NYHET Publicerad

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Vi känner igen det från förr. Högkonjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker också politiker sola sig i högkonjunkturens glans. Detta genom att hänvisa till siffror som underförstått rör sig i rätt riktning på grund av den ekonomiska politiken, snarare än av högkonjunkturen som sådan.

Fredrik Carlgren

Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.

Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson hävdade exempelvis, redan sommaren 2016, att ungdomsarbetslösheten var den lägsta på 13 år. Hon hade rätt i sak, men frågan är hur mycket det hade att göra med den förda politiken. Regeringen hade vid det laget bara hunnit styra landet i lite mer än ett halvår på egen budget och den förmodligen största förändringen – höjningen av arbetsgivaravgiften för unga – hade snarast bidragit till att hålla tillbaka sysselsättningsuppgången.

Det här är inget svenskt fenomen naturligtvis. Det verkar ingå i politikens grundkurs världen över att ta åt sig äran av marknadsekonomins cykliska beteende. I alla fall när det pekar åt rätt håll. På andra sidan Atlanten har Trump gång efter annan uppvisat liknande beteende: Börsen når nya rekord på grund av att han sitter vid makten, starka jobbsiffror beror på en ”Trump bump” och lönerna för vanligt folk stiger igen. Listan kan göras nästan lika lång som hans twitterflöde. Statistik som han för mindre än ett år sedan kallade för bluff, används numera som helgjutna bevis på att hans politik fungerar. Detta trots att inte heller Trump lyckats få igenom särskilt många av sina reformer.

Parallellen ska visserligen inte dras alltför långt. Svensk politik och debatt är i mångt och mycket mer renhårig än amerikansk, men fenomenet att förväxla konjunkturella effekter för politiska stordåd är som sagt i det närmaste universell. Däremot finns det faktiskt vissa ovanliga företeelser med just denna högkonjunktur. Inte minst då med finans- och penningpolitiken.

Ända sedan Keynes dagar har ekonomer framhärdat att man måste bromsa i högkonjunktur och gasa i lågkonjunktur. Den ekonomiska politiken ska vara kontracyklisk. Idag verkar det dock som om denna gamla sanning har spelat ut sin roll. Nu befinner vi oss mitt i brinnande högkonjunktur samtidigt som reporäntan är negativ och statsbudgeten så pass frikostig att Konjunkturinstitutet gör bedömningen att åtstramningar krävs redan 2019. I makroekonomiska termer är detta upp- och nervända världen. Istället för att strama åt 2019, då toppen på högkonjunkturen med största sannolikhet har passerats, skulle man snarare göra det omvända: gasa. Och istället för att höja räntan nästa år skulle det, ur ett stabiliseringspolitiskt perspektiv, varit önskvärt att kunna göra det motsatta.

Problemet illustreras i diagrammet nedan. BNP-gapet, som visar var i konjunkturcykeln vi befinner oss, och reporäntan har följts åt ganska väl. När konjunkturen vänt ner har räntan följt efter och när BNP-gapet stigit har reporäntan gjort det samma. Efter 2014 har dock denna följsamhet upphört. Reporäntan har fortsatt att sjunka trots att konjunkturen vänt upp och väntas börja stiga ganska precis vid samma tillfälle som konjunkturen vänder nedåt igen. Tvärtemot hur det brukar vara.

Diagram hur BNP-gapet, som visar var i konjunkturcykeln vi befinner oss, och reporäntan har följts åt. När konjunkturen vänt ner har räntan följt efter och när BNP-gapet stigit har reporäntan gjort det samma. Efter 2014 har dock denna följsamhet upphört. Reporäntan har fortsatt att sjunka trots att konjunkturen vänt upp och väntas börja stiga ganska precis vid samma tillfälle som konjunkturen vänder nedåt igen. Tvärtemot hur det brukar vara.

