NYHET Publicerad

Prisad entreprenör i utskälld bransch

ENTREPRENÖR Ett vardagsproblem behövde få en lösning. Lösningen blev företaget Svensk Personlig Assistans och ända sedan starten har utmärkelserna regnat över grundaren Anastasia Georgiadou. Samtidigt blåser det rejält om assistansbranschen med flera rapporter om utbrett fusk. Hur är det att driva ett seriöst företag i en utskälld bransch?

Funktionshindrade Dimitris tränar med hjälp av assistenten Dimman.
Foto: SÖREN ANDERSSON

Funktionshindrade Dimitris tränar med hjälp av assistenten Dimman.

Assistenterna Jannis och Dimman hjälper funktionshindrade Dimitris upp på löpbandet.

Assistenterna Jannis och Dimman hjälper funktionshindrade Dimitris upp på löpbandet.

Foto: SÖREN ANDERSSON

De sista bengaleldarna har knappt hunnit slockna efter den sista matchen på den gamla nationalarenan Råsunda i Solna. Mitt emot den falnade skönheten från mellankrigstiden ligger en grön byggnad med skylten ”Svensk Personlig Assistans” på dörren. Fastigheten ska snart rivas, men inhyser än så länge ett av 2000-talets mest prisade svenska företag, som sedan starten för 18 år sedan, är synonymt med en person - Anastasia Georgiadou.

På Wikipedia, internets uppslagsverk framför andra, beskrivs hon som ”en av de mest framgångsrika invandrarkvinnorna i Sverige”. Beskrivningen återkommer i olika varianter när media berättar historien om den 49-åriga entreprenören. Anastasia Georgiadou själv rycker på axlarna och ser inget problem med de återkommande beskrivningarna av henne som en ”invandrarkvinna”.

– Det är en vanlig beskrivning, ja, men jag tycker inte att det är så konstigt. Jag menar, i slutändan så är jag ju en kvinna som kommer från Grekland. Dessutom är jag stolt över båda sakerna, säger hon och ler.

En pragmatisk syn på tillvaron verkar löpa som en röd tråd genom hennes liv som företagare. Svensk Personlig Assistans, Anastasias hjärtebarn och livsverk, uppkom utifrån ett privat behov och tog fart genom relationen med invandrare från hennes eget moderland Grekland.

För det var därifrån som Anastasia, tillsammans med föräldrar och fyra äldre syskon, kom det mytomspunna året 1968. I Paris rasade Majrevolten, Prag invaderades av sovjetiska stridsvagnar och i Stockholm ockuperade studenter sitt eget kårhus. Familjen Georgiadous flytt var emellertid föga politisk, föräldrarna hade fått jobb på Pripps i ett Sverige som gick på högvarv.

Året därpå började den yngsta dottern skolan i Tensta som en av två elever i klassen med utländsk härkomst.

– Det var inget som jag märkte av. Vi blev väl mottagna. Däremot fick jag gå till en särskild lärare och lära mig svenska. Framför allt var sch-ljudet svårt. Läraren var väldigt sträng och jag var lite rädd för henne, men idag är jag evigt tacksam för undervisningen, säger Anastasia Georgiadou.

Annons

Efter högstadiet tog hon ett sabbatsår för att spela basket och jobba i affär. Men en idrottsskada och framför allt födseln av hennes första barn gjorde att sabbatsåret blev till flera. Faktum är att det året inte är över än.

Efter mammaledighet och butiksarbete startade Anastasia, tillsammans med sin svåger och sin bror, ett städföretag. När det skrivs om entreprenörskap handlar det ofta att en idé föds, förberedelser görs och därefter har företagaren en medveten strategi för hur företaget ska utvecklas. När Anastasia Georgiadou beskriver sitt entreprenörskap låter det som något naturligt och okomplicerat. Inte slumpartat på något sätt, men befriat från ängslighet.

– Jag har aldrig gått några starta-eget-kurser eller liknande, utan har lärt mig efter hand. Har man en bra idé så är det bara att köra, så har jag alltid resonerat.

