Ekobonden Adam Arnesson i sin fårhage.
Foto: Sören Andersson

Inköpet av får öppnade upp ett nytt kapitel för gården. Idag jobbar Adam Arnesson med att hitta proteinrika grödor som kan föda människor som komplement till köttproduktion.

NYHET Publicerad

Twittrande ekobonde på klimatsmart mission

ENTREPRENÖR Han skulle inte bli bonde. Men det blev han – Ekobonden. Men han blev också entreprenör, bipollinerare, pr-expert och planetskötare. Adam Arnesson försöker förändra världen från Jannelunds gård i Närke. Och han är på god väg att lyckas.

Ekobonden Adam Arnessson i sin gårsbutik.
Foto: Sören Andersson

I gårdsbutiken säljs egenproducerad korv och mjöl malt på gårdens spannmål. Butiken har fasta öppettider, men det är inte ovanligt att Adam Arnesson håller öppet vid andra tider också. “Folk har koll. Om vi håller extraöppet någon dag, vilket händer rätt ofta, så kommer de bara vi har informerat i sociala medier.”

Ekobonden Adam Arnesson i en havreåker.

Adam Arnesson driver familjegården Jannelunds gård. Tillsammans med sina föräldrar har han utvecklat gården till ett nytänkande jordbruk. Målet är att sköta om planeten, stoppa klimatförändringarna och upprätthålla en biosfär.

Foto: Sören Andersson
Ett paket med gammaldags hafvre dryck.

Adam finns med på paketet till Oatlys produkt "Gammaldags Hafvre Dryck".

Foto: Oatly (pressbild)
Adam Arnesson

Adam Arnesson

Det är bara tio år sedan den då 17-årige Adam Arnesson insåg att det nog ändå var bonde han skulle bli. Föräldrarna och innan dess farföräldrarna hade drivit gården i närmare fyra decennier. Trots det hade det aldrig varit självklart för Adam att ta över. Men i tonåren började han förstå vilken påverkan jordbruket har på vår gemensamma värld.

– Då köpte vi in 50 får och trodde att vi skulle kunna tjäna pengar på det, sa han. Men vi har lärt oss sedan dess.

”Vi” är Adam och hans föräldrar. Tillsammans har de utvecklat gården till det nytänkande jordbruk det är i dag. Föräldrarna tog över från farfar och farmor 1990. Fem år senare ställde de om till ekologiskt jordbruk med nötkreatur och spannmålsodling, men djuren försvann sedan år 2000. Fåren som köptes in för tio år sedan var början på ett nytt kapitel för gården.

– Nu gör vi nästa omställning. Det handlar om att kunna försörja så många människor som möjligt genom den jord vi har.

Adams föräldrar hade varit månskensbönder i alla år. Och medan Adam läste till lantmästare i Skåne och Uppsala, skötte föräldrarna gården. Adam började twittra under namnet Ekobonden och insåg att han via Twitter kunde sälja köttet från gårdens lamm.

– Jag skötte beställningarna via Twitter från Skåne. Pappa åkte till Stockholm och levererade köttet ur bilens baklucka på en regnig parkeringsplats.

Åratal senare har de fortfarande kunder i Stockholm som pratar om leveranserna på den där regniga parkeringsplatsen. Men nu levererar Adam, och ja, numera är det oftast Adam, från en större bil och till såväl privatkunder som till företagskunder. Han levererar bland annat till livsmedelskedjan Paradiset.

Annons

En av de mest kända kunderna är Fotografiskas restaurang på Stadsgårdskajen i Stockholm, som drivs av den namnkunnige kocken Paul Svensson.

– Paul och jag har en liknande filosofi kring hur vi ska ta hand om planeten. Det var så vi fann varandra. Och det är nog så jag hittar de flesta kunderna, säger Adam.

Som bonde är han ansvarig för sin mark och alla djur, växter och insekter som finns på den marken, menar han. Allt det han gör på sin markbit påverkar en större bit mark och i förlängningen hela planeten. Det är ett viktigt perspektiv för Adam, som anser att det är sammankopplat med ett stort ansvar att vara bonde.

