Evelina Lindgren A-pak
NYHET Publicerad

Ung vd vill behålla familjekänslan

LEDARSKAP Förra året tog hon över som vd i familjeföretaget och på bara ett år hon hunnit slå ihop två bolag i koncernen, öka lönsamheten med 400 procent och blivit utsedd till Årets Unga vd. Inte illa för en entreprenör som precis har fyllt 30 år. Möt Evelina Lindgren, vd på emballage- och logistikföretaget Apak.

Evelina Apak

Sedan Evelina Lindgren började som vd har lönsamheten ökat med 400 procent.

Apak

Evelina Lindgren tog över vd-rollen i Apak efter pappa Åke Lindgren förra året.

Apak

Apak-familjen. Thomas Gustavsson, Christopher Blom, Carl Fredriksson, Evelina Lindgren, Christoffer Jansson, Monika Gartman Frederiksen och Pier Bendén (på knä).

När Entreprenör träffar Evelina Lindgren i Stockholm har hon precis tagit emot ännu en utmärkelse.  Denna gång som en av årets Supertalanger 2016, inom kategorin ”Hållbarhetsivrare”, som delas ut av Veckans affärer. Det är ett pris hon kan ställa i hyllan bredvid utmärkelsen ”Årets unga vd”, som hon vann förra året. Bakom priset står ledarskapssajten Motivation.se och tidningen Entreprenör.

Men trots att priserna är till Evelina personligen, vill hon inte ta åt sig äran själv. Något som är väldigt utmärkande för hennes ledarskap är vikten av teamkänsla. Hela företaget är en familj, Apak-familjen.

– Det är väldigt roligt med priserna. Det ger så mycket till alla medarbetare på företaget. Det får alla att känna sig stolta och delaktiga, men det är också ett erkännande om att vi är på rätt väg, säger Evelina Lindgren.

Emballage- och logistikföretaget Apak, med bas i Mölndal, firar 100- årsjubileum nästa år. Det har funnits i familjen Lindgrens ägo sedan 1970- talet, när Evelinas farfar köpte bolaget. I januari 2015 var det dags för ny ledning och Evelina tog över rollen som vd efter sin pappa Åke.  

Att hon skulle vara delaktig i företaget har alltid varit självklart för henne. Men att det skulle gå så var inte lika självklart. Evelina började jobba extra på företaget under studietiden och efter examen blev hon utsedd till supportchef. Men när tiden var inne för att gå in i rollen som vice vd, kom tvivlet.

– Jag har vetat sedan jag var liten att jag ville in i företaget, men jag hamnade där snabbare än vad jag hade tänkt. Jag började fundera på om jag passade in i branschen, om förpackningar verkligen var roligt och om jag inte hellre ville starta eget. Men jag märkte efterhand att bara för att en bransch är okänd, innebär det inte att man inte kan tillföra något.

Och sedan Evelina verkligen gick in i sin nya roll har tvivlet suddats ut. Insikten om att man faktiskt kan vara en entreprenör i ett redan befintligt företag och att målen ofta är de samma för alla företag oavsett bransch, hjälpte mycket, menar hon.

Annons

– Det spelar inte så stor roll om man jobbar med emballage eller Spotify. Alla entreprenörer har alla samma mål. Vi vill skapa goda kundrelationer och vi vill utveckla vår bransch. Då spelar det ingen roll vad vi säljer. När jag insåg det, då var det bara att köra, säger Evelina.

För att hon skulle få lära sig om organisationen och utveckla sitt ledarskap på bästa möjliga sätt gick Evelina som vice vd, parallellt med sin pappa, under tre år. Då fick hon lära varje steg i hur det är att driva företag.

Många historier har berättats om generationsskiften där den äldre generationen inte kan släppa taget och låta den yngre ta över, men i familjen Lindgren var det tvärtom.  

– Vi hade ett exemplariskt generationsskifte. Jag vet andra familjer där föräldern har haft svårt att släppa taget, men min pappa har fullt förtroende för mig och mitt ledarskap. Jag har full frihet, men även tryggheten i att kunna fråga om råd när det behövs, säger Evelina Lindgren.

Under tiden som vice vd påbörjade hon ett av de största projekten i företagets historia, att sammanföra det som då var två företag, Bröderna Ljungquist AB och A-förpackning, till ett gemensamt. Det var ingen lätt uppgift och sammanslagningen slutfördes i samma veva som Evelina tog över rollen som vd för det nya gemensamma bolaget Apak.

– De senaste åren var det svårt att skilja de två företagen åt, så vi kände att vi behövde välja ett varumärke och satsa på det. Det båda bolagen var redan samma företag inofficiellt, så det var dags att göra det officiellt, säger Evelina.

Eftersom det båda bolagen jobbat så tätt tillsammans redan tidigare var det lätt att skapa en gemensam företagskultur, enligt henne. Alla kände redan varandra och hade samarbetat förut.  

Omstruktureringen av förpackningsföretaget blev också avstampet för en ny period i bolagets historia. Först och främst gällde det att vända den dåliga lönsamheten. Genom att dela in personalen i tvärgrupper kunde problemområden diskuteras och konkretiseras.

– Vi ställde oss själva frågan ’Vad är problemet?’. Vi fick fram väldigt många förslag till förbättringar och det ledde till ett fantastiskt år 2015, säger Evelina.

Resultatet blev att lönsamheten ökade med 400 procent.

– Det var helt fantastiskt!

