Björn Ulvaeus, Niclas Molinder och Max Martin, alla delägare i musiktjänsten Auddley.
Foto: Emil Nils Nylander

Niclas Molinder, gundrare av musiktjänsten Auddley, lyckades få Björn Ulvaeus och Max Martin att investera i hans företag.

NYHET Publicerad

Musikentreprenören som fick stjärnproducenterna på kroken

ENTREPRENÖR Hans musiktjänst Auddly hjälper artister och låtskrivare att få koll på sina rättigheter. Det har fått stjärnproducenter som Björn Ulvaeus och Max Martin att öppna plånboken. Möt den musikaliska mångsysslaren Niclas Molinder, vars nya affärsidé är att göra Örebro till Sveriges svängigaste företagshubb. 

Niclas Molinder är musikproducenten som under många år låg bakom flera stora hits. Lady Gaga och Miley Cyrus är bara några av alla de välkända artister han har arbetet med. Nu är hans nya affäridé att få Örebro att bli Sveriges svängigaste företagshubb.
Foto: Pia Gyllin

Niclas Molinder är musikproducenten som under många år låg bakom flera stora hits. Lady Gaga och Miley Cyrus är bara några av alla de välkända artister han har arbetet med. Nu är hans nya affäridé att få Örebro att bli Sveriges svängigaste företagshubb.

När leveranskraven från bland andra uppdragsgivaren Disney blev för stora och passionen kändes som ett maskineri valde Niclas Molinder att ta en paus från musikskapandet. Efter 22 år som låtskrivare och musikproducent hade han fått en affärsidé baserad på de behov han såg i branschen.

– Musikkreatörer behöver lära sig om sina rättigheter, inte bara här i Sverige utan även internationellt, säger Niclas Molinder, med bas i Örebro.

Därför startade han företaget Auddly, som utvecklat en teknisk plattform där musikskapare kan lagra information om verken de producerar.

– Enkelt förklarat så kan tjänsten jämföras med en tidrapport på vilket företag som helst. Den är en rättighetshubb som på ett smidigt sätt håller redan på vem som har gjort vad, säger Niclas Molinder.

Enligt honom är det vanlig att kreatörer förlorar stora belopp och att pengarna inte går till den som skapat ett verk. Målet med Auddly är att pengarna ska gå till rätt person.

Stjärnproducenterna Max Martin och Björn Ulvaeus hoppade snabbt på tåget då båda såg behovet som finns i musikbranschen.

– Det har sett likadant ut med ersättningar för musik sedan vinylens storhetstid. Musikbolagen har ofta svårt att fördela och utbetala ersättningen till musikkreatörerna på ett rättvist sätt, konstaterar Niclas Molinder.

Annons

En stiftelse bildades för att utbilda kreatörer inom musikvärlden och för att sprida kunskap om rättigheter.

– För mig har det här blivit som ett politiskt uppdrag, att prata för vikten av rättigheter. Vi driver projekt i flera afrikanska länder och har ett tätt samarbete med Berkeley University i USA. Vi har även dragit i gång olika låtskrivarläger i flera länder, säger Niclas Molinder, och framhåller att målet är att bygga broar inom branschen.

Ännu så länge tjänar Auddly inte några pengar och tjänsten är gratis att använda.

– Kanske borde Auddly bli en standard framöver? Jag vill helt enkelt förändra hur industrin ser på rättigheter.

I samband med att företaget Auddly föddes väcktes även it-entusiasten i Niclas Molinder.

– Jag upptäckte en fantastisk pay it forward-anda som jag inte var van vid i musikbranschen. Jag förstod då att det var en ”business community” jag ville skapa. Dessutom såg jag behovet i Örebro, en stad som växer så att det knakar.

Sagt och gjort. Tillsammans med Jörgen Vegraeus och Fredric Öjebrandt satte han igång med att utveckla en business community i staden under namnet ”Creative House”.

– Vi hade ett hus och ett fantastiskt nätverk och vi bestämde oss för att göra något häftigt av det. Vi besökte liknande hubbar i USA, London och Stockholm och alla var ett stort fyrverkeri av energi, säger Niclas Molinder.

Det var två år sedan och i dag är cirka 100 företag verksamma i huset.

– Det är en fantastisk resa som dessutom gått väldigt snabbt. Vi har hela tiden haft en tydlig bild, att skapa ett attraktivt klimat för entreprenörer och små bolag i Örebro.

Nu har Niclas Molinder även dragit igång ett integrationsprojekt med fokus på bostadsområdet Vivalla i Örebro.

– Vi ser att det finns en enorm drivkraft hos människor som kommer till Sverige från andra länder, men att gamla strukturer ibland är ett hinder. Vi vill identifiera enskilda personer med idéer och göra dem till en självklar del av Creative House.

Niclas Molinder kan själv beskrivas som en drivkraftig och idérik person.

– Skriv inte entreprenör, det är ett sånt himla tråkigt ord, säger han och skrattar.

Tvivlar du aldrig på din förmåga?

– Det är klart att jag gör. Men jag har insett att du hela tiden måste vara beredd på att börja om från början. Det är skitjobbigt, men du måste orka det för att lyckas.

– Jag hade till exempel jagat Björn Ulvaeus jättelänge innan jag till slut fick chansen att presentera Auddly för honom. Men i dag är vi både kollegor och goda vänner. Det går, bara du själv är övertygad om det, säger han.

Maria Eremo

 

 

Musikalisk mångsysslare

Namn: Niclas Molinder

Ålder: 46 år

Bor: Villa i Örebro

Familj: Frun Lotta och fyra barn i åldrarna 22, 20, 14 och 7 år.

Fritid: ”Gärna något projekt i huset. Då är det bara det som gäller och jag går fram som en maskin tills allt är klart.”

En ledig dag: ”Jag är bra på att chilla och inte göra något alls. Kommer det en sådan möjlighet så tar jag den.”

Min första affär:

"Som 13-åring köpte jag den dyraste synten som fanns på marknaden. Det gjorde jag för pengar som jag fått från studiecirklar jag uppgav att jag hade, fast jag inte hade det. Jag fyllde i närvarolistor…men det är preskriberat nu va?"

Min sämsta affär:

"Nätshopping! Där har jag gjort många dåliga affärer. Det finns ett antal klädesplagg i garderoben med lapparna kvar på. Rätt vad det är kan det komma ett litet paket i brevlådan med något jag köpt flera månader tidigare."

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Gäller GDPR alla mina medarbetares mejl?

FRÅGA EXPERTEN En kollega till mig sade att GDPR gäller för varenda namn och adress som finns nånstans i min e-postlåda? Kan det verkligen vara så? Där finns tusentals mejl och jag har ingen översikt över allt som finns där, än mindre över vad som finns i mina medarbetares e-postlådor. Vad ska jag göra?
NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.