Högt i tak när entreprenörer delar idéer och kontor för en dag

Hoffice
Foto: ANDERS WIKLUND / TT
Andreas Sidkvist, Anna-Maria Norman, Ella checkar in på ett Hoffice några gånger per månad för att slippa sitta hemma själva vid köksbordet och jobba. ”Det är en väldigt bra plattform när man är helt ny som egen företagare. Ofta är det många kreativa människor som samlas", säger Anna-Maria Norman.
22

I Praktiken ARBETSKULTUR Hoffice är en växande trend bland entreprenörer med kontoret på fickan. Genom att öppna upp sina hem för varandra uppstår nya möten samtidigt som arbetsdagarna blir både roligare och effektivare.

I vardagsrummet i en liten tvåa i Hammarbyhöjden i Stockholm sitter åtta personer som inte känner varandra och knapprar på sina datorer. Någon vid ett gammaldags skrivbord, en annan i en skön grön fåtölj och en tredje vid ett extrauppställt träbord. Plötsligt ringer en klocka, och efter två minuters avslutande tittar alla upp och vänder sig mot varandra. Det är signalen för att 45 minuters arbete har gått och att det är dags för paus och rapportering.

– Jag har fått iväg mina fakturor, så jag känner mig nöjd, säger en av deltagarna, varpå rundan fortsätter och alla i tur och ordning berättar vad de hunnit med under det senaste passet. Detta som en återkoppling på vad de innan passet planerat att de ska göra.

– Det är slående hur lätt det är att man inte gör det man har tänkt, att man springer iväg med något annat istället. Genom den här processen blir man bättre på att uppskatta hur lång tid saker tar, och det blir lättare att fokusera på det som är det viktiga, säger Anna-Maria Norman, en av dagens deltagare.

Konceptet som får folk att bjuda in främmande människor till sina hem, för att de tillsammans ska kunna jobba med sina enskilda projekt eller företag, heter Hoffice (Home+office) och startades av Christofer Gradin Franzén och Johline Lindholm. De var själva arbetsplatslösa men ville inte lägga pengar på att hyra in sig på ett kontorshotell. De funderade istället på hur de kunde ta vara på de resurser som redan fanns och valde att fokusera på människors hem som ofta står outnyttjade större delen av dagen, trots att de är fullt utrustade med det mesta som en kontorsplats behöver.

Idag, cirka ett år senare, finns det Hofficegrupper i Stockholm, Malmö/Lund, Molkom, Järna/Gnesta och Köpenhamn. I Stockholm, med den största gruppen på cirka 400 medlemmar, är det varje dag en eller flera personer som genom att skapa ett Facebook-evenemang bjuder in människor att sitta och jobba hemma hos dem.

För Anna-Maria Norman som nyligen gått ner i tid på sin anställning, för att istället lägga mer energi på att jobba med grupprocesser genom brädspelet Cohero, har Hoffice underlättat övergången från att bara vara anställd till att jobba som egen.

– Hoffice känns som en väldigt bra plattform när man är helt ny som egen företagare, just att sitta med massa andra som också driver eget. Bara att komma hit är väldigt inspirerande. Det är ofta många kreativa människor som samlas och som jag ser att jag även kommer att kunna samarbeta med, säger hon.

Efter återkopplingen är det dags för en 5-10 minuters pausaktivitet. Forskning visar att genom att dela upp arbetsdagen i kortare arbetspass, under Hoffice har man valt 45 minuter, och bryta av dessa med någon slags aktivitet så att hjärnan får vila från arbetet, ökar man både uthållighet och kreativitet. Under ett Hoffice är det deltagarna själva som bestämmer vad de känner för att göra under pausen, vilket kan resultera i allt från stretchövningar, dans och kontorsmassage till mindfulness och musikjam.

Ella Hellgren, som sitter och jobbar med sitt företag Course it matters som hjälper kunskapsföretagare att bygga sina egna webbkurser, tycker att strukturen under Hoffice är suverän.

– Det är själva kontrasten som gör att det blir så bra. Man tar både hand om kroppen och får sina sociala behov tillgodosedda och det gör att det blir extra tillfredställande, säger hon.

Ella Hellgren betonar också den respekt för andra som finns mellan deltagarna på ett Hoffice.

– Det är nästan alltid väldigt tyst under arbetspassen, det får man ju aldrig uppleva i ett kontorslandskap med säljare som står och pratar. Som manusproducent är det nästan helt omöjligt att få arbetsro då. Här får jag det, säger Ella Hellgren.

En annan av deltagarna, Andreas Sidkvist. Han jobbar med webb, foto, film, event och presentationsdesign med fokus på projekt inom hållbar utveckling. Dels genom den ideella föreningen GAP (Global Action Plan) och dels som egen företagare. Andreas brukar gå på Hoffice flera dagar i veckan och även bjuda in till Hoffice hemma hos sig, trots att han också har en fast kontorsplats i Hornstull.

– Det är roligare på Hoffice, och jag blir mer effektiv, säger han.

Andreas Sidkvist gillar att utvidga sitt nätverk och lära känna folk han annars inte skulle träffat.

– Och Facebooksidan är som en anslagstavla, man kan länka till grejer man pratat om under dagen. Det blir som en slags inkubator för nya idéer som man är intresserad av.

Det som gör Hoffice extra spännande för många är att deltagarna ofta inte har koll på de människor de kommer att sitta och jobba med. Under en arbetsdag kan det därför uppstå spännande synergier och möten. Ingen är ute efter något, och kanske just därför ger det något till alla.

Andreas Sidkvist berättar att han ska vara med och arrangera ett filmprojekt, tack vare ett spontanmöte som skett på Hoffice. Även Ella Hellgren har upplevt synergier, som när hon klippte film till sina webbkurser och körde fast.

– Då upptäckte jag att det satt en filmare på stolen bredvid som jag kunde be om hjälp, säger hon.

Ella Hellgren berättar att hon ofta kan ha ett motstånd till att gå iväg på morgnarna, hon tycker om friheten med att arbeta hemma om hon vill.

– Men nu är jag på Hoffice flera dagar i veckan. Det är ett klockrent koncept för mig. Det gör det värt att kliva ur morgontofflorna.

 

Bildtext:

Andreas Sidkvist, Anna-Maria Norman, Ella checkar in på ett Hoffice några gånger per månad för att slippa sitta hemma själva vid köksbordet och jobba. ” - Det är en väldigt bra plattform när man är helt ny som egen företagare.  Ofta är det många kreativa människor som samlas, säger Anna-Maria Norman.