Yosef Mohamed, Ali Mohamed och Khalid Qassim i sitt älskade Vivalla.
Foto: Pia Gyllin

Transfer Galaxys grundare Yosef Mohamed, Ali Mohamed och Khalid Qassim i sitt älskade Vivalla. Här har alla killarna växt upp och här bygger de sitt företag. De planerar att bli Vivallas största arbetsgivare.

NYHET Publicerad

Kompisgänget som bygger Sveriges hetaste fintechbolag

STARTUP Startupföretaget Transfer Galaxy har sitt kontor i Vivalla i Örebro. Här har de fem grundarna vuxit upp och här har de mot alla odds byggt upp ett av Sveriges hetaste fintechbolag. Men att få finansiering var inte lätt. ”Vi tänkte att alla skulle vilja investera i vårt företag efter att vi hade fått de tillstånd som krävs. Men så blev det inte”, säger vd:n Yosef Mohamed.

I Vivalla är killarna i Transfer Galaxy välkända och när det är dags att köpa lunch träffar de alltid någon de känner.
Foto: Pia Gyllin

I Vivalla är killarna i Transfer Galaxy välkända och när det är dags att köpa lunch träffar de alltid någon de känner.

Bröderna Yosef Mohamed och Ali Mohamed tittar på dagens transaktionsvolym.

Bröderna Yosef Mohamed och Ali Mohamed tittar på dagens transaktionsvolym.

Foto: Pia Gyllin
Supporten är en viktig del i Transfer Galaxy.

Supporten är en viktig del i Transfer Galaxy.

Foto: Pia Gyllin
Priser och utmärkelser har duggat tätt den senaste tiden och alla har sin givna plats i företagets lokaler.

Priser och utmärkelser har duggat tätt den senaste tiden och alla har sin givna plats i företagets lokaler.

Foto: Pia Gyllin

Vivalla i Örebro är ett område som mest är känt för kriminalitet, droghandel och sociala problem. Här växte de fem grundarna till Transfer Galaxy upp och här har succéföretaget sina lokaler. Affärsidén är enkel – ett Swish för utlandsbetalningar, som gör det lättare för människor att skicka pengar mellan olika länder.

Men för att förstå kompisgängets entreprenörsresa måste vi backa bandet till år 2013 och en kö till ett av Western Unions kontor i Örebro.

– Det var när jag och Khalid sågs i kön som idén uppstod. Vi skulle båda skicka pengar till våra släktingar i Somalia och var frustrerade över att det kostade oss så mycket pengar och att det alltid tog så lång tid. ”Varför finns det inte ett Swish för utlandet?”, minns jag att vi kommenterade och det var då allt startade, säger Yosef Mohamed, vd för Transfer Galaxy.

Tanken hade fötts, men båda killarna var övertygade om att tjänsten redan fanns, men att de helt enkelt inte hade hörts talas om den.

­– Fast efter en liten marknadsundersökning insåg vi att den faktiskt inte fanns och att ingen före oss hade lanserat ett ”Swish” för utlandsbetalningar, säger Yosef Mohamed.

Entreprenörsresan har inte varit enkel, men övertygelsen om att de var något stort på spåren har hela tiden lett dem framåt.

– Det är klart att det har varit tufft. Vi har valt att ge oss in i en bransch där integrationen inte är särskilt utbredd och så kommer vi, fem killar från Vivalla med långt ifrån svenskklingande namn, säger Yosef Mohamed.

Annons

Det är Yosef Mohamed, hans lillebror Ali Mohamed och vännerna Khalid Qassim, Mustafa Osman och Abdirahman Ahmed som tillsammans startat Transfer Galaxy år 2014. De är ett gäng killar med ingenjörsbakgrund men utan erfarenhet av fintechbranschen.

– Jag tror faktiskt att det kan vara en fördel eftersom du inte har möjlighet att se problem på detaljnivå. Vi har hela tiden haft inställningen ”hur svårt kan det vara?” och sedan lärt oss längs vägen, säger Yosef Mohamed.

De märkte snabbt att den största utmaningen var att hitta finansiering. Det var svårt att få investerare att tro på deras affärsidé.

– Vi tänkte att alla skulle vilja investera i vårt företag efter att vi hade fått de tillstånd som krävs. Men så blev det inte, säger Yosef Mohamed.

Men att ge upp fanns inte i tanken, även om Ali Mohamed vittnar om en tuff tid med lite sömn.

– Jag tänkte flera gånger att det inte kommer att gå. Vi insåg hur mycket det skulle krävas av oss i och med våra kontakter med bankerna. Vi hade inte oddsen på vår sida, säger Ali Mohamed.

Efter att ett hundratal riskkapitalbolag hade tackat nej kom till slut vändningen som killarna drömt om.

– Det var ett nystartat riskkapitalbolag som valde att mångmiljoninvestera i oss. Efter det tog det bara några veckor innan en konkurrent kom med erbjudandet om att köpa hela bolaget för över 50 miljoner kronor. Då förstod vi att vi hade något stort på gång. Vi tackade nej, för vi vill bygga företaget på vårt sätt, säger Yosef Mohamed.

