Snilleblixtarna

”Snilleblixtarna” är Entreprenörs artikelserie om uppfinningar och innovation. Genom olika uppfinnares historier följer vi innovationsprocessen från idé till färdig produkt

Ulla-Lisa Thordén
Foto: Forograf: Olivia Rubie
Snilleblixtarna, del fem

”Uthållighet är kärnan i allt säljarbete”

Bjud på dig själv, nätverka och skapa erbjudanden tillsammans med andra. Och framför allt, var uthållig och driv på ända tills du får ett ja eller nej. Det är säljcoachen Ulla-Lisa Thordéns bästa tips till entreprenörer och innovatörer med begränsad sälj- och marknadsföringsbudet.

Anna Dalqvist
Linda Sjölund
Snilleblixtarna, del fem

Slitstarka barnjeans fyller ett hål på marknaden

Linda Sjölund tröttnade på att sönernas jeans ständigt gick sönder och bestämde sig för att utveckla världens mest slitstarka barnjeans. Resultatet blev en egendesignad kollektion med förstärkta knän i ett patenterat tyg. Men det räcker inte att ta fram en fantastisk produkt om ingen vet att den finns. Del fem i Entreprenörs artikelserie ”Snilleblixtarna” handlar om försäljning och marknadsföring.

Anna Dalqvist
Karin Ebbinghaus
Snilleblixtarna, del fyra

”Visa att din innovation har potential”

Leta efter investerare inriktade på just din bransch, var tydlig med hur investeringen ger avkastning och se till att skriva ett aktieägaravtal. Det är riskkapitalexperten Karin Ebbinghaus tips till innovatörer och uppfinnare som vill få en riskkapitalist på kroken.

Henrik Nygren
Snilleblixtarna, del fyra

Investerarna flockas kring klimatsmart dusch

Mehrdad Mahdjoubis företag Orbital Systems har tagit in 80 miljoner kronor i riskkapital sedan starten 2012. Anledningen är hans innovativa, högteknologiska dusch som minskar vattenförbrukningen med upp till 90 procent. Investerarnas hjärtan vann Mehrdad Mahdjoubi med hjälp av en tydlig affärsidé och ett starkt team. Den fjärde delen av Entreprenörs artikelserie ”Snilleblixtarna” handlar om hur du skaffar kapital.

Henrik Nygren
Snilleblixtarna, del tre

”Hitta någon att kroka arm med”

Många innovatörer säger att det var en slump som gjorde att de hittade rätt samarbetspartner eller leverantör. Andra kallar det för professionellt nätverkande. Andreas Schroff, affärsrådgivare på Almi i Växjö, uppmanar alla innovatörer att börja leta i det lokala näringslivet eller hos andra företag i branschen.

Anna Dalqvist
Marit Sundin
Snilleblixtarna, del tre

Uppfinningen som ger rörelsefrihet åt alla

Att uppfinnaren Marit Sundin är rullstolsburen är inget som har hindrat henne. Tvärtom är det de egna behoven som gett upphov till hennes prisade innovation Addseat, en sits till gyrofordon som gett både henne och andra rörelsefriheten tillbaka. Men utan ett stort mått av påhittighet, envishet och ett ovärderligt nätverk hade framgången inte varit möjligt. Den tredje delen i Entreprenörs artikelserie ”Snilleblixtarna” handlar om hur man hittar rätt tillverkare och samarbetspartner.

Anna Dalqvist
Andreas Andersson
Snilleblixtarna, del två

Digital tidslinje skyddar mot idéstöld

Hallå där Andreas Andersson, som ligger bakom satsningen iDefendo, en digital tidslinje som gör att upphovsmän och innovatörer kan bevisa att han eller hon kommit på en idé, produkt, design eller musik.

Jakob Stenberg
Snilleblixtarna, del två

Noggrann kartläggning vägen framåt i patendjungeln

Att söka patent kan vara en snårig djungel att ta sig igenom. Hos LU Innovation vid Lunds universitet får forskare och studenter hjälp av rådgivare för att navigera sig genom patentprocesserna. ”Även om du har tidigare erfarenhet av patentansökningar så är det en bra idé att ta in professionell hjälp. Trender och regler förändras över tid”, säger Fredrik Edman, patenrådgivare.

Jakob Stenberg
Nina Ottosson
Snilleblixtarna, del två

Succéinnovation för hundar ledde till patenttvist

Nina Ottossons innovationer för hundar blev en global succé, men ledde också till att många kopierade hennes produkter. Som innovativ småföretagare är noggrannhet i patentprocesserna och en rejäl dos tålamod avgörande. ”Det märkliga är att det är upp till mig att bevisa att andra har kopierat mig, inte tvärtom”, säger hon. Den andra delen av Entreprenörs artikelserie ”Snilleblixtarna” handlar om hur man skyddar sin idé.

Jakob Stenberg
Eva Swede
Foto: Foto: Christina Bodelsdotter
Snilleblixtarna, del ett

”Granska din idé med andras ögon”

En idé, hur mycket du än brinner för den, kan bara utvecklas till en innovation om någon faktiskt är villig att betala för den eller använda den. Det säger Eva Swede, expert på affärs- och innovationsprocesser. Hon uppmanar därför alla idésprutor att noggrant analysera sin egen idé.

Anna Dalqvist
Petra Wadström
Snilleblixtarna, del ett

Petra Wadströms strålande idé: Rening av vatten med hjälp av solen

”Jag kan inte se ett problem utan att försöka lösa det. Jag vill skapa lösningar som är till nytta för människor”. Det säger Petra Wadström, uppfinnare av Solvatten och en av Sveriges mest prisade innovatörer. Hon är först ut i Entreprenörs nya artikelserie ”Snilleblixtarna”, där vi genom olika uppfinnares historier får följa innovationsprocessen från idé till färdig produkt. I del ett fokuserar vi på idén.

Anna Dalqvist