Miljardföretag med rent mjöl i påsen

Miljardföretag Finax müsli är en välbekant syn på tusentals svenska frukostbord. Men vad många inte vet är att Finax är en familjeägd spannmålskoncern med en omsättning på över 7,6 miljarder kronor. Grundarna Leif och Rolf Abdon gör sig nu redo för att lämna över sitt livsverk till nästa generation. Entreprenör fick en exklusiv intervju med äldste sonen Philip Abdon.

Finax Bakery i Höganäs.
Foto: OLA TORKELSSON
Kvalitetschefen Evalotte Dahlgren och produktionschefen Kristoffer Lundh kontrollerar kanelsnäckor på löpande bandet i bageriet.
Philip Abdon, aktiv ägare och styrelseledamot i Abdon Finax.
Foto: OLA TORKELSSON
Philip Abdon
Finax produkter
Foto: OLA TORKELSSON
Leif Abdon, Finax
Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Leif Abdon
Rolf Abdon, Finax.
Foto: ERIK MÅRTENSSON / SCANPIX
Rolf Abdon

Idag finns det 117 olika müslisorter som trängs på hyllorna i svenska matbutiker. Konkurrensen om konsumenternas frukostvanor är minst sagt tuff. Men så var det inte 1978 när bröderna Leif och Rolf Abdon under en resa till Schweiz kom på den nydanande idén att introducera müslin i Sverige. Som pionjärer på den svenska marknaden lanserade de blandningen ”Sunt & Gott”, som än idag är en av landets mest sålda müslisorter.

– Pappa och min farbror Rolf är båda väldigt innovativa och drivna entreprenörer. Företagandet för dem har alltid handlat om att utveckla nya produkter och marknader, säger Philip Abdon, äldste son till Leif Abdon.

Han är den ende av de sex kusinerna, i den andra generationen, som idag arbetar operativt i Finax. Övriga barn, Philips syster och Rolfs fyra barn, har dock ett engagemang i familjekoncernen genom olika styrelseuppdrag. Men det är Philip Abdon som en dag väntas axla ansvaret för företagsgruppen Abdon Finax.

– Jag har aldrig haft någon titel på mitt visitkort, men om jag ändå ska sätta ord på min roll i företaget så skulle jag säga ”aktiv ägare”. Jag jobbar tätt tillsammans med företagsledningen och i styrelsen med affärsutveckling i koncernen, förklarar Philip.

Han är själv i det närmaste jämngammal med Finax, som grundades 1973, och har bokstavligen växt upp i företaget. Men trots alla sommarjobb på lager och vid fabriksband var det inte självklart att Philip skulle arbeta inom familjeföretaget. Efter ekonomi- och affärsstudier i London gjorde han karriär som säljare på Tetra Pak i England. Men när Finax skulle bygga upp ett nytt bageri i Höganäs för att producera bake off-bröd fick han frågan om att flytta hem och bli vd för verksamheten.

– Jag fick chansen att skapa något eget från grunden och det kändes väldigt lockande. Som barn i familjen kan det tyckas väl förspänt att göra karriär i familjeföretaget men det är en stor uppgift att visa sig lämplig. Man måste visa sig dubbelt så kompetent för att inte betraktas som ”pappas påg”, säger Philip.

I tio år var han sedan vd för dotterbolaget Finax Bakery, som han byggde upp från scratch till en fabrik som idag sysselsätter ett 40-tal personer och som omsätter närmare 90 miljoner kronor.

– Det viktigaste för mig var att lära mig produktion. Jag hade ju mest hållit på med marknadsföring och försäljning innan.

Men den största bedriften var ändå när Philip knackade dörr hos grannen i Ikea i Helsingborg och lyckades få ensamrätt på att producera frysta kanelsnäckor till Ikea. Nu säljs Finax kanelbullar på alla Ikeavaruhus runt om i världen och müslin med för den delen.

– Vi är båda familjeföretag och de trodde på oss, att vi är en pålitlig leverantör som kan leverera med jämn kvalitet, säger Philip och påpekar att det heller inte är långt rent geografiskt för Ikeafolket att komma och titta på produktionen.

