NYHET Publicerad

Så lyckades jag med crowdfunding

KRÖNIKA Mitt företag är en framgångssaga! Efter en kampanj på crowdfundingsajten Funded by Me har Angela Hafströms glassfabrik numera 142 nya delägare, som satsat mellan 2 000 och 200 000 kronor i fabriken och dess tillväxt.

angela

Mitt företag är numera en framgångssaga. I alla fall enligt crowdfundingportalen Funded By Me. De kallar oss en "successtory".

I höstas skrev jag en krönika om att vi var ett litet företag som behövde växa för att bli lönsamma. Jag berättade om hur vårt glassmärke hindrades från att växa genom att vi inte hade ekonomiska möjligheter att skaffa frysskåp som efterfrågades ute i matbutikerna, samt andra saker som krävs för att befästa ett varumärke. Samtidigt hade vi haft svårt att ta företagslån, våra siffror var inte tillräckligt positiva och bankerna var ovilliga att ta risker.

Responsen på krönikan var massiv. Jag introducerades till fenomenet crowdfunding och vi valde att lägga ut en kampanj på sajten Funded By Me. Under 45 dagar kunde för oss kända och okända personer välja att investera i cirka 18 procent av våra aktier.

Det var lite läskigt under den där kampanjen. Vissa dagar var bra dagar, andra dagar var fruktansvärda och det kändes som att kampanjen omöjligen kunde lyckas. Den sista veckan smällde det till. Det visade sig till slut att det var många som ville bli delägare. Vi fundade 101 procent de sista fem dagarna medan vi fundat 39 procent under de 40 första dagarna. Fenomenet kallas "överfunding".

I dag har företaget 142 helt nya delägare, som satsat mellan 2 000 och 200 000 kronor var på vår affärsidé. Det finns de som undrar om vi inte tycker det är konstigt att vårt företag har så många delägare. Tvärtom tycker vi att det är helt fantastiskt! Inte nog med att företaget fått ett tillskott på hundratusentals kronor. Vi har nu också 142 personer runt om i Sverige som varje gång de går in i en matbutik, gör det som ambassadörer och ägare av en glassfabrik.

Ni kan tänka er själva vilka positiva effekter det kan ha för vårt varumärke. Tillsammans är vi verkligen starkare. För handen på hjärtat – det är tack vare crowdfundingen och våra 142 nya delägare som Mormor Magdas Därproducerade Glass finns idag. Tack vare detta kan vi nu växa tillräckligt mycket, fortsätta att bidra till sysselsättningen och revolutionera glassmarknaden med riktig glass. Det är det som kallas en framgångssaga!

Krönikör: Angela Hafström

Samhällsmedborgare, åsiktsmaskin och glassfabrikör. Driver glassföretaget Mormor Magdas Därproducerade Glass.
Kontakta krönikören: angela@darproducerat.se.

comments powered by Disqus

Fler nyheter från Entreprenör

NYHET Publicerad:

Medarbetarna stal företagshemligheter – nu har de fällts i tre domstolar

STÖLD Tre medarbetare sa upp sig och startade eget i samma bransch och efter att ha stulit hela kundregistret. Det bestraffades med rekordhöga böter i Hovrätten. Nu har även AD fastställt skuld och höga böter.
NYHET Publicerad:

Starkt uppåt för nyföretagandet

BAROMETER Nästan 69 000 nya företag registrerades i Sverige förra året. Det är knappt 4200 företag fler än år 2015, vilket innebär att nyföretagandet ökade med 6,4 procent. Göteborg, Trosa och Ekerö tog sig in på listan över de tio kommuner där det startas flest nya företag per invånare.
NYHET Publicerad:

Träffsäker värvning - tack vare video

I PRAKTIKEN Ica-handlaren Pernilla Eskils har halverat sin anställningsprocess med hjälp av videorekrytering. Social kompetens står högst upp på önskelistan. "Jag provade och är fast. I dag kan jag inte klara mig utan det här verktyget för att hitta rätt personer till butiken”, säger hon.
NYHET Publicerad:

