NYHET Publicerad

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.

Samuel Eriksson, vd för Skyltstället.
Foto: Maria Hansson

Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, strukturerade om sin säljprocess med målet att dubbla omsättningen. "Och det gjorde vi. På de orter där vi finns har vi märkt att även konkurrenterna ökat sin omsättning, hela branschen tjänar alltså på att börja fokusera mer på sälj i stället för bara produktion”, säger han.

Samuel Eriksson och hans bröder Pontus och Rickard Eriksson startade sitt familjeföretag Eriksson Business Group 2011, när de köpte skylttillverkaren Gravyrcentralen i Borlänge. Precis som andra företag i samma bransch var Gravyrcentralen en liten, specialiserad aktör som tillverkade allt själv och fungerade mer som ordermottagare än som säljare. Bröderna såg potential, både i företaget och i hela branschen.

– Vi räknade med att vi skulle kunna duplicera omsättningen genom att strukturera om och börja sälja aktivt. Och det gjorde vi. Det vi har märkt på de orter där vi finns är att även konkurrenterna ökat sin omsättning, hela branschen tjänar alltså på att börja fokusera mer på sälj i stället för bara produktion, sammanfattar Samuel Eriksson.

Skyltstället har expanderat snabbt genom franchisetagare och finns i dag på 35 orter. Samtlig personal på de olika lokalkontoren är säljare och tillverkningen sker i tre fabriker i Sverige och Litauen. När tidigare konkurrenten Sweprod Graphics gick in som delägare för två år sedan blev Skyltstället största företag i skyltbranschen. Företaget har valt att hålla ett brett utbud, med skyltar för både inom- och utomhusbruk och i alla tekniker som finns på marknaden. Det har också ett eget forsknings- och utvecklingsteam.

– En världsunik produkt som vi har tagit fram är till exempel en belyst skylt där ljuslådan är fyra centimeter djup, traditionellt brukar lådan vara tolv centimeter. Det gör stor skillnad för hur den smälter in i fasaden och sprider ljuset, dessutom är energianvändningen 80 procent lägre än hos vår närmaste konkurrent. Intressant till exempel för stora kunder som fastighetsbolag, säger Samuel Eriksson.

Ett viktigt försprång gentemot konkurrenterna är det affärssystem som företaget har byggt upp med hjälp av Databyrån i Visby. I systemet kan säljarna visa produkterna i datorn när de är ute på säljmöten och lämna en offert direkt. När kunden accepteras skickas ordern direkt till produktionen.

– Mig veterligen kan ingen annan i branschen lämna pris direkt ute hos kund. Säljarna slipper åka tillbaka till kontoret och räkna på offerter, utan kan åka vidare till nästa kund direkt. Dessutom säkerställs kvaliteten eftersom man inte kan missa något när man lägger beställningen, alla tillbehör måste klickas i och finnas med på ordern.

Systemet genererar också statistik som gör det lätt att följa hur många möten säljarna genomför, antal offerter och antal godkända offerter.

Annons

– Vi har avslut på vår tredje offert som vi skickar. Jag tycker att det är bra och då får man samtidigt komma ihåg att det finns ett mörkertal, eftersom två offerter kan gå till samma kund för att de ska kunna välja mellan olika alternativ, säger Samuel Eriksson.

Efter lanseringen av Skysales skapades en chattgrupp där säljarna kan lämna synpunkter på saker som kan förbättras. Avtalet med Databyrån gör att synpunkterna snabbt åtgärdas.

– Vi håller också på att lyfta in vår bokföring i systemet och så tittar vi på en form av modernare CRM-system som vi också kan implementera som säljstöd, säger Samuel Eriksson.

Tidsbesparingen gör att säljarna hinner träffa fler kunder och därför har omsättningen ökat jämfört med föregående år, så här långt med cirka 20 procent.

Nästa mål för Skyltstället är utöka antalet franchisetagare och även att expandera till fler länder. För att kunna vinna fler stora avtalskunder här i Sverige har de tre bröderna i Eriksson Business Group startat ett nytt bolag: Montör.nu.