Men nu har han alltså släppt vd-skapet för Finax Bakery för att i stället ägna sig åt rollen som aktiv ägare och lära sig mer om koncernens alla delar.

– Även om jag lärt mig mycket på de här tio åren så är det ingenting mot den kunskap som pappa och Rolf byggt upp under sina 40 år i företaget. De kan varenda detalj i företagsgruppen och utgör en otrolig kunskapsbank.

Och nog startade bröderna Leif och Rolf Abdons resa genom kvarn- och spannmålsindustrin tidigt. Fadern Sten Abdon, Philips farfar, var på 60-talet vd för Kvarnintressenter, numera Kungsörnen.

– De var mjölnare helt enkelt. De växte upp med mjöl i blodet, säger Philip.

Leif Abdon utbildade sig till ingenjör med inriktning mot kvarnindustrin och 1968 påbörjas brödernas kompanjonskap på allvar. De köper då en kvarn på Jyllands västkust, Valsemöllen, som sedan dess utgör grunden för hela företagsbygget. Valesmöllen är än idag i familjens ägo.

Med pengar från den danska kvarnen och med stöd av banken bestämde sig bröderna sedan för att slå hål på det svenska mjöloligopolet, som på den tiden dominerade den svenska kvarnindustrin. 1973 gör de en storinvestering och bygger världens första helautomatiska kvarn i Helsingborg och tar upp kampen mot oligopolet. Den djärva inbrytningen lyckas och sedan dess har företagsgruppen Abdon Finax fortsatt växa.

Idag består koncernen av ett 10-tal dotter-och systerföretag som producerar en stor mängd spannmålsbaserade livsmedel. Det handlar om allt från mjöl till frukostflingor, bröd, skorpor och sylt. Sammantaget har företaget ett 20-tal produktionsanläggningar i Sverige, Danmark och USA och närmare 1 400 anställda. Omsättningen ligger på 7,6 miljarder kronor, varav en miljard i Sverige. Det är inget litet familjeföretag alltså.

Men trots miljardomsättningen är familjen Abdon något av en doldis i svenskt näringsliv. Inte ens i Helsingborg, där huvudkontoret ligger, är de kändisar och varken Leif, Rolf eller något av barnen har figurerat i medierna. Vid googling hittar Entreprenör en enda artikel där Philip Abdon uttalar sig.

– Vi har aldrig varit några linslusar. Det är inte berömmelse vi är ute efter utan drivkraften ligger i att utveckla företaget och bygga upp något bestående. Vi gör det vi brinner för.

Samtidigt sticker han inte under stol med att han är stolt över vad familjen åstadkommit och att han hoppas att medarbetarna känner detsamma. Viktigt är dessutom hur konsumenterna uppfattar varumärket Finax.

– Jag tror och hoppas att konsumenterna uppfattar oss som ett ärligt och hälsosamt varumärke. Vi strävar alltid efter att leverera med högsta kvalitet, säger Philip.

”Producera aldrig något som du inte vill att dina barn ska äta”, har alltid varit familjens rättesnöre. När Leif och Rolf Abdon 2012 tilldelades Kungliga Patriotiska Sällskapet näringslivsmedalj förklarade Rolf att Finax framgång till stor del grundar sig på tydliga värderingar.

”Uppträdandet är en viktig faktor som bidrar till att vi lyckas, att aldrig kompromissa om vad som är rätt och fel gentemot kunder, anställda och samhället”, sa han i samband med prisutdelningen.

Även Philip Abdon återkommer gång på gång till vikten av att uppträda korrekt, hålla vad man lovat och inte kompromissa med kvaliteten.

– När jag var liten hände det ofta att pappa tog mjölbilen för att själv leverera mjöl till bagerierna i trakten. Alla goda relationer bygger på att man håller vad man lovat, säger han.

En annan viktigt framgångsfaktor är att behålla entreprenörsdrivet och innovationsandan i företaget, att alltid ligga i framkant oavsett om det handlar om produktutveckling eller att gå in på nya marknader.

– Det man gör ska man alltid göra med passion. Det är inte värt att ödsla tid på saker som man inte brinner för.

