NYHET Publicerad

Prisad entreprenör i utskälld bransch

ENTREPRENÖR Ett vardagsproblem behövde få en lösning. Lösningen blev företaget Svensk Personlig Assistans och ända sedan starten har utmärkelserna regnat över grundaren Anastasia Georgiadou. Samtidigt blåser det rejält om assistansbranschen med flera rapporter om utbrett fusk. Hur är det att driva ett seriöst företag i en utskälld bransch?

Funktionshindrade Dimitris tränar med hjälp av assistenten Dimman.
Foto: SÖREN ANDERSSON

Funktionshindrade Dimitris tränar med hjälp av assistenten Dimman.

Assistenterna Jannis och Dimman hjälper funktionshindrade Dimitris upp på löpbandet.

Assistenterna Jannis och Dimman hjälper funktionshindrade Dimitris upp på löpbandet.

Foto: SÖREN ANDERSSON

De sista bengaleldarna har knappt hunnit slockna efter den sista matchen på den gamla nationalarenan Råsunda i Solna. Mitt emot den falnade skönheten från mellankrigstiden ligger en grön byggnad med skylten ”Svensk Personlig Assistans” på dörren. Fastigheten ska snart rivas, men inhyser än så länge ett av 2000-talets mest prisade svenska företag, som sedan starten för 18 år sedan, är synonymt med en person - Anastasia Georgiadou.

På Wikipedia, internets uppslagsverk framför andra, beskrivs hon som ”en av de mest framgångsrika invandrarkvinnorna i Sverige”. Beskrivningen återkommer i olika varianter när media berättar historien om den 49-åriga entreprenören. Anastasia Georgiadou själv rycker på axlarna och ser inget problem med de återkommande beskrivningarna av henne som en ”invandrarkvinna”.

– Det är en vanlig beskrivning, ja, men jag tycker inte att det är så konstigt. Jag menar, i slutändan så är jag ju en kvinna som kommer från Grekland. Dessutom är jag stolt över båda sakerna, säger hon och ler.

En pragmatisk syn på tillvaron verkar löpa som en röd tråd genom hennes liv som företagare. Svensk Personlig Assistans, Anastasias hjärtebarn och livsverk, uppkom utifrån ett privat behov och tog fart genom relationen med invandrare från hennes eget moderland Grekland.

För det var därifrån som Anastasia, tillsammans med föräldrar och fyra äldre syskon, kom det mytomspunna året 1968. I Paris rasade Majrevolten, Prag invaderades av sovjetiska stridsvagnar och i Stockholm ockuperade studenter sitt eget kårhus. Familjen Georgiadous flytt var emellertid föga politisk, föräldrarna hade fått jobb på Pripps i ett Sverige som gick på högvarv.

Året därpå började den yngsta dottern skolan i Tensta som en av två elever i klassen med utländsk härkomst.

– Det var inget som jag märkte av. Vi blev väl mottagna. Däremot fick jag gå till en särskild lärare och lära mig svenska. Framför allt var sch-ljudet svårt. Läraren var väldigt sträng och jag var lite rädd för henne, men idag är jag evigt tacksam för undervisningen, säger Anastasia Georgiadou.

Annons

Efter högstadiet tog hon ett sabbatsår för att spela basket och jobba i affär. Men en idrottsskada och framför allt födseln av hennes första barn gjorde att sabbatsåret blev till flera. Faktum är att det året inte är över än.

Efter mammaledighet och butiksarbete startade Anastasia, tillsammans med sin svåger och sin bror, ett städföretag. När det skrivs om entreprenörskap handlar det ofta att en idé föds, förberedelser görs och därefter har företagaren en medveten strategi för hur företaget ska utvecklas. När Anastasia Georgiadou beskriver sitt entreprenörskap låter det som något naturligt och okomplicerat. Inte slumpartat på något sätt, men befriat från ängslighet.

– Jag har aldrig gått några starta-eget-kurser eller liknande, utan har lärt mig efter hand. Har man en bra idé så är det bara att köra, så har jag alltid resonerat.

Ett företag blev till flera. Städföretaget följdes av en kortlivad matbutik i Rinkeby, innan Svensk Personlig Assistans såg dagens ljus. Idén föddes ur ett vardagsproblem som behövde få en lösning.