Att dagens penningpolitik är så expansiv har naturligtvis sin förklaring i det låga inflationstrycket, och det är svårt att se hur Riksbanken skulle kunnat ha agerat annorlunda. Det är trots allt en väldigt otacksam och ovanlig situation man haft att hantera – normalt sett är ju inflationstrycket högt under en högkonjunktur. Inte heller den expansiva, rentav procykliska, finanspolitiken är utan logik. Fast här handlar det är inte om ekonomisk logik utan om väl beprövad politisk taktik. Det är helt enkelt svårt för politiker att avstå från att ge väljarna lite extra när valår närmar sig. Valfläsk med andra ord.

Om situationen utvecklas i enlighet med Konjunkturinstitutets prognos kanske det inte behöver gå så illa trots allt. Går luften ur högkonjunkturen långsamt, som diagrammet med den relativt flacka avmattningen av BNP-gapet antyder, kanske vi kan nå tillbaka till en situation med både mer normala räntenivåer och en statsbudget som lever upp till överskottsmålet; en situation där vi kommer ha möjlighet att agera när väl lågkonjunkturen åter sätter klorna i svensk ekonomi. Det knepiga blir om nedgången inträffar mer plötsligt, som vid finanskrisen 2008. Vid en sådan dramatisk händelseutveckling skulle handlingsfriheten vara ytterst inskränkt på grund av dagens expansiva ekonomiska politik. Det går helt enkelt inte att gasa mer när plattan redan tryckts i botten.

Annons

Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta

Sajten Ekonomifakta.se vänder sig till alla som snabbt behöver fakta om skatterna, arbetsmarknaden, jobben, företagandet och tillväxten.

comments powered by Disqus

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Olle Burell skjuter från höften om friskolorna

DEBATT Politikerna borde tänka på kvaliteten all vaken tid och inte kasta ur sig uttalanden som får stora konsekvenser. Det menar debattören Johan Sjölin. Han reagerar starkt på att Stockholms socialdemokratiske skolborgarråd Olle Burell kräver förbud mot aktiebolagsdrivna skolor.
NYHET Publicerad:

Politiker tar åt sig äran av högkonjunkturen

EKONOMIKRÖNIKAN Det råder högkonjunktur i Sverige. Arbetslösheten sjunker, investeringarna stiger och företagen rapporterar om brist på arbetskraft. Konjunkturer följer ett visst mönster och denna uppgång är inget undantag. Precis som vanligt försöker politiker sola sig i högkonjunkturens glans, skriver Fredrik Carlgren, chef för Ekonomifakta.
NYHET Publicerad:

"Blufföretagen är näringslivets dödgrävargäng"

BLUFFAKTUROR Fejkade undersökningar och erbjudanden lurar småföretagare i fällan, med risk för flera tusen i räkningar och hot om inkasso. Anders Carlsson blev lurad, men lyckades kämpa tillbaka och gå vinnande ur striden. ”Jag blev förd bakom ljuset och sedan hotad. Det är fruktansvärt fräckt och gör mig förbannad”, säger han.
NYHET Publicerad:

Skanska-chef om #MeToo: ”Det finns ingen quick-fix”

ARBETSMARKNAD Kampanjen #MeToo har under de senaste dagarna cirkulerat på sociala medier. Den syftar till att synliggöra sexuella trakasserier och övergrepp, och har fått tusentals kvinnor dela med sig av sina historier. ”Som arbetsgivare har man ett jättestort ansvar för att vara tydlig med att det råder nolltolerans mot alla former av diskriminering” säger Veronica Rörsgård, hr-chef på Skanska.
NYHET Publicerad:

Emma Green: "Jag har aldrig haft ett vanligt jobb"

10 FRÅGOR Hon är höjdhopparen som vunnit flera medaljer vid VM och EM. Efter att hon lade friidrottskarriären på hyllan startade Emma Green ett föreläsningskoncept med sin tidigare lärare. Dessutom har hon varit entreprenör i flera år.
NYHET Publicerad:

