NYHET Publicerad

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri. Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.

Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.

Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.

Varför bestämde du och dina två kollegor er för att starta eget?
– Som landstingsanställda ägnade vi för lite tid åt att träffa patienter. Det var mycket möten och patienterna kunde inte träffa en psykiatriker direkt utan var tvungna att slussas genom andra yrkeskategorier först. Det var allmänt tungrott.

Vad är det då ni gör annorlunda än det offentliga?
– Vi har genomfört ett paradigmskifte. Den direkta tiden med patienterna har ökat väsentligt. Vi har satt upp som mål att minst 50 procent av de olika yrkeskategoriernas arbetstid ska ägnas åt patienter. För oss psykiatriker är 80 procent patienttid. Vi har även satt som mål att en hög andel av besöken måste gå till nybesök. Därmed har vi inte heller några köer.

Har ni några planer på att expandera utanför Stockholm?
– I Stockholm gällde upphandling när vi etablerade oss 2008. Nu har vi öppnat i Norrköping eftersom landstinget i Östergötland har infört vårdval av vuxenpsykiatri. Landstinget har dessutom långa köer där.

Vad är svårast med att driva företag i välfärdssektorn?
– Det är nog att man aldrig som företagare i denna sektor kan säga att man gör något bra. Då får man ofta tråkiga kommentarer om att vi gör vinst. Ett annat hinder är att om vi får fler patienter från landstingen, där patienten gör ett aktivt val och väljer oss, så får vi bara betalt på marginalen för dessa patienter. Det beror på att vi då bedriver mer vård än vad som beställts av landstingen. Jag förstår hur de resonerar, men om vi konkurrerar ut landstingen med högre tillgänglighet och högre kvalitet så borde ju, i den bästa av världar, landstingens egen verksamhet på motsvarande sätt minska.

Monica Renstig

Största ”egenstartaren”

Namn: Anna Wiklund
Ålder: 54 år
Gör: Vd fram till februari 2017, sedan styrelseordförande. Arbetar dock mest kliniskt som barnpsykiatriker på en av våra mottagningar
Bor: Värmdö
Familj: Man och tre döttrar
Fritid: Resa, umgås med familj och vänner
Företagsnamn: Prima
Startår: 2007
Verksamhet: Barn, ungdoms- och vuxenpsykiatri
Ägare: Grundarna samt del av styrelsen
Antal anställda: 700
Omsättning: 600 miljoner kronor

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Ali: Litet misstag tvingar mig och min familj lämna Sverige

KOMPETENSUTVSNINGARNA Ali Omumi är affärsutvecklare och har haft flera toppjobb i svenskt näringsliv. Nu tvingas han lämna landet efter att Migrationsverket nekat honom arbetstillstånd. Entreprenör har låtit honom att med egna ord berätta sin historia. "Hur kan ett smärre administrativt misstag av en arbetsgivare innebära att jag och hela min familj rycks upp med rötterna och tvingas lämna Sverige?", skriver han.
NYHET Publicerad:

Segerfeldt: En Bagdad-Bob på var sin sida av Östersjön

DEBATT Debattören Fredrik Segerfeldt går till attack mot LO, som i sin valfilm menar att en alliansregering skulle hota jobben. Segerfeldt jämför LO:s film med rysk propaganda och frågar sig varifrån LO:s tanke om att svenska företag är som hin håle själv kommer från.
NYHET Publicerad:

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.
NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.