Uppfinningen som ger rörelsefrihet åt alla

Uppfinnaren Marit Sundin leker med en drake tillsammans med sin familj.
“Addseat ger mig frihet. Att åka i den är så nära som jag kan komma att gå”, säger uppfinnaren Marit Sundin.
120

Snilleblixtarna, del tre Att uppfinnaren Marit Sundin är rullstolsburen är inget som har hindrat henne. Tvärtom är det de egna behoven som gett upphov till hennes prisade innovation Addseat, en sits till gyrofordon som gett både henne och andra rörelsefriheten tillbaka. Men utan ett stort mått av påhittighet, envishet och ett ovärderligt nätverk hade framgången inte varit möjligt. Den tredje delen i Entreprenörs artikelserie ”Snilleblixtarna” handlar om hur man hittar rätt tillverkare och samarbetspartner.

Tillverkning av sisten Addseat hos Samhall i Svenstavik
Tillverkning och produktutveckling av Addseat sker numera hos Samhall i Svenstavik. Samhall har en stor produktionskapacitet och har erfarenhet att att tillverka gyrofordon sedan 45 år tillbaka. “Det har varit min räddning”, säger Marit Sundin.
Uppfinnaren Marit Sundin i sin innovation Addseat.
Innovatören Marit Sundin hade hade behov av ett fordon som var lätt att köra på alla underlag, även i skogen. Lösningen blev en sists till en Segway som nu går under namnet Addseat.

När Marit Sundin var tre år råkade hon ut för en bilolycka som gjorde att hon förlorade båda sina ben. Men det har inte hindrat henne från att leva ett ovanligt aktivt liv. Hon växte upp i Hedemora i Dalarna och fick tidigt upp ögonen för skidåkning.

– Som 12-åring drömde jag om att kunna åka slalom, berättar Marit.

Påhejad av familjen och tränaren Ecke Lindgren fick hon hjälp att konstruera världens första sitski.

– Jag har alltid varit påhittig och funderat ut egna lösningar. Som tur är har jag en händig pappa, och nu en händig man, som gärna hjälper mig med mina innovationer.

Och det har onekligen varit lyckosamt, för sitskin resulterade i en framgångsrik karriär som elitskidåkare. När hon var 17 år tog Marit, som då hette Ruth i efternamn, guld i samtliga grenar vid VM i Colorado och i Paralympics i Albertville 1992 vann hon guld i storslalom. En krasch i samma tävling gjorde dock att hon skadade ryggen och hon tvingades lämna tävlingskarriären bakom sig.

Ryggskadan gjorde sig tyvärr påmind även senare i livet.

– Efter min första graviditet började jag känna mig allt mer begränsad. Vi bodde i Åre på den tiden och jag hade svårt att ta mig fram med rullstolen överallt, särskilt i snö och backar. Dessutom är det inte alls bra för ryggen att sitta och rulla rullstol hela tiden.

Marit började fundera på en lösning som skulle göra henne mer rörlig.

En permobil kändes inte rätt, tyckte hon, eftersom de är relativt stora och klumpiga och inte fungerar så bra i fjällterräng.  

– Dessutom hade jag min dotter att tänka på. Det var inte längre bara mig själv som jag skulle manövrera utan även en barnvagn.

Hon kom och tänka på hur bra det hade varit om hon hade kunnat använda en Segway. En sådan kör man genom att luta kroppen fram och tillbaka och den funkar på alla underlag och även i backar. Genom en vän fick hon höra talas om en sadel, som kan monteras på en Segway, men tyvärr fungerade inte den lösningen för Marit. Hon kan ju inte stå upp.

Hon behövde en annan sorts sits. Men vem skulle kunna hjälpa henne med konstruktionen?

– Jag kontaktade ett företag som heter Hedemora Anpassning, som faktiskt är det företag som hjälpte mig att tillverka sitskin när jag var liten, för att se om de var intresserade. Eftersom jag känner ägarna Ove Lund och Rickard Undevik sedan tidigare vågade de satsa på mig och min idé.

Hedemora Anpassning är egentligen specialiserat på att anpassa bilar till människor med olika funktionshinder och även med det hade Marit fått hjälp tidigare.

– Det mesta handlar om kontakter och nätverk när det gäller att hitta samarbetspartners. Ibland kan det kännas som om saker och ting händer av en slump, lite på ett bananskal, men sanningen är att det handlar om att scanna av sitt nätverk.

Tillsammans med konstruktören Anders Lissars satte Marit år 2010 igång med att ta fram en prototyp på en sits med alla de funktioner som hon ville ha. Bland annat ville Marit att sitsen skulle vara ganska hög så att hon skulle hamna mer i ögonhöjd med andra människor.  

