Kompisgänget som bygger Sveriges hetaste fintechbolag

Yosef Mohamed, Ali Mohamed och Khalid Qassim i sitt älskade Vivalla.
Foto: Pia Gyllin
Transfer Galaxys grundare Yosef Mohamed, Ali Mohamed och Khalid Qassim i sitt älskade Vivalla. Här har alla killarna växt upp och här bygger de sitt företag. De planerar att bli Vivallas största arbetsgivare.
402

Startup Startupföretaget Transfer Galaxy har sitt kontor i Vivalla i Örebro. Här har de fem grundarna vuxit upp och här har de mot alla odds byggt upp ett av Sveriges hetaste fintechbolag. Men att få finansiering var inte lätt. ”Vi tänkte att alla skulle vilja investera i vårt företag efter att vi hade fått de tillstånd som krävs. Men så blev det inte”, säger vd:n Yosef Mohamed.

I Vivalla är killarna i Transfer Galaxy välkända och när det är dags att köpa lunch träffar de alltid någon de känner.
Foto: Pia Gyllin
I Vivalla är killarna i Transfer Galaxy välkända och när det är dags att köpa lunch träffar de alltid någon de känner.
Bröderna Yosef Mohamed och Ali Mohamed tittar på dagens transaktionsvolym.
Foto: Pia Gyllin
Bröderna Yosef Mohamed och Ali Mohamed tittar på dagens transaktionsvolym.
Supporten är en viktig del i Transfer Galaxy.
Foto: Pia Gyllin
Supporten är en viktig del i Transfer Galaxy.
Priser och utmärkelser har duggat tätt den senaste tiden och alla har sin givna plats i företagets lokaler.
Foto: Pia Gyllin
Priser och utmärkelser har duggat tätt den senaste tiden och alla har sin givna plats i företagets lokaler.

Vivalla i Örebro är ett område som mest är känt för kriminalitet, droghandel och sociala problem. Här växte de fem grundarna till Transfer Galaxy upp och här har succéföretaget sina lokaler. Affärsidén är enkel – ett Swish för utlandsbetalningar, som gör det lättare för människor att skicka pengar mellan olika länder.

Men för att förstå kompisgängets entreprenörsresa måste vi backa bandet till år 2013 och en kö till ett av Western Unions kontor i Örebro.

– Det var när jag och Khalid sågs i kön som idén uppstod. Vi skulle båda skicka pengar till våra släktingar i Somalia och var frustrerade över att det kostade oss så mycket pengar och att det alltid tog så lång tid. ”Varför finns det inte ett Swish för utlandet?”, minns jag att vi kommenterade och det var då allt startade, säger Yosef Mohamed, vd för Transfer Galaxy.

Tanken hade fötts, men båda killarna var övertygade om att tjänsten redan fanns, men att de helt enkelt inte hade hörts talas om den.

­– Fast efter en liten marknadsundersökning insåg vi att den faktiskt inte fanns och att ingen före oss hade lanserat ett ”Swish” för utlandsbetalningar, säger Yosef Mohamed.

Entreprenörsresan har inte varit enkel, men övertygelsen om att de var något stort på spåren har hela tiden lett dem framåt.

– Det är klart att det har varit tufft. Vi har valt att ge oss in i en bransch där integrationen inte är särskilt utbredd och så kommer vi, fem killar från Vivalla med långt ifrån svenskklingande namn, säger Yosef Mohamed.

Det är Yosef Mohamed, hans lillebror Ali Mohamed och vännerna Khalid Qassim, Mustafa Osman och Abdirahman Ahmed som tillsammans startat Transfer Galaxy år 2014. De är ett gäng killar med ingenjörsbakgrund men utan erfarenhet av fintechbranschen.

– Jag tror faktiskt att det kan vara en fördel eftersom du inte har möjlighet att se problem på detaljnivå. Vi har hela tiden haft inställningen ”hur svårt kan det vara?” och sedan lärt oss längs vägen, säger Yosef Mohamed.

De märkte snabbt att den största utmaningen var att hitta finansiering. Det var svårt att få investerare att tro på deras affärsidé.

– Vi tänkte att alla skulle vilja investera i vårt företag efter att vi hade fått de tillstånd som krävs. Men så blev det inte, säger Yosef Mohamed.

Men att ge upp fanns inte i tanken, även om Ali Mohamed vittnar om en tuff tid med lite sömn.

– Jag tänkte flera gånger att det inte kommer att gå. Vi insåg hur mycket det skulle krävas av oss i och med våra kontakter med bankerna. Vi hade inte oddsen på vår sida, säger Ali Mohamed.

Efter att ett hundratal riskkapitalbolag hade tackat nej kom till slut vändningen som killarna drömt om.

– Det var ett nystartat riskkapitalbolag som valde att mångmiljoninvestera i oss. Efter det tog det bara några veckor innan en konkurrent kom med erbjudandet om att köpa hela bolaget för över 50 miljoner kronor. Då förstod vi att vi hade något stort på gång. Vi tackade nej, för vi vill bygga företaget på vårt sätt, säger Yosef Mohamed.

