Hoffice
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Andreas Sidkvist, Anna-Maria Norman, Ella checkar in på ett Hoffice några gånger per månad för att slippa sitta hemma själva vid köksbordet och jobba. ”Det är en väldigt bra plattform när man är helt ny som egen företagare. Ofta är det många kreativa människor som samlas", säger Anna-Maria Norman.

NYHET Publicerad

Högt i tak när entreprenörer delar idéer och kontor för en dag

I PRAKTIKEN ARBETSKULTUR Hoffice är en växande trend bland entreprenörer med kontoret på fickan. Genom att öppna upp sina hem för varandra uppstår nya möten samtidigt som arbetsdagarna blir både roligare och effektivare.

I vardagsrummet i en liten tvåa i Hammarbyhöjden i Stockholm sitter åtta personer som inte känner varandra och knapprar på sina datorer. Någon vid ett gammaldags skrivbord, en annan i en skön grön fåtölj och en tredje vid ett extrauppställt träbord. Plötsligt ringer en klocka, och efter två minuters avslutande tittar alla upp och vänder sig mot varandra. Det är signalen för att 45 minuters arbete har gått och att det är dags för paus och rapportering.

– Jag har fått iväg mina fakturor, så jag känner mig nöjd, säger en av deltagarna, varpå rundan fortsätter och alla i tur och ordning berättar vad de hunnit med under det senaste passet. Detta som en återkoppling på vad de innan passet planerat att de ska göra.

– Det är slående hur lätt det är att man inte gör det man har tänkt, att man springer iväg med något annat istället. Genom den här processen blir man bättre på att uppskatta hur lång tid saker tar, och det blir lättare att fokusera på det som är det viktiga, säger Anna-Maria Norman, en av dagens deltagare.

Konceptet som får folk att bjuda in främmande människor till sina hem, för att de tillsammans ska kunna jobba med sina enskilda projekt eller företag, heter Hoffice (Home+office) och startades av Christofer Gradin Franzén och Johline Lindholm. De var själva arbetsplatslösa men ville inte lägga pengar på att hyra in sig på ett kontorshotell. De funderade istället på hur de kunde ta vara på de resurser som redan fanns och valde att fokusera på människors hem som ofta står outnyttjade större delen av dagen, trots att de är fullt utrustade med det mesta som en kontorsplats behöver.

Idag, cirka ett år senare, finns det Hofficegrupper i Stockholm, Malmö/Lund, Molkom, Järna/Gnesta och Köpenhamn. I Stockholm, med den största gruppen på cirka 400 medlemmar, är det varje dag en eller flera personer som genom att skapa ett Facebook-evenemang bjuder in människor att sitta och jobba hemma hos dem.

För Anna-Maria Norman som nyligen gått ner i tid på sin anställning, för att istället lägga mer energi på att jobba med grupprocesser genom brädspelet Cohero, har Hoffice underlättat övergången från att bara vara anställd till att jobba som egen.

– Hoffice känns som en väldigt bra plattform när man är helt ny som egen företagare, just att sitta med massa andra som också driver eget. Bara att komma hit är väldigt inspirerande. Det är ofta många kreativa människor som samlas och som jag ser att jag även kommer att kunna samarbeta med, säger hon.

Efter återkopplingen är det dags för en 5-10 minuters pausaktivitet. Forskning visar att genom att dela upp arbetsdagen i kortare arbetspass, under Hoffice har man valt 45 minuter, och bryta av dessa med någon slags aktivitet så att hjärnan får vila från arbetet, ökar man både uthållighet och kreativitet. Under ett Hoffice är det deltagarna själva som bestämmer vad de känner för att göra under pausen, vilket kan resultera i allt från stretchövningar, dans och kontorsmassage till mindfulness och musikjam.

Ella Hellgren, som sitter och jobbar med sitt företag Course it matters som hjälper kunskapsföretagare att bygga sina egna webbkurser, tycker att strukturen under Hoffice är suverän.

– Det är själva kontrasten som gör att det blir så bra. Man tar både hand om kroppen och får sina sociala behov tillgodosedda och det gör att det blir extra tillfredställande, säger hon.