– Min bror är funktionshindrad och min mamma fick ett så kallat hemvårdsbidrag. En dag slutade bidraget komma och mamma förstod ingenting. Jag började undersöka vad som hade hänt och det visade sig att informationen från myndigheterna inte hade nått fram till min mamma på ett riktigt sätt.

Snart upptäckte Anastasia att fler människor hade problem med att förstå regelverket, inte minst vänner i den lokala grekiska föreningen. På fritiden började hon hjälpa andra familjer och med tiden hörde fler och fler av sig och ville ha hjälp. Samtidigt kände hennes egen familj frustration över alla sena kvällar och Anastasia tänkte; ”om jag ändå ska lägga ned så mycket tid på detta så kan jag lika gärna göra det i form av ett företag”. 1995 såg Svensk Personlig Assistans dagens ljus.

Företaget arbetar med att ge personlig assistans till funktionshindrade och att hjälpa till med samordning och rekrytering av personliga assistenter. Det övergripande målet är att stärka varje människas möjlighet till ett självständigt liv. Dessutom erbjuder företaget gratis juridisk rådgivning om en kund fått ett beslut som den inte är nöjd med.

Att driva ett assistansföretag visade sig snart vara förenat med mer arbete, fler regler, och tuffare möten med kommunen än vad Anastasia Georgiadou hade tänkt sig. Men efter en trög start började siffrorna till slut vända uppåt.

2012 omsatte Svensk Personlig Assistans 200 miljoner kronor och företaget har idag närmare 450 personer anställda. Även geografiskt har företaget vuxit. Sedan 1995 har en omaka samling svenska städer fogats till listan: Norrköping, Linköping, Katrineholm, Tranås, Lerum, Alingsås och Kalmar. Expansionen har i de flesta fall skett när en förfrågan kommit till företaget, snarare än som ett led i en kalkylerad plan. För Anastasia Georgiadou har det varit viktigt att växa i kontrollerad takt, att bygga upp företaget själv och gå sin egen väg. Hon har exempelvis upprepade gånger tackat nej till riskkapital.

Under vintern har det blåst rejält kring assistansbranschen. Omfattande fusk har avslöjats sedan Försäkringskassan förra året inledde en utredning av branschen. Inte bara på fusk i miljardklassen har upptäckts utan även fall av misstänkt människohandel och grov kriminalitet. I november förra året satt 19 personer frihetsberövade, misstänkta för grovt bedrägeri.

Dagens Nyheters ledarsida skrev i samma veva att fusket ”vittnar (…) om naivitet och bristfällig kontroll” och Svenska Dagbladet menade att ”blotta misstanken om fusk kan äventyra assistansorganisationens legitimitet”.

Anastasia Georgiadou blev inte överraskad när hon läste artiklarna. Hon är väl medveten om att många fuskar med assistansersättningen.

– Jag har stött på fusket på olika sätt. Flera gånger har jag fått förfrågningar om att slopa ob-tillägg och betala ut pengarna i assistansomkostnader istället, men jag är stenhård med allt ska beskattas och skötas rätt. Ibland har jag förlorat affärer på det.

– Samtidigt är jag övertygad om att fusket är begränsat. De allra flesta sköter sig men när fusk väl uppdagas så förknippas hela branschen med det.

Dessvärre verkar vi inte ha sett det sista av fusket. I början av 2013 berättade Ekot att 9 till 15 procent av de 23 miljarder kronor som betalades ut i assistansersättning 2010 kan vara resultat av fusk eller bestå av felaktiga utbetalningar.

Samtidigt blåser det fler hårda vindar kring assistansbranschen. En ständigt pågående diskussion är synen på privat och kommunal verksamhet. Om kunden inte gör ett aktivt val sköter kommunen assistansen per automatik. Det gör att privata utförare måste anstränga sig hårdare och leder i sin tur till högre kvalitet, enligt Anastasia Georgiadou. Hon har vant sig vid att debattera frågan och är tydlig i sin ståndpunkt: kommunen kan inte utföra samma arbete som hennes företag.

