Två personer vid en modell av ett husbygge.
Foto: Mikkel Ørstedholm

Idag använder en majoritet av de största byggbolagen på den svenska marknaden Wec360:s teknik. Förutom Virtuella lägenhetsvisningar har de utvecklat en teknik där kunderna kan följa solen under en dag i sitt blivande hem.

NYHET Publicerad

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.

Mattias von Croswant grundare av Wec360.
Foto: Mikkel Ørstedholm

Efter en period av snabb tillväxt blickar Mattias von Corswant framåt. I företagets utvecklingsverksamhet är arbetet i full gång med att utveckla AR-teknik. En form av förbättrad verklighet där en miljö förstärks med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video och grafik.

Mattias von Croswant grundare av Wec360.
Foto: Mikkel Ørstedholm
En Ipad som visar ett bostadsområde i 3D.

VR är en förkortning för Virtual Reality, en datateknik som visar upp en verklig eller påhittad miljö där användaren interagerar med den virtuella miljön.

Foto: Mikkel Ørstedholm

Att kunna se sig om i sin framtida bostad, direkt från soffan, är en teknik som tycktes omöjlig för några år sedan. Men under de senaste åren har VR tagit både kunder och bostadsmarknaden med storm. VR, som är en förkortning för Virtual Reality, är en datateknik som visar upp en verklig eller påhittad miljö där användaren kan interagera med den virtuella miljön.

En av de ledande aktörerna inom VR-teknologin i Sverige är Örebroföretaget Wec360. Företagsnamnet uttalas ”We See 360” och grundades av Mattias von Corswant och Per Hjaldahl. De blev otippat hyttkompisar på en båttur som Örebro Universitet arrangerat med syftet att uppmuntra entreprenörer till nätverksbyggande.

– Vi klickade direkt och bestämde att vi skulle kunna slå ihop våra kompetenser inom fotografi, reklam och programmering så skulle vi kunna göra något riktigt spännande, säger Mattias von Corswant.

Två veckor senare var affärsidén klar: 360 graders-fotografering. Ett år senare startades aktiebolaget Wec360.

– Detta var i samma veva som rockbandet Kent precis släppt sin nya platta. Och vi bara antog att de skulle vara intresserade av att testa vår teknologi där vem som helst kan uppleva en konsert utan att vara på plats. Ibland undrar jag hur vi vågade jaga en så stor kund när vi precis startat. Men att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer, säger Mattias von Corswant.

Efter Kents sommarturné 2008 väntade bland annat Håkan Hellström och Lars Winnerbäck på att få tillgång till tekniken. Dessutom väntade två andra stora kunder på att vinnas av Wec360°; Friends Arena och Tele 2 Arena i Stockholm. Ett år senare utvecklades verksamheten från 360-graders fotografering med kunder från musikbranschen, hotell och konferensanläggningar till 3D-visualiseringar inom byggsektorn.

Via Wec360:s VR-teknik kan användare gå runt i lägenheter, promenera runt i ett kvarter eller inreda ett rum – långt innan det är färdigbyggt.

Annons

– Vi har även utvecklat en teknik som gör att man kan följa solen över en dag i sitt nya hem – och hur det ser ut under olika årstider. För vissa är det otroligt viktigt att ha kvälls- eller morgonsol och det kan också vara avgörande för om det blir ett bostadsköp eller inte.

VR är trendigt. Det bekräftar en SIFO-undersökning gjord på uppdrag av Svensk fastighetsförmedling förra året. 10 procent av de tillfrågade kan tänka sig att köpa en bostad som de bara sett digitalt. Samtidigt vill 15 procent gå på bostadsvisning i VR.

wec360 är nu marknadsledande på VR-marknaden och i dag använder majoriteten av de största byggbolagen på den svenska marknaden wec360:s teknik. Sedan 2010 har företagets omsättning vuxit från en miljon kronor till 24 miljoner kronor. I år väntas omsättningen landa på närmare 40 miljoner kronor. Detta trots att de inte aktivt sökt investerare. Men det kan komma att ändras, enligt Mattias.

– Vi vill expandera utomlands och då krävs stora satsningar. Samtidigt så har vårt mål varit att bidra till den svenska arbetsmarknaden. Vi vill skapa jobb i Sverige och samtidigt vill vi bidra till integrationen. Därför har vi i dagsläget inga planer på att flytta vår kärnverksamhet utomlands. 

Förutom huvudkontoret i Örebro har wec360 i dag säljkontor i Stockholm, Göteborg och Malmö. Personalstyrkan har gått från 20 personer till 33 under det senaste året. Men att våga anställa har inte alltid varit självklart. Personalkostnader är det största hindret.

– Det är vår största oro. Vi har varit på gång att anställa vid flera tillfällen men varit fega och sagt nej. Nu när vi har växt och även satsat mer på en utvecklingsverksamhet så kände vi oss trygga med att anställa fler personer.

I företagets utvecklingsverksamhet, är arbetet nu i full gång med att utveckla AR-teknik. AR, som är en förkortning av Augmented Reality, är en form av förbättrad verklighet där en miljö förstärks med datorgenererade sinnesintryck som ljud, video, grafik eller GPS-data.

– Vi är störst på marknaden idag. Och det är kul att de som redan är våra kunder efterfrågar större projekt samtidigt som tillströmningen av nya kunder ökar. Men vi märker att konkurrenterna flåsar oss i nacken och vi vill leda utvecklingen.

Han menar även att det finns en stöttande kultur bland start-ups i den svenska techbranschen, vilket till viss del beror det på att alla siktar på den internationella marknaden.

