NYHET Publicerad

Många trådar bakom Cansocks framgång

BILDEN När David Geisler tog över strumpföretaget Cansocks lyste siffrorna röda. Men efter många sömnlösa nätter fick han åter företaget på fötter.

David Geisler, vd och ägare på Cansocks.

Gällstad, 4 oktober 2011, klockan 10.47

Det tog ett år av oro och sömnsvårigheter att ta Cansock ur den värsta svackan. Men David Geisler tvekade aldrig.

– Som entreprenör får man lära sig leva med rädsla. Så är det, säger han.

Att som relativt ung låna upp kapital för att köpa och driva ett företag som gör röda siffror tar på krafterna. Idag är David Geisler en erfarenhet rikare, och nöjd över att ha haft den, men också väldigt nöjd över att det för Cansocks del förhoppningsvis är ett passerat stadium.

Han började egentligen som enbart vd för Cansocks 2008. De åtta första månaderna på jobbet var tillräckligt med tid för att David Geisler skulle hinna lära känna företaget och få en bild av vad som behövdes förändras.

– Det var i princip allt. Företaget jobbade tillexempel inte med några kalkyler. När jag frågade förre ägaren hur han prissatte varorna svarade han genom att sträcka upp fingret i luften. Det var symptomatiskt för företaget då på många sätt, säger David Geisler.

Förre ägaren och David Geisler hade inte samma åsikt om hur företaget skulle skötas och det slutade med att David Geilser köpte Cansocks i september 2009. Tre veckor efter att David Geisler tagit över slog den ekonomiska krisen som satte käppar i hjulen för många företag i bygden till.

Annons

Vad gör man i det läget?

– Man avskedar folk. Det är det enda att göra och så började vi se över hur vi kunde sänka kostnaderna med befintlig prisnivå.

Det året sov David Geisler inte speciellt gott. Banken hade hjälpt till för att hålla företaget flytande men han hade även fått gå in med egna pengar.

– Man undrar hela tiden ”Kommer jag att få den ordern, kommer jag kunna betala av på lånen, kommer jag kunna betala lönerna”, säger han.

Egentligen är det först nu, när hjulen börjat snurra igen, när ekonomin är under kontroll, som han har börjat tycka att det här med entreprenörskap är riktigt roligt. Och speciellt orolig för framtiden är David Geisler inte längre. Cansocks omsatte 49 miljoner 2011 och arbetar för att öka både vinst och omsättning.

– Strumpor kommer man alltid att behöva, säger han.

Åsa Dahlberg

Mitt bästa ögonblick

”Det får nog bli i år alldeles nyss då jag i holdingbolaget blivit skuldfri mot banken gällande köpet av Cansocks. Nu ska jag bara få tillbaka min personliga investering. Det är stort för den personliga tryggheten och visar att vi fått ordning på bolaget.”

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Johannes Tovatt driver en arkitektbyrå och riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

KONKURRENS Landskrona kommun har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete med så kallade extratjänster som betalas av staten. Det sätter konkurrensen ur spel, menar Sveriges Tvätteriförbund.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.