Bjud upp till dans

Krönika Konstnärer har hög status och deras bidrag till samhället respekteras. Men när det gäller förtagare och deras insats dröjer sig gamla fördomar kvar. Det är dags att lyfta fram entreprenörskapet som en värdefull konstart, skriver välfärdsföretagaren Mats Brolin, som driver Ekeby Hälsocentral i Uppsala.

Mats Brolin, Ekeby Hälsocenter

Jag har aldrig sett mig som en dansare. En som kan synkronisera stegen med rytmen. Och göra det mjukt och följsamt i lagom balans mellan teknik och känsla. Men jag bestämde mig för att prova.

Väl ute på dansgolvet upptäckte jag att det saknades musik, så jag satte mig ner och komponerade en låt. Då det var klart blev jag varse att ingen koreograf fanns på plats, och inte heller någon musiker. Och ingen att dansa med. Så jag improviserade i min ensamhet ihop en serie danssteg. Sen gick jag ut på stan och letade rätt på ett par musiker och några som hade lust att dansa.

Jag driver inte en dansstudio, men väl en vårdcentral. Jag har aldrig skrivit en låt, men många rutiner om patientmottagande. Jag har inte heller koreograferat ett danslag, men leder ett team på nästan femtio personer som dansar med varandra klockan 8 till 17 alla vardagar året runt. Jag tror att de flesta entreprenörer känner igen sig. Vi måste vara envisa, kreativa och modiga för att lyckas.

Konstnärer har hög status. De respekteras för sitt bidrag till samhället. De få konstnärer som lyckas bli rika på sitt konstnärskap ifrågasätts inte. Många av de som inte lyckas får bidrag eftersom samhället anser att konst är viktigt.

Men hur är det med samhällets syn på entreprenörer och företagare? Visst får många av oss positiv uppmärksamhet och glada tillrop från nöjda kunder och andra som tycker att vi gör en bra insats. Men allt för mycket av fördomar och gamla motsättningar mellan företagare och övriga delar av samhället dröjer kvar. Företagare tänker på att sko sig, de utnyttjar sina anställda och försöker kringgå lagar och regler.

Samhällets syn på hur företagaren är färgas fortfarande av historia och ideologi. Media tenderar att lyfta fram de negativa exempel som finns. Politiker och myndigheter skyddar i första hand de anställda och ser arbetsgivaren som ansvarig för det mesta. Lagstiftning och skyddsnät är inte anpassat efter det faktum att en allt större del av befolkningen är företagare.

I konsten finns själ, hjärta och glädje. Genom konsten finner vi en mening med livet. Konsten utvecklar samhället, ger utrymme för kreativitet, lyfter fram talanger. Det många inte förstår är att detta även gäller oss företagare.

Så bjud upp till dans! I takt med att vi blir allt fler som dansar kommer vi att få bättre förståelse för vår konstart.

Krönikör: Mats Brolin

Entreprenör som driver Ekeby Hälsocenter i Uppsala.
Kontakta krönikören: mats.brolin@ekebyhalsocenter.se.

Mats Brolin