Ett företag blev till flera. Städföretaget följdes av en kortlivad matbutik i Rinkeby, innan Svensk Personlig Assistans såg dagens ljus. Idén föddes ur ett vardagsproblem som behövde få en lösning.

– Min bror är funktionshindrad och min mamma fick ett så kallat hemvårdsbidrag. En dag slutade bidraget komma och mamma förstod ingenting. Jag började undersöka vad som hade hänt och det visade sig att informationen från myndigheterna inte hade nått fram till min mamma på ett riktigt sätt.

Snart upptäckte Anastasia att fler människor hade problem med att förstå regelverket, inte minst vänner i den lokala grekiska föreningen. På fritiden började hon hjälpa andra familjer och med tiden hörde fler och fler av sig och ville ha hjälp. Samtidigt kände hennes egen familj frustration över alla sena kvällar och Anastasia tänkte; ”om jag ändå ska lägga ned så mycket tid på detta så kan jag lika gärna göra det i form av ett företag”. 1995 såg Svensk Personlig Assistans dagens ljus.

Företaget arbetar med att ge personlig assistans till funktionshindrade och att hjälpa till med samordning och rekrytering av personliga assistenter. Det övergripande målet är att stärka varje människas möjlighet till ett självständigt liv. Dessutom erbjuder företaget gratis juridisk rådgivning om en kund fått ett beslut som den inte är nöjd med.

Att driva ett assistansföretag visade sig snart vara förenat med mer arbete, fler regler, och tuffare möten med kommunen än vad Anastasia Georgiadou hade tänkt sig. Men efter en trög start började siffrorna till slut vända uppåt.

2012 omsatte Svensk Personlig Assistans 200 miljoner kronor och företaget har idag närmare 450 personer anställda. Även geografiskt har företaget vuxit. Sedan 1995 har en omaka samling svenska städer fogats till listan: Norrköping, Linköping, Katrineholm, Tranås, Lerum, Alingsås och Kalmar. Expansionen har i de flesta fall skett när en förfrågan kommit till företaget, snarare än som ett led i en kalkylerad plan. För Anastasia Georgiadou har det varit viktigt att växa i kontrollerad takt, att bygga upp företaget själv och gå sin egen väg. Hon har exempelvis upprepade gånger tackat nej till riskkapital.

Under vintern har det blåst rejält kring assistansbranschen. Omfattande fusk har avslöjats sedan Försäkringskassan förra året inledde en utredning av branschen. Inte bara på fusk i miljardklassen har upptäckts utan även fall av misstänkt människohandel och grov kriminalitet. I november förra året satt 19 personer frihetsberövade, misstänkta för grovt bedrägeri.

Dagens Nyheters ledarsida skrev i samma veva att fusket ”vittnar (…) om naivitet och bristfällig kontroll” och Svenska Dagbladet menade att ”blotta misstanken om fusk kan äventyra assistansorganisationens legitimitet”.

Anastasia Georgiadou blev inte överraskad när hon läste artiklarna. Hon är väl medveten om att många fuskar med assistansersättningen.

– Jag har stött på fusket på olika sätt. Flera gånger har jag fått förfrågningar om att slopa ob-tillägg och betala ut pengarna i assistansomkostnader istället, men jag är stenhård med allt ska beskattas och skötas rätt. Ibland har jag förlorat affärer på det.

– Samtidigt är jag övertygad om att fusket är begränsat. De allra flesta sköter sig men när fusk väl uppdagas så förknippas hela branschen med det.

Dessvärre verkar vi inte ha sett det sista av fusket. I början av 2013 berättade Ekot att 9 till 15 procent av de 23 miljarder kronor som betalades ut i assistansersättning 2010 kan vara resultat av fusk eller bestå av felaktiga utbetalningar.

