Experterna

Fråga experten

Vem äger upphovsrätten?

Att inte skydda sin upphovsrätt kan bli en dyrköpt läxa. Det är alltid viktigt att se över det rättsliga skyddet, säger juristen Christina Wainikka.

ITP

Kan nyanställda få endast ITP 1?

Vårt företag har kollektivavtal och avtal om ITP med Collectum sedan lång tid tillbaka. Nu funderar vi på att låta alla våra nyanställda tjänstemän få ITP 1, istället för att dela upp dem i ITP 1 och ITP 2. Är det något speciellt vi måste tänka på om vi gör så?

juridik

Bryta sponsoravtal?

För ett par år sedan skrev vi ett sponsoravtal med en organisation. Avtalet är tänkt att löpa under flera år till. När avtalet skrevs tyckte vi det var väldigt bra, eftersom vi skulle få mycket exponering mot en målgrupp vi verkligen ville nå. Nu har vi av flera skäl blivit alltmer tveksamma till om detta är ett bra avtal för oss. Helst skulle vi vilja bli av med avtalet helt och hållet. Kan vi det?

App
Fråga experterna

Rättigheterna till vår app?

Vi håller på att utveckla en app som vi tror kan bli en stor succé. Vi har inte kunnat göra allt själva, utan har anlitat en annan firma för programmeringen. Dessvärre har denna firma inte levererat i tid. Nu när vi sätta press på dem säger de att de äger alla rättigheter, så om vi häver avtalet måste vi börja om helt från början. Dessvärre har vi också betalat en hel del, men alltså inte fått något alls som går att använda. Vad gäller?

kugghjul 2011
Fråga experten

Vad är BEPS?

Internationella skatteprojektet BEPS verkar närma sig verklighet. Men exakt vad är BEPS och hur kommer Sverige att påverkas?

vägledning
Fråga experten

Dessa krav ska ställas på investerare

Att ställa krav på investerare kan vara en känslig fråga. Trots det är det en fråga alla entreprenörer borde ställa sig, anser Ted Elvhage på Stockholms Affärsänglar. 

LP skiva
Foto: JESSICA GOW / TT
Fråga experten

Till vem betalar vi musiklicenser?

När musik spelas upp offentligt, i till exempel en butik, ska ersättning betalas till upphovspersonerna. Det görs via organisationer som i sin tur betalar ut pengar till artister, låtskrivare och musiker. Här reder juristen Christina Wainikka ut vad som gäller med avtalslicenser för musik.

App
Fråga experten:

Hur hitta en investerare till en app?

Har du kommit på en lysande idé till en mobilapp men är osäker på hur det fungerar med investeringar? Affärsängeln Ted Elvhage tipsar om vad som är bra att tänka på i ett tidigt skede.

mynt
Fråga experten

Hur sätta rätt pris?

Vilket pris man ska sätta på sin produkt eller tjänst är inte alltid självklart. Jan Jansson, rådgivare på Nyföretagarcentrum, ger sina bästa tips när det kommer till prissättning.

Annonstavla
Experten svarar

Är stora annonsformat bättre än små?

Att som företagare veta hur annonsbudgeten ska spenderas är inte alltid självklart. Är det värt att satsa alla annonspengar på en stor annons eller är fler men mindre annonser mer gynnsamt? Johan Drakenberg, mediestrateg på drakenbergmedia.se, reder ut. 

snabbväxare

Balans i livet?

Vi har anställt en ny marknadschef. Under anställningen berättade han att han tidigare haft över 150 resdagar vilket slutade i skilsmässa. Nu hade han en ny familj och ville hitta en bättre balans i livet. Det lät bra, men resultatet är att han alltid går hem 16.30. Alltid. Dagishämtning mm. Även när vi har fullt upp inför en mässa eller en stor lansering. Vad göra?