Så uppnår du nyårslöftena

Krönika Gott nytt 2015 önskar krönikören Sofia Hagelin, serieentreprenören som driver modeföretaget Heart of Lovikka. Hon ger sina fem bästa tips på hur du ska lyckas hålla dina nyårslöften.

Sofia Hagelin

Gott nytt år 2015! Vad vill du uppnå med ditt företag under 2015?

Nyårslöften faller lätt i glömska när vardagen tar vid efter helgerna. Detta betyder inte att nya mål inte ska sättas. Att sätta upp mål för dig själv och ditt företag ger dig en tydlig bild av vad du vill göra och vart du är på väg. Här kommer några tips på hur du kan sätta mål och nå dem under 2015.

1. Skriv ner målen! Att ha fantastiska idéer är en sak, med att de bara fladdrar runt i ditt huvud hjälper ingen. Skriv en lista, en affärsplan eller rita en tabell, gör det som fungerar för dig. När allt är klart, skriv ut målen och sätt upp på en plats där du kan se dem varje dag. På så sätt påminns du hela tiden om dina mål och blir motiverad när det är tufft.

2. Ha deadlines. Sätt upp en deadline för när dina mål ska vara uppnådda. Målen bör vara specifika, mätbara och möjliga för dig att påverka. Det är också bra att sätta upp delmål. Om du till exempel ska uppnå en miljon kronor i omsättning vid slutet av året är det bra att även ha kvartalsmål. Delmålet blir mer konkret och nåbart än om du bara fokuserar på målet om tolv månader.

3. Ha även personliga mål. För att du som företagare ska kunna uppnå företagets mål är det viktigt att du själv mår bra. Så glöm inte att sätta upp mål för din egen hälsa. Kanske mål för löpträning, eller att aldrig jobba lördagar?  Vad det än är, se till att även dessa mål är mätbara och konkreta så att du kan prioritera din tid för att nå dem.

4. Fira dina framgångar. Resan för att nå dina mål kan kännas ensam, så det är viktigt med stöd och uppmuntran för att nå dem. Se till att familj, vänner eller kollegor känner till dina mål och se till att fira med dem när du når varje delmål.

5. Och slutligen, ha tålamod. Du kommer ha perioder när allt går fantastiskt bra och andra tillfällen när det känns som du inte lyckas med någonting.  Men ge inte upp! Försök lära dig av det som hänt. Utvärdera varför det inte gick bra och tänk efter hur du kan uppnå det flow du hade tidigare. På det sättet förblir du fokuserad vid dina mål och fortsätter arbeta konstruktivt för att nå dem.

Jag önskar dig ett fantastiskt 2015 där du når alla dina uppsatta mål. Lycka till!

Krönikör: Sofia Hagelin

Serieentreprenör som driver designföretaget Heart of Lovikka, som skapar modernt mode inspirerat av sticktraditionen i byn Lovikka.
Kontakta krönikören: sofia@heartoflovikka.se.

Sofia Hagelin