Jämställdhet på en bräda

Bilden Ida Östensson flyger fram i skatebordparken i Umeå. Hon har gjort det till sitt kall att få fler tjejer att åka bräda.

Sociala entreprenören Ida Östensson driver organisationen "Crossing Borders".
Foto: ROLF HÖJER / Fotograf Rolf Höj
Sociala entreprenören Ida Östensson driver organisationen Crossing Borders.

Umeå, 15 maj 2012, klockan 10.25

För sex år sedan började Ida Östensson att åka skateboard. Hon var 20 år och insåg hur fantastiskt roligt det är att åka bräda.

– Jag var oftast den enda tjejen i skateboardhallen och fick blickar och kommentarer från killar som undrade vad jag gjorde där. Det finns väl inga tjejer som vill skejta? fick jag höra.

Men i stället för att bli avskräckt och lägga ner brädan gjorde hon något av sitt engagemang. Först startade hon den lokala föreningen ”You skate girl” och ett år senare var hon medgrundare till nationella ”No limit Skate”. Genom träning, events och skateläger har föreningarna vuxit nationellt och fått tusentals tjejer att åka bräda.

– Alla ska inte behöva ta den långa vägen som jag gjorde, säger Ida Östensson.

2010 grundade hon därför organisationen ”Crossing Boarders” som jobbar med att ge olika fritidsverksamheter och föreningar metoder att arbeta jämställt och rikta sig till både tjejer och killar. Med finansieringsstöd från Stenbecksägda stiftelsen Playing for Change fick organisationen en kometstart. Utifrån erfarenhet, goda exempel och intervjuer med målgruppen utarbetades en utbildningsmodell i nio steg.

– Modellen går att applicera, inte bara för att få in tjejer i verksamheterna, utan även för att bredda mångfalden vad det gäller exempelvis etnicitet, säger Ida Östensson.

På bara två år har Crossing Boarders vuxit över landet från en anställd i Umeå till tre anställda spridda i Umeå, Stockholm och Göteborg. Organisationen jobbar med uppdrag i hela landet och lanserar i vår ett interaktivt jämställdhetstest på nätet där verksamheter direkt kan se hur inkluderande de jobbar.

– Det är viktigt att se verksamheters möjligheter till att arbeta jämställt istället för att säga att de som inte är det är dåliga. Med våra metoder kan de bli inkluderande för alla.

Cecilia Hugosson

Mitt bästa ögonblick:

”Den viktigaste dagen för mig var när jag i maj 2010 blev en av åtta utvalda, av över 2000 sökande, till Playing for Change. Efter en intensiv process kom beskedet att de trodde på mig och på min idé. Jag gick på en gata i Stockholm med en vän och skrek JA rakt ut! Det hördes säkert milsväga.”