Två personer vid en modell av ett husbygge.
Foto: Mikkel Ørstedholm

Idag använder en majoritet av de största byggbolagen på den svenska marknaden Wec360:s teknik. Förutom Virtuella lägenhetsvisningar har de utvecklat en teknik där kunderna kan följa solen under en dag i sitt blivande hem.

NYHET Publicerad

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.

Mattias von Croswant grundare av Wec360.
Foto: Mikkel Ørstedholm

Efter en period av snabb tillväxt blickar Mattias von Corswant framåt. I företagets utvecklingsverksamhet är arbetet i full gång med att utveckla AR-teknik. En form av förbättrad verklighet där en miljö förstärks med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video och grafik.

Mattias von Croswant grundare av Wec360.
Foto: Mikkel Ørstedholm
En Ipad som visar ett bostadsområde i 3D.

VR är en förkortning för Virtual Reality, en datateknik som visar upp en verklig eller påhittad miljö där användaren interagerar med den virtuella miljön.

Foto: Mikkel Ørstedholm

Att kunna se sig om i sin framtida bostad, direkt från soffan, är en teknik som tycktes omöjlig för några år sedan. Men under de senaste åren har VR tagit både kunder och bostadsmarknaden med storm. VR, som är en förkortning för Virtual Reality, är en datateknik som visar upp en verklig eller påhittad miljö där användaren kan interagera med den virtuella miljön.

En av de ledande aktörerna inom VR-teknologin i Sverige är Örebroföretaget Wec360. Företagsnamnet uttalas ”We See 360” och grundades av Mattias von Corswant och Per Hjaldahl. De blev otippat hyttkompisar på en båttur som Örebro Universitet arrangerat med syftet att uppmuntra entreprenörer till nätverksbyggande.

– Vi klickade direkt och bestämde att vi skulle kunna slå ihop våra kompetenser inom fotografi, reklam och programmering så skulle vi kunna göra något riktigt spännande, säger Mattias von Corswant.

Två veckor senare var affärsidén klar: 360 graders-fotografering. Ett år senare startades aktiebolaget Wec360.

– Detta var i samma veva som rockbandet Kent precis släppt sin nya platta. Och vi bara antog att de skulle vara intresserade av att testa vår teknologi där vem som helst kan uppleva en konsert utan att vara på plats. Ibland undrar jag hur vi vågade jaga en så stor kund när vi precis startat. Men att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer, säger Mattias von Corswant.

Efter Kents sommarturné 2008 väntade bland annat Håkan Hellström och Lars Winnerbäck på att få tillgång till tekniken. Dessutom väntade två andra stora kunder på att vinnas av Wec360°; Friends Arena och Tele 2 Arena i Stockholm. Ett år senare utvecklades verksamheten från 360-graders fotografering med kunder från musikbranschen, hotell och konferensanläggningar till 3D-visualiseringar inom byggsektorn.

Via Wec360:s VR-teknik kan användare gå runt i lägenheter, promenera runt i ett kvarter eller inreda ett rum – långt innan det är färdigbyggt.

Annons

– Vi har även utvecklat en teknik som gör att man kan följa solen över en dag i sitt nya hem – och hur det ser ut under olika årstider. För vissa är det otroligt viktigt att ha kvälls- eller morgonsol och det kan också vara avgörande för om det blir ett bostadsköp eller inte.

VR är trendigt. Det bekräftar en SIFO-undersökning gjord på uppdrag av Svensk fastighetsförmedling förra året. 10 procent av de tillfrågade kan tänka sig att köpa en bostad som de bara sett digitalt. Samtidigt vill 15 procent gå på bostadsvisning i VR.

wec360 är nu marknadsledande på VR-marknaden och i dag använder majoriteten av de största byggbolagen på den svenska marknaden wec360:s teknik. Sedan 2010 har företagets omsättning vuxit från en miljon kronor till 24 miljoner kronor. I år väntas omsättningen landa på närmare 40 miljoner kronor. Detta trots att de inte aktivt sökt investerare. Men det kan komma att ändras, enligt Mattias.

– Vi vill expandera utomlands och då krävs stora satsningar. Samtidigt så har vårt mål varit att bidra till den svenska arbetsmarknaden. Vi vill skapa jobb i Sverige och samtidigt vill vi bidra till integrationen. Därför har vi i dagsläget inga planer på att flytta vår kärnverksamhet utomlands. 

Förutom huvudkontoret i Örebro har wec360 i dag säljkontor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Personalstyrkan har gått från 20 personer till 33 under det senaste året. Men att våga anställa har inte alltid varit självklart. Personalkostnader är det största hindret.

– Det är vår största oro. Vi har varit på gång att anställa vid flera tillfällen men varit fega och sagt nej. Nu när vi har växt och även satsat mer på en utvecklingsverksamhet så kände vi oss trygga med att anställa fler personer.

I företagets utvecklingsverksamhet, är arbetet nu i full gång med att utveckla AR-teknik. AR, som är en förkortning av Augmented Reality, är en form av förbättrad verklighet där en miljö förstärks med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video, grafik eller GPS-data.

– Vi är störst på marknaden idag. Och det är kul att de som redan är våra kunder efterfrågar större projekt samtidigt som tillströmningen av nya kunder ökar. Men vi märker att konkurrenterna flåsar oss i nacken och vi vill leda utvecklingen.

Han menar även att det finns en stöttande kultur bland start-ups i den svenska techbranschen, vilket till viss del beror det på att alla siktar på den internationella marknaden.

– Jag älskar våra konkurrenter – de är så sjukt duktiga och de gör att vi utvecklas. Den svenska marknaden är unik i världen då den är väldigt mogen och därför det är en bra pilotmarknad om man vill ta sig ut i världen. Det som är nytt och trendigt här kommer att bli det om ett år i resten av världen. 

Nu är målet att expandera verksamheten ytterligare, i Sverige och utomlands. Och de tittar på både lokala och internationella marknader.

– Vi vet att det finns många företag som bara väntar på att vinnas av oss. Och nu tar vi krafttag. Vi har dubblat personalstyrkan och har utvecklat ännu häftigare teknik. Nu är det bara att se vilka marknader som vi ska ta oss an.

Allseende bolag

Namn: Wec360
Startår:
2008
Grundat av: Mattias von Corswant och Per Hjaldahl 2008 i Örebro.
Gör: Erbjuder VR-lösningar till bland annat byggbranschen.
Motto: Inspiration till stora beslut
Förebilder: Elon Musk, Richard Branson
Antal anställda: 33 personer
Omsättning: För 2017 väntas omsättningen landa på närmare 40 miljoner kronor

Affärskunskap

Vår första affär:
"Lek-och-buslandet i Örebro – någon trodde på oss"

Vår bästa affär:
"Friends Arena – Ett av våra första uppdrag. Segerns sötma i den affären går inte att beskriva."

Vår sämsta affär:
"Visualiseringslösningar till en man i Skara."

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.