Många trådar bakom Cansocks framgång

Bilden När David Geisler tog över strumpföretaget Cansocks lyste siffrorna röda. Men efter många sömnlösa nätter fick han åter företaget på fötter.

David Geisler, vd och ägare på Cansocks.

Gällstad, 4 oktober 2011, klockan 10.47

Det tog ett år av oro och sömnsvårigheter att ta Cansock ur den värsta svackan. Men David Geisler tvekade aldrig.

– Som entreprenör får man lära sig leva med rädsla. Så är det, säger han.

Att som relativt ung låna upp kapital för att köpa och driva ett företag som gör röda siffror tar på krafterna. Idag är David Geisler en erfarenhet rikare, och nöjd över att ha haft den, men också väldigt nöjd över att det för Cansocks del förhoppningsvis är ett passerat stadium.

Han började egentligen som enbart vd för Cansocks 2008. De åtta första månaderna på jobbet var tillräckligt med tid för att David Geisler skulle hinna lära känna företaget och få en bild av vad som behövdes förändras.

– Det var i princip allt. Företaget jobbade tillexempel inte med några kalkyler. När jag frågade förre ägaren hur han prissatte varorna svarade han genom att sträcka upp fingret i luften. Det var symptomatiskt för företaget då på många sätt, säger David Geisler.

Förre ägaren och David Geisler hade inte samma åsikt om hur företaget skulle skötas och det slutade med att David Geilser köpte Cansocks i september 2009. Tre veckor efter att David Geisler tagit över slog den ekonomiska krisen som satte käppar i hjulen för många företag i bygden till.

Vad gör man i det läget?

– Man avskedar folk. Det är det enda att göra och så började vi se över hur vi kunde sänka kostnaderna med befintlig prisnivå.

Det året sov David Geisler inte speciellt gott. Banken hade hjälpt till för att hålla företaget flytande men han hade även fått gå in med egna pengar.

– Man undrar hela tiden ”Kommer jag att få den ordern, kommer jag kunna betala av på lånen, kommer jag kunna betala lönerna”, säger han.

Egentligen är det först nu, när hjulen börjat snurra igen, när ekonomin är under kontroll, som han har börjat tycka att det här med entreprenörskap är riktigt roligt. Och speciellt orolig för framtiden är David Geisler inte längre. Cansocks omsatte 49 miljoner 2011 och arbetar för att öka både vinst och omsättning.

– Strumpor kommer man alltid att behöva, säger han.

Åsa Dahlberg

Mitt bästa ögonblick

”Det får nog bli i år alldeles nyss då jag i holdingbolaget blivit skuldfri mot banken gällande köpet av Cansocks. Nu ska jag bara få tillbaka min personliga investering. Det är stort för den personliga tryggheten och visar att vi fått ordning på bolaget.”