NYHET Publicerad

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Vi känner igen det från förr. Högkonjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker också politiker sola sig i högkonjunkturens glans. Detta genom att hänvisa till siffror som underförstått rör sig i rätt riktning på grund av den ekonomiska politiken, snarare än av högkonjunkturen som sådan.

Fredrik Carlgren

Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson hävdade exempelvis, redan sommaren 2016, att ungdomsarbetslösheten var den lägsta på 13 år. Hon hade rätt i sak, men frågan är hur mycket det hade att göra med den förda politiken. Regeringen hade vid det laget bara hunnit styra landet i lite mer än ett halvår på egen budget och den förmodligen största förändringen – höjningen av arbetsgivaravgiften för unga – hade snarast bidragit till att hålla tillbaka sysselsättningsuppgången.

Det här är inget svenskt fenomen naturligtvis. Det verkar ingå i politikens grundkurs världen över att ta åt sig äran av marknadsekonomins cykliska beteende. I alla fall när det pekar åt rätt håll. På andra sidan Atlanten har Trump gång efter annan uppvisat liknande beteende: Börsen når nya rekord på grund av att han sitter vid makten, starka jobbsiffror beror på en ”Trump bump” och lönerna för vanligt folk stiger igen. Listan kan göras nästan lika lång som hans twitterflöde. Statistik som han för mindre än ett år sedan kallade för bluff, används numera som helgjutna bevis på att hans politik fungerar. Detta trots att inte heller Trump lyckats få igenom särskilt många av sina reformer.

Parallellen ska visserligen inte dras alltför långt. Svensk politik och debatt är i mångt och mycket mer renhårig än amerikansk, men fenomenet att förväxla konjunkturella effekter för politiska stordåd är som sagt i det närmaste universell. Däremot finns det faktiskt vissa ovanliga företeelser med just denna högkonjunktur. Inte minst då med finans- och penningpolitiken.

Ända sedan Keynes dagar har ekonomer framhärdat att man måste bromsa i högkonjunktur och gasa i lågkonjunktur. Den ekonomiska politiken ska vara kontracyklisk. Idag verkar det dock som om denna gamla sanning har spelat ut sin roll. Nu befinner vi oss mitt i brinnande högkonjunktur samtidigt som reporäntan är negativ och statsbudgeten så pass frikostig att Konjunkturinstitutet gör bedömningen att åtstramningar krävs redan 2019. I makroekonomiska termer är detta upp- och nervända världen. Istället för att strama åt 2019, då toppen på högkonjunkturen med största sannolikhet har passerats, skulle man snarare göra det omvända: gasa. Och istället för att höja räntan nästa år skulle det, ur ett stabiliseringspolitiskt perspektiv, varit önskvärt att kunna göra det motsatta.

Problemet illustreras i diagrammet nedan. BNP-gapet, som visar var i konjunkturcykeln vi befinner oss, och reporäntan har följts åt ganska väl. När konjunkturen vänt ner har räntan följt efter och när BNP-gapet stigit har reporäntan gjort det samma. Efter 2014 har dock denna följsamhet upphört. Reporäntan har fortsatt att sjunka trots att konjunkturen vänt upp och väntas börja stiga ganska precis vid samma tillfälle som konjunkturen vänder nedåt igen. Tvärtemot hur det brukar vara.

Diagram hur BNP-gapet, som visar var i konjunkturcykeln vi befinner oss, och reporäntan har följts åt. När konjunkturen vänt ner har räntan följt efter och när BNP-gapet stigit har reporäntan gjort det samma. Efter 2014 har dock denna följsamhet upphört. Reporäntan har fortsatt att sjunka trots att konjunkturen vänt upp och väntas börja stiga ganska precis vid samma tillfälle som konjunkturen vänder nedåt igen. Tvärtemot hur det brukar vara.

Att dagens penningpolitik är så expansiv har naturligtvis sin förklaring i det låga inflationstrycket, och det är svårt att se hur Riksbanken skulle kunnat ha agerat annorlunda. Det är trots allt en väldigt otacksam och ovanlig situation man haft att hantera – normalt sett är ju inflationstrycket högt under en högkonjunktur. Inte heller den expansiva, rentav procykliska, finanspolitiken är utan logik. Fast här handlar det är inte om ekonomisk logik utan om väl beprövad politisk taktik. Det är helt enkelt svårt för politiker att avstå från att ge väljarna lite extra när valår närmar sig. Valfläsk med andra ord.

Om situationen utvecklas i enlighet med Konjunkturinstitutets prognos kanske det inte behöver gå så illa trots allt. Går luften ur högkonjunkturen långsamt, som diagrammet med den relativt flacka avmattningen av BNP-gapet antyder, kanske vi kan nå tillbaka till en situation med både mer normala räntenivåer och en statsbudget som lever upp till överskottsmålet; en situation där vi kommer ha möjlighet att agera när väl lågkonjunkturen åter sätter klorna i svensk ekonomi. Det knepiga blir om nedgången inträffar mer plötsligt, som vid finanskrisen 2008. Vid en sådan dramatisk händelseutveckling skulle handlingsfriheten vara ytterst inskränkt på grund av dagens expansiva ekonomiska politik. Det går helt enkelt inte att gasa mer när plattan redan tryckts i botten.

