NYHET Publicerad

Hon skräddarsydde en ny karriär efter 65

I PRAKTIKEN Allt fler äldre väljer att starta eget och fördelarna är många. Förutom fördelaktiga skatter och en extra slant i plånboken, ökar känslan av att fortfarande vara behövd i och av samhället. Den före detta kommunchefen Lisbeth Sager bestämde sig för att starta eget efter pensionen. ”Jag har jättekul i min lilla ateljé där jag kan jobba precis så mycket som jag har lust med”, säger hon.

Lisbeth Sagert
Foto: Foto: Jeppe Gustafsson/TT

"Man har mycket kvar att ge när man pensionerar sig. Det bästa är att helt enkelt köra vidare ett par år till, fast i egen regi", säger Lisbeth Sager. Hon har skapat sig en ny arbetsplats i sin atelje efter ett yrkesliv som kommunchef.

Allt fler äldre väljer att starta eget, och fördelarna är många. Förutom fördelaktiga skatter och en extra slant i plånboken, ökar känslan av att fortfarande vara behövd i och av samhället. Den före detta kommunchefen Lisbeth Sager bestämde sig för att starta eget efter pensionen och stormtrivs. ”Jag har jättekul i min lilla ateljé där jag kan jobba precis så mycket som jag har lust med”.

Att starta eget när man närmar sig pensionsåldern blir allt vanligare. Omkring 15 procent av alla enskilda firmor drivs idag av personer över 65, och där tillkommer sedan bolagsformer som aktiebolag och handelsbolag.

Känslan av att man fortfarande kan göra sig behövd och att kanske ha mer tid att satsa på det där intresset som blev lidande under alla år som yrkesverksam, hör till de vanligaste förklaringarna till varför man startar bolag efter 65. Lisbeth Sager hör till skaran som valde att satsa på ett aktivt liv som pensionär och att ge hobbyn en ärlig chans i form av ett företag. Idag arbetar hon som sömmerska, mentor åt unga kvinnor och vigselförrättare.

– Jag har arbetat inom det offentliga i hela mitt yrkesliv, som kommunchef bland annat. I samband med det har mitt stora fritidsintresse för stickning och sömnad blivit lidande under alla år. Så det fanns ett stort uppdämt behov hos mig när jag tog steget att bli min egen och satsa medvetet på mitt hantverk, säger Lisbeth Sager.

För Charlotte Mannerson var det lite annorlunda. Än är inte pensionsåldern uppnådd, men företagandet har växlat upp rejält i tempo de senaste åren. Pensionen kommer att få vänta.

– Det finns ingen pension i tanke här inte. Ska man gasa så måste man göra det nu, efter 60 är det är bara att köra på, säger hon.

Charlotte Mannerson driver idag hotellverksamhet, med två hotell och en gästvåning i Stockholm samt delägare i  ett fjällhotell med med spaverksamhet i Vemdalen. Från barnsben var det en självklarhet att sysselsätta sig i hotellbranschen för henne, trots att hon mötte motstånd hemifrån. Det kämpade hon igenom, och skapade sig en karriär i branschen.

Annons

Trots Lisbeth Sagers och Charlotte Mannersons olika väg in i företagandet, delar de båda samma uppfattning om varför man gör det. Friheten som företagare, känslan av att kunna sätta sina egna tider och möten, att ha en yrkesskicklighet i ryggen och att brinna för det man gör. Och det blir ännu bättre ju äldre man blir, om man ska tro dem.

 – Jag har hört det från andra och säger det gärna själv. Så fort du går i pension, registrera dig för F-skatt. Är du frisk och har mer att ge så finns det ingen anledning att sätta sig på sofflocket. Dessutom finns det bra skattefördelar som pensionär och egenföretagare. Varför inte göra business av sin hobby, frågar Lisbeth Sager sig.

Nyckeln till att behålla passionen för sitt arbete längre upp i åldern, är att ha bestämmanderätten själv, menar Charlotte Mannerson. Hon har själv möjligheten att bestämma när hon vill arbeta, lägga upp sin egen tid och vara sin egen chef. Det är det viktigaste idag, säger hon.

 – Jag tycker det är fantastiskt att få arbeta i den utsträckningen jag gör. Det är lagom och jag kan fortfarande tillföra mycket. Samtidigt som jag får lov att arbeta med unga som ”tvingar mig att följa med”, säger hon.

Enligt Charlotte Mannerson är det en stor fördel att starta eget inom den branschen man tidigare har arbetat inom. Då har kunskapen och erfarenheten mognat under flera år, och äntligen kan man applicera den på sin egen verksamhet.

 – Om du vet vad kunden vill ha har du kommit väldigt långt. Jag kan dra nytta av mina tidigare erfarenheter för att vara en bra arbetsgivare och erbjuda bra service till mina hotellgäster. Det är viktigt att tänka på vad man erbjuder sin kund. Det lärde jag mig den hårda vägen, säger hon.