Och det var de gemensamma värderingarna som gjorde att han och havreproduktföretaget Oatly fann varandra. Återigen spelade Twitter en stor roll. Adam hade en kväll en diskussion med en mjölkbonde om att så havre istället för att fortsätta med mjölken, om inte det funkade ekonomiskt.

– Där och då fick jag idén att mejla Oatly och föreslå ett samarbete. Så jag skickade ett mejl till deras info-adress samma kväll och berättade om min livsfilosofi och hur jag vill sköta ett jordbruk.

Dagen efter hörde Oatly av sig. Det resulterade i att Jannelunds gård sommaren 2016 odlade solhavre, Sol II, som är en äldre sorts havre som odlades i Sverige för 50 år sedan. Adams egen farfar odlade den på 60-talet. Hur det nu skulle gå visste ingen, eftersom varken Adam eller någon annan hade odlat solhavre på så länge.

– Resultatet blev Gammaldags Hafvredryck, som gick ut i begränsad upplaga runt om i landet.

Adam var inte bara spannmålsproducenten. Han blev också ansiktet utåt och en tecknad bild på honom fanns på alla 60 000 förpackningar havredryck, tillsammans med en kort text om honom och gården. I år fortsätter samarbetet. Havren är skördad, men vilken produkt det blir i butikerna vet ingen än.

En utmaning för Jannelunds gård har blivit att hitta proteinrik gröda som kan föda människor som komplement till köttproduktionen. Sommaren 2016 började gården därför att provodla några sorters bönor och ärtor. I år har produktionen utökats.

– Vi har bland annat bondbönor, borlottibönor och gråärtor. Jag odlar helst gamla svenska sorter som är anpassade till vår jord och vårt klimat.

Adams dröm för gården och sitt arbete har förändrats över tid. Men det viktigaste är att kunna utnyttja marken så effektivt som möjligt och till så låg klimatpåverkan som möjligt. Han säger att han vill att gården ska kunna försörja många och ser framför sig en intensiv verksamhet som inte bara handlar om jordbruk och djurhållning.

Men kan han tjäna pengar på att vara klimatsmart? Ja, han menar det.

– Vi öppnade gårdsbutik i år. Den går bra. Och i år är det första året som vi i familjen skulle kunna leva på gården. Men i framtiden tänker jag att det ska vara fler som jobbar här, till exempel med upplevelser. Och har de ingenstans att bo får vi väl bygga hus här också.

I gårdsbutiken finns, förutom lammkött, även kött från gårdens Linderödsgrisar och nötdjur. Dessutom finns egenproducerad korv och mjöl mald på gårdens spannmål. Mjölet mals i en kvarn i närheten. Bönor och ärtor går också att köpa i den mån det finns. Och så säljer han Hafvredryck, såklart.

Och även när det gäller gårdsbutiken har sociala medier spelat stor roll. Jannelunds gård och Adam själv, under namnet Ekobonden, har Instagramkonton som informerar om butikens öppettider och produkter.

– Folk har koll. Om vi håller extraöppet någon dag, vilket händer rätt ofta, så kommer de bara vi har informerat i sociala medier.

Hjulen har snurrat snabbt för den nu 27-årige bonden. Eller planetskötaren som han kallar sig.

– Det var Johan Rockström som använde det uttrycket i sitt sommarprat. Så som han beskrev det kände jag att det passade väldigt väl in på mig och hur jag vill arbeta. Så jag är numera en stolt planetskötare!

Att sköta gården så effektivt som möjligt är bara en del i planetskötandet. De senaste två somrarna har han också upplåtit mark som annars inte är odlingsbar till att odla sommarblomster, där bin kan pollinera. Privatpersoner har kunnat bidra till kostnaderna genom donationer.

När Adam började sin bondekarriär gick han på ett par LRF-möten, men nu för tiden är han och föräldrarna inte längre medlemmar i LRF.

