Vem räknas som entreprenör?

67

Företagsamt För 20 år sedan var bilden av en entreprenör något som