Maria Mattsson Mähl och kollegan på Uppsalakontoret, Maisoum Zaza, som är handledare och utbildare.
Foto: Daniel Roos

Maria Mattsson Mähl tillsammans med kollegan Maisoum Zaza, som är handledare och utbildare på AlphaCE i Uppsala.

NYHET Publicerad

Jobbfixaren Maria Mattsson Mähl: ”Alla har en plats på arbetsmarknaden”

ENTREPRENÖR Många tycker nog att det låter som ett omöjligt uppdrag: Att fixa jobb till dem som står längst från arbetsmarknaden. Men det tycker inte entreprenören Maria Mattsson Mähl. På bara fyra år har hon byggt upp det snabbväxande utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCE, vars affärsidé är att förmedla jobb till nyanlända och funktionsnedsatta.

Maria Mattsson Mähl, vd AlphaCE, undervisar en grupp nyanlända i företagets kurslokaler i Uppsala.
Foto: Daniel Roos

Maria Mattsson Mähl jobbade i många år som jobbcoach och utbildare innan hon kunde ägna sig åt att vara vd för AlpahaCE på heltid. Hon är ständigt närvarande i verksamheten och lägger mycket tid på att besöka de 50 kontoren ute i landet.

Porträtt på Maria Mattsson Mähl, vd AlphaCE.

Maria Mattsson Mähl, grundare och vd för jobbcoachföretaget AlphaCE, är en välkänd profil i Uppsala, där hon bloggar för UNT under namnet Välfärdsentreprenören. Hon är inte rädd för att sticka ut hakan i integrationsfrågor och när det gäller vinst i välfärden.

Foto: Daniel Roos

42. Så många arbetslösa får varje vecka jobb via matchningsföretaget AlphaCE. Det vet grundaren och vd:n Maria Mattsson Mähl för hon älskar siffror och följer noga resultaten i varje del av företaget.

– 19 528 kronor. Så mycket kostar varje arbete som vi förmedlar i genomsnitt. Det kan kanske låta mycket men då ska man komma ihåg att vi arbetar med dem som står allra, allra längst ifrån arbetsmarknaden.

Dessutom ligger det en stor samhällsekonomisk vinst i att människor som inte haft ett arbete får ett jobb och därmed går från att vara bidragstagare till att bli skattebetalare, framhåller hon.  

– Det händer något magiskt med människor som får sin första lön. Med en gång får de en annan hållning, ett annat självförtroende. Jag har sett det många gånger, säger Maria med ett varmt leende.

Men tyvärr möter hon också många nyanlända som ”fastnat” i det svenska systemet och som inte får något arbete trots kvalifikationer från sitt hemland. Maria berättar om Fedh Deif, en elektriker från Syrien. När han kom till AlphaCE för första gången hade han sökt arbetet i två år utan att lyckas. Detta trots att branschen skriker efter utbildad personal.

– Han satt i fikarummet på vårt kontor i Uppsala och såg berövad ut med hopsjunkna axlar och tom blick. Jag tänkte: ”Honom måste vi hjälpa. Kosta vad det kosta vill."

För att Fedh skulle kunna arbeta som elektriker i Sverige krävdes vissa formella intyg och certifikat. Annars gäller inte arbetsgivarens försäkringar om något skulle hända. Personalen på AlphaCE lyckades hitta en pensionerad yrkeslärare som punktmarkerar Fedh när han praktiserar som elektriker. Han får även svenskundervisning och hjälp att skicka rätt papper till berörda myndigheter.

– Efter praktiken kan han söka jobb som elektriker och jag hoppas att det går vägen. Nu har han i alla fall kommit ur hopplösheten och fått framtidshopp, säger Maria Mattsson Mähl.

Hennes egen resa som företagare i jobbcoachbranschen ser på pappret ut att ha varit både framgångsrik och snabb. Men bakom kulisserna har det många gånger varit dramatiskt.