– Montör.nu kommer inte bara att jobba med våra kunder, utan de ska vara tillgängliga även för våra konkurrenter så att de ska kunna bygga upp en bra lönsamhet snabbt. I systemet kan man boka montage på flera orter samtidigt, till exempel om en butikskedja vill skylta om. Även här får man fram priset direkt och kan snabbt se vilka lediga tider som finns. Pris direkt är en modell som vi verkligen tror på, säger Samuel Eriksson.

Karin Janson

Skyltstället

Grundades: 1985 men köptes upp och bytte namn 2011.
VD: Samuel Eriksson.
Huvudkontor: Borlänge.
Anställda: Moderbolaget har fem anställda, sedan tillkommer franchisetagarna och produktionsenheterna. Det sysselsätter totalt cirka 200 personer.
Omsättning: 7 miljoner kronor för moderbolaget, totalt 77 miljoner kronor med alla 35 franchisetagare.

Expertens 7 tips

Skräddarsy ditt sälj
Gunilla Jaltsén
, Product manager på Visma Spcs.

  1. Vad behöver du? Betala inte för en lösning som innehåller fler funktioner än vad du behöver. Gör en tankekarta över verksamheten, var finns eventuella flaskhalsar och vad behöver du för att kunna fatta bättre affärsbeslut?
  2. Vad kostar det? Stirra dig inte blind på pristabeller utan ställ frågor om vad alla delar kostar. Inköp, installation, underhåll? Utbildning? Utveckling av skräddarsydda funktioner? Vad kostar det att importera äldre data? Måste du betala för nya uppdateringar? Och vad kostar det att bygga ut systemet i framtiden?
  3. Ställ krav på hårdvaran. Ett affärssystem ska kunna innehålla allt och prata med dina system. Ta reda på vilken infrastruktur som krävs för att använda systemet som du vill, till exempel om du har en e-handelslösning.
  4. Sätt rutiner för säkerhet. Enklast är det om affärssystemet erbjuder tillval för backup i molnet. Om du kör din egen server måste du säkra alla data i affärssystemet och ha en rutin för backuper där säkerhetskopiorna är säkrade mot stöld och brand.
  5. Säkerställ support. Ett bra support- och underhållsavtal ska garantera att du får hjälp när du behöver den. Lika viktigt är att systemet är uppdaterat enligt gällande lagar och regler.
  6. Anpassning till specialbehov. Beroende på hur komplexa dina behov är kan du behöva skräddarsy vissa delar. Men tänk igenom behoven noga, skräddarsytt betyder oftast dyrare och inte sällan att man behöver hjälp av en konsult. Skräddarsydda system kan också bli svåra och dyra att underhålla.
  7. Styr upp molnet. Ett webbaserat affärssystem ger dig tillgång till informationen var du än befinner dig och du sparar resurser på IT-drift. Väljer du en lokal installation är du inte beroende av internetuppkoppling och har större valfrihet när det gäller integration mot annan hårdvara. Fundera på vad som passar dina behov bäst.
Annons
Annons
Annons

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Migrationsverkets regelverk påminner om terror"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Johannes Tovatt driver en arkitektbyrå och riskerar att bli av med en av sina topparkitekter, på grund av Migrationsverkets regelverk. "Processen påminner om terror. Jag ser ju på henne hur hon mår", säger han.
NYHET Publicerad:

Kommunalt tvätteri dopas med statliga pengar

KONKURRENS Landskrona kommun har startat ett tvätteri för att få arbetslösa i arbete med så kallade extratjänster som betalas av staten. Det sätter konkurrensen ur spel, menar Sveriges Tvätteriförbund.
NYHET Publicerad:

Storm i skogspolitiken: Spricka mellan S och MP

ENTREPRENÖR GRANSKAR Att privata skogsägare blir utan ersättning när staten inför avverkningsförbud har lett till en kritikstorm. Politikerna skyller på varandra i den infekterade frågan om äganderätt och miljöhänsyn. En spricka framträder mellan regeringspartierna Socialdemokraterna och Miljöpartiet.
NYHET Publicerad:

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.
NYHET Publicerad:

”Gymnasieministern drar förhastade slutsatser om glädjebetyg”

VINSTER I VÄLFÄRDEN Gymnasieminister Anna Ekström anklagar friskolorna för glädjebetyg – hänvisar till rapport som saknar analys.
NYHET Publicerad:

