Petra Wadströms strålande idé: Rening av vatten med hjälp av solen

Petra Wadström
Petra Wadström har belönats med många priser för sin uppfinning Solvatten men fortfarande är det svårt att få verksamheten att gå runt. “Belöningen är inte att bli rik utan att se nyttan som Solvatten gör för alla användare”, säger Petra Wadström.
87

Snilleblixtarna, del ett ”Jag kan inte se ett problem utan att försöka lösa det. Jag vill skapa lösningar som är till nytta för människor”. Det säger Petra Wadström, uppfinnare av Solvatten och en av Sveriges mest prisade innovatörer. Hon är först ut i Entreprenörs nya artikelserie ”Snilleblixtarna”, där vi genom olika uppfinnares historier får följa innovationsprocessen från idé till färdig produkt. I del ett fokuserar vi på idén.

Petra Wadström och sonen David visar vattenrenareför Barach Obamna och Fredrik Reinfeldt
När USA:s president Barack Obama 2013 besökte Sverige var Solvatten ett av tre företag som han ville veta mer om. Här visar Petra och sonen David upp vattenrenaren för Obamna och Fredrik Reinfeldt vid ett möte på KTH i Stockholm.
Solvatten
Vattenrenaren Solvatten finns nu i ett 20-tal länder och används av 43 000 fattiga familjer i bland annat Afrika och Asien.
Solvatten
Solvatten är en tioliters dunk som fylls med vatten och som sedan öppnas på mitten, som en bok, och vänds mot solen. De genomskinliga insidorna släpper igenom uv-strålarna i solljuset och efter ungefär två timmar är vattnet renat från farliga mikroorganismer.
Petra Wadström
Osnobben är en av Petras mest populära uppfinningar. Den har sålt i tio tusentals exemplar.
Petra Wadstöm
Opbra, ett bandage för bröstopererade, var en av Petras första uppfinningar.

Petra Wadström är konstnär och forskningsassistent i biokemi. Kanske är det den unika kombinationen som gjort henne till en av Sveriges mest framgångsrika uppfinnare. Sina idéer hittar hon i vardagen. Hon ser ett behov och genast går hon igång och försöker lösa det.

– Så har det alltid varit. Jag kan inte se ett problem och sedan sitta och vänta på att någon annan ska göra någonting åt det. Jag går igång direkt, säger Petra Wadström.

En av hennes första uppfinningar var ett stödbandage för bröstopererade.

– Min man är kirurg och han klagade på brister i eftervården av canceropererade kvinnor. Det fanns inga bra bandage för bröstopererade, som faktiskt förbands med engångstrosor. Det är inte värdigt någon människa som just gått igenom en operation, säger Petra Wadström.

Påhejad av sin make utvecklade hon ett bandage för bröstopererade, Opbra, som hon också tog patent på.

En annan av Petra Wadströms uppfinningar är Osnodden, en säkerhetslina som skyddar användaren mot ficktjuvar.

– Jag blev otroligt upprörd när jag insåg hur utsatta äldre människor är för fickstölder. Det drabbar dem hårt och skapar en väldig otrygghet.

Lösningen blev en resårsnodd med två staka klämmor som man fäster i exempelvis plånboken eller handväskan. Enkelt men effektivt.

– Jag vill skapa lösningar som människor har nytta av, säger Petra Wadström, vars innovationer oftast har en social dimension.

Hennes mest kända uppfinning är dock vattenreningsdunken Solvatten. Idén har sitt ursprung i Australien, där Petra och hennes familj bodde på 90-talet. Solen flödade över landet men solenergin togs inte tillvara. Under ett besök i norra Australien, hos ursprungsbefolkningen aboriginerna, insåg hon vilket lidande förorenat vatten orsakade. Sjukdomar och diarréer gjorde livet svårt för de fattiga människorna, vilket också bekräftades av en resa till Indonesien.

– Jag såg att livet var svårt framför allt för kvinnorna, som oftast har huvudansvaret för hem och barn. Deras dagar upptas till stor del av att skaffa ved för att kunna koka vatten. De fattiga familjerna är beroende av tillgången på varmt, rent vatten.

