Miljardföretagen

0,7 promille av alla svenska företag omsätter mer än en miljard kronor. Vilka är dessa företag, hur har de blivit så stora och vad kan man lära sig av dem? Här hittar du hela Entreprenörs artikelserie "Miljardföretagen" och kan ta del av siffrorna och de fascinerande företagsexemplen. Vi har i första hand riktat in oss på miljardföretag med en tydlig ägare eller ägarfamilj som till exempel Stadium, Polarbröd och Väderstad-Verken.

Matpassionerade systrar leder anrikt miljardföretag

ENTREPRENÖR Få företag i Sverige har drivits som familjeföretag lika länge som Slakteriaktiebolaget i Stockholm, förkortat Sabis. På 140 år har företaget gått från ett antal köttbodar till ett matimperium med butiker, restauranger och hotell. Sedan 2010 leds det anrika företaget av systrarna Caroline Cederblad och Madeleine Brehmer.

Kommentera

Pillermiljardär med passion för polarforskning

MILJARDFÖRETAG Mångmiljardären Frederik Paulsen tog över pappa Friederichs läkemedelsföretag, byggde vidare och skapade en av Sveriges mest framgångsrika läkemedelskoncerner; Ferring Pharmaceuticals. Samtidigt blev han en av landets rikaste personer. Idag delar Frederik Paulsen sin tid mellan pillertillverkning och polarforskning.

Kommentera

Doldisen Liljedahl spränger 10-miljardersvallen

MILJARDFÖRETAGEN Industri- och handelskoncernen Liljedahl Group i Värnamo tillverkar valstråd för elektriska bärare och säljer bilar. Bolaget omsätter över 20 miljarder kronor och är fortfarande ett onoterat familjeföretag där far, son och dotter sköter driften. Det småländska doldisföretaget är näst ut i Entreprenörs artikelserie "Miljardföretagen – 795 bolag som Sverige förlitar sig på".

Kommentera

Första miljarden ett delmål på resan

MILJARDFÖRETAGEN För tio år sedan startade Kenneth Karlsson Sun Hotels, ett företag som skriver kontrakt med hotell över hela världen och sedan säljer dem vidare till resebyråer. Lagom till jubiléet firar Sun Hotels även en annan framgång: en miljard kronor i omsättning. Men resan har varit allt annat än spikrak.
Läs fortsättningen på Entreprenörs artikelserie ”Miljardföretagen – 795 bolag som Sverige förlitar sig på”.

Kommentera

Studenternas eget bemanningsbolag

MILJARDFÖRETAG Det började som en idé hos tre unga studenter. De såg hur deras kompisar sökte extrajobb och hur företag letade efter deltidspersonal. Det blev starten på ett bemanningsföretag som idag omsätter 1,8 miljarder kronor och förmedlar mer än 20 000 jobb per år. Läs fortsättningen på Entreprenörs artikelserie "Miljardföretagen – 795 bolag som Sverige förlitar sig på".

Kommentera

Bröderna Eklöf gjorde Stadium till miljardföretag

MILJARDFÖRETAG 1974 öppnade Ulf Eklöf en lokal sportbutik i Norrköping. Sedan dess har han och brodern Bo byggt upp ett av Sveriges starkaste varumärken – Stadium. Idag har de 142 butiker i flera länder och omsätter nästan sex miljarder kronor. Det här är fortsättningen på Entreprenörs artikelserie ”Miljardföretagen – 796 bolag som Sverige förlitar sig på”.

Kommentera

Miljardföretag med stark innovationsanda

MILJARDFÖRETAGEN På 60-talet uppfann lantbrukaren Rune Stark ett redskap som revolutionerade jordbruket och företaget Väderstad-Verken föddes. 50 år senare omsätter företaget 2,2 miljarder kronor och familjen Stark fortsätter att lansera innovationer. Väderstad är det fjärde företaget ut i Entreprenörs artikelserie "Miljardföretagen – 795 bolag som Sverige förlitar sig på".

Kommentera

Hållbart miljardbygge för Polarbröd

MILJARDFÖRETAG Hållbar utveckling och respekt för framtiden. Det har hållit familjeföretaget Polarbröd igång i fem generationer och 135 år. Nu när koncernen uppnått miljardomsättning görs nya investeringar för att företaget bland annat ska bli självförsörjande på förnybar el.

Kommentera

Miljardföretagen - 795 bolag som Sverige förlitar sig på

NY ARTIKELSERIE 0,7 promille av alla svenska företag omsätter mer än en miljard kronor. Vilka är dessa företag, hur har de blivit så stora och vad kan man lära sig av dem?
Följ med i Entreprenörs nya artikelserie "Miljardföretagen" och ta del av siffrorna och de fascinerande företagsexemplen. Först ut är den familjeägda modekedjan Gina Tricot.

Kommentera