Annons

Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta

Sajten Ekonomifakta.se vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten.

comments powered by Disqus

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

"Rädda Sveriges anseende efter kompetensutvisningarna"

KOMPETENSUTVISNINGARNA Nu uppmanar Stockholms Handelskammare till handling för att locka fler högutbildade till Sverige.
NYHET Publicerad:

Inget stoppar Sorunda-korven

VAD HÄNDE SEN Äkta råvaror och ett omsorgsfullt hantverk. Det är filosofin på Sorunda korvfabrik, tillsammans med inställningen att växandet ska ske i lugn takt. Det betalar sig nu när den lokalproducerade korven hittar allt längre ut i landet.
NYHET Publicerad:

Revisionsplikten återinförs

REVISION Ökad risk för skattefusk, försvårat arbete mot ekonomisk brottslighet och få positiva effekter. Det är resultatet av att revisionsplikten för små aktiebolag avskaffades. Därför menar nu Riksrevisionen att revisionsplikten bör återinföras
NYHET Publicerad:

"Regeringen bär ansvar för negativa attityder mot företagare"

DEBATT Den rödgröna regeringen bär ett stort ansvar för negativa attityder och bristande kunskap om företagandet, menar debattören Cecilia Widegren (M) i en replik till näringsminister Mikael Damberg. Hon menar att de svenska villkoren och förutsättningarna måste hålla i en global konkurrens.
NYHET Publicerad:

David Batra: "Utan entreprenörer funkar inget samhälle"

10 FRÅGOR David Batra är ståuppkomiker och skådespelare – aktuell med showen om hans fru, toppolitikern Anna Kinberg Batra. Han tycker att entreprenörer är livsnödvändiga för samhället. ”När jag började som komiker på heltid och startade företag kändes det viktigt att visa för mig själv och omgivningen att jag kunde leva på det”, säger han.
NYHET Publicerad:

Hygglig affärsidé lockar investerare

NYKLÄCKT Nystartade Hygglo vill att du delar med dig och tar del av saker som inte används. Ett år efter starten har de fått in 10,8 miljoner kronor och är nu den största tjänsten för uthyrning mellan privatpersoner i Sverige.
NYHET Publicerad:

Global rekryteringsexpert: ”Vi har mycket att vinna på det nya dataskyddet”

DATASKYDD Den nya dataskyddsförordningen ställer stora krav på hur företagen hanterar personuppgifter. Men chefsrekryteraren Mercuri Urval började ställa om i tid, vilket till och med har resulterat i vunna affärer. ”Ska man förhandla med stora företag är det otänkbart att inte kunna visa upp att man är på god väg”, säger Robin Karlestedt, direktör för affärsutveckling.
NYHET Publicerad:

EU:s nya dataskyddslag går till väders

DATASKYDD EU:s nya dataskyddslag träder i kraft den 25 maj nästa år. Kraven är stora jämfört med dagens personuppgiftslag. Som företagare kan du inte sticka huvudet i sanden och tro att förändringen inte gäller dig. Tidningen Entreprenör reder ut vad som gäller och ger de bästa omställningstipsen för att företagare ska kunna undvika bötesbelopp i mångmiljonklassen.
NYHET Publicerad:

Svenskan som gör internet säkert

ENTREPRENÖR Hon har kallats för ”hackarnas mardröm”. Hon har kunder som Google, Amazon och Facebook. Hon har blivit inbjuden till Vita huset av Barack Obama. Svenska Stina Ehrensvärd är entreprenören vars säkerhetsnyckel är för datoranvändare vad säkerhetsbältet är för bilförare. Tidningen Entreprenör reste till Silicon Valley för att träffa succéföretaget Yubicos grundare.
NYHET Publicerad:

Sista Entreprenör på papper - nu drar vi igång fPlus

BÄSTA LÄSARE Det första numret av tidningen Entreprenör kom ut i maj 2001. Det sista numret av Entreprenör på papper är det som kommer ut i veckan, nummer 10 2017. I fortsättningen hittar du nyheter för företagsamt folk på entrepenor.se, som lever vidare som nyhetssajt på nätet, och i den nya nyhetsappen fPlus.
NYHET Publicerad:

Filmklipp från jourbesök gör succé i sociala medier

MARKNADSFÖRING Med en tydlig digital strategi har Håkan Svanström, ägare av Svanströms El och VVS, hittat en framgångsrik väg till nya affärer på Facebook. ”Jag lägger ner mycket tid på att filma dråpliga jourjobb och lyfter fram exempel på dåligt utförda jobb. Ska man nå ut måste man ha ett budskap och ett intresse för att sköta och följa upp sina inlägg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Lurades av blufföretag: ”För jävligt”

BLUFFAKTUROR Nu rasar det in bluffakturor hos svenska småföretag. Maria Larsson lurades att tro att hon fyllde i en myndighetsenkät, men fick istället en saftig faktura från blufföretaget Företagsopinion.
NYHET Publicerad:

Stopp för styrelsekompetens efter dom i högsta instans

STYRELSER En dom i Högsta förvaltningsdomstolen sätter käppar i hjulet för Tjeders. När styrelseledamöter inte längre kan fakturera sitt arbete kan det blir svårt att hitta kompetens till styrelserummen.
NYHET Publicerad:

Norskt familjeföretag har köpt upp 69 förskolor och skolor – i Sverige

ENTREPRENÖRER Fler och fler svenska välfärdsföretagare kastar in handduken. Men debatten om vinst i välfärden är inget som oroar Randi och Hans Jacob Sundby, som driver det norska förskoleföretaget Læringsverkstedet. Bara i år har de köpt upp 69 förskolor och skolor i Sverige.
NYHET Publicerad:

Hållbara strumpbyxor växande nisch i jättebransch

VAD HÄNDE SEN Ett nytt miljötänkande i en traditionell och till del konservativ bransch. Det blev startskottet för byggandet av en helt ny nisch i den miljardindustri som tillverkningen av nylonstrumpor är. Nu tar Swedish Stockings de första stegen in på marknaden i USA.