Precis som andra aktörer inom pengaöverföring tar Transfer Galaxy ut en avgift för transaktionerna, men skillnaden är att företaget tar ut en lägre avgift än konkurrenterna. Det har dock aldrig handlat om pengar för grundarna, i stället är deras drivkraft att hjälpa fattiga människor runt om i världen.

– Det är ett stort problem att det alltid är de som är fattigast som drabbas hårdast, säger Ali Mohamed.

– Vi vill förändra fintechbranschen och på vårt vis vara med och minska den globala fattigdomen genom att göra den här typen av tjänster mer tillgängliga och billigare så att mer pengar når mottagaren, fyller Yosef Mohamed i.

Att Transfer Galaxy fortfarande har sitt huvudkontor i Vivalla, där grundarna växte upp, är ingen tillfällighet, snarare ett strategiskt beslut.

– I Vivalla bor människor från över 80 nationaliteter. De har kompetensen vi behöver. Vår personal ska vara serviceinriktad och kunna språken eftersom våra kunder ofta är första eller andra generationen invandrare. Min vision är att Transfer Galaxy ska bli den största arbetsgivaren i Vivalla, säger Yosef Mohamed.

– Visst har platsen sina utmaningar, som många andra stadsdelar runt om i Sverige. Men vi vill vara där våra kunder är och vi vill visa den yngre generationen att det går att komma någonstans, bara man kämpar, fortsätter Yosef Mohamed.

Strax före sommaren i år fick de sitt efterlängtade EU-tillstånd och på bara 24 timmar var de live med sin transaktionstjänst i hela Europa.

– Tack vare vår lojala kundgrupp hade vi 600 användare registrerade i Tyskland på mindre än 48 timmar. Det är nästan svårt att hänga med ibland.

Det kan kanske låta enkelt, men killarna har arbetat stenhårt.

– Jag har inte haft någon semester på fyra år. Vi har under vår företagarresa självklart gjort vissa val som vi skulle göra annorlunda i dag. Men jag är av den filosofin att saker händer av en anledning, man tar lärdom av dem och går framåt istället. Man ska ta vara på misstagen, säger Yosef Mohamed.

Trots att bolaget är grundarnas första och att killarna var noviser när de startade Transfer Galaxy har priser och utmärkelser haglat över dem, bland annat ”Årets innovation” på Örebrogalan, ”Bästa företag” 2016 i Business Challenge samt ”Best Fintech Startup” i Nordic Startup Awards i år.

– Det är så klart roligt och viktigt. Priserna är ett bevis på att det vi gör är rätt och kanske kan det inspirera någon annan ung person, säger Yosef Mohamed.

Ganska nyligen nådde företaget ett av sina mål – 100 miljoner kronor har skickats genom Transfer Galaxy.

– Att nå den siffran i transaktionsvolym var ett tydligt mål och nu har vi uppnått det, säger Yosef Mohamed.

Det var så sent som i år som bolagets affärer tagit fart på riktigt.

– Plattformen var i gång någorlunda redan 2016, men när vi grundare blev anställda i bolaget tog det fart på allvar. Vi förstod aldrig att det skulle gå så fort som det har gjort, med tillväxt, uppmärksamhet och utmärkelser. Jag får ofta nypa mig i armen och är väldigt stolt över vår fina tillväxt, säger Yosef Mohamed.

Nu är fokus som hårdast på Afrika efter att hela Europamarknaden har öppnats för Transfer Galaxy. I skrivande stund har åtta länder i Afrika tillgång till tjänsten, men fler är på gång.

– Vi satsar främst på Afrika och Asien. Det är mycket att lära sig om alla länder, både när det handlar om teknik och till exempel datum för löneutbetalningar, säger Yosef Mohamed.

Trots all tid som de ägnar åt företaget, borta från sina familjer, tycker han att det är värt det.

– Det här är något globalt och vi kan vara med och förändra en hel bransch, få bort orättvisor och inspirera andra. Jag har visioner för företaget och brinner verkligen för det här och jag älskar att jobba, det har jag alltid gjort, avslutar Yosef Mohamed.

Maria Eremo

Swish för utlandsbetalningar

Namn: Transfer Galaxy
Startår: 2014
Grundat av: Mustafa Osman, Abdirahman Ahmed, Ali Mohamed, Yosef Mohamed och Khalid Qassim.
Gör:Erbjuder sina kunder att på ett enkelt sätt skicka pengar från Sverige till andra länder. Som ett Swish för utlandet.
Antal anställda: 5
Omsättning: Siktar mot 7 miljoner kronor under 2017.
Förebilder: "Muhammad Ali. Det strålade sådant självförtroende om honom, något jag hade dåligt av som tonåring. Hans självsäkerhet gjorde att jag började tro på mig själv, han var en man som stod upp för sina åsikter", säger Yosef Mohamed.