– Vi har varit utdömda och nära att gå i konkurs inte mindre än 24 gånger under de snart fem år som vi varit igång. I den här branschen, som till stor del bygger på offentliga upphandlingar och kontrakt, måste man vara något av en kamikazepilot för att våga satsa.

Men ändå är det just det som hon har gjort; satsat och satsat stort, redan från början.

Efter många år som chef på det statliga utbildnings- och matchningsföretaget Lernia tröttnar Maria Mattsson Mähl och kollegan Karolina Jerner på att bygga upp verksamheter åt andra. De lämnar Lernia 2011 och Maria Mattsson Mähl planerar att lägga även jobbcoachandet bakom sig. Hon ville starta om på nytt med en helt ny affärsidé. Men så kommer samtalet från de tidigare medarbetarna på Lernia: ”Snälla, vi står inte ut. Kan ni inte starta eget så att vi kan jobba med er i stället.”

– Det var ju vår gamla personal som vädjade och jag kände en stark lojalitet med dem. Karolina och jag bestämde oss för att satsa allt och vi började genast arbeta på en affärsplan.  

Planen gick ut på bygga storskaligt redan från början. Det nya företaget skulle öppna kontor på 20 orter från start och siktet var inställt på tillväxt.  

– Det finns de som har fördomar om att kvinnors företagande alltid är småskaligt, att det ska handla om en enhet, en förskola eller ett äldreboende. Men vi visste att i vår bransch gäller det att bygga storskaligt på en gång för att minimera riskerna. Vår största kund Arbetsförmedlingen styrs av upphandlingar och kontrakten löper bara på några år i taget. De snabba förändringarna kräver verksamhet på många orter, säger Maria Mattsson Mähl.

Men ett företag med 20 kontor och ungefär lika många anställda kräver ett startkapital. Maria gick till banken för att ansöka om ett lån, men där blev det blankt nej. Banken krävde att ägarna själva skulle gå in med en miljon kronor för att godkänna upplägget och den summan hade inte den blivande företagarduon. De hade inte ens några kunder att visa upp. Räddningen blev plan C, eftersom även plan B, att belåna hus och hem, gått i stöpet.

– Jag räknar alltid med att allt kan gå åt helskotta. Därför har jag inte bara en plan B utan även en plan C, D och E.

Plan C bestod i att ta in ytterligare två delägare, affärsmannen Per Berggren, som Maria kände sedan tidigare, och hans partner Carl-Johan Ahlström. I sista sekund gick affären i lås och företaget AlphaCE blev verklighet.

Idag är AlphaCE ett av de största och mest välrenommerade företagen i branschen. Sedan starten 2012 har företaget växt i rekordfart och bolaget har verksamhet på 50 orter och 470 medarbetare. Årets omsättning väntas landa på runt 230 miljoner kronor.

– Vi öppnar upp på nya orter nästan varje månad. Nu senast slog vi upp portarna i Timrå och i Ockelbo, berättar Maria Mattsson Mähl, som ofta reser 300 mil i veckan för att besöka de olika kontoren.

– En av mina styrkor som entreprenör och vd är att jag är väldigt närvarande i hela verksamheten. Jag tror att mina medarbetare känner att de har nära till mig, att jag är delaktig i stort och i smått och att jag har ett genuint engagemang i de människor som vi försöker hjälpa.

AlphaCE:s verksamhet består dels av utbildning, bland annat i Svenska för invandrade, SFI, dels av jobbcoachning och matchning.

– Alla har en plats på arbetsmarknaden, oavsett bakgrund eller funktionsnedsättning. Det är vår vision och den vägleder oss dagligen, säger Maria Mattsson Mähl.

I början arbetade AlphaCE främst med människor med olika funktionshinder, men efter de senaste årens flyktingvåg har arbetet mer och mer handlat om att hjälpa nyanlända att få fotfäste på arbetsmarknaden. Den största uppdragsgivaren är Arbetsförmedlingen men även olika kommuner, myndigheter och företag är kunder.

