NYHET Publicerad

Jämställdhet på en bräda

BILDEN Ida Östensson flyger fram i skatebordparken i Umeå. Hon har gjort det till sitt kall att få fler tjejer att åka bräda.

Sociala entreprenören Ida Östensson driver organisationen "Crossing Borders".
Foto: ROLF HÖJER / Fotograf Rolf Höj

Sociala entreprenören Ida Östensson driver organisationen Crossing Borders.

Umeå, 15 maj 2012, klockan 10.25

För sex år sedan började Ida Östensson att åka skateboard. Hon var 20 år och insåg hur fantastiskt roligt det är att åka bräda.

– Jag var oftast den enda tjejen i skateboardhallen och fick blickar och kommentarer från killar som undrade vad jag gjorde där. Det finns väl inga tjejer som vill skejta? fick jag höra.

Men i stället för att bli avskräckt och lägga ner brädan gjorde hon något av sitt engagemang. Först startade hon den lokala föreningen ”You skate girl” och ett år senare var hon medgrundare till nationella ”No limit Skate”. Genom träning, events och skateläger har föreningarna vuxit nationellt och fått tusentals tjejer att åka bräda.

– Alla ska inte behöva ta den långa vägen som jag gjorde, säger Ida Östensson.

2010 grundade hon därför organisationen ”Crossing Boarders” som jobbar med att ge olika fritidsverksamheter och föreningar metoder att arbeta jämställt och rikta sig till både tjejer och killar. Med finansieringsstöd från Stenbecksägda stiftelsen Playing for Change fick organisationen en kometstart. Utifrån erfarenhet, goda exempel och intervjuer med målgruppen utarbetades en utbildningsmodell i nio steg.

– Modellen går att applicera, inte bara för att få in tjejer i verksamheterna, utan även för att bredda mångfalden vad det gäller exempelvis etnicitet, säger Ida Östensson.

Annons

På bara två år har Crossing Boarders vuxit över landet från en anställd i Umeå till tre anställda spridda i Umeå, Stockholm och Göteborg. Organisationen jobbar med uppdrag i hela landet och lanserar i vår ett interaktivt jämställdhetstest på nätet där verksamheter direkt kan se hur inkluderande de jobbar.

– Det är viktigt att se verksamheters möjligheter till att arbeta jämställt istället för att säga att de som inte är det är dåliga. Med våra metoder kan de bli inkluderande för alla.

Cecilia Hugosson

Mitt bästa ögonblick:

”Den viktigaste dagen för mig var när jag i maj 2010 blev en av åtta utvalda, av över 2000 sökande, till Playing for Change. Efter en intensiv process kom beskedet att de trodde på mig och på min idé. Jag gick på en gata i Stockholm med en vän och skrek JA rakt ut! Det hördes säkert milsväga.”

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.