En kärleksaffär med skygglappar

NYKLÄCKT Det var kärlek vid första ögonkastet. Det konstaterar Fredrik Ståhl som blåst liv i den över 100 år gamla disponentvillan, Villa Strömsfors. ”Ska man lyckas med ett sånt här projekt måste man vara unik och våga gå sin egen väg”, säger han.
NYHET Publicerad:

Smartare skyltaffärer ger klirr i kassan

I PRAKTIKEN Samuel Eriksson, vd för Skyltstället, stuvade om i säljprocessen av skyltar så att säljarna hinner träffa fler kunder och samtidigt lägga mer tid på varje affär. Något som betalat sig snabbt. ”Vi ser redan en omsättningsökning på runt 20 procent”, säger Samuel Eriksson.
NYHET Publicerad:

De jammar fram innovationerna

I PRAKTIKEN Via digitala innovationsgig väcker Volvo cars liv i medarbetarnas innovationskraft. Alla är inbjudna och alla åsikter tas till vara. Jakten på den unika uppfinningen kräver ett öppet sinne. ”Vårt fokus ligger på att kicka igång kreativiteten och få folk att dela med sig av sina idéer”, säger Charlotta Ahlberg, Corporate innovation manager på Volvo Cars.
NYHET Publicerad:

Småmejerier visar vägen ur mjölkkrisen

MJÖLKBRANSCHEN I mjölkkrisens spår satsar allt fler mjölkföretagare på egna varumärken och småmejerier. En världsmarknad med kraftigt svängande priser har fått bönderna att tröttna. När konsumenterna samtidigt efterfrågar lokala produkter ser fler och fler att här finns pengar att tjäna. Monica Thörner på Wermlands mejeri är en av dem. ”Det handlar om att överleva”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Klimatsmart succé med gemensamma transporter

HÅLLBARHET Kan sopor och paket transporteras i samma bilar? Ja, när Bring, Vasakronan, Ragn-Sells och Stockholms stad samarbetar går det utmärkt. Och det är dessutom klimatsmart.
NYHET Publicerad:

Nytänkare stöper om psykiatrin

TOPP-50-LISTAN Hallå där… Anna Wiklund, grundare, ägare och operativ styrelseordförande i Prima barn- och vuxenpsykiatri.
Grattis till sjundeplatsen på listan över de 50 största kvinnliga företagarna i Sverige! Du har själv startat och byggt upp Prima tillsammans med två kvinnliga kollegor och idag är ert företag landets största vårdgivare inom specialistpsykiatri med 15 mottagningar, en akutenhet, två vårdavdelningar samt en psykossektion.
NYHET Publicerad:

Sveriges 50 största kvinnliga företagare

TOPP-50-LISTAN Carin Stoeckmann, ägare och vd på Byggmästarn i Skåne, toppar listan över Sveriges 50 största kvinnliga företagare, räknat efter företagets omsättning. Hennes byggföretag omsätter nästan en miljard kronor. Det visar en unik undersökning som Women's Business Research Institute gjort på uppdrag av tidningen Entreprenör.
NYHET Publicerad:

Dansföretagare vann mot Skatteverket – får tillbaka 150 000

MOMSSTRID Skatteverket gav vid flera tillfällen felaktiga besked om moms till dansföretagarna Per Westermark och Tomas Wiklöf. Efter en lång strid har de nu vunnit mot myndigheten och får tillbaka 150 000 kronor.  ”Det är en otrolig lättnad”, säger Tomas Wiklöf.
NYHET Publicerad:

Gladys del Pilar: En showande entreprenör

10 FRÅGOR Hon har vunnit melodifestivalen med gruppen Afro-Dite, hon leder körer, sjunger och showar. Efter att Gladys del Pilar startade sitt eget företag för snart 20 år sedan har hon aldrig sett tillbaka.
NYHET Publicerad:

De vill göra matte till favorithobby

NYKLÄCKT Om våra ungdomar och Sverige ska kunna konkurrera internationellt behöver unga få upp ögonen för glädjen i matematiken. Och det redan från 6 år. Stora visioner ligger bakom företaget Matteklubben.