Pillermiljardär med passion för polarforskning

Production_1
7

Miljardföretag Mångmiljardären Frederik Paulsen tog över pappa Friederichs läkemedelsföretag, byggde vidare och skapade en av Sveriges mest framgångsrika läkemedelskoncerner; Ferring Pharmaceuticals. Samtidigt blev han en av landets rikaste personer. Idag delar Frederik Paulsen sin tid mellan pillertillverkning och polarforskning.

artikelserie bild Miljardföretagen

0,7 promille av alla svenska företag omsätter mer än en miljard kronor. Vilka är dessa företag, hur har de blivit så stora och vad kan man lära sig av dem? Här hittar du hela Entreprenörs artikelserie "Miljardföretagen" och kan ta del av siffrorna och de fascinerande företagsexemplen. Vi har i första hand riktat in oss på miljardföretag med en tydlig ägare eller ägarfamilj som till exempel Stadium, Polarbröd och Väderstad-Verken.

Fler artiklar i denna serie

Ferring Cph 1
Foto: OLA TORKELSSON
Ferring Cph 4
Foto: OLA TORKELSSON

Ferring? Ett svenskt läkemedelsföretag? Som omsätter tiotals miljarder kronor? Det är lätt att förstå frågetecknen. Både företaget och ägaren har medvetet hållit sig under den mediala radarn och merparten av verksamheten är förlagd utomlands.

Men väl på plats på nittonde våningen i ett av Ferrings kontor, med milsvid utsikt över Kastrup och utkanterna av Köpenhamn, är det smått ofattbart att alla spännande historier om Ferring Pharmaceuticals och Frederik Paulsen inte är mer spridda. Eller vad sägs om en företagsledare som besökt jordens alla åtta poler, som bestigit flera av världens högsta berg, som flugit tvärs över Berings Sund i ett ultralätt flygplan, som vidrört den riktiga nordpolen 4 000 meter under havsytan och som är medlem i den ärorika Explorers Club där middagarna bland annat består av friterade kackerlackor. Samtidigt finansierar Frederik Paulsen utrotning av råttor på ön Sydgeorgien i södra Atlanten och stöttar fertilitetsprojekt för kvinnor i Ryssland och Bhutan.

Äventyrligheten är också något som går igen i företaget Ferring Pharmaceuticals historia.  Familjen Paulsen bodde i Kiel när pappa Friederich greps av Gestapo 1933. Han satt två år i fängelse. Direkt efter frigivningen bestämde sig familjen för att fly och hamnade i Malmö. Där lades grunden till Ferring, det företag som Frederik Paulsen Jr är årsbarn med och numera äger. Idag har han rollen som styrelseordförande.

– Pappa var läkare, forskare, industrialist och humanist i första hand och affärsman i andra. Han gillade till exempel inte att ha skulder och det påverkade naturligtvis utvecklingen i företgaget, säger Frederik Paulsen.

– Men jag beundrar pappa för det sätt som han byggde upp Ferring på. Det mest fantastiska är att fyra femtedelar av de substanser som vi använder idag härstammar från hans forskning och 75 procent av våra produkter är mer än trettio år gamla.

Ferring forskar och utvecklar läkemedel inom fem områden: Urologi, gastroenterologi, obstetrik, endokrinologi och gynekologi, där bolaget är väldsledande inom fertilitetsbehandling. Bland de egenutvecklade läkedlen är Minirin, som behandlar sängvätning hos barn, och Degalerix, mot prostatacancer, stora säljframgångar. Dessa läkemedel har levt kvar på marknaden i decennier. Överhuvudtaget satsar Ferring på att vidareutveckla den egna portföljen av läkemedel, bland annat för att hantera de astronomiska utvecklingskostnaderna som omger varje nytt läkemedel.

– Att ta fram ett nytt läkemedel innebär en oerhörd risk för ett, internationellt sett, litet företag som vi. Ferring rankas på 52:a plats bland läkemedelsföretagen och som jämförelse kan jag konstatera att medan vi omsätter två miljarder dollar så omsätter Pfizer 60 miljarder dollar.

Den mytomspunna gränsen en miljard kronor i omsättning har Frederik Paulsen inget minne av när den passerades. En miljard euro däremot passerades under 2010 och var en symboliskt viktig markering för företaget. Då flyttade Ferring upp i en annan liga, värt att tas på ett större allvar.

Vid den tidpunkten hade Frederik Paulsen redan hunnit tillträda och efter femton år avgå som vd för Ferring. Från början var han dock inte särskilt intresserad av att ta över efter pappa Friederich.

– Det var 1982, jag jobbade i USA och pappa kom över och frågade om jag var intresserad. Det var jag inte, men det lyssnade han inte på, minns Frederik Paulsen.

Men efter en tids överläggning med sig själv svarade han trots allt ja, med ett par tydliga krav:

– Pappa skulle lämna helt, jag ville inte ha med honom i ledningen och jag skulle ha 100 procent av aktierna och mina syskon lösas ut.  

Ingen motsatte sig kraven och Frederik Paulsen tog över med full egen kontroll och en tydlig bild av hur bolaget borde utvecklas.