– Vår framgång bygger på att vi är en klassisk säljorganisation. Mina medarbetare är fantastiskt kunniga och känner målgruppen och vågar tänka kreativt. På så sätt lyckas vi skapa jobb även till dem som står långt från arbetsmarknaden.

Ett företag som AlphaCE har ett nära samarbete med är Max Hamburgerrestauranger.

– Max har insett att det är en fördel om deras anställda speglar den mångfald som finns bland deras egna kunder. Dessutom är de medarbetare som anställs via oss ofta väldigt lojala med företaget, förklarar Maria Mattsson Mähl.

Samtidigt erkänner hon att Arbetsförmedlingen ibland tycker att hon är lite väl kreativ i sina lösningar. ”Oj, oj, oj, Maria. Vi förstår hur du tänker, men vi har trots allt vissa regler att följa”, brukar reaktionen bli när hon kommer med sina vildaste förslag.

– Sen pratar vi vidare och jag gör mitt bästa för att ”stretcha” på reglerna. Långsiktigt har vi ett bra samarbete även om jag tycker att vissa saker kan förbättras.

Offentliga upphandlingar är ett område, kvalitetskontroll av företag en i branschen ett annat. Branschen har tidvis utmålat som oseriös i olika medier och Arbetsförmedlingen har brustit i kontrollen. Men nu har uppföljningen förbättrats, enligt Maria Mattsson Mähl.

– När vi startade fanns det 900 aktörer på marknaden. Nu är det ungefär 240 så branschen har definitivt mognat och kvaliteten på tjänsterna höjts. AlphaCE är det företag som har flest stjärnor i Arbetsförmedlingens ranking över externa leverantörer, säger hon stolt.

En annan sak som bekymrar Maria är att det tar så lång tid för en nyanländ i Sverige att komma i arbete, i genomsnitt tar det sju-nio år. Det är på tok för lång tid, enligt henne.

– Det svenska systemet är riggat för att alla ska göra allting på samma sätt och i samma ordning. Först ska man lära sig svenska och sen får man söka jobb. Men den mallen passar inte alla. Många nyanlända vill jobba parallellt med studierna eller starta egna verksamheter.

Detta är åsikter som Maria Mattsson Mähl flitigt framför i olika intervjuer och via sin blogg ”Välfärdsentreprenören” på Uppsala nya tidnings webbplats, UNT.se. Hon är inte rädd för att sticka ut hakan och debatterar gärna ”enkla jobb” och vinster i välfärden.

– Det första steget ut på arbetsmarknaden är alltid det viktigaste. Många av de flyktningar, cirka 40 procent, som nu kommit till Sverige har en mycket låg utbildning och många är analfabeter. Det skulle ta alldeles för lång tid att utbilda dem till ett kvalificerat jobb. De behöver ett socialt sammanhang redan från start och det kan de få på en arbetsplats, även om det handlar om att plocka disk, koka kaffe eller packa lådor på ett lager. Enkla jobb är ett måste om vi ska lyckas få in alla nyanlända på arbetsmarknaden.

När det gäller debatten om vinster har Maria Mattsson Mähl svårt att se problemet.

– Jag har i aldrig legat sömnlös på grund av en för god vinst. Däremot har jag haft många ångestnätter på grund av likviditetskris, röda siffror och avbrutna avtal. Det är sådant som gör att vi företagare tvekar inför en investering eller satsning.

Hon framhåller att vinstmarginalen inte är det viktigaste, inte är drivkraften. Det är visionen ”alla har en plats på arbetsmarknaden” som driver henne framåt.

– Vi kommer aldrig att kunna skapa kvalitet i välfärden genom att titta på resultat- och balansräkningen. Hur många offentligt drivna verksamheter har inte dålig ekonomi och dålig kvalitet? Faktum är att god ekonomi ofta är en följd av god kvalitet. God kvalitet genererar nämligen nöjda medarbetare och nöjda kunder, oavsett driftsform eller ägarstruktur, säger hon.

