Krönikor

2ee9424d-4d73-46af-912a-738c64bba3bb-image
Företagsamt

Vem räknas som entreprenör?

För 20 år sedan var bilden av en entreprenör något som jag inte kände någon likhet med. Tidningen Entreprenör har för mig och många andra breddat synen på vem som kan räknas som entreprenör. Jag hoppas att det arbetet fortsätter online när tidningen nu lägger ner sin pappersutgåva. Det skriver Maria Mattsson Mähl, krönikör.

Maria Mattsson Mähl
Mats Brolin
Foto: Sören Andersson
Företagsamt

Vill du höras från Riksdagens talarstol?

Så är det då mindre än ett år till nästa val. Så många av oss håller tyst och gnetar på. Vår röst blir inte hörd. Som företagare kan det vara känsligt att uttala sig eftersom det kan störa våra relationer till kunder och beslutsfattare. Men vi måste ändå, skriver Mats Brolin i en krönika.

Mats Brolin
Företagsamt

Kraften i företagskulturen

Jag har alltid fascinerats av olika företagskulturer och vilka kunder man attraherar. När vi startade AlphaCE för fem år sedan hade vi en bild av vilken företagskultur vi ville bygga. Idag är den extremt tydlig, skriver Maria Mattsson Mähl, företagare, i en krönika.

Maria Mattsson Mähl
Sofia Hagelin1
Företagsamt

Det ska börjas i tid

Som tolvåring kom min dotter till mig och sa ”Jag vill starta cafe i sommar med Ester”. Entreprenören i mig hade svårt att säga nej till detta.

Sofia Hagelin
FÖRETAGSAMT

En resa till paradiset

Precis som på Kuba öppnade Sverige upp för privat entreprenörskap för ett tiotal år sedan. Här inom välfärdsbranschen. Men det är inte bara Kubas Castro som klamrar sig kvar vid makten.

Mats Brolin
Företagsamt

Säg inte att det är omöjligt

Jag minns fortfarande ilskan i kroppen när någon vuxen deklarerade att ”det där är du för liten för att klara av”.

Maria Mattsson Mähl
Företagsamt

Populismens tid är här

Vi lever i populismens tid. De förenklade budskapen är effektiva. De når fram. De vinner massornas sympati. Onyanserat och rakt. Rätt mot fel. Svart mot vitt.

Mats Brolin
Krönika

Blodsmak på jobbet kan vara kul

Jag har blivit krönikör i tidningen Entreprenör. Det tycker jag är bra. Jag tror nämligen att det behövs fler som står på barrikaderna och berättar hur det är att vara entreprenör. Det behövs också fler kvinnor som äger och driver företag, därför är det viktigt med förebilder och inspiratörer som hjälper till att sprida lite hopp och glädje, skriver Entreprenörs nya krönikör Maria Mattsson Mähl.

Maria Mattsson Mähl
Företagsamt

Den lyckobringande turbanen

"Jag klättrade upp på övervåningen för att hämta en klädställning till, men när jag skulle ta mig ned igen välte stegen och jag rasade handlöst rakt ned i stengolvet." Sofia Hagelin berättar historien om ett event som nästan inte blev av.

Sofia Hagelin
Krönika

Hylla människor som vågar ta risker

Synonymer för risk är bland andra fara, vågspel, vågstycke, våda, ovisshet och osäkerhet. Men även ordet äventyr. Denna dubbla betydelse känner vi entreprenörer igen oss i, skriver Mats Brolin.

Mats Brolin
Krönika

Kan jag hitta min egen praktikant?

Häromveckan fastnade jag i en diskussion på sociala medier om huruvida det är ok eller inte att som arbetsgivare söka efter praktikant utan att gå via arbetsförmedlingen.

Angela Hafström
Sofia Hagelin1
Företagsamt

Fem myter om att driva företag

Hur är det att driva ett eget företag egentligen? Det finns många myter om företagande. En del myter stämmer och en del tycker jag är helt fel. Här listar jag några av dem:

Sofia Hagelin
Krönika

Gör som bushmänniskorna

Det är inte mer än kanske femhundra generationer sen som så gott som hela mänskligheten totalt ändrade livsstil. Utom några få personer som ända in i vår tid bevarade allas vårt ursprungliga sätt att leva; bushfolken i Kalahari. Dem kan vi lära oss något av, skriver Mats Brolin.

Mats Brolin
Krönika

Made in Sweden - Vem bryr sig?

Så har det hänt igen. Ytterligare ett lönsamt företag flyttar sin tillverkning utomlands. Det här är mycket tråkigt, men föga förvånande, skriver krönikören Angela Hafström.

Angela Hafström