– Vi var tvungna att bli internationella på ett annat sätt än tidigare, hitta nischområden och bygga ut säljorganisationen. Jag hade jobbat på ett amerikanskt läkemedelsföretag och sett hur de arbetade med sälj och marknadsföring. Där fanns mycket att lära.

Och det var uppenbarligen ett framgångsrikt recept. Då, 1982, var Ferring ett mindre företag med två dotterbolag, 120 anställda och en omsättning på cirka 100 miljoner kronor. Trettio år senare är Ferring ett globalt företag med verksamhet i närmare 50 länder, 4 500 anställda och en omsättning på 12 miljarder kronor.  

Ägandet är dock intakt och ligger i Frederik Paulsens händer via en stiftelse som äger det svenska moderbolaget Haydn Holding AB. En börsnotering har aldrig varit aktuell:

– Ferring skulle inte varit där vi är idag med aktieägare som jagar på. Jag intresserar mig inte för börsföretag, säger Frederik Paulsen.

Tillväxten är och har legat på runt tio procent per år och detta på en marknad som är extremt konkurrensutsatt. Läkemedelsbolaget pressas dels av stora konkurrenter, dels av systemet med generika läkemedel. Det innebär att när patentet på en medicin går ut är det fritt fram för andra företag att sälja sina egna varianter.

– När marknaden i USA öppnades för ett av våra patent tappade vi 80 procent av försäljningen på tre månader.

Det har gjort att Ferring specialiserat sig på att gå emot rådande trender och hitta nischområden, där den internationellt sett begränsade storleken, spelar mindre roll. 

– Vi byggde tidigt i Brasilien, Indien, Kina och Ryssland. Sen, när de stora kom och ville vara med, då gick vi vidare och satsade istället på USA. Hittills har det varit en framgångsrik strategi men framtiden, ja den vet vi ingenting om.

Det operativa ansvaret för koncernen sköts idag av en extern vd och Frederik Paulsen vill inte säga någonting om en eventuell tredje generation i ledningen för Ferring; det finns två söner och en dotter i åldrarna 21 – 27 år. I den Paulsenska filosofin är inte generationsskiften inom familjen någon självklarhet, den egna karriären till trots.

– Kompetens, vilja och motivation måste vara vägledande när en ny ledning tillsätts. Rent ideologiskt är jag emot att barn tar över bara för att de är barn till ägaren, det är närmast absurt. Utom när det gäller mig själv då, säger Frederik Paulsen med ett stillsamt leende.

Äventyrlig miljardär

Namn: Frederik Paulsen Jr

Född: 1950

Familj: Tre barn, två söner och en dotter

Bor: I Canton de Vaud, strax utanför Lausanne i Schweiz

Utbildning: Ekonomiexamen från Lunds Universitet och utbildning i kemi vid Universitetet i Kiel

Position: Ordförande i Dr Frederik Paulsen Foundation som i sin tur äger Ferring Pharmaceuticals

Fritidsintressen: Polarforskning, upptäcktsresande

Övrigt: Frederik är en av Sveriges rikaste personer med plats nummer sex på miljardärslistan.
”Det är helt irrelevant med sådana listor över förmögenhet. Det är något som bara syns utifrån. Jag känner personer med miljardförmögenheter men som också har miljardskulder. Så vad är det då som är sanning?”

Snabbväxande miljardkoncern

Namn: Ferring Pharmaceuticals

Startår: 1950 under namnet Nordiska Hormon Laboratoriet

Huvudkontor: Saint-Prex i Schweiz

Tillverkning: I nio länder världen över; Argentina, Danmark, Israel, Kina, Mexiko, Skottland, Schweiz, Tjeckien och Tyskland. Dessutom byggs just nu två nya produktionsanläggningar i USA och Indien.

Marknader: I dagsläget 55 länder världen över

Anställda: 4 500 personer

Omsättning: 1,3 miljarder euro, drygt 12 miljarder kronor (2012)

Tillväxt: Ferring har haft en tvåsiffrig tillväxt varje år under de senaste två decennierna.

Affärsområden: Urologi (läkemedel mot nattkissande och prostatabesvär), Gastroenterologi (läkemedel mot tarmsjukdomar och leversjukdomar), Gynekologi (läkemedel mot menstruationsblödningar och infertilitet), Obstetrik (kontrollerade förlossningar), Endokrinologi (läkemedel mot för tidig pubertet och brist på tillväxthormon).

Två avgörande ögonblick enligt Frederik Paulsen:

1) ”När vi INTE gick vidare med ett planerat samgående med ett irländskt läkemedelsföretag, Galen Pharmaceuticals. Finanskrisen 1998 kom och störde planerna och det är jag tacksam för idag. Hade vi genomfört affären tror jag inte att Ferring funnits idag”.

2) ”Beslutet att flytta ut företaget från Sverige. Det var förutsättningen för att överleva. Inställningen till företagande var närmast fientlig och vi vill skydda det vi kunde. Ett bra generationsskifte hade varit omöjligt att genomföra i Sverige.”

Anders Carlsson