Företagare ska ha kredd!

303

Krönika Du ska kunna allt. Och du ska vara beredd att jobba hur mycket som helst. Utan att vara säker på att du kan ta ut lön. Det är verkligheten för oss företagare.

Mats Brolin
Foto: SÖREN ANDERSSON

Från kvart i åtta på morgonen till halv tio på kvällen. Sju dagar i veckan. Året om. På sommaren blir det två-tre veckors ledighet, på sin höjd.

Det är pizzabagarens arbetstider. Han som nyss bakat pizza åt mig. Klockan är halv åtta på kvällen och vi har båda några timmar kvar av vår arbetsdag. Jag har precis betalat med en ny tvåhundralapp och frågat honom om han har sett raukarna som pryder den nya svenska sedeln.

Nej, raukarna har han inte sett. Trots 30 år i Sverige har han aldrig varit på Gotland. Han jobbar ju nästan jämt. Han berättar om sina arbetstider med ett snett leende.

Och han är inte ensam. De flesta av oss företagare arbetar långt mycket mer än anställda. Det går inte att reglera arbetstiderna för en företagare. Lika lite som det går att reglera lönerna. Eller arbetsuppgifterna.

Jag läser på en starta-eget-sajt om vad du behöver för kunskaper för att bli företagare. Administration. Marknadsföring. Försäljning. Ekonomi. Juridik. Personalvård. Lokalvård. Bland annat. Du ska alltså kunna allt. Och du ska vara beredd att jobba hur mycket som helst. Utan att vara säker på att du kan ta ut lön. Det är verkligheten för oss företagare.

Så varför? Varför väljer vi detta? Svaren är lika många som antalet företagare. Men gemensamt för oss alla är att vi lägger ner vår själ i vårt jobb. Vi ger allt för att driva våra företag framåt. Det ska vi ha kredd för!

Vi måste ha förståelse för våra medarbetare för att de ska kunna trivas och utvecklas på sina jobb. Men vi företagare förtjänar också förståelse. Från medarbetarna. Från politikerna. Från samhället i stort.

Vi ska vara stolta över det vi skapar för samhället, och för oss själva. Vi ska inte skämmas då vi misslyckas, och inte heller då vi lyckas.

Krönikör: Mats Brolin

Mats Brolin driver vårdcentralen Ekeby Hälsocenter i Uppsala. Hans förebilder: De som vågar bryta omgivningens förutfattade meningar om hur allt ska vara.

Mats Brolin