Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad, Sabis.
Foto: Daniel Roos

I Sabis butik i Fältöversten på Östermalm i Stockholm har Madeleine Brehmer och Caroline Cederblad skapat ett särskilt ostrum, vilket är mycket uppskattat av finsmakande kunder.

NYHET Publicerad

Matpassionerade systrar leder anrikt miljardföretag

ENTREPRENÖR Få företag i Sverige har drivits som familjeföretag lika länge som Slakteriaktiebolaget i Stockholm, förkortat Sabis. På 140 år har företaget gått från ett antal köttbodar till ett matimperium med butiker, restauranger och hotell. Sedan 2010 leds det anrika företaget av systrarna Caroline Cederblad och Madeleine Brehmer.

4N9B3823
Foto: Daniel Roos

Restaurang Slakteriaktiebolaget vid Friends arena i Solna är Sabis första kvällsöppna krog som vänder sig till allmänheten. I övrigt driver företaget 24 företagsrestauranger.

4N9B3657
Foto: Daniel Roos

– Entreprenör. Ja, men det är ju vi, utbrister Madeleine Brehmer, när hon får höra av sin syster att tidningen Entreprenör vill träffa Sabis ledningsduo för en intervju.

I vanliga fall är systrarna ganska sparsamma med att synas i pressen och företaget Sabis är något av en doldis. Detta trots att Sabis är ett av Sveriges äldsta familjeföretag, grundat 1874, har 700 anställda och omsätter drygt en miljard kronor.

– Vad är viktigast; att figurera i affärspressen eller att driva företag, undrar Caroline Cederblad retoriskt.

Den 1 juni 2010 tog hon och lillasyster Madeleine, som tredje generation, över ledningen för mat- och serviceföretaget efter pappa Claes Andersson. Han är nu styrelseordförande i Sabis och fortfarande huvudägare, även om ett generationsskifte är på gång även där.

– Vi är det eviga familjeföretaget. Vi växer i sund takt, har en stark kultur och korta beslutsvägar. Vi är övertygade om att det är ett vinnande koncept, säger Caroline, som är vd.

Hon har arbetat i matföretaget sedan hon var 19 år och började på frukt- och grönt avdelningen i Sabis butik i Fruängen.

– Ja, det är 20 år sedan nu. Jag firar jubileum i år, säger hon och skrattar.

Annons

Madeleine däremot ville som lillasyster visa sin självständighet och startade sin yrkesbana på mejerijätten Arla.

– Jag ville jobba med mat och med marknadsföring och då passade Arla bra. Men jag kunde aldrig riktigt släppa taget om Sabis utan var där och kom med förslag hela tiden och till slut tröttande pappa. Han sa; ”nu får du sluta lägga dig i och komma hit och jobba i stället”, berättar Madeleine, som idag är vice vd på Sabis med ansvar för affärsutveckling och försäljning.

Det är relativt ovanligt med kvinnor i ledningen för ett företag som är så stort att det omsätter en miljard kronor. Det visar Entreprenörs granskning av de svenska miljardföretagen (Entreprenör nr. 7 2012). Men Caroline och Madeleine är inte de första kvinnorna som drivit Sabis.

– Vår farmor Vendela tog över företaget när vår farfar Eric dog 1954. Pappa var bara sju år när det hände så farmor drev företaget i över 20 år. Det är egentligen en otrolig bedrift med tanke på att farmor inte hade någon utbildning och främst jobbat som telefonist. Men envis det var hon, berättar Madeleine.

Slakteriaktiebolaget i Stockholm, som Sabis står för, har dock anor ända från 1800-talet. Historien börjar 1874 när tio familjer på söder gick samman och startade slakteriverksamhet och sedan köttbodar för försäljning av charkuterier och kött. 1946 köper systrarnas farfar Eric Andersson företaget och han påbörjar en snabb expansion av antalet kött- och delikatessbutiker runt om i Stockholm. Han hade tidigare gjort karriär inom Kooperationen och även varit ICA:s första vd.

– Sen ringde familjen Wallenberg och undrade om inte Sabis kunde hjälpa till med matserveringen på Enskilda bankens huvudkontor. Farfar var ju entreprenör så han sa självklart ja och en duktig kokerska från en av butikerna fick flytta in i banken. Det blev starten på vår restaurangverksamhet, berättar Caroline.