– På LRF-mötena pratade folk bara om problemen och klagade på för låga mjölkpriser. Där satt jag, ung och entusiastisk, men ingen tog tillvara på min entusiasm. Så idag jag lägger min tid på annat, säger han.

Mycket av den tiden lägger han utanför gården. Han föreläser, deltar i konferenser och sprider sitt budskap där han kan. Av förre landsbygdsministern Eskil Erlandsson blev han utsedd till matlandetambassadör och han deltar varje år på Gastronomiska samtal, som bland annat arrangerar forum där människor med mat som profession får möjlighet att diskutera matutveckling i Sverige. Han har delat ut priser, bland annat på White Guide-galan.

– Ibland blir det lite för mycket bort från gården. Då längtar jag hem. Å andra sidan längtar jag ju ut när jag är hemma och jag är glad att jag får möjlighet att vara både vara bonde och opinionsbildare.

Ett av hans budskap är att få människor att förstå värdet av ett hållbart jordbruk och en god djurhållning. Att bra mat kostar pengar.

– Det är alltid någon annan som betalar din billiga mat, säger han och menar att till exempel djuren, jorden eller klimatet blir lidande när maten kostar för lite.

Han samarbetar med forskaren Elin Röös vid Sveriges lantbruksuniversitet. Hon har översatt ett hållbarhetsverktyg för lantbruk från internationell standard till svenska förhållanden. Jannelunds gård används som provgård. Genom verktyget har de kunnat visa att gården kan föda tre gånger så många människor på samma markyta som tidigare, med halverad klimatpåverkan per producerad kalori.

Men har det inte varit på väg att skita sig någon gång? Nej, enligt Adam har det inte det. Visst har det varit tufft ekonomiskt att investera i gården och att bygga ut. Och för ett par år sedan fick de sjukdom i familjen, som naturligtvis blev en utmaning. Men det har ändå gått att fortsätta framåt.

– Jag känner att jag inte sysslar med något som kan skita sig, det finns liksom inte på kartan. Jag driver en gård och ett företag med målet att sköta om planeten, stoppa klimatförändringar, upprätthålla en biosfär. Jag har inte råd att misslyckas.

– Jag är som lyckligast när jag tittar på solnedgången bakom Kilsbergen och vet att det är samma solnedgång som farmor och farfar har tittat på, och att det är samma solnedgång som någon annan kommer titta på när inte jag finns kvar. Sånt skiter sig inte, avslutar Adam Arnesson.

Ekobonde och planetskötare

Namn: Adam Arnesson
Ålder: 27 år
Bor: Jannelunds gård i Lekebergs kommun i Närke
Familj: Föräldrar, halvsyskon och får (”Crazy sheep man”)
Gör: Mat och biosfär
Motto: Det enda människan kan göra med gott samvete är att odla sin trädgård.
Förebild: Owe Nilsson, politisk reporter på TT och twittrare. ”För mig flyter företagandet ihop med livet. Det handlar om att väga sitt intellekt med moral, att balansera lyckan med sitt tungsinne. Owe har trampat upp en stig efter några års bekantskap på Twitter, och inför utmaningar både i livet och företagandet frågar jag mig ibland: vad skulle Owe ha gjort?”
Utmärkelser: Matlandetambassadör för Närke, Stipendiat Ekologiska Ungdomsstiftelsen 2016, Ung Växtkraft 2016

Min första affär:

”Lammkött på Twitter”

Min bästa affär:
”Samarbetet med Oatly”

Min sämsta affär:
”Lamm till Scan, uselt emotionellt och ekonomiskt”

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.
NYHET Publicerad:

Rune Andersson om exitskatten: ”För tankarna tillbaka till 1970-talet”

SKATT Regeringens förslag om en flyttskatt på kapital kommer att skada företagandet om den genomförs. Det konstaterades på ett seminarium som Stockholms Handelskammare arrangerade igår.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.