Resultatet blev produkten Addseat, en stol som kan monteras på ett gyrofordon. Unikt för Marits innovation är att stolen glider på en skena, vilket gör den säker att bromsa när föraren lutar sig bakåt. Stolen är även höj- och sänkbar och styrhandtaget kan lätt tas bort och sättas dit för enklare av och påstigning.

2011 visade Marit för första gången upp innovationen på Nordens största hjälpmedelsmässa i Göteborg och väckte stor uppmärksamhet.

– Jag åkte runt där på mässan och jättemånga var helt begeistrade. Det var då som jag insåg att min produkt kunde vara intressant för en bredare målgrupp.

Hon startade därefter företaget Addmovement för att kunna utveckla och sälja stolen Addseat. I maj 2012 var den första sisten färdig för lansering och intresset var stort. 2014 utsågs Marit till ”Årets uppfinnarkvinna” av Svenska Uppfinnareföreningen, vilket också ledde till en massa uppmärksamhet i olika medier. Men trots intresset var den största utmaningen ändå att hitta finansiering till projektet.

– Jag sökte alla stipendier och bidrag som gick att få. Varenda krona jag fick in gick till utvecklingen av Addseat.

Tillsammans med Hedemora Anpassning tillverkade hon ett tiotal sitsar, som hon sålde till olika kunder. Pengarna hon fick in genom försäljningen gick också direkt till produktutvecklingen.

– Det slog stopp. Samtidigt som intresset för produkten var jättestort var det väldigt trögt att hitta investerare. Alla fattade nyttan med produkten men få vågade satsa, säger Marit.

I samma veva blev Hedemora Anpassning uppköpt av Permobil, och Marit kände att det var dags att hitta en ny tillverkare.

– I Hedemora var tillverkningen småskalig, men förutsatt att jag fick in pengarna, så behövde jag växla upp till en mer industriell tillverkning med en anpassad produktionslina.

Åter igen kom Marits nätverkstalanger väl till pass. På en nätverksträff i Östersund med organisationen BNI, ett av världens största affärsnätverk, lärde hon känna affärsutvecklaren Mike Redford. Han var i full färd med att starta ett acceleratorprogram, ”Business excellerator”, för att stötta lovande företagare i uppbygganden av deras företag.

– Mike kände tidigt att ha ville göra mer än att bara stötta. Han ville gärna kliva in i företaget på riktigt. I dag har han köpt aktiemajoriteten i Addmovement och han är sedan ett år tillbaka vd i bolaget, berättar Marit.

Via nätverket i Östersund kom hon även i kontakt med Samhall i Svenstavik, där Addseat numera tillverkas. Att valet föll på just Samhall är kanske inte så konstigt. Företaget har tillverkat gyrofordon i 45 år och har en stor produktionskapacitet.

– Anläggningen i Svenstavik är verkligen helt fantastisk. Att vi förlade tillverkningen dit har varit min räddning. Med hjälp av Samhall har jag utvecklat Addseat till att fungera för serietillverkning, vilket är nödvändigt för att vi ska kunna sälja mer och även gå på export.

Marit och Addmovement genomförde nyligen även en crowdfundingkampanj där företaget fick in över en miljon kronor i lån för att kunna satsa på försäljning och expansion.

– Det var en väldigt lyckosam kampanj och därför ska vi snart gå ut i en ny crowdfundingkampanj, men denna gång erbjuda aktier i företaget, säger Marit.

Det närmaste målet är att försöka få Addseat medicinskt CE-märkt, vilket innebär att produkten blir subventionerad för användarna. Dessutom görs en satsning på försäljning i USA och Kanada.

Den största vinsten med Addseat är dock förändringen som innovationen gjort i Marits eget liv.

– Addseat ger mig frihet. Det är som att sväva fram och den ger mig möjlighet att hålla mina barn i handen när vi promenerar. Det är så nära jag kan komma till att gå, säger hon.

Prisad uppfinnarkvinna

Namn: Marit Sundin
Ålder: 42 år
Gör: Projektanställd på Personskadeförbundet RTP
Bakgrund: Arbetat inom friskvård och turism
Familj: Man och två barn
Uppfinningar: Sitski och Addseat
Utmärkelser: Årets uppfinnarkvinna 2014/15 och Sveriges 10 mest innovativa entreprenörer
2015

Skänker frihet åt rörelsehindrade

Namn: Addmovement
Startår: 2012
Verksamhet: Tillverkning av sitsar till gyrofordon
Grundare: Marit Sundin
Vd: Mike Redford
Ägare: Mike Redford och Marit Sundin
Antal anställda:1
Omsättning: 2,4 miljoner kronor

Anna Dalqvist