Striden om personaloptionerna

SKATTEREGLER Personaloptioner är ofta en nyckelfaktor för små tillväxtföretag som vill rekrytera topptalanger. I slutet av förra året lade regeringen fram ett förslag på nya skattelättnader för den här typen av incitamentsprogram. Men förslaget väckte ett ramaskri i startupvärlden. Företag som Spotify och Klarna sågar förslaget eftersom så få bolag omfattas av de nya reglerna.
NYHET Publicerad:

Inspiration för alla blivande exportörer

EXPORT Inspiration är nyckeln för framför allt de medelstora svenska företagen som har modet att satsa på export. Det framgår av boken ”Miljardvallen”.
NYHET Publicerad:

Orimliga kontroller vid upphandling

UPPHANDLING Färre anbud, mer pappersarbete och integritetskränkande. Krav på utdrag ur belastningsregistret vid offentlig upphandling får flera negativa konsekvenser. ”En vansinnig administration väntar”, säger Marcus Westdahl, vd för möbelföretaget European Furniture Group.
NYHET Publicerad:

En våg av ökat regelkrångel

REGELKRÅNGEL Regelkrånglet fortsätter att öka trots regeringens löften om att det ska minska. Det gör att företagen tvingas lägga ännu mer resurser på administration i stället för tillväxt och stärkt konkurrenskraft. ”Självklart ska vi hålla oss till lagar och regler men det handlar ofta om sådana petitesser”, säger Björn Rudström, vd på Pacwire.
NYHET Publicerad:

Andreas Carlsson: "Jag är ett vanligt popsnöre som halkade in på investeringar och entreprenörskap”

TIO FRÅGOR Han började sitt yrkesliv som låtskrivare och har flera listettor med världsartister på sin cv. Sedan dess har Andreas Carlsson startat skolor, suttit i juryn för ”Idol” och ”X Factor” och blivit en investerare av rang. Bäst mår han när han är på språng.
NYHET Publicerad:

Gamla bilbälten guld värda för Johanna

NYKLÄCKT För Johanna Boman är bilvrak en skattgömma. Hon använder begagnade bilbälten som material till Rebelts designade väska.
NYHET Publicerad:

Amerikansk dröm i svensk succéförpackning

ENTREPRENÖR De flesta skulle nog gissa att design- och inredningsföretaget Lexington är amerikanskt. Men bakom varumärket står den svenska designentreprenören Kristina Lindhe. Under 20 år har hon byggt upp ett företag som säljer amerikansk livsstil mer framgångsrikt än amerikanarna själva.
NYHET Publicerad:

Äventyret fortsätter trots svängningar i konjunkturen

VAD HÄNDE SEN Traditionell arrangör av konferenser och event å ena sidan. Specialist på äventyr och upplevelser å den andra. Adventura har trotsat konjunkturerna och hittat nya områden där den ursprungliga affärsidén kan utvecklas.
NYHET Publicerad:

Räddaren i skattenöden

RÄTTSHJÄLP Den entreprenör som hamnar i statens och Skatteverkets klor riskerar en svår och utdragen kamp. Skattereglerna är bitvis otydliga och själva processen rättsosäker. Det hävdar grundarna till initiativet "Rättvis Skatteprocess", som hjälper företagare som råkat illa ut i skattemål.
NYHET Publicerad:

Han är Sveriges främsta entreprenör

UTMÄRKELSE Johan Löf, vd på RaySearch Laboratories, är Sveriges främsta entreprenör. Det stod klart när den nationella finalen av EY Entrepreneur of the Year avgjordes.
NYHET Publicerad:

Jannika Hernelius: ”Jag har aldrig passat in i några fack”

TIO FRÅGOR Kreativiteten och entreprenörsandan har alltid drivit henne framåt. Men egentligen var det slumpen som fick kreatören Jannika Hernelius att bli egen företagare.
NYHET Publicerad:

Så golvade Pappelina mattmarknaden

ENTREPRENÖR När designern Lina Rickardsson för första gången vävde i plast insåg hon potentialen. Nu ligger Pappelinas mönstrade plastmattor på golvet i vart och vartannat hem. Men det som på ytan ser ut som en tillväxtsaga har inneburit mycket hårt arbete för Lina Rickardsson, som har dyslexi.
– För mig kändes det som om det var kassan på Ica eller eget företag.