Det var i samband med att Candles om Scandinavia blev agentur åt amerikanska WoodWick som insikten slog Viktor och Nina Garmiani – Sverige är för litet.
– Under förhandlingens gång insåg vi att Norden var ett måste för oss. Det fanns hela tiden en logik bakom det, vi skulle göra ett bättre jobb om vi hade chansen att växa oss stora.
Candles Scandinavia startade för åtta år sedan, då med tre anställda. I dag huserar man i lokaler på 4 000 kvadrat och har just nu 40 personer i personalen.
Satsningen skedde först i Danmark och Norge och hela tiden har en given strategi funnits.
– Vi har haft, och har fortfarande, stort fokus på att växa och greppa marknaden. Vi hade inte råd att vänta utan började i stället överallt. För oss gällde det att växa fort och vara offensiva.
Företaget har investerat sitt resultat hårt och expanderat på kort tid.
– Från år två, när vi började jobba med Norden, till i dag har vi växt med 1 000 procent, säger Nina Garmiani.
Det har inte varit några större problem under resans gång, däremot har utmaningarna varit lite högre när det kommer till Norge.
– Eftersom de inte är medlemmar i EU blir det till exempel lite andra tullregler att lära sig. Men det är inget som ska sätta stopp för den som vill satsa, det kräver bara lite mer utmaning, säger Nina.
De har nischat sig hårt på ljus och rumsdoftsättning och har skalat bort många produkter.
– Vi har 4 000 artiklar av både doftfria och doftljus, doftpinnar och doftpåsar. Vi är störst i Norden med störst sortiment och även agentur för flera stora märken på marknaden. Vi har även samarbetspartners som till exempel Åhléns, Carolina Gynning, Efva Attling och Hennes & Mauritz, säger Viktor.
Hur många andelar Candles Scandinavia har på den nordiska marknaden vet de inte exakt, men konkurrenten som kommer strax under dem har 25 procent mindre.
– Det avståndet ska öka. Målet är att vi år 2020 ska omsätta 200 miljoner kronor och ha 100 anställda, säger Nina.
Även om makarna aldrig har varit rädda för att ge sig in på nya marknader och att inget hindrat dem så vill de ändå tipsa om att göra marknadsundersökningar i respektive land.
– Det skiljer sig mellan länderna och det gäller att ha ett anpassat sortiment. Ha koll på dina branschkollegor, säger Nina.
– När man är ett snabbväxande företag blir det hektiskt vissa perioder och viktiga beslut måste fattas snabbt. Då är personalen avgörande, jag skulle säga att det är den viktigaste konkurrensbiten vi har. Felrekryteringar kostar mycket i både tid och pengar och gör mest ont, tipsar Viktor.
Paret pushar för att deras anställda ska våga ta egna beslut.
– Blir det fel så löser vi det. Vi vill bygga stort och förutom Norden är vi inne lite i USA och i några fler länder i Europa, säger Viktor.
Skillnaden mellan länderna kan ibland vara stora trots att avståndet inte är långt. I Danmark är bolag, enligt Viktor, ganska dåliga betalare.
– Det bara är så, det beror på deras kultur. Det är svårt med indrivning i Danmark, det är inte uppbyggt som här i Sverige. På Island är det inte många invånare, men däremot många turister. Det är en bra marknad, men det tar lång tid med frakt och det är kostsamt.
–Se inga hinder och var inte rädd! Kör bara och lär allt eftersom, säger Viktor.
Själva sneglar de på andra aktörer för inspiration, ett exempel är Elon Musk.
– Tänk stort och framåt. Musk ser inga hinder och gör man fel så får man parera dem.
– Och tyck om det du gör och våga, ha den inställningen så går det. Men ta hjälp när ni ska till Norge, de är mycket hårdare i tullen, annars kan det gå illa, avslutar Nina.
Maria Eremo