1997 flyttade familjen Wadström hem till Sverige och Åkersberga igen. Men Petra kunde inte släppa tanken på de fattiga kvinnornas svåra situation. Varje år dör 3,4 miljoner människor på grund av smutsigt vatten och bristande hygien. De flesta som dör är barn under fem år.

– Visst finns det många biståndsprojekt som går ut på att ge fattiga människor tillgång till rent vatten. Ofta handlar det om att borra brunnar och bygga pumpar. Problemet är att när pumpen går sönder så finns det inga reservdelar eller så är de väldigt dyra att köpa. Då utvecklas biståndet till ett beroende i stället. Jag ville hitta en lösning som skulle göra framför allt kvinnorna oberoende, säger Petra Wadström.

I sin konstnärsstudio i hemmet i Åkersberga började hon experimentera, skissa och bygga prototyper. Tanken var att rena vatten med hjälp av solens uv-strålning, men inte i stor, industriell skala utan i form av en småskalig produkt som skulle ge varje kvinna möjligheten att själv förändra sitt liv. Och fram växte Solvatten, en tioliters dunk som fylls med vatten och som sedan öppnas på mitten, som en bok, och vänds mot solen. De genomskinliga insidorna släpper igenom uv-strålarna i solljuset och efter ungefär två timmar är vattnet renat från farliga mikroorganismer. Vattnet är då även varmt, ibland uppemot 75 grader, och en patenterad indikator, ”en grön smiley”, visar när vattnet är säkert att använda.

Från början var dock Petra Wadström inte säker på att hennes uppfinning skulle fungera. Hon tog med sig en prototyp och knackade på hos sitt lokala vattenreningsverk och genom verket fick hon kontakt med Norrvatten, en stor leverantör av vatten i Stockholmsområdet. Norrvatten hjälpte Petra att genomföra de nödvändiga analyserna av hennes vattenreningsteknik. Även i ett laboratorium i USA genomfördes tester.

– Resultaten var fantastiska. Det var helt fascinerande. Vattnet blev rent på den högsta nivån enligt den standard som Världshälsoorganisationen satt upp. Då kände jag att jag bara måste gå vidare med min idé och få igång en tillverkning av Solvatten.

Men det var inte lätt att få med andra på idén, i alla fall inte när det gällde pengar. Statliga myndigheter som Sida, Almi och Vinnova var alla entusiastiska men ingen vill gå in och investera i projektet. Och kapital var just det som Petra Wadström behövde till tillverkningen av dunkarna, tillverkningsmaskiner, patentansökan och för uppbygganden av företaget Solvatten.

– Jag fick, som så många andra innovatörer, ta lån på huset.

Tillslut fick dock Petra stöd från organisationer som FN:s boende- och bosättningsorgan, UN-Habitat, med chefen Anna Tibaijuka i spetsen och affärsängeln Marie Ledin. Äntligen kunde fälttester genomföras i länder som Nepal, Kenya och Tanzania.

Idag finns Solvatten i ett 20-tal länder och 43 000 familjer använder vattenreningsdunken dagligen.

– Det är en väldigt enkel och avskalad lösning men det är också det som gör att Solvatten verkligen gör skillnad. Den är inte så dyr i inköp och den håller i många år. De första Solvattendunkarna har varit ute på marknaden i över nio år nu, säger Petra Wadström.

Men trots att hon och Solvatten på senare år tilldelats en rad utmärkelser, bland andra Skapa Innovationspris och Polhemspriset 2013, så kämpar företaget fortfarande med finansieringen. Kunderna och användarna av Solvatten är inte desamma. Kunderna är regeringar, myndigheter och arbetsgivare i fattiga länder som köper in vattenrenaren till sina anställda.

– Vi har en komplex affärsmodell. Det tar tid att jobba mot exempelvis Zambias regering och vi är ett väldigt litet företag, inte en multinationell jätte som exempelvis Unilever. Ett sådant företag, med en omfattande distributionskedja, skulle vi gärna se som global partner, säger Petra och skrattar.

De senaste åren har Solvatten mer och mer riktat in sig på att få csr-engagerade företag som kunder. Ett exempel är ingenjörskonsultföretaget WSP och detaljhandelskedjan Axfood.

