Får entreprenörer ha dålig självkänsla?

106

Krönika Entreprenörer ses ofta som förebilder i samhället eftersom de vågar tro på och göra verklighet av sina idéer. Baksidan är att få vill visa sin osäkerhet. Jag tränar varje dag på att mota bort mina hjärnspöken och jag är inte ensam, skriver affärsrådgivaren och bloggaren Klara-Maria Mach.

Klara-Maria Mach

Många tror att entreprenörer alltid har självsäkerheten i bakfickan som en slags supersäker-på-sig-själv-egenskap. Men är det verkligen så? Entreprenörer ses ofta som förebilder i samhället eftersom de tror på och gör verklighet av sina idéer. Det resulterar dock i att få vill visa sin osäkerhet. Eller kan en entreprenör vara säker på sin idé, men ändå känna sig osäker på sig själv?

En del entreprenörer är idésprutor men har svårt att genomföra idéerna. Som entreprenör behöver man såklart inte förverkliga alla sina idéer, men blir man osäker sjunker kreativiteten vilket leder till färre idéer realiseras. Det blir en ond cirkel, sjunker kreativiteten och idéerna blir färre, sjunker självsäkerheten hos entreprenören ännu mer.

I början av mitt företagande var jag naiv och körde på utan större reflektion. När jag nu driver mitt andra företag börjar spökena cirkulera i huvudet och tar sig uttryck i tvivel och oro. Som privatperson är jag en självsäker person, men så fort jag tar på mig entreprenörshatten förvandlas jag. Kommer jag lyckas? Kommer människor skratta åt mitt företagsnamn? Dessa frågor har gång på gång återkommit, men varför? Jag förstår inte varför tvivlen kommer, jag är ju helt säker på mitt koncept. Oftast kommer tankarna när jag är utmattad och inte orkar hålla uppe psyket.

Jag är inte ensam om att ha hjärnspöken. Många entreprenörer har perioder där spökena tar över. Hur länge de självkritiska perioderna pågår speglar entreprenörernas mentalitet och det man behöver göra är att snabbt arbeta sig uppåt. Oavsett hur stark man är mentalt kan man alltid träna upp sin psykiska styrka. Min mentalitet byggdes främst upp under min uppväxt och blev starkare efter att min pappa gick bort. Alla bygger upp sin styrka på olika sätt. Jag drar mig ur svackor genom att dunka skön musik i mina hörlurar, men jag kan inte ge dig råd kring hur just du ska göra. Det jag vet är att om du lägger ner tid på dig själv, kommer du att utveckla din mentalitet och hjärnspökena kommer inte att besöka dig lika ofta.

På mina föreläsningar brukar jag säga till ungdomarna att ”entreprenörskapet är som en berg-och dalbana”. Vissa perioder är tunga, men när man väl har puttat bort sina hjärnspöken är glädjen oändlig. Jag tror att entreprenörer kan ha supersäker-på-sig-själv-egenskapen, det gäller bara att träna upp den. Då kommer man att lyckas. Jag tränar varje dag, hur går det för dig?

Klara-Maria Mach

Klara-Maria Mach

Hängiven affärsrådgivare och föreläsare som vill inspirera unga till entreprenörskap. Driver konceptet Entreprenörden, bloggar och tar snart en masterexamen i entreprenörskap på Uppsala universitet. Kontakta krönikören: klara-maria.mach@entreprenorden.se

Läs hennes blogg på www.entreprenorden.se