Bröderna Kreshnik och Fatos Mula.

Att ta in nyanlända i företaget är en självklarhet för bröderna Kreshnik och Fatos Mulaj. "Vi vill vara ett sådant företag för andra som kommer hit. Vi tror på karma och ser vårt ansvar i att vara med i arbetet att behålla Sveriges plats som ett av världens bästa länder”, säger Fatos Mulaj.

NYHET Publicerad

Här står dörren öppen för nyanlända

I PRAKTIKEN För bröderna Kreshnik och Fatos Mulaj har rekryteringen av nyanlända skapat en unik företagsmiljö där anställning baseras på prestation och inte referenser. ”Det skulle vara fantastiskt om fler företag vågade ta in nyanlända”, säger Kreshnik Mulaj.

För fyra år sedan startade bröderna Kreshnik Mulaj och Fatos Mulaj företaget Swepack AB, som erbjuder tredjepartslogistik. De huvudsakliga arbetsuppgifterna är packning, montering och sortering. Från början var det ett sidoprojekt där familjemedlemmar hjälpte till, men med tiden växte företaget och 2016 omsatte Swepack sex miljoner kronor. I dag jobbar 15 personer på Swepack i Värnamo, 14 är utlandsfödda och fem är nyanlända. Nästan hälften är kvinnor.

– Det började med att vi tog in vänner som var arbetslösa, då vi vet att det är lättare att få jobb om man redan har ett jobb. Det har rullat på och vi tycker att det är viktigt att erbjuda arbete till dem som verkligen vill jobba. Det känns som en god gärning att ge tillbaka till samhället, säger Kreshnik Mulaj.

I Värnamo går industrin på högvarv och företagen skriker efter arbetskraft men ändå ökar arbetslösheten, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. En förklaring är att utrikes födda och nyanlända har svårt att kvalificera sig till jobben då kraven ofta är att de ska kunna språket och ha en utbildning. I Värnamo sticker Swepack ut rejält och bröderna är stolta över att företaget fungerar som en språngbräda för nyanlända ut i arbetslivet.

– Många som kommer till Sverige är högutbildade, men de har fortfarande svårt att få jobb. Vi erbjuder dem gärna en praktikplats. Gör de ett bra jobb så ställer vi alltid upp med referenser.

Det enda kravet som Swepack har på sina anställda är att de ska kunna prata svenska. När de ger nyanlända en praktikplats är regeln att de jobbar fyra dagar i veckan och att de måste gå på SFI, svenska för invandrare, en dag i veckan. Fatos Mulaj menar att de på det sättet får lära sig språket på pappret och i praktiken – vilket är den viktigaste faktorn för att komma in i det svenska samhället. Bröderna kom själva till Sverige som flyktingar från Kosovo 1992 och flyttade under flera år runt i landet i föräldrarnas jakt efter jobb.

– Vi ser våra föräldrar i många av våra anställda. Det fanns företag som litade på våra föräldrar och blev vår väg in i det svenska samhället. Vi vill vara ett sådant företag för andra som kommer hit. Vi tror på karma och ser vårt ansvar i att vara med i arbetet att behålla Sveriges plats som ett av världens bästa länder.

En arbetsgivarare som vill anställa en person som är ny i Sverige kan i vissa fall få ekonomisk ersättning av Arbetsförmedlingen under en tidsbegränsad period. Att få bidrag från Arbetsförmedlingen har fungerat som en ekonomisk kompensation för Swepack.

Annons

– Det gör det lättare med det praktiska som våra krav att de ska gå på SFI. Men vi har anställt människor som bara kommit och knackat på dörren och sagt att de vill ha jobb. Det uppskattar vi mer än att få ett personligt brev skickat via mejl.

Bröderna önskar att fler företag skulle våga anställa nyanlända och människor med utländsk bakgrund.

– Det är otroligt viktigt för hela samhället. De flesta företag har alltid några enkla jobb att erbjuda. Många arbetsgivare stirrar sig blinda på referenser som många nyanlända inte kan erbjuda, säger Fatos och fortsätter:

– Vi vet av erfarenhet att en referens inte är synonymt med att personen klarar just det arbetet du kan erbjuda. Våga ta in människor på praktik i stället – du kan absolut hitta guldkorn. Flera personer som vi har tagit in på praktik har vi erbjudit anställning redan efter en månad. Det blir en win-win-situation.