Bil Sweden: “Brexit kommer att slå negativt”

BREXIT Svensk fordonsindustri är en av de sektorer som riskerar att drabbas hårdast av Brexit. Det visar en ny rapport från myndigheten Kommerskollegium som presenterades under torsdagen. "Det kan blir stora problem", säger Mattias Bergman, vd Bil Sweden.
NYHET Publicerad:

Regeringen sinkar miljardsatsning i skogsindustrin

BIORAFFINADERIET I DOMSJÖ Bioraffinaderiet Domsjö Fabriker vill göra den största investeringen någonsin i svensk skogsindustri. Men regeringens skogspolitik som innebär att allt större skogsarealer skyddsklassas sätter käppar i hjulen. På spel står 4-5 000 jobb, uppskattar Domsjös vd Lars Winter.
NYHET Publicerad:

Miljöministern KU-anmäld för påhopp på Svenskt Flyg

KLIMAT Miljöminister Karolina Skog, MP, krävde i Dagens Nyheter att statliga Swedavia och Luftfartsverket lämnar branschorganisationen Svenskt Flyg. "Ett angrepp ovärdigt en minister", anser Svenskt Flygs ordförande Niklas Nordström. På fredagseftermiddagen KU-anmäldes Skog för ministerstyre.
NYHET Publicerad:

Sänkte sin lön för att företaget skulle överleva – utvisas

KOMPETENSUTVISNINGAR Entreprenören Ahmed Alnomany behövde sänka sin lön för att företaget skulle överleva. "Lönen var för låg" säger Migrationsverket och utvisar honom.
NYHET Publicerad:

Kjell-Olof Feldt: "Vinsttaket är värre än löntagarfonderna"

VÄLFÄRD Kjell-Olof Feldt, tidigare ordföranden för Friskolornas riksförbund och Sveriges finansminister, kommer med hård kritik mot regeringens och vänsterpartiets förslag om ett vinsttak i den privata välfärden. Han menar att förslaget i princip utgör ett vinstförbud, vilket är ett radikalt politiskt beslut som inte ens togs under den heta striden om löntagarfonderna, enligt honom.
NYHET Publicerad:

"Tillsynen av kör- och vilotider måste verklighetsanpassas"

DEBATT Det behövs ett mer verklighetsanpassat system för kör- och vilotidsregler, skriver Anna Grönlund på Transportföretagen. Och tack vare en aktuell dom i Kammarrätten kan det nu bli möjlighet, konstaterar hon.
NYHET Publicerad:

Få företag redo för skilsmässan

HALLÅ DÄR Att företagsägare separerar kan vara ett av de större hoten mot svenska företag, enligt forskarna Kajsa Haag och Hanna Almlöf. "En skilsmässa kan få effekter som negativt påverkar inte bara ägaren och eventuella delägare, utan i förlängningen också anställda, leverantörer och kunder".
NYHET Publicerad:

Två lärare i bråk med Academedia - nu kan det bli rättssak

SKOLA Två Academedialärare betedde sig hotfullt mot sina kollegor och använde arbetstid åt att sprida politiska budskap. Nu vill en tidigare förbundsjurist på Lärarförbundet att fallet prövas i domstol eftersom han anser att Academedia bryter mot meddelarskyddet. Kommunikationsdirektör Paula Hammerskog menar att det inte handlar om meddelarskydd utan om att företaget måste ha en bra arbetsmiljö.
NYHET Publicerad:

"Gråsossen" som värnar vinst i välfärden

PROFIL När Göran Gruber började på Aleris lasarett i Motala innebar det mer än en ny arbetsplats. Den 60-årige kirurgen var tvungen att ompröva sin politiska kompass och syn på vinster i välfärden. "Man kan väl säga att jag fick alla mina fördomar motbevisade", säger han.
NYHET Publicerad:

Monaco nästa för AQ Group

TÄVLING När ABB lade ner startade företaget. Sedan dess har AQ Group levererat vinst varje kvartal i 24 år. I går vann de dessutom SM i företagsamhet, Entrepreneur of The Year. Nu väntar världsfinalen i Monaco.