Samtidigt blåser det fler hårda vindar kring assistansbranschen. En ständigt pågående diskussion är synen på privat och kommunal verksamhet. Om kunden inte gör ett aktivt val sköter kommunen assistansen per automatik. Det gör att privata utförare måste anstränga sig hårdare och leder i sin tur till högre kvalitet, enligt Anastasia Georgiadou. Hon har vant sig vid att debattera frågan och är tydlig i sin ståndpunkt: kommunen kan inte utföra samma arbete som hennes företag.

– För en tid sen kontaktades vi av en god man till en tjej som ville få mer information om hur vi arbetar. Det visade sig att kommunen, som var utförare av assistansen, inte ersatte assistansomkostnader som exempelvis pedagogiska måltider om man inte åkte utanför kommunens gräns. Detta är bara ett exempel, men tyvärr inget unikt fall.

Hon är övertygad om att Svensk Personlig Assistans följer lagstiftningen bättre än kommunen, samtidigt som privata utövare kontrolleras hårdare.

– Ofta får jag känslan av att kommunalt anställda inte förstår vad den här verksamheten verkligen handlar om, säger hon.

Även om det alltjämt finns en skepsis mot privata utförare upplever Anastasia att synen håller på att förändras. Sedan Svensk Personlig Assistans grundades för nästan tjugo år sedan har svenskarna blivit positivare till privata utförare. Att gå sin egen väg har lönat sig.

Situationen i Grekland då? Att inte diskutera Grekland med Anastasia Georgiadou är omöjligt, både hon och hennes barn ser sig som greker i första hand och som svenskar i andra. Moderlandet finns alltid närvarande.

Med smärta konstaterar hon att dagens Grekland - med räddningspaket, enorm arbetslöshet och släktingar som inte kan köpa medicin på Apoteket - är ett annat land än för bara några år sedan. Krisen har även påverkat Anastasia Georgiadous egna framtidsplaner.

– Vi hade långtgående planer på att starta en rehabklinik i Grekland. Den skulle rikta sig till skandinaviska gäster och vara registrerad i Sverige. Men eftersom läget har förvärrats har vi tvingats skjuta upp planerna på obestämd tid tills situationen är bättre. För det blir den, förr eller senare.

Prisbelönt grekiska

Namn: Anastasia Georgiadou
Ålder: 49
Gör: Vd och grundare av Svensk Personlig Assistans
Familj: Tre barn
Fritid: Laga mat, resa, umgås med familjen, och titta på sport, framför allt basket.
Priser: Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj 2011, Årets Kvinnliga Stjärnskott i Ernst & Youngs Entrepreneur of the Year 2011, Årets Företagare i Solna Stad 2007, och Årets Mångfaldspris 2006.
Förebild: ”Pippi Långstrump. Hon har varit min förebild sedan barnsben. Pippi ser möjligheter i problem, för henne finns det inga hinder.”

Min första affär:
”Det måste ha varit när jag satt barnvakt i grannskapet eller rastade andras hundar”.

Min bästa affär:
”Att starta Svensk Personlig Assistans, utan tvekan”.

Min sämsta affär:
”När jag drev en livsmedelsbutik i Rinkeby. Jag nischade mig på delikatesser, men kunderna bestod främst av småbarnsföräldrar som ville köpa storpack. Även om det inte höll särskilt länge så gav det värdefull erfarenhet och det har lärt mig mycket”.

Samordnar assistans

Företag: Svensk Personlig Assistans
Vd, grundare och ägare: Anastasia Georgiadou
Startår: 1995
Huvudkontor: Solna
Gör: Assistansanordnare som rekryterar personliga assistenter för personer med varaktig funktionsnedsättning, medfödd, till följd av sjukdom eller olycka.
Anställda: 450 personer
Omsättning: 200 miljoner (2012).

Godkänd för primärvårdsrehab
Nyligen blev Svensk Personlig Assistans godkänd av Stockholms läns landsting inom vårdval för primärvårdsrehabilitering. Den 20 maj startas primärvårdsverksamheten Metropolitan Rehab i Solna.
”Vi har i veckan skrivit alla anställningsavtal. Det är spännande att sy ihop ändorna med avtalet, personal och lokalerna, men det har varit tufft”, säger Anastasia Georgiadou.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.