Bröderna Kreshnik och Fatos Mula.

Att ta in nyanlända i företaget är en självklarhet för bröderna Kreshnik och Fatos Mulaj. "Vi vill vara ett sådant företag för andra som kommer hit. Vi tror på karma och ser vårt ansvar i att vara med i arbetet att behålla Sveriges plats som ett av världens bästa länder”, säger Fatos Mulaj.

NYHET Publicerad

Här står dörren öppen för nyanlända

I PRAKTIKEN För bröderna Kreshnik och Fatos Mulaj har rekryteringen av nyanlända skapat en unik företagsmiljö där anställning baseras på prestation och inte referenser. ”Det skulle vara fantastiskt om fler företag vågade ta in nyanlända”, säger Kreshnik Mulaj.

För fyra år sedan startade bröderna Kreshnik Mulaj och Fatos Mulaj företaget Swepack AB, som erbjuder tredjepartslogistik. De huvudsakliga arbetsuppgifterna är packning, montering och sortering. Från början var det ett sidoprojekt där familjemedlemmar hjälpte till, men med tiden växte företaget och 2016 omsatte Swepack sex miljoner kronor. I dag jobbar 15 personer på Swepack i Värnamo, 14 är utlandsfödda och fem är nyanlända. Nästan hälften är kvinnor.

– Det började med att vi tog in vänner som var arbetslösa, då vi vet att det är lättare att få jobb om man redan har ett jobb. Det har rullat på och vi tycker att det är viktigt att erbjuda arbete till dem som verkligen vill jobba. Det känns som en god gärning att ge tillbaka till samhället, säger Kreshnik Mulaj.

I Värnamo går industrin på högvarv och företagen skriker efter arbetskraft men ändå ökar arbetslösheten, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. En förklaring är att utrikes födda och nyanlända har svårt att kvalificera sig till jobben då kraven ofta är att de ska kunna språket och ha en utbildning. I Värnamo sticker Swepack ut rejält och bröderna är stolta över att företaget fungerar som en språngbräda för nyanlända ut i arbetslivet.

– Många som kommer till Sverige är högutbildade, men de har fortfarande svårt att få jobb. Vi erbjuder dem gärna en praktikplats. Gör de ett bra jobb så ställer vi alltid upp med referenser.

Det enda kravet som Swepack har på sina anställda är att de ska kunna prata svenska. När de ger nyanlända en praktikplats är regeln att de jobbar fyra dagar i veckan och att de måste gå på SFI, svenska för invandrare, en dag i veckan. Fatos Mulaj menar att de på det sättet får lära sig språket på pappret och i praktiken – vilket är den viktigaste faktorn för att komma in i det svenska samhället. Bröderna kom själva till Sverige som flyktingar från Kosovo 1992 och flyttade under flera år runt i landet i föräldrarnas jakt efter jobb.

– Vi ser våra föräldrar i många av våra anställda. Det fanns företag som litade på våra föräldrar och blev vår väg in i det svenska samhället. Vi vill vara ett sådant företag för andra som kommer hit. Vi tror på karma och ser vårt ansvar i att vara med i arbetet att behålla Sveriges plats som ett av världens bästa länder.

En arbetsgivarare som vill anställa en person som är ny i Sverige kan i vissa fall få ekonomisk ersättning av Arbetsförmedlingen under en tidsbegränsad period. Att få bidrag från Arbetsförmedlingen har fungerat som en ekonomisk kompensation för Swepack.

Annons

– Det gör det lättare med det praktiska som våra krav att de ska gå på SFI. Men vi har anställt människor som bara kommit och knackat på dörren och sagt att de vill ha jobb. Det uppskattar vi mer än att få ett personligt brev skickat via mejl.

Bröderna önskar att fler företag skulle våga anställa nyanlända och människor med utländsk bakgrund.

– Det är otroligt viktigt för hela samhället. De flesta företag har alltid några enkla jobb att erbjuda. Många arbetsgivare stirrar sig blinda på referenser som många nyanlända inte kan erbjuda, säger Fatos och fortsätter:

– Vi vet av erfarenhet att en referens inte är synonymt med att personen klarar just det arbetet du kan erbjuda. Våga ta in människor på praktik i stället – du kan absolut hitta guldkorn. Flera personer som vi har tagit in på praktik har vi erbjudit anställning redan efter en månad. Det blir en win-win-situation.

Swepacks 3 tips: Så anställer ni nyanlända
 1. Våga! Det finns alltid enkla jobb att erbjuda
 2. Finns ingen referens? Ta in personen på praktik och se vad hen går för.
 3. Ta kontakt med din lokala arbetsförmedling.
Expertens 9 tips

Så rekryterar du nyanlända
Bervian Mohammed
,försäljningschef och Christian Öman, account manager på utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCE.

 1. Krav. När du skriver en kravspecifikationen och annonsens, fundera över om du det du efterfrågar är ett krav eller ett önskemål.
 2. Rekrytering. Lön är inte den viktigaste faktorn när en person söker ett arbete. I stället efterfrågas till exempel bra kollegor och utvecklingsmöjligheter. Vad är speciellt med ert företag och vad gör att era medarbetare stannar kvar?
 3. Kompetens. En vanligt förekommande utmaning hos många arbetsgivare är att titta på vad en person inte kan i stället för att fokusera på vad personen faktiskt kan.
 4. Språk. Vissa arbetsgivare är återhållsamma med att rekrytera personer med språksvårigheter. Men vi ser att företag som satsar på att ge en språksvag person möjlighet att utvecklas ofta får lojala, duktiga och hungriga medarbetare.
 5. Affärsnytta och samhällsnytta. De människor som nu kommer till Sverige är morgondagens konsumenter. För att nå nya konsumentgrupper behöver vi kunskap om olika levnadsmönster.
 6. Ökad export. Forskning visar att de företag som har en god mångfald på sina arbetsplatser når större framgångar på exportmarknaden. Ha detta i åtanke när ni rekryterar och se mångfalden som en styrka.
 7. Samhällsansvar engagerar. Undersökningar visar att konsumenter efterfrågar företag som tar ansvar för både miljö och människor.
 8. Ungdomar. Unga personer har av självklara orsaker ofta en mindre ryggsäck av erfarenheter från tidigare arbeten. Men de har å andra sidan andra styrkor och en erfarenhet av ny teknik som kan vara ovärderlig.
 9. Tag hjälp. Det finns mycket resurser via till exempel Arbetsförmedlingen för att introducera och integrera personer som står långt från arbetsmarknaden.
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Kristersson till Löfven: "Er skattepolitik utdömd sen 70-talet"

SKATTER Moderatledaren Ulf Kristersson pikade Stefan Löfven och beskrev regeringens skattepolitik som företagsfientlig och förlegad. Det var bara ett exempel på en hård ordväxling om skattepolitiken i höstens första partiledardebatt i riksdagen.
NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.