– Jag älskar våra konkurrenter – de är så sjukt duktiga och de gör att vi utvecklas. Den svenska marknaden är unik i världen då den är väldigt mogen och därför det är en bra pilotmarknad om man vill ta sig ut i världen. Det som är nytt och trendigt här kommer att bli det om ett år i resten av världen. 

Nu är målet att expandera verksamheten ytterligare, i Sverige och utomlands. Och de tittar på både lokala och internationella marknader.

– Vi vet att det finns många företag som bara väntar på att vinnas av oss. Och nu tar vi krafttag. Vi har dubblat personalstyrkan och har utvecklat ännu häftigare teknik. Nu är det bara att se vilka marknader som vi ska ta oss an.

Allseende bolag

Namn: Wec360
Startår:
2008
Grundat av: Mattias von Corswant och Per Hjaldahl 2008 i Örebro.
Gör: Erbjuder VR-lösningar till bland annat byggbranschen.
Motto: Inspiration till stora beslut
Förebilder: Elon Musk, Richard Branson
Antal anställda: 33 personer
Omsättning: För 2017 väntas omsättningen landa på närmare 40 miljoner kronor

Affärskunskap

Vår första affär:
"Lek-och-buslandet i Örebro – någon trodde på oss"

Vår bästa affär:
"Friends Arena – Ett av våra första uppdrag. Segerns sötma i den affären går inte att beskriva."

Vår sämsta affär:
"Visualiseringslösningar till en man i Skara."

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Regeringen borde höja ersättningarna

DEBATT Att löneökningarna är betydligt högre än höjningen av ersättningen för personlig assistans gör att företag kommer tvingas lämna kollektivavtalen, skriver debattörerna. Nu uppmanar de regeringen att höja ersättningarna.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.
NYHET Publicerad:

Upplev framtiden i 360 grader

ENTREPRENÖR Virtuella lägenhetsvisningar är ett populärt inslag på bostadsmarknaden. Mycket tack vare Mattias von Corswant och Per Hjaldahl, grundarna av VR-företaget Wec360. Nio år efter starten är de den främsta aktören på VR-marknaden. ”Att sikta högt och kämpa för att lyckas har varit en av våra största drivkrafter som entreprenörer”, säger Mattias von Corswant.
NYHET Publicerad:

Vann mot Skatteverket i högsta instans – kan vara förgäves

SKATTEVERKETS METODER Han har drivit momsfrågan mot Skatteverket i 27 år, genom alla rättsinstanser och fått en lag uppkallad efter sig. Nyligen avgjorde Högsta förvaltningsdomstolen frågan till hans fördel. Men det bekymrar inte Skatteverket som fortsätter att särbehandla honom, något som kostat företaget miljonbelopp.
NYHET Publicerad:

Fortsatta framgångar innanför boxen

VAD HÄNDE SEN Stabil efterfrågan och en produkt med hög kvalitet. Det har gjort att Frozzypack kunnat stå emot de piratkopior som dyker upp. Den egna produktutvecklingen fortsätter att hålla sig till grundidén, en matlåda med inbyggd kylning.
NYHET Publicerad:

Industriavtalet behövs för att stärka industrins konkurrenskraft

DEBATT Facken inom industrin målar upp en för dyster bild av industriavtalet. Lönebildningen måste kopplas till industrins internationella konkurrenskraft, menar Teknikföretagens förhandlingschef Anders Weihe.
NYHET Publicerad:

Tullverket kräver småföretag på 100 miljoner kronor

PUNKTSKATT I snart åtta år har Prillan Concept sålt råtobak till grossister. Plötsligt anser Tullverket att tobaken går att röka vilket gör att företaget tvingas betala 100 miljoner kronor i retroaktiv skatt. ”Det är helt sinnessjukt, de vill bara få bort oss från marknaden”, säger Peter Soergel, medgrundare.
NYHET Publicerad:

”Personalliggare och kassaregister dåliga verktyg mot den svarta ekonomin”

DEBATT Personalliggare och certifierade kassaregister är dyra och ineffektiva verktyg för att komma åt den svarta ekonomin. De bör avskaffas – inte implementeras i andra branscher som Skatteverket vill.
NYHET Publicerad:

Bantad budgetkalkyl ökar lönsamheten

I PRAKTIKEN En tung och tidsödande budgetprocess fick Consilium Marine & Safety att övergå till budgetlös styrning. I dag håller företaget koll på sin utveckling med rullande tolvmånadersprognoser. Vd Carl Adam Rosenblad vittnar om att det har lett till ökad konkurrenskraft och gjort verksamheten betydligt mer anpassningsbar till omvärldsförändringar.
NYHET Publicerad:

Gaddad entreprenör sticker hål på matoligopol

ENTREPRENÖR Hur vågar man utmana ett gäng matjättar på en oligopolmarknad? ”Man är förbannad”, säger Johannes Cullberg, vd och grundare av matkedjan Paradiset. Han tröttnade på de stora jättarnas dåliga sortiment och nu bygger han upp en egen butikskedja med fokus på ekologisk mat.
NYHET Publicerad:

Stitch väcker liv i svensk textilindustri

NYKLÄCKT Med ambitionen att väcka liv i svensk textilindustri har Mia Berg och Stina Anderson startat syfabriken Stitch. De har fått en otrolig respons.
NYHET Publicerad:

Liten balja blev stor framgång

NYKLÄCKT För Liza Grevblad är det terapi att få krypa ned i ett varmt bad. För några år sedan flyttade hon till en lägenhet utan badkar. För att kunna täcka kroppen med varmt vatten ritade hon en badbalja för vuxna.