Ella Hellgren betonar också den respekt för andra som finns mellan deltagarna på ett Hoffice.

– Det är nästan alltid väldigt tyst under arbetspassen, det får man ju aldrig uppleva i ett kontorslandskap med säljare som står och pratar. Som manusproducent är det nästan helt omöjligt att få arbetsro då. Här får jag det, säger Ella Hellgren.

En annan av deltagarna, Andreas Sidkvist. Han jobbar med webb, foto, film, event och presentationsdesign med fokus på projekt inom hållbar utveckling. Dels genom den ideella föreningen GAP (Global Action Plan) och dels som egen företagare. Andreas brukar gå på Hoffice flera dagar i veckan och även bjuda in till Hoffice hemma hos sig, trots att han också har en fast kontorsplats i Hornstull.

– Det är roligare på Hoffice, och jag blir mer effektiv, säger han.

Andreas Sidkvist gillar att utvidga sitt nätverk och lära känna folk han annars inte skulle träffat.

– Och Facebooksidan är som en anslagstavla, man kan länka till grejer man pratat om under dagen. Det blir som en slags inkubator för nya idéer som man är intresserad av.

Det som gör Hoffice extra spännande för många är att deltagarna ofta inte har koll på de människor de kommer att sitta och jobba med. Under en arbetsdag kan det därför uppstå spännande synergier och möten. Ingen är ute efter något, och kanske just därför ger det något till alla.

Andreas Sidkvist berättar att han ska vara med och arrangera ett filmprojekt, tack vare ett spontanmöte som skett på Hoffice. Även Ella Hellgren har upplevt synergier, som när hon klippte film till sina webbkurser och körde fast.

– Då upptäckte jag att det satt en filmare på stolen bredvid som jag kunde be om hjälp, säger hon.

Ella Hellgren berättar att hon ofta kan ha ett motstånd till att gå iväg på morgnarna, hon tycker om friheten med att arbeta hemma om hon vill.

– Men nu är jag på Hoffice flera dagar i veckan. Det är ett klockrent koncept för mig. Det gör det värt att kliva ur morgontofflorna.

 

Bildtext:

Andreas Sidkvist, Anna-Maria Norman, Ella checkar in på ett Hoffice några gånger per månad för att slippa sitta hemma själva vid köksbordet och jobba. ” - Det är en väldigt bra plattform när man är helt ny som egen företagare.  Ofta är det många kreativa människor som samlas, säger Anna-Maria Norman.


 

comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Långsam generationsväxling räddar familjeföretaget

I PRAKTIKEN I 16 år har Ingrid och Anders Johnsen förberett Tractive för barnens intåg i företaget. Det är just tidsaspekten som är nyckeln till ett framgångsrikt överlämnande. "Det handlar både om kunskapsöverföring och överföring av företagets värderingar", säger Ingrid Johnsen.
NYHET Publicerad:

Räddaren i skattenöden

RÄTTSHJÄLP Den entreprenör som hamnar i statens och Skatteverkets klor riskerar en svår och utdragen kamp. Skattereglerna är bitvis otydliga och själva processen rättsosäker. Det hävdar grundarna till initiativet "Rättvis Skatteprocess", som hjälper företagare som råkat illa ut i skattemål.
NYHET Publicerad:

Han är Sveriges främsta entreprenör

UTMÄRKELSE Johan Löf, vd på RaySearch Laboratories, är Sveriges främsta entreprenör. Det stod klart när den nationella finalen av EY Entrepreneur of the Year avgjordes.
NYHET Publicerad:

Jannika Hernelius: ”Jag har aldrig passat in i några fack, jag har för kul”

TIO FRÅGOR Kreativiteten och entreprenörsandan har alltid drivit henne framåt. Men egentligen var det slumpen som fick kreatören Jannika Hernelius att bli egen företagare.
NYHET Publicerad:

Så golvade Pappelina mattmarknaden

ENTREPRENÖR När designern Lina Rickardsson för första gången vävde i plast insåg hon potentialen. Nu ligger Pappelinas mönstrade plastmattor på golvet i vart och vartannat hem. Men det som på ytan ser ut som en tillväxtsaga har inneburit mycket hårt arbete för Lina Rickardsson, som har dyslexi.
– För mig kändes det som om det var kassan på Ica eller eget företag.
NYHET Publicerad:

Uppmärksammade utvisningar sätter press på regeringen

KOMPETENS Pressen på regeringen att förändra reglerna för arbetskraftsinvandring ökar efter ett antal uppmärksammade utvisningar av personer som själva har ordnat jobb i Sverige. I många fall har de utvisats på grund av formaliamissar orsakade av andra.
NYHET Publicerad:

Ikea raggar it-folk i Finland

REKRYTERING I Finland finns det många arbetslösa it-experter. I Sverige råder det däremot brist på it-folk. Därför åker nu flera företag till Finland för att ragga personal, till exempel Ikea.
NYHET Publicerad:

Finansvärldens drottning blir affärsängel

ENTREPRENÖR Lena Aplers första sommarjobb var på SEB:s kontor i centrala Göteborg. Många år senare är hon tillbaka på samma adress, men denna gång högst upp i huset på en bank som hon själv startat, Collector Bank. Nu vill hon stötta unga entreprenörer inom fintech och dela med sig av sina erfarenheter av att bygga och driva en helt ny typ av bank.
NYHET Publicerad:

Försäkringskassans datasystem klarade inte övergången till vintertid

KRÅNGEL Företagaren Fredric Käll har vittnat om problemen när Försäkringskassan går från förskotts- till efterskottsbetalningar i ersättningen till assistansföretagen. Nu visar det sig att myndighetens system inte ens klarade av övergången från sommar till vintertid. ”Ingen hade tänkt på detta”, säger en frustrerad Käll som oroas över företagets överlevnad.
NYHET Publicerad:

Lars Wallin: ”Att få stänga av telefonen är lyx för mig”

TIO FRÅGOR Sveriges okrönte haute couture-kung Lars Wallin har skapat vackra klänningar åt en rad kvinnor, inklusive kungahuset, i 25 år. Men trots flera erkännanden, längtar han efter att känna en trygghet i sitt arbete.
NYHET Publicerad:

Konstnärer och företagare hand i hand stärker Ale

SAMVERKAN Kan ett byggföretag hitta nya affärsmöjligheter via en installationskonstnär? Ja, svarar näringslivsenheten i Ale som tussat ihop åtta kreatörer och konstnärer med lika många företag i kommunen.
NYHET Publicerad:

Han bygger virtuell mobilbank för barn

NYKLÄCKT Gimis app Veckopengen är Sveriges största digitala spargris för barn. Sedan starten 2015 har appen över 125 000 användare. Nu har den lanserats i Norden.
NYHET Publicerad:

Drivs av viljan att trygga barns skolgång

NYKLÄCKT När Peter Jonsson och Tobias Ekenstråle diskuterade den ökande osäkerheten i svenska skolor väcktes tanken på det som skulle bli det gemensamma företaget Svensk Skolsäkerhet.
NYHET Publicerad:

Unga webbentreprenörer vill ge tillbaka

UNGA BOOSTAR UNGA Entreprenörsduon Andreas Glimbrant och Nils Engvall är bara 24 respektive 25 år gamla. Men redan har de drivit webbyrån Wasabi Web i Uppsala i fyra år och har 20 anställda. Nu har de instiftat ett stipendium för att ge tillbaka till samhället och stötta andra unga företagare.
NYHET Publicerad:

Regeringen stoppar flera tusen praktikplatser

INTEGRATION Fredrik Gren, vd på Ambea, är en av de många företagare som på eget bevåg antagit utmaningen att hjälpa asylsökande i arbete. Sedan ett halvår tillbaka har vårdkoncernen erbjudit praktikplatser i sina verksamheter, men nu tvingas de avbryta projektet när regeringen fördelar om ansvaret för satsningar mot nyanlända.