Om man istället som Lisbeth Sager satsar på ett nytt område, så hjälper det långt med en stor dos av passion. Hennes uppdämda behov av att få ägna sig åt sin hobby, har gjort att hon har lyckats gott, tror hon.

 – När man gör något man verkligen tycker om och man gör det för sin skull och ingen annans, då blir det bra. Jag har jättekul i min lilla ateljé där jag kan jobba precis så mycket som jag har lust med, säger hon.

För många som närmar sig pensionen, kan känslan av att inte längre vara behövd, vara den värsta, enligt Lisbeth Sager.

– Man har mycket kvar att ge när man pensionerar sig. Det bästa är att helt enkelt köra vidare ett par år till, fast i egen regi. Då kan inte någon som är 30 år yngre än dig komma och säga vad du ska göra och inte. Det bestämmer du helt själv, säger hon.

Expertens 7 tips

Så fixar du bolagsstarten efter pensionen.
Ingela Lindefeldt
, Diplomerad rådgivare för Nyföretagarcentrum.

  1. Frihet. Att starta företag ger frihet att själv bestämma vad man ska arbeta med, när man ska arbeta och hur mycket.
  2. Våga. Som äldre har du kompetens, kontaktnät och ofta en mindre försörjningsbörda. Du har därför större chans att lyckas. Gör en lista på för och nackdelar med att starta företag och tänk igenom vad som är viktigast för dig.
  3. Affärsplan. Formulera din affärsidé så att alla kan förstå den. Skriv en affärsplan som beskriver vad, hur och varför du ska starta.
  4. Personliga förutsättningar. Hur kan din yrkeskompetens och personliga förutsättningar användas i företaget? Ingen kan allt, samverka med andra företagare, tillsammans har ni en bredare kompetens och kan ta större uppdrag.
  5. Använd gamla och nya nätverk. Ta vara på dina befintliga nätverk, men jobba också på att komma in i nya affärsnätverk. I många kommuner finns det exempelvis branschnätverk och affärsnätverk.
  6. Ta hjälp av experter vid starten. Det finns kostnadsfri hjälp att få från myndigheter och organisationer. NyföretagarCentrum hjälper dig med affärsplan, budget, råd om vad du måste tänka på och hjälp att hitta kontakter.
  7. Tjäna pengar.  Ta betalt, ett lågt pris signalerar dålig kvalitet. Planera uttag från företaget och din pension för bästa ekonomiska utfall.
Lisbeth Sagers 3 tips. Lyckas som företagare efter 65.
  1. Lyssna på ditt hjärta! Säger det att det här kommer att gå bra och att det här vill du – ja då går det bra.
  2. Stäm av med familjen. Företagandet sätter ramarna för hur ni kommer att leva ett bra tag framöver.
  3. Var god vän med Skatteverket. Gör som de säger och var lyhörd för deras råd och uppfattningar.
comments powered by Disqus
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

#MeToo: Lång väg kvar för byggsektorn

DEBATT Vår bransch är inte ett undantag från förekomsten av trakasserier och sexism. Vi måste skapa en bransch som är långsiktig och hållbar. För att klara kompetensförsörjningen krävs nolltolerans, skriver Catharina Elmsäter-Svärd.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Myndighetens nej till Gutevin – anspelar på droger

REGELKRÅNGEL När den gotländska vinföretagaren Lauri Pappinen skulle förnya tillståndet för sin registreringsskylt med företagsnamnet Gutevin blev det nobben från Transportstyrelsen. 
NYHET Publicerad:

Svindlande affärer i Sveriges kommuner

REDAKTIONEN TYCKER Hässleholms kommun vägrar att ge privata bredbandsföretag markavtal för att dra fiber, Strömstads kommun driver en egen spa- och gymverksamhet och i Landskrona har politikerna startat ett tvätteri. Detta trots att det redan finns privata, etablerade aktörer i regionen.
NYHET Publicerad:

Rekordmånga kommunala bolag slår mot näringslivet

KONKURRENS Sveriges kommuner startar allt fler företag. Sedan år 2000 har det startats två nya kommunalägda bolag i veckan och sammanlagt finns det nu över 1 700 kommunala bolag runt om i landet. Det är en utveckling som kraftigt påverkar de privatägda företagens möjligheter att utvecklas och växa.
NYHET Publicerad:

Twittrande ekobonde på klimatsmart mission

ENTREPRENÖR Han skulle inte bli bonde. Men det blev han – Ekobonden. Men han blev också entreprenör, bipollinerare, pr-expert och planetskötare. Adam Arnesson försöker förändra världen från Jannelunds gård i Närke. Och han är på god väg att lyckas.
NYHET Publicerad:

Upplevelsen viktigast för krögaren som inte står vid spisen

ENTREPRENÖR Anna Lallerstedt är krögaren som säger att hon inte kan laga mat. Ändå ska hon öppna sin tredje restaurang till våren. Tricket, enligt henne , är att driva restaurangerna som företag. Entreprenör har träffat doldiskrögaren som inte sätter sig själv på piedestal.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.