Idag driver Sabis sex livsmedelsbutiker, med butiken i gallerian Fältöversten på Östermalm som flaggskepp, 24 företagsrestauranger, tio caféer och sex konferensanläggningar varav tre med hotellverksamhet.

Hotellen är Sabis senaste förvärv och de köptes strax efter att Caroline och Madeleine tog över driften av företaget 2010. De utgör nu Sabis tredje verksamhetsben och består av Smådalarö gård, Fågelbrohus och Krusenberg herrgård, som alla ligger i Storstockholmsområdet. Men även om köpet av de tre hotellen är det största förvärvet i Sabis historia så gjordes det inte för att systrarna vill sätta sin egen prägel på företaget, enligt dem själva.

– Tankarna på att köpa något inom hotellbranschen hade diskuteras under flera år i styrelsen och i familjen. Nu öppnades möjligheten strax efter att vi tagit över men det var absolut inte något impulsköp, säger Madeleine.

Enligt henne är hotellköpen en logisk utveckling av Sabis verksamhet inom mat och service.

– Vi driver ett 20-tal företagsrestauranger åt stora företag som Skandia, NCC, Länsförsäkringar och Nordea. Dessa företag bokar också många konferenser och nu kan vi erbjuda dem den servicen också, säger hon.

På butikssidan däremot att tillväxtmöjligheterna mer begränsade.

– Konkurrensen inom detaljhandeln är stentuff. Vi har valt att satsa på hög kvalitet och en matupplevelse utöver det vanliga i stället för fler butiker. I början av året invigde vi exempelvis en helt ny frukt- och grönt avdelning i vår butik i Fältöversten som är bland det häftigaste som du kan uppleva i en livsmedelsbutik, fortsätter Madeleine.

2013 öppnade dessutom Sabis sin första krog, det vill säga en kvällsöppen restaurang som vänder sig till allmänheten. Givetvis heter den Slakteriaktiebolaget och ligger i Solna invid Friends Arena.

– Det är spännande och något nytt för oss. Det är en satsning vi gör som kanske kan göra Sabis lite mer känt för gemene man, förklarar Caroline.

Eftersom Sabis driver personalrestauranger, ofta i andra företags namn, har Sabis förblivit lite av en doldis trots miljardomsättning. Dessutom finns Sabis bara i Stockholm, vilket är en uttalad strategi, enligt systrarna.

– Närhet är viktigt för oss. Det är en styrka för oss att kunna besöka alla verksamheter på mindre än en timme och det är lätt att samla alla enhetschefer när det behövs. Våra kunder finns också här, säger Caroline.

Båda systrarna har dessutom sin privata bas på Lidingö utanför Stockholm, där även föräldrarna bor.

– Vi bor allihop på gångavstånd från varandra. Det är bra för vi umgås mycket och äter ofta familjemiddag tillsammans, säger Caroline.

Samtidigt är både hon och Madeleine noga med att förklara att ”på jobbet är det jobb” och ”privat är det privat”.

– Vi försöker att hålla våra två världar isär så att vi kan umgås som en familj utan att prata affärer hela tiden. Det blir lätt så i familjeföretag. Samtidigt är vi båda i ungefär samma fas i livet, med barn i skolåldern, och det underlättar, säger Madeleine.

Sammanlagt har systrarna fem barn, Caroline tre och Madeleine två, mellan 7 och 12 år. Samtidigt som de tagit kontrollen över företaget har de alltså även bildat familj och levt småbarnsliv.

– Därför är det otroligt viktigt för oss att jobba med balansen mellan arbete och fritid inte bara för oss själva utan för alla medarbetare i Sabis. Någonstans är det ju ändå familjen som väger tyngst och vi vill vara en attraktiv arbetsgivare och ge våra anställda möjlighet till andra intressen utanför jobbet, säger Caroline.

Om hennes egna eller Madeleines barn en dag kommer att ta över driften av Sabis återstår att se, de är ännu så unga, men om de vill är det välkommet, enligt systrarna.

