NYHET Publicerad

Många trådar bakom Cansocks framgång

BILDEN När David Geisler tog över strumpföretaget Cansocks lyste siffrorna röda. Men efter många sömnlösa nätter fick han åter företaget på fötter.

David Geisler, vd och ägare på Cansocks.

Gällstad, 4 oktober 2011, klockan 10.47

Det tog ett år av oro och sömnsvårigheter att ta Cansock ur den värsta svackan. Men David Geisler tvekade aldrig.

– Som entreprenör får man lära sig leva med rädsla. Så är det, säger han.

Att som relativt ung låna upp kapital för att köpa och driva ett företag som gör röda siffror tar på krafterna. Idag är David Geisler en erfarenhet rikare, och nöjd över att ha haft den, men också väldigt nöjd över att det för Cansocks del förhoppningsvis är ett passerat stadium.

Han började egentligen som enbart vd för Cansocks 2008. De åtta första månaderna på jobbet var tillräckligt med tid för att David Geisler skulle hinna lära känna företaget och få en bild av vad som behövdes förändras.

– Det var i princip allt. Företaget jobbade tillexempel inte med några kalkyler. När jag frågade förre ägaren hur han prissatte varorna svarade han genom att sträcka upp fingret i luften. Det var symptomatiskt för företaget då på många sätt, säger David Geisler.

Förre ägaren och David Geisler hade inte samma åsikt om hur företaget skulle skötas och det slutade med att David Geilser köpte Cansocks i september 2009. Tre veckor efter att David Geisler tagit över slog den ekonomiska krisen som satte käppar i hjulen för många företag i bygden till.

Annons

Vad gör man i det läget?

– Man avskedar folk. Det är det enda att göra och så började vi se över hur vi kunde sänka kostnaderna med befintlig prisnivå.

Det året sov David Geisler inte speciellt gott. Banken hade hjälpt till för att hålla företaget flytande men han hade även fått gå in med egna pengar.

– Man undrar hela tiden ”Kommer jag att få den ordern, kommer jag kunna betala av på lånen, kommer jag kunna betala lönerna”, säger han.

Egentligen är det först nu, när hjulen börjat snurra igen, när ekonomin är under kontroll, som han har börjat tycka att det här med entreprenörskap är riktigt roligt. Och speciellt orolig för framtiden är David Geisler inte längre. Cansocks omsatte 49 miljoner 2011 och arbetar för att öka både vinst och omsättning.

– Strumpor kommer man alltid att behöva, säger han.

Åsa Dahlberg

Mitt bästa ögonblick

”Det får nog bli i år alldeles nyss då jag i holdingbolaget blivit skuldfri mot banken gällande köpet av Cansocks. Nu ska jag bara få tillbaka min personliga investering. Det är stort för den personliga tryggheten och visar att vi fått ordning på bolaget.”

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.