hur har responsen varit?
– Medialt har det varit väldigt bra, bland annat har Dagens Nyheter, Svenska Dagbladet och Sveriges Radio uppmärksammat sidan. Många har också varit arga, frågan berör. Men folk har rätt att vara upprörda, integrationen idag är bedrövlig.

Hur finansierar du företaget?
– Genom studielån och olika paneluppdrag, expertgrupper och annonsering på sidan. Det är perfekt tajming att göra det här när jag pluggar. Visst, jag får tacka nej till resor med kompisar, men företaget har varit värt varenda investerad krona.

Varför började du med socialt entreprenörskap?
– Integrationen är Sveriges viktigaste fråga och jag ville göra något åt saken. Det ger mig en chans att ta över taktpinnen för en stor och viktig fråga på ett sätt jag inte skulle kunna göra på något annat sätt.

Är socialt entreprenörskap en trend bland unga?
– Jag märker att det bland mina vänner finns många drivna personer som är engagerade i olika frågor. Som ung social entreprenör är det viktigt att fokusera på att både göra gott och att vara lönsam för att skapa en långsiktighet.

Jakob Stenberg