Men samtidigt som Leif och Rolf ofta varit pionjärer och vågat sig på djärva satsningar, som bygget av nya kvarnar och expansionen till Nordamerika, har företaget alltid prioriterat långsiktighet och goda finanser.

”Vi har varit konservativt försiktiga, långsiktiga och aldrig fallit för snabba klipp”, sa Leif Abdon när han tog emot näringslivsmedaljen. Han framhöll också att han var glad för att han och hans bror alltid kunnat hålla ihop och aldrig haft några bråk eller interna stridigheter.

– Leif och Rolf är väldigt olika men ändå har de aldrig haft några konflikter. De förstår varandra på ett helt fantastiskt sätt och vet alltid vad den andra tycker. Ibland kan man undra om de inte är telepatiska, säger Philip med ett leende.

Idag har bröderna inget operativt ansvar i familjekoncernen men i sina roller som ägare och i styrelser är de fortfarande på språng.

– Ägarskapet släpper vi aldrig. Vi tänker fortsätta att utveckla företaget och tittar hela tiden på nya affärsmöjligheter, säger Philip.

Att Asien är en marknad som lockar är inte svårt att gissa men exakt vad Finax nästa satsning blir vill Philip inte gå in på.

– Vi planerar ständig för expansion men mer än så säger jag inte, säger han hemlighetsfullt.

Det återstår alltså att se hur många miljarder som familjekoncernen omsätter om ytterligare 40 år.

11 tips - så bygger du ett miljardföretag:
 1. Tro på idén och ge aldrig upp.
 2. Ha noggrann kontroll på ekonomin.
 3. Se till att rekrytera kompetenta medarbetare.
 4. Styr och skapa gemenskap genom tydliga värderingar.
 5. Tappa aldrig entreprenörsandan – se till att ständigt utvecklas.
 6. Var innovativ och annorlunda och håll koll på marknaden.
 7. Sträva alltid efter att vara bäst. Fokusera på att leverera jämn och hög kvalitet.
 8. Håll det du lovar – leverera alltid rätt produkt på rätt tid.
 9. Brinn för det du gör.
 10. Tänk långsiktig.
 11. Ha roligt!
Kronprins Philip

Namn: Philip Abdon
Gör: Aktiv ägare, styrelseledamot och affärsutvecklare i företagsgruppen Abdon Finax.
Ålder: 39 år

Internationell miljardkoncern

Namn: I Norden heter moderbolaget Abdon Finax och företagsgruppen har ett 10-tal dotterbolag och systerföretag bland andra Finax AB, Finax Bröd, Finax Bakery, Abdon Mills, Kobia, Björnekulla och Valesmöllen. I USA heter företaget Grain Millers.
Verksamhet: Producerar spannmålsbaserade livsmedel bland annat frukostflingor, bröd, skorpor och mjöl.
Länder: Sverige, Danmark och USA
Antal produktionsanläggningar: 20
Antal anställda: 1 400
Omsättning i koncernen: 7,6 miljarder kronor, varav 1,6 miljarder i Norden.

Viktiga milstolpar i miljardbygget:

1968 Leif och Rolf Abdon köper kvarnföretaget Valsemöllen i Danmark.

1973 Grundar Finax i Sverige och bygger en helt ny helautomatisk kvarn i Helsingborg.

1976 Köper den rikstäckande bagerigrossisten Kobia.

1978 Finax lanserar den första müslin i Sverige och blir därmed ett varumärke även på butikshyllorna och för svenska konsumenter.

1986 Etablerar sig på den amerikanska marknaden under namnet Grain Millers.

1988 Bygger en ny kvarn från grunden i Köpenhamn.

1997 Köper färskbrödsbageriet Ångbagaren, som numera går under namnet Finax Bröd.

2002 Startar och bygger upp Finax Bakery, som producerar bake off bröd, det vill säga frysta kanelbullar och wienerbröd som sedan gräddas hemma eller i butik.

2011 Köper livsmedelsföretaget Björnekulla som producerar sylt, marmelad och inläggningar. Köper även bageriet Crazy Baker, som är specialiserat på glutenfria livsmedel.

Anna Dalqvist