Mr Gustafsson har en plan

Entreprenör Olof Gustafsson är 17 år och driver fyra företag. Men det är bara början. Ja, hans förlag som nyligen fått rättigheterna att ge ut succén Simpsons som serie är bara ett litet steg på vägen. För Gustafsson har en plan. Och planer är till för att sättas i verket.

olofg
Foto: Daniel Roos
Olof Gustafsson driver fyra företag och siktar på att bli miljardär. Räknat i dollar.

Han kommer direkt från en lektion på Kungsholmens Gymnasium, oklanderligt klädd i mörkblå kostym, nystruken ljus skjorta och matchande slips. I handen: en attachéväska.

Olof Gustafsson går andra året på gymnasiets samhällsvetenskapliga linje, men redan till hösten tänker han börja på Handels – och juristlinjen. Han har efter idoga förhandlingar med skolans rektor fått tillåtelse att läsa in gymnasieutbildningen på bara två år.

– Rektorn var extremt skeptisk. Jag dök upp med ett A3-ark där jag hade skissat hur det skulle gå till.

Nu är han snart framme, och sitt schema för återstående delen av våren kallar han för ”otroligt fördelaktigt”. Han har till och med tid över två förmiddagar i veckan och kan då gå ner och träna i skolans gym. Det är viktigt att sköta sig om man ska klara av det Olof Gustafsson tänker klara av. Varje kväll går han och lägger sig klockan 21 och sover som en stock till klockan 6. Men dessförinnan har han klarat av en stunds pluggande på bussen hem mot Ekerö och sedan ägnat kvällen åt sitt företagande.

Planen? Efter dubbla examina (som han ska ta på rekordtid) tänker han sig några år som affärsjurist på en byrå för att därefter genomföra sina planer med start i finansbranschen. Målet: att bli dollarmiljardär.

– Andra kallar det drömmar, visioner eller mål. För mig är det inga drömmar, det är planer. Planer som jag genomför.

Han avslöjar ingenting om hur det ska gå till, men hans idéer och projekt gäller flera branscher och innehåller ett stort mått av samhällsnytta. Förebilderna heter Warren Buffett och Bill Gates.

– Framför allt Buffett, som har jobbat hårt i hela sitt liv och nyligen firade sin 80-årsdag. Det är en riktig förebild, till skillnad från han Sockerberget, Mark Zuckerberg.

Facebooks grundare står inte högt i kurs hos Olof Gustafsson.

– Han har stulit idén från tvillingarna på Harvard och själv blivit dollarmiljardär på detta. Den bluffen får han leva med resten av sitt liv.

Olof Gustafsson har varit affärsman sedan 4-årsåldern. Ingen av föräldrarna är superentreprenör. Ingen har gått på Handels, än mindre läst in juristlinjen samtidigt.

– Men de är driftiga människor som har gjort och gör en massa saker.

Olof började med att sälja sina egna teckningar för 50 öre och upp till 2 kronor, gick vidare till att samla, köpa och sälja frimärken för att snart ge sig in på nästa lukrativa verksamhet:

– Pokemonkort. Det var en stor bransch. Jag blev kungen av Pokemonkorten. Jag ökade med 1000 procent på en vecka.

Sedan gjorde han samma resa med kulor, plastfigurer, hockeybilder…

– Hockeykorten var en riktigt stor bransch.

Lågstadiepojken Olof Gustafsson blev en skicklig förhandlare och säljare. Han lärde sig att byta till sig dyrgriparna mot enklare och billigare kort. Dessa dyrgripar kunde han sedan byta in mot mängder av andra kort där det fanns nya dyrgripar.

– Man kan säga att jag blåste skolkompisarna. Absolut.

Nästa steg blev serietidningar, och nu var det på riktigt. Olof Gustafsson samlade på serietidningar och köpte på sig stora partier på loppisar och på nätet. Han upptäckte att samlare var beredda att betala bra summor för en del av de tidningar som han själv kommit över till vrakpris.

Så kom det sig att han som 13-åring startade företaget Seriehyllan, som handlar med serietidningar. Det följdes snart av Serieblaskan, som är en tidskrift om serier. Chefredaktören heter Olof Gustafsson. Nästa företag blev förlaget Serieplaneten, som ska ge högkvalitativa serietidningar, -böcker och -album.

Av bara farten startade han också it-företaget Sitesolutions. När han själv byggde webbutiken till Seriehyllan lärde han sig så mycket att andra började efterfråga hans webblösningar.

Det här är ännu ganska små företag, men det är i Serieplaneten det kommer börja hända grejer, menar Olof Gustafsson.

– This is the big shit, säger han.

Det har gått fort. För ett halvår sedan började han uppmärksammas som en liten lokalkändis på Ekerö och fick komma till PRO och hålla föredrag. Sedan dess har han gett ut den påkostade serieboken ”Simpsons möter Futurama” i Sverige och signat en ny svensk serietecknare som kommer att ta världen med storm.

Men det är bara början. Han får inte ens vara vd än, eftersom han inte fyllt 18. Men nu i maj smäller det.

– Det blir skönt. Jag känner mig limiterad idag.

Hans pappa Georg Gustafsson är nämligen vd i företagen, åtminstone i väntan på att sonen blir myndig.

Olof Gustafssons fyra företag

Olof Gustafssons fyra företag

Serieplaneten. Ett förlag inriktad på att ge ut de bästa serierna. Har hittills bland annat gett ut serieboken ”Simpsons möter Futurama” och en seriebok om Michael Jacksons liv. Har rättigheterna att ge ut Simpsons på svenska. Lanseras senare i år.

Serieblaskan. En tidskrift om serier. 22 frilansande medarbetare. Olof Gustafsson är chefredaktör.

Seriehyllan. Nätbutik för serier.

Sitesolutions. Webbutveckling för mindre och medelstora företag.

MS