Det ska börjas i tid

202

Företagsamt Som tolvåring kom min dotter till mig och sa ”Jag vill starta cafe i sommar med Ester”. Entreprenören i mig hade svårt att säga nej till detta.

Sofia Hagelin
Sofia Hagelin

Såklart de skulle få starta café. De fick göra i princip allt själva, från affärsplan och budget till genomförandet.

Många stora frågor skulle besvaras. Varför ska folk komma hit? De funderade på ekonomin. Vilka kakor tjänar man mest pengar på? Och hur skulle de prissätta?

De städade ur sågverket, hittade gamla trasmattor från vinden och plockade blåklockor till vaser på alla bord. De målade skyltar att sätta upp ute på stora vägen. De bakade, skrev inbjudningar, satte upp lapp på Ica och lade lappar i brevlådan hos hela grannskapet. Såklart startades även @cafesagen på Instagram.

Efter lite mediaträning tog de mod till sig och ringde Ljusdalsposten som de lyckades locka över på intervju.

I två dagar strömmade folk till Café Sågen. De anlitade farfar att guida intresserade i sågverket och deras skönsjungande lillebrorsor fick uppträda. Tjejerna slet som djur, men tyckte det var superkul.

Vinsten blev några tusenlappar vardera. Men den största vinsten var att prova på företagandet. Nu är de igång med att göra hemsida och tar med konceptet hem till stan. Tänk om alla barn fick göra något liknande i skolan? Ett väl avgränsat projekt med tydliga mål. Hur många fler entreprenörer skulle få blodad tand från tidig ålder?

Sofia Hagelin