Lyckat experiment blev skäggsuccé

a40b6ea1-0f01-40a1-b5e9-e959213e6e27-image
4

Bilden I dag har var och varannan karl skägg. Det glädjer Björn Landén, vars affärsidé bygger på manlig fåfänga.

Göteborg, 15 december 2014, klockan 20.39

De små glasbuteljerna fylls med en genomskinlig vätska. En efter en placeras de på bordet med ett ljudligt klirr.

– Det här är skäggolja, säger Björn Landén, och håller upp en av flaskorna.

– Jag hade verkligen tur med tajmingen. Skägg har blivit jättetrendigt. Det finns barberare lite överallt och många kändisar har skaffat skägg, fortsätter han.

Allt började för två år sedan. Björn Landén och hans flickvän skulle resa till Australien när han upptäckte att hans mustaschvax tagit slut. Han skulle inte hinna beställa ett nytt innan han åkte. Men hur svårt kunde det vara? tänkte Björn Landén, och testade att smälta samman ett par olika hårvårdsprodukter till ett eget vax.

Det fungerade förvånansvärt bra. När han kom hem fortsatte han experimentera med formulan och startade så småningom ett företag.
I dag säljer han både skäggolja, skäggvax och mustaschvax. Produkterna gör att skägget blir mjukare och kliar mindre. Allt tillverkas för hand och han använder bara naturliga råvaror. Inga kemiska tillsatser.

– Först kallade jag företaget för Mr Bear, men så fort hemsidan kom upp blev det orimligt mycket att göra. Jag fick ta hjälp av både vänner och familj för att hinna med. Då kändes det naturligt att döpa om företaget till Mr Bear Family. Ibland sitter vi här och kokar vax till halv ett på natten, säger Björn Landén.

Det tar också tid att skruva av locket på 10 000 flaskor, fylla dem, skruva på locket igen och sätta en etikett på varje sida.

– Men det är en skön känsla när man får bra respons från kunderna. Nu hoppas jag bara att skägg fortsätter vara inne!

Anna Liljemalm

Mitt bästa ögonblick:

”När den första utomlandsbeställningen droppade in. Vi hade kanske trott att den skulle komma från ett grannland eller någonstans i Europa. Vi blev ganska förvånade när den kom från Malaysia. Jag har fortfarande ingen aning om hur han hittade oss.”