– Våra barn ska självklart få syssla med det som de vill men om någon av dem har intresse av att jobba med mat och service finns inget bättre ställe än Sabis, enligt duon, som själva är mitt inne i ett ägarskifte där de båda ska gå in som delägare i familjeföretaget från och med i år.

– Det blir ytterligare ett kliv för oss in i ägarrollen som ska bli väldigt spännande. Som tur är har vi en fantastisk pappa som inte bara är ett stöd och ett bollplank utan som även är klok nog att släppa taget och ge oss ansvar, säger Caroline.

Hon hävdar bestämt att hon och Madeleine aldrig är osams eller ”bråkar” även det ibland kan uppstå diskussioner.

– Vi är både lika och olika. Vi kompletterar varandra. Madeleine är väldigt duktig på marknadsföring och försäljning medan jag är mer inriktad på personalbiten, säger Caroline.

Vi bryter intervjun för fotografering och Madeleine passar på att bättra på Carolines make-up, ett tydligt tecken på att ledningsduons nära släktskap.

– Det är naturligtvis en trygghet och en glädje i att få göra detta tillsammans. Att utveckla Sabis mot ännu mera matpassion och service, fyller Madeleine i.

Tredje generationen i topp

Namn: Caroline Cederblad
Titel: Vd
Ålder: 39 år i sommar
Bakgrund: Anställd i Sabis sedan 1995. Utbildad marknadsekonom samt inom personaladministration och organisationsutveckling.
Familj: Gift med Jens, tre barn födda 2003, 2004, och 2007.
Bor: Lidingö
Fritid: Familj och vänner, lycklig hundägare. Mycket ute i skog och natur.

Namn: Madeleine Brehmer
Titel: Vice vd
Ålder: 37 årtab
Bakgrund: Magisterexamen i ekonomi och marknadsföring, arbetat med reklam och event, jobbat på marknadsavdelningen på Arla Foods några år.
Familj: Gift med Johan, två barn födda 2004 och 2007.
Bor: Lidingö
Fritid: Familj, vänner, mat och vin, träning och musik.

Caroline om Madeleine: Drivande, smart och kvalitetsmedveten
Madeleine om Caroline: Klok, lönsamhetsdriven och god människokännare.

Vår bästa affär:
”Att vi alltid jobbat med kvalitet och service, oavsett konjunktur. Det har gjort att vi bland annat vunnit upphandlingar och kunnat attrahera duktiga medarbetare.”

Vår sämsta affär:
”När vi öppnade butik på Värmdö, som vi stängde efter knappt två år. Det är av sina misstag man lär sig mest.”

Familjeföretag med blodig historia

Namn: Sabis (Slakteriaktiebolaget i Stocklom)
Startår: 1874
Verksamhet: Sabis driver 24 restauranger, tio caféer, tre hotell, tre dagkonferensanläggningar och sex matbutiker.
Ägare: Claes Andersson, pappa till Caroline och Madeleine.
Ort: Stockholm
Antal anställda: 700
Omsättning: Nästa en miljard kronor

Viktiga händelser i Sabis historia:

1874 Företaget Slakteriaktieboaget i Stockholm grundas av 10 familjer på söder i Stockholm.
1909 Slakteriverksamheten upphör sedan kommunen skapat ett kommunalt monopol på slakt.
1946 Eric Andersson, Caroline Cederblads och Madeleine Brehmers farfar, köper Sabis.
1949 Skandinaviska Enskilda banken tar över en kokerska från en av Sabis köttbodar och den första företagsrestaurangen ser dagens ljus.
1954 Eric Andersson avlider och hustrun Vendela tar över driften av Sabis tillsammans med fabrikschefen som blir vd.
1977 Andra generationens Andersson tar över i ledningen för Sabis och Claes Andersson blir vd.
2010 Systrarna Caroline Cederblad och Madeleine Brehmer, som tredje generation, tar täten i företaget.
2011 Sabis köper den lilla hotellkedjan Sjönära möten med Smådalarö gård, Fågelbrohus och Krusenbergs herrgård.

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Johannes Tovatt driver en arkitektbyrå och riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

KONKURRENS Landskrona kommun har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete med så kallade extratjänster som betalas av staten. Det sätter konkurrensen ur spel, menar Sveriges Tvätteriförbund.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.