Precis som andra aktörer inom pengaöverföring tar Transfer Galaxy ut en avgift för transaktionerna, men skillnaden är att företaget tar ut en lägre avgift än konkurrenterna. Det har dock aldrig handlat om pengar för grundarna, i stället är deras drivkraft att hjälpa fattiga människor runt om i världen.

– Det är ett stort problem att det alltid är de som är fattigast som drabbas hårdast, säger Ali Mohamed.

– Vi vill förändra fintechbranschen och på vårt vis vara med och minska den globala fattigdomen genom att göra den här typen av tjänster mer tillgängliga och billigare så att mer pengar når mottagaren, fyller Yosef Mohamed i.

Att Transfer Galaxy fortfarande har sitt huvudkontor i Vivalla, där grundarna växte upp, är ingen tillfällighet, snarare ett strategiskt beslut.

– I Vivalla bor människor från över 80 nationaliteter. De har kompetensen vi behöver. Vår personal ska vara serviceinriktad och kunna språken eftersom våra kunder ofta är första eller andra generationen invandrare. Min vision är att Transfer Galaxy ska bli den största arbetsgivaren i Vivalla, säger Yosef Mohamed.

– Visst har platsen sina utmaningar, som många andra stadsdelar runt om i Sverige. Men vi vill vara där våra kunder är och vi vill visa den yngre generationen att det går att komma någonstans, bara man kämpar, fortsätter Yosef Mohamed.

Strax före sommaren i år fick de sitt efterlängtade EU-tillstånd och på bara 24 timmar var de live med sin transaktionstjänst i hela Europa.

– Tack vare vår lojala kundgrupp hade vi 600 användare registrerade i Tyskland på mindre än 48 timmar. Det är nästan svårt att hänga med ibland.

Det kan kanske låta enkelt, men killarna har arbetat stenhårt.

– Jag har inte haft någon semester på fyra år. Vi har under vår företagarresa självklart gjort vissa val som vi skulle göra annorlunda i dag. Men jag är av den filosofin att saker händer av en anledning, man tar lärdom av dem och går framåt istället. Man ska ta vara på misstagen, säger Yosef Mohamed.

Trots att bolaget är grundarnas första och att killarna var noviser när de startade Transfer Galaxy har priser och utmärkelser haglat över dem, bland annat ”Årets innovation” på Örebrogalan, ”Bästa företag” 2016 i Business Challenge samt ”Best Fintech Startup” i Nordic Startup Awards i år.

– Det är så klart roligt och viktigt. Priserna är ett bevis på att det vi gör är rätt och kanske kan det inspirera någon annan ung person, säger Yosef Mohamed.

Ganska nyligen nådde företaget ett av sina mål – 100 miljoner kronor har skickats genom Transfer Galaxy.

– Att nå den siffran i transaktionsvolym var ett tydligt mål och nu har vi uppnått det, säger Yosef Mohamed.

Det var så sent som i år som bolagets affärer tagit fart på riktigt.

– Plattformen var i gång någorlunda redan 2016, men när vi grundare blev anställda i bolaget tog det fart på allvar. Vi förstod aldrig att det skulle gå så fort som det har gjort, med tillväxt, uppmärksamhet och utmärkelser. Jag får ofta nypa mig i armen och är väldigt stolt över vår fina tillväxt, säger Yosef Mohamed.

Nu är fokus som hårdast på Afrika efter att hela Europamarknaden har öppnats för Transfer Galaxy. I skrivande stund har åtta länder i Afrika tillgång till tjänsten, men fler är på gång.

– Vi satsar främst på Afrika och Asien. Det är mycket att lära sig om alla länder, både när det handlar om teknik och till exempel datum för löneutbetalningar, säger Yosef Mohamed.

Trots all tid som de ägnar åt företaget, borta från sina familjer, tycker han att det är värt det.

– Det här är något globalt och vi kan vara med och förändra en hel bransch, få bort orättvisor och inspirera andra. Jag har visioner för företaget och brinner verkligen för det här och jag älskar att jobba, det har jag alltid gjort, avslutar Yosef Mohamed.

Maria Eremo

Swish för utlandsbetalningar

Namn: Transfer Galaxy
Startår: 2014
Grundat av: Mustafa Osman, Abdirahman Ahmed, Ali Mohamed, Yosef Mohamed och Khalid Qassim.
Gör:Erbjuder sina kunder att på ett enkelt sätt skicka pengar från Sverige till andra länder. Som ett Swish för utlandet.
Antal anställda: 5
Omsättning: Siktar mot 7 miljoner kronor under 2017.
Förebilder: "Muhammad Ali. Det strålade sådant självförtroende om honom, något jag hade dåligt av som tonåring. Hans självsäkerhet gjorde att jag började tro på mig själv, han var en man som stod upp för sina åsikter", säger Yosef Mohamed.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.