Efter ett intensivt år med många förändringar, är det nu dags för Apak att smälta alla omställningar. Och Evelina leder vägen.

– Jag har naturligtvis lärt mig mycket av min pappa, som har varit en fantastisk ledare. Han är verkligen entreprenöriell och har en energi som aldrig tar slut. Hans roll var att driva upp företaget och få det framåt. Jag kom in i ett annat skede, vilket ställer andra krav på mitt ledarskap, säger hon.

Att Evelina är en ung tjej och vd i mansdominerad bransch är också något som ställer andra krav på henne. Reaktionerna hon möts av är oftast förvåning och hon poängterar att det är viktigt att vara respektfull själv för att vinna respekt tillbaka.

– Det är roligt att möta folks förvåning och bevisa att man som ung tjej klarar av ett jobb som traditionellt sett är en äldre mans. Men många är inte vana vid det nya arbetsklimatet och det måste man också respektera, säger hon och fortsätter;

– Samtidigt är det naturligtvis jätteroligt att vara en av få unga tjejer som är vd. Kan jag breda vägen och boosta andra är jag jätteglad för det.

Men det är inte bara för andra unga kvinnor som Evelina vill breda vägen. Hon vill även vara med och utveckla e-handeln och sättet som vi ser på emballage och logistik. Den ständigt ökade e-handeln erbjuder stora affärsmöjligheter för Apak, men företaget kan även ge mycket tillbaka till e-handlarna, enligt Evelina.  

– Vi vill vara med från början, när nya entreprenörer börjar fundera på vad de ska sälja för produkt och hur den ska förpackas. Ökad kunskap leder till smartare lösningar och det gynnar alla. Det är lite svårt att veta var man ska börja, egentligen skulle vi vilja ha en förpackningsskola för entreprenörer. Det kanske kommer i framtiden.

Förutom smarta lösningar brinner Evelina också för hållbarhetsfrågor, där av priset ”Hållbarhetsivrare”. Apak har en stark miljöprofil och engagemang i miljöfrågor, ett måste om man sysslar med logistik och förpackningar, enligt Evelina. Mindre emballage och smartare lösningar är framtiden. Det är hon övertygad om.

– Idag skickas det enorma mängder paket fram och tillbaka i världen och det kommer det alltid att göra. Men det kräver ett hållbarhetstänk. Vi använder de bästa materialen som finns och hoppas att andra gör samma sak, säger hon.

Evelinas passion för sitt arbete och sitt företag är tydligt. Första året som vd har gått väldigt fort med många stora förändringar. Men det kommer inte alltid gå lika fort; en långsiktig och hållbar utveckling står högst på agendan.

– Tänk vilka möjligheter som finns. Vi gjorde så otroligt mycket på bara ett år, tänk då vad vi kan göra på tio år. Vi har höga mål och vi är redo för dem. Just nu längtar jag hem för att fortsätta med det arbetet. Jag har varit borta från Apak-familjen i två dagar och saknar dem.

Årets unga vd

Namn: Evelina Lindgren
Ålder: 30 år
Gör: Vd på Apak
Karriär: Har haft många olika arbetsuppgifter, alla på Apak. Började i kundsupport, blev sedan supportchef, logistikchef, inköpare, affärsområdeschef och vice vd.
Familj: Sambo Markus. Pappa Åke, mamma Manja och två småsyskon; Joel och Andrea. Just nu jobbar alla i familjeföretaget förutom Andrea (som jag hoppas kommer tillbaka i framtiden).
Bor: Göteborg
Fritid: Jag älskar träning! Håller på med cross fit, springer OCR-lopp (exempelvis Toughest), reser och spelar piano.
Förebild: Jag har alltid sagt ”pappa” utan att tveka när någon frågar mig om vem min förbild är och det stämmer verkligen. Han är min bästa vän och partner. Nu på senare år har jag dock insett att min mamma också är en stark förebild, inte minst för att vi är så olika och det utmanar mitt sätt att se på saker och ting. Vår försäljningschef Anders lär mig också mycket varje dag, speciellt om att inte fatta för snabba beslut och att ha tålamod.

Minnesvärda affärer

Min bästa affär:
”När vi startade upp samarbetet med logistikföretaget Aditro Logistics. Ett perfekt exempel på hur vi vill arbeta tillsammans med kunder där vi ser ett partnerskap mer än en klassisk kund-leverantörsrelation.”

Min sämsta affär:
”Inte hunnit uppleva så många ännu men när vi startade upp vår e-handel så stötte vi på en del situationer vi inte riktigt räknat med. Exempelvis bjöd vi på frakten oavsett om vi skickade gods till Göteborg eller Norrland. Där har vi fått tänka om lite grann.”

Företag i snygg förpackning

Namn: Apak
Startår: 1917
Verksamhet: Säljer förpackningar och emballage ur ett brett sortiment av både standardprodukter och kundanpassade lösningar. Arbetar med material såsom wellpapp, solidkartong, VCI (rostskydd), plast och kombinationer av dessa. Har även en egen wellpappfabrik i Tibro, Västra Götaland.
Ägare: Åke Lindgren
Anställda: 60
Omsättning: 302 miljoner kronor 2015

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Johannes Tovatt driver en arkitektbyrå och riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

KONKURRENS Landskrona kommun har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete med så kallade extratjänster som betalas av staten. Det sätter konkurrensen ur spel, menar Sveriges Tvätteriförbund.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.