Två personer vid en modell av ett husbygge.
Foto: Mikkel Ørstedholm

Idag använder en majoritet av de största byggbolagen på den svenska marknaden Wec360:s teknik. Förutom Virtuella lägenhetsvisningar har de utvecklat en teknik där kunderna kan följa solen under en dag i sitt blivande hem.

NYHET Publicerad

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.

Mattias von Croswant grundare av Wec360.
Foto: Mikkel Ørstedholm

Efter en period av snabb tillväxt blickar Mattias von Corswant framåt. I företagets utvecklingsverksamhet är arbetet i full gång med att utveckla AR-teknik. En form av förbättrad verklighet där en miljö förstärks med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video och grafik.

Mattias von Croswant grundare av Wec360.
Foto: Mikkel Ørstedholm
En Ipad som visar ett bostadsområde i 3D.

VR är en förkortning för Virtual Reality, en datateknik som visar upp en verklig eller påhittad miljö där användaren interagerar med den virtuella miljön.

Foto: Mikkel Ørstedholm

Att kunna se sig om i sin framtida bostad, direkt från soffan, är en teknik som tycktes omöjlig för några år sedan. Men under de senaste åren har VR tagit både kunder och bostadsmarknaden med storm. VR, som är en förkortning för Virtual Reality, är en datateknik som visar upp en verklig eller påhittad miljö där användaren kan interagera med den virtuella miljön.

En av de ledande aktörerna inom VR-teknologin i Sverige är Örebroföretaget Wec360. Företagsnamnet uttalas ”We See 360” och grundades av Mattias von Corswant och Per Hjaldahl. De blev otippat hyttkompisar på en båttur som Örebro Universitet arrangerat med syftet att uppmuntra entreprenörer till nätverksbyggande.

– Vi klickade direkt och bestämde att vi skulle kunna slå ihop våra kompetenser inom fotografi, reklam och programmering så skulle vi kunna göra något riktigt spännande, säger Mattias von Corswant.

Två veckor senare var affärsidén klar: 360 graders-fotografering. Ett år senare startades aktiebolaget Wec360.

– Detta var i samma veva som rockbandet Kent precis släppt sin nya platta. Och vi bara antog att de skulle vara intresserade av att testa vår teknologi där vem som helst kan uppleva en konsert utan att vara på plats. Ibland undrar jag hur vi vågade jaga en så stor kund när vi precis startat. Men att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer, säger Mattias von Corswant.

Efter Kents sommarturné 2008 väntade bland annat Håkan Hellström och Lars Winnerbäck på att få tillgång till tekniken. Dessutom väntade två andra stora kunder på att vinnas av Wec360°; Friends Arena och Tele 2 Arena i Stockholm. Ett år senare utvecklades verksamheten från 360-graders fotografering med kunder från musikbranschen, hotell och konferensanläggningar till 3D-visualiseringar inom byggsektorn.

Via Wec360:s VR-teknik kan användare gå runt i lägenheter, promenera runt i ett kvarter eller inreda ett rum – långt innan det är färdigbyggt.

Annons

– Vi har även utvecklat en teknik som gör att man kan följa solen över en dag i sitt nya hem – och hur det ser ut under olika årstider. För vissa är det otroligt viktigt att ha kvälls- eller morgonsol och det kan också vara avgörande för om det blir ett bostadsköp eller inte.

VR är trendigt. Det bekräftar en SIFO-undersökning gjord på uppdrag av Svensk fastighetsförmedling förra året. 10 procent av de tillfrågade kan tänka sig att köpa en bostad som de bara sett digitalt. Samtidigt vill 15 procent gå på bostadsvisning i VR.

wec360 är nu marknadsledande på VR-marknaden och i dag använder majoriteten av de största byggbolagen på den svenska marknaden wec360:s teknik. Sedan 2010 har företagets omsättning vuxit från en miljon kronor till 24 miljoner kronor. I år väntas omsättningen landa på närmare 40 miljoner kronor. Detta trots att de inte aktivt sökt investerare. Men det kan komma att ändras, enligt Mattias.

– Vi vill expandera utomlands och då krävs stora satsningar. Samtidigt så har vårt mål varit att bidra till den svenska arbetsmarknaden. Vi vill skapa jobb i Sverige och samtidigt vill vi bidra till integrationen. Därför har vi i dagsläget inga planer på att flytta vår kärnverksamhet utomlands. 

Förutom huvudkontoret i Örebro har wec360 i dag säljkontor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Personalstyrkan har gått från 20 personer till 33 under det senaste året. Men att våga anställa har inte alltid varit självklart. Personalkostnader är det största hindret.

– Det är vår största oro. Vi har varit på gång att anställa vid flera tillfällen men varit fega och sagt nej. Nu när vi har växt och även satsat mer på en utvecklingsverksamhet så kände vi oss trygga med att anställa fler personer.

I företagets utvecklingsverksamhet, är arbetet nu i full gång med att utveckla AR-teknik. AR, som är en förkortning av Augmented Reality, är en form av förbättrad verklighet där en miljö förstärks med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video, grafik eller GPS-data.

– Vi är störst på marknaden idag. Och det är kul att de som redan är våra kunder efterfrågar större projekt samtidigt som tillströmningen av nya kunder ökar. Men vi märker att konkurrenterna flåsar oss i nacken och vi vill leda utvecklingen.

Han menar även att det finns en stöttande kultur bland start-ups i den svenska techbranschen, vilket till viss del beror det på att alla siktar på den internationella marknaden.

– Jag älskar våra konkurrenter – de är så sjukt duktiga och de gör att vi utvecklas. Den svenska marknaden är unik i världen då den är väldigt mogen och därför det är en bra pilotmarknad om man vill ta sig ut i världen. Det som är nytt och trendigt här kommer att bli det om ett år i resten av världen. 

Nu är målet att expandera verksamheten ytterligare, i Sverige och utomlands. Och de tittar på både lokala och internationella marknader.

– Vi vet att det finns många företag som bara väntar på att vinnas av oss. Och nu tar vi krafttag. Vi har dubblat personalstyrkan och har utvecklat ännu häftigare teknik. Nu är det bara att se vilka marknader som vi ska ta oss an.

Allseende bolag

Namn: Wec360
Startår:
2008
Grundat av: Mattias von Corswant och Per Hjaldahl 2008 i Örebro.
Gör: Erbjuder VR-lösningar till bland annat byggbranschen.
Motto: Inspiration till stora beslut
Förebilder: Elon Musk, Richard Branson
Antal anställda: 33 personer
Omsättning: För 2017 väntas omsättningen landa på närmare 40 miljoner kronor

Affärskunskap

Vår första affär:
"Lek-och-buslandet i Örebro – någon trodde på oss"

Vår bästa affär:
"Friends Arena – Ett av våra första uppdrag. Segerns sötma i den affären går inte att beskriva."

Vår sämsta affär:
"Visualiseringslösningar till en man i Skara."

Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.