– Företagen köper in ett antal Solvatten som sedan distribueras ut eller säljs till ett subventionerat pris på 15-20 dollar till fattiga familjer i olika länder.

Företagen kan sedan skapa personalevent och engagemang runt Solvatten, som stärker deras företagskultur och varumärke. Många företag vill ju ta ett socialt- och hållbart ansvar idag, säger Petra Wadström.

WSP har exempelvis visat ett stort engagemang och flera medarbetare har besökt familjer i Afrika som använder Solvatten och med egna ögon sett vilken nytta uppfinningen gör.

Solvatten har idag ett 30-tal investerare men största ägaren är fortfarande familjen Wadström. Företaget har stadigt ökat sin omsättning men ännu inte visat vinst.

– Vi driver inte den här verksamheten för att bli rika. Belöningen är den nytta som Solvatten faktiskt ger till användarna. Solvatten förändrar liv och det är det som är så fantastiskt, säger Petra Wadström.

När det gäller nya idéer så har de långt ifrån sinat. Hon har bara inte haft möjlighet att utveckla så många av dem under arbetet med Solvatten. Hennes kreativa ådra har främst fått utlopp i hennes konstnärskap, bland annat genom målningar.

– Men jag har faktiskt en idé som jag gärna skulle utveckla vidare och som skulle kunna hjälpa många människor. Det är en toalett, Pissin, gjord av ett gammalt bildäck. Människors urin skulle kunna användas som gödningsmedel i stället för konstgödsel, säger Petra Wadström med övertygelse.

Fast ännu så länge används den första prototypen av pissoaren enbart som konstverk i den egna trädgården.

– Just nu har jag fullt upp med Solvatten. Men nya idéer råder det aldrig någon brist på.

Social problemlösare

Namn: Petra Wadström
Ålder: 64 år
Gör: Grundare och vd för Solvatten
Bakgrund: Utbildning som forskningsassistent i biokemi, konstnär, designer, uppfinnare och innovatör.
Bor: Åkersberga i Roslagen.
Familj: Maken Carl, som är läkare, fyra barn, varav två söner arbetar i bolaget, David och Oliwer, samt sex barnbarn.
Uppfinningar: Vattenrenaren Solvatten, bandaget Opbra, ficktjuvsskyddet Osnodden, skisslådan Sand-rit, Rådjursskrämmorna Rå-stopp och Rå-flex och hörnlampan High.
Utmärkelser: Årets Svenska Kvinna 2015, Polhemspriset 2013, Energy Globe Awards 2013, Nordiska Rådets Miljöpris 2013, The Solar Flare Award 2012, The Soroptimists 2012 Women’s prize, The International Green Award 2012, Änglamarkspriset 2011, WWF Climate Solver 2009, Konung Carl XVI Gustafs 50-årsfond 2009, SKAPA Innovationspris 2008.

Strålande idé för vattenrening

Namn: Solvatten
Verksamhet: Tillverkar och säljer vattenrenaren Solvatten, som är en uppfinning som Petra Wadström utvecklat. Vattenrenaren används i ett 20-tal u-länder av 43 000 fattiga familjer.
Grundare och vd: Petra Wadström
Ägare: Familjen Wadström samt ett 30-tal andra aktieägare.
Antal anställda: 5
Omsättning: 11 miljoner kronor 2014
Ge ett bidrag: Solvatten har startat en insamlingsstiftelse dit företag och privatpersoner kan vända sig med bidrag till verksamheten, bankgiro 508-9768. Mer information finns på www.solvatten.se.

Petra Wadströms fem tips till andra idésprutor:
  1. Rannsaka din idé noggrant. Har någon annan redan kommit på en liknande lösning? Finns det en efterfrågan för din produkt?
  2. Finns det någon som är villig att betala för din produkt eller tjänst – i så fall vem?
  3. Behöver du skydda din idé exempelvis genom ett patent? I så fall ska du vara försiktig med vem du anförtror din idé till.
  4. Har du redan en kund. Jobba tillsammans med kunden när du utvecklar din lösning.
  5. Tänk hållbart och på socialt ansvarstagande redan från start. Hur påverkar din produkt eller tjänst omvärlden?
Anna Dalqvist