Swepacks 3 tips: Så anställer ni nyanlända
 1. Våga! Det finns alltid enkla jobb att erbjuda
 2. Finns ingen referens? Ta in personen på praktik och se vad hen går för.
 3. Ta kontakt med din lokala arbetsförmedling.
Expertens 9 tips

Så rekryterar du nyanlända
Bervian Mohammed
,försäljningschef och Christian Öman, account manager på utbildnings- och matchningsföretaget AlphaCE.

 1. Krav. När du skriver en kravspecifikationen och annonsens, fundera över om du det du efterfrågar är ett krav eller ett önskemål.
 2. Rekrytering. Lön är inte den viktigaste faktorn när en person söker ett arbete. I stället efterfrågas till exempel bra kollegor och utvecklingsmöjligheter. Vad är speciellt med ert företag och vad gör att era medarbetare stannar kvar?
 3. Kompetens. En vanligt förekommande utmaning hos många arbetsgivare är att titta på vad en person inte kan i stället för att fokusera på vad personen faktiskt kan.
 4. Språk. Vissa arbetsgivare är återhållsamma med att rekrytera personer med språksvårigheter. Men vi ser att företag som satsar på att ge en språksvag person möjlighet att utvecklas ofta får lojala, duktiga och hungriga medarbetare.
 5. Affärsnytta och samhällsnytta. De människor som nu kommer till Sverige är morgondagens konsumenter. För att nå nya konsumentgrupper behöver vi kunskap om olika levnadsmönster.
 6. Ökad export. Forskning visar att de företag som har en god mångfald på sina arbetsplatser når större framgångar på exportmarknaden. Ha detta i åtanke när ni rekryterar och se mångfalden som en styrka.
 7. Samhällsansvar engagerar. Undersökningar visar att konsumenter efterfrågar företag som tar ansvar för både miljö och människor.
 8. Ungdomar. Unga personer har av självklara orsaker ofta en mindre ryggsäck av erfarenheter från tidigare arbeten. Men de har å andra sidan andra styrkor och en erfarenhet av ny teknik som kan vara ovärderlig.
 9. Tag hjälp. Det finns mycket resurser via till exempel Arbetsförmedlingen för att introducera och integrera personer som står långt från arbetsmarknaden.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Debatt: Företag som inte förbereder brexit kan förlora stort

DEBATT Det är hög tid för företagen att börja förbereda sig för brexit. Det menar debattörerna Mattias Hedvall och Johan Zetterström. Företag som inte är förberedda när separationen sker kommer förlora stora värden, menar de.
NYHET Publicerad:

Ungdomsförbunden: Riv upp LAS för att fler ska få jobb

DEBATT "En reform av arbetsrätten är nödvändig för att företag ska kunna anställa och fler människor ska kunna få ett arbete. Vi kommer att arbeta hårt tillsammans för att en alliansregering prioriterar en genomgripande LAS-reform", skriver företrädare för alliansens ungdomsförbund.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri kan bryta mot lagen

OSUND KONKURRENS Kommunala verksamheter som agerar på den öppna marknaden får inte ta del av regeringens uppmärksammade anställningsstöd extratjänster, enligt Arbetsförmedlingens regler. Ändå har Landskrona bemannat ett kommunalt tvätteri med extratjänster. Detta kan strida mot regelverket och möjligen även lagen.
NYHET Publicerad:

Externa ledamöter avgörande för utvecklingen

UNDERSÖKNING Många företagare saknar externa ledamöter i sin styrelse, något som kan vara avgörande för bolagets utveckling, menar affärsrådgivaren Lars-Erik Wiik. ”De flesta entreprenörer är så fokuserade på att hantera den dagliga operativa verksamheten att tiden för de strategiska framtidsfrågorna inte finns eller prioriteras. ”, säger han.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.
NYHET Publicerad:

Hemtjänstföretag nobbar Göteborg – "absurt dåligt företagsklimat"

VALFRIHET Göteborgs stad har nyligen öppnat för LOV i hemtjänsten. Trots detta har bara ett fåtal visat intresse – och inte en enda av de större hemtjänstföretagen. ”Det är absurt att Sveriges andra största stad har så dåligt företagsklimat”, säger David Lega (KD), oppositionsråd i Göteborgs stad, och skyller på de rödgröna.