Men trots vinstdebatten och ifrågasättandet av välfärdsentreprenörer tänker Maria Mattsson Mähl fortsätta att satsa. Och målen är högt satta; inom fem år ska AlphaCE omsätta en miljard kronor och expandera utomlands.

– Den svenska arbetsmarknadsmodellen må ha sina brister, men den har också många fördelar. Både i Asien och Afrika finns det ett stort behov av våra tjänster. När AlphaCE är ett storbolag i Sverige är det dags att bege sig utomlands.

Frispråkig kamikazepilot

Namn: Maria Mattsson Mähl
Ålder 42 år
Gör: Entreprenör i välfärdssektorn
Bor: Bälinge strax utanför Uppsala
Familj: Man och två barn, 12 och 15 år gamla
Fritid: Spelar saxofon och drar gärna på sig joggingskorna några gånger i veckan.
Utmärkelser: Finalist i Uppsalaläns med företagsamma 2015 och Finalist i kategorin ”Kvinnligt stjärnskott” i EY:s tävling Entrepreneur of The Year 2015.

Minnesvärda affärer

Min första affär:
”När jag som 9-årig scout sålde majblommor. Jag tävlade mot betydligt äldre kompisar om att sälja mest. Hade nog lite försprång av att vara liten och ha långa flätor för jag presterade bland de bästa i hela landet. Minns att jag fick en ryggsäck som belöning för mina fina resultat. Då var jag stolt.”

Min bästa affär:
”Det är förmodligen när vi bestämde oss för att starta AlphaCE.”

Min sämsta affär:
”Något av alla mina musikinstrument, i alla fall om man frågar min make. Jag har en passion för instrument och det är inte alla som kommit till användning.”

Snabbväxande välfärdsbolag

Namn: AlphaCE
Startår: 2012
Verksamhet: Arbetar med coachande, utbildande och matchande insatser för dem som står längst från arbetsmarknaden. Betalande kund är offentliga aktörer som kommuner och Arbetsförmedlingen.
Ägare: Maria Mattsson Mähl, Marianne Abrahamsson, Per Berggren och Carl-Johan Ahlström.
Vd: Maria Mattsson Mähl
Antal orter: 50
Antal anställda: 470
Omsättning: Prognosen för 2016 är 230 miljoner kronor.
Antal förmedlade jobb per vecka: Vi pendlar mellan att hjälpa 25-60 till jobb varje vecka. Snittet i år är 42 jobb.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

”Jag vill höra massa galna affärsidéer”

HALLÅ DÄR... Maria Mattsson Mähl, en av Tidningen Entreprenörs krönikörer, som åter igen kommer att ta plats i en webbserie som företagsängel.
NYHET Publicerad:

Driver du Nordens mest innovativa bolag?

TÄVLING Nu har anmälan till Sveriges största entreprenörstävling för startup- och tillväxtbolag öppnat. I Serendipity Challenge kommer 50 av Sveriges och Nordens mest innovativa framtidsbolag tävla om titlarna “Årets startupbolag” och “Årets tillväxtbolag”.
NYHET Publicerad:

Uppkopplad hälsa lockar techföretag och investerare

E-HÄLSA Sverige ska bli bäst i världen på e-hälsa till år 2025 har regeringen satt som mål. Det har fått riskkapitalister och unga techföretag att flockas kring branschen och ta fram nya innovativa lösningar för digitalisering inom vården. Förra året investerades nästan en halv miljard kronor i medtechsektorn. Entreprenör har träffat två heta startupföretag, Visiba och Tummy Lab, som båda dragit till sig investerarnas intresse.
NYHET Publicerad:

Bygdens son blåste liv i glasbruket

ENTREPRENÖR 2015 stod Reijmyre glasbruk på randen till konkurs. Då bestämde sig bygdens son, Ulf Rosén, för att flytta hem till Östergötland och försöka rädda bruket. Tidningen Entreprenör har besökt bruksorten och under en rundvandring berättar Ulf Rosén om utmaningarna med att ta över ett konkursbo och hur det är att axla rollen som hans far en gång hade, som ägare och vd för anrika Reijmyre.
NYHET Publicerad:

Lång kö på Lantmäteriet sinkar tillväxt

REGELKRÅNGEL Lantmäteriets långa kötider slår hårt mot landets företag. Att få fram en fastighetsbeteckning för en ny tomt kan ta över ett år. Nu har några kommuner skrivit ett protestbrev mot att väntetiderna hindrar tillväxten.
NYHET Publicerad:

Mentor satte snurr på omsättningen

I PRAKTIKEN När Dag Malgeryd tog hjälp av en mentor fick omsättningen i hans nystartade företag Recaremed en ordentlig skjuts. "Jag har sparat in flera års arbete på att slippa sitta och leta upp den här informationen själv”, säger han.
NYHET Publicerad:

Olyckan blev starten – hans proteser gör exportsuccé

ENTREPRENÖR Christoffer Lindhe vaknade upp på sjukhuset med båda benen och en arm borta. Men istället för att se livet som förstört valde han att resa sig och komma igen. Med utgångspunkt i sitt eget handikapp har han skapat en helt ny fotprotes, unik i världen. I år startar lanseringen av Xtend Foot i Europa.
NYHET Publicerad:

Medarbetarna stal företagshemligheter – nu har de fällts i tre domstolar

STÖLD Tre medarbetare sa upp sig och startade eget i samma bransch och efter att ha stulit hela kundregistret. Det bestraffades med rekordhöga böter i Hovrätten. Nu har även AD fastställt skuld och höga böter.
NYHET Publicerad:

Rullande frisersalong gasar vidare

VAD HÄNDE SEN ”Jag kan klippa och jag kan köra bil.” Med de två kompetenserna i bagaget startade Sandra Wik frisörföretaget Cut and Drive. Det är en affärsidé som rullar på i allt högre hastighet och nu också kompletterats med en fast salong.
NYHET Publicerad:

Striden om personaloptionerna

SKATTEREGLER Personaloptioner är ofta en nyckelfaktor för små tillväxtföretag som vill rekrytera topptalanger. I slutet av förra året lade regeringen fram ett förslag på nya skattelättnader för den här typen av incitamentsprogram. Men förslaget väckte ett ramaskri i startupvärlden. Företag som Spotify och Klarna sågar förslaget eftersom så få bolag omfattas av de nya reglerna.
NYHET Publicerad:

Inspiration för alla blivande exportörer

EXPORT Inspiration är nyckeln för framför allt de medelstora svenska företagen som har modet att satsa på export. Det framgår av boken ”Miljardvallen”.
NYHET Publicerad:

Orimliga kontroller vid upphandling

UPPHANDLING Färre anbud, mer pappersarbete och integritetskränkande. Krav på utdrag ur belastningsregistret vid offentlig upphandling får flera negativa konsekvenser. ”En vansinnig administration väntar”, säger Marcus Westdahl, vd för möbelföretaget European Furniture Group.
NYHET Publicerad:

Andreas Carlsson: "Jag är ett vanligt popsnöre som halkade in på investeringar och entreprenörskap”

TIO FRÅGOR Han började sitt yrkesliv som låtskrivare och har flera listettor med världsartister på sin cv. Sedan dess har Andreas Carlsson startat skolor, suttit i juryn för ”Idol” och ”X Factor” och blivit en investerare av rang. Bäst mår han när han är på språng.
NYHET Publicerad:

Gamla bilbälten guld värda för Johanna

NYKLÄCKT För Johanna Boman är bilvrak en skattgömma. Hon använder begagnade bilbälten som material till Rebelts designade väska.
NYHET Publicerad:

Amerikansk dröm i svensk succéförpackning

ENTREPRENÖR De flesta skulle nog gissa att design- och inredningsföretaget Lexington är amerikanskt. Men bakom varumärket står den svenska designentreprenören Kristina Lindhe. Under 20 år har hon byggt upp ett företag som säljer amerikansk livsstil mer framgångsrikt än amerikanarna själva.