– För en tid sen kontaktades vi av en god man till en tjej som ville få mer information om hur vi arbetar. Det visade sig att kommunen, som var utförare av assistansen, inte ersatte assistansomkostnader som exempelvis pedagogiska måltider om man inte åkte utanför kommunens gräns. Detta är bara ett exempel, men tyvärr inget unikt fall.

Hon är övertygad om att Svensk Personlig Assistans följer lagstiftningen bättre än kommunen, samtidigt som privata utövare kontrolleras hårdare.

– Ofta får jag känslan av att kommunalt anställda inte förstår vad den här verksamheten verkligen handlar om, säger hon.

Även om det alltjämt finns en skepsis mot privata utförare upplever Anastasia att synen håller på att förändras. Sedan Svensk Personlig Assistans grundades för nästan tjugo år sedan har svenskarna blivit positivare till privata utförare. Att gå sin egen väg har lönat sig.

Situationen i Grekland då? Att inte diskutera Grekland med Anastasia Georgiadou är omöjligt, både hon och hennes barn ser sig som greker i första hand och som svenskar i andra. Moderlandet finns alltid närvarande.

Med smärta konstaterar hon att dagens Grekland - med räddningspaket, enorm arbetslöshet och släktingar som inte kan köpa medicin på Apoteket - är ett annat land än för bara några år sedan. Krisen har även påverkat Anastasia Georgiadous egna framtidsplaner.

– Vi hade långtgående planer på att starta en rehabklinik i Grekland. Den skulle rikta sig till skandinaviska gäster och vara registrerad i Sverige. Men eftersom läget har förvärrats har vi tvingats skjuta upp planerna på obestämd tid tills situationen är bättre. För det blir den, förr eller senare.

Prisbelönt grekiska

Namn: Anastasia Georgiadou
Ålder: 49
Gör: Vd och grundare av Svensk Personlig Assistans
Familj: Tre barn
Fritid: Laga mat, resa, umgås med familjen, och titta på sport, framför allt basket.
Priser: Kungliga Patriotiska Sällskapets Näringslivsmedalj 2011, Årets Kvinnliga Stjärnskott i Ernst & Youngs Entrepreneur of the Year 2011, Årets Företagare i Solna Stad 2007, och Årets Mångfaldspris 2006.
Förebild: ”Pippi Långstrump. Hon har varit min förebild sedan barnsben. Pippi ser möjligheter i problem, för henne finns det inga hinder.”

Min första affär:
”Det måste ha varit när jag satt barnvakt i grannskapet eller rastade andras hundar”.

Min bästa affär:
”Att starta Svensk Personlig Assistans, utan tvekan”.

Min sämsta affär:
”När jag drev en livsmedelsbutik i Rinkeby. Jag nischade mig på delikatesser, men kunderna bestod främst av småbarnsföräldrar som ville köpa storpack. Även om det inte höll särskilt länge så gav det värdefull erfarenhet och det har lärt mig mycket”.

Samordnar assistans

Företag: Svensk Personlig Assistans
Vd, grundare och ägare: Anastasia Georgiadou
Startår: 1995
Huvudkontor: Solna
Gör: Assistansanordnare som rekryterar personliga assistenter för personer med varaktig funktionsnedsättning, medfödd, till följd av sjukdom eller olycka.
Anställda: 450 personer
Omsättning: 200 miljoner (2012).

Godkänd för primärvårdsrehab
Nyligen blev Svensk Personlig Assistans godkänd av Stockholms läns landsting inom vårdval för primärvårdsrehabilitering. Den 20 maj startas primärvårdsverksamheten Metropolitan Rehab i Solna.
”Vi har i veckan skrivit alla anställningsavtal. Det är spännande att sy ihop ändorna med avtalet, personal och lokalerna, men det har varit tufft”, säger Anastasia Georgiadou.

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Fler äldre sätter högre tryck på välfärden

VÄLFÄRD Antalet stockholmare som är över åttio år kommer att öka dramatiskt de närmsta åren, vilket ställer större krav på utvecklingen. Men Reepalu-utredningen sätter käppar i hjulen för utvecklingen. "Jag hoppas att politikerna kommer att sansa sig", säger Catharina Tavakolinia, grundare av Kavat Vård.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.