Hur får man en andra chans hos investeraren?

Entreprenör Kan man komma tillbaka till en investerare som sagt nej en gång?  Vad måste man ha gjort för att de ska vilja träffas en andra gång?

Det här är en mycket bra fråga. Till att börja med så kan det vara bra att förstå att investerare gärna vill säga JA. De vill investera, och väldigt ofta är det till och med svårt för en investerare att säga nej. Även när det är befogat.
Så det första som är viktigt är att förstå varför en investerare har sagt nej. Det kan vara att du har ett jättebra investeringserbjudande – men inte för den här investeraren. Just den här personen kanske redan har för mycket medtech-investeringar i sin portfölj av investeringar och just nu letar efter något annat för att få en balans. Skälen är otaliga och du kan bara få reda på orsaken genom att fråga och lyssna.
Alla investerare vill göra en bra affär, och alla affärsänglar jag känner vill gärna hjälpa till om de kan. Om kontakten är bra, så kan du ofta alltid komma tillbaka, särskilt om man förstår varför någon sa nej till att börja med. Men då måste du verkligen vilja höra svaret och behöver vara ok med att höra nej – utan protester, och utan invändningar. Vet du den verkliga orsaken så kan du göra något åt det, och då är det ofta möjligt att komma tillbaka igen när det är fixat. Men förvänta dig ingenting om inget har förändrats.
Och även om investeraren inte själv vill investera den här gången, så kanske personen känner någon annan som skulle kunna vara intresserad. Så missa aldrig en chans att få en referens till en ny kontakt. Ett nej är ju trots allt bara en möjlighet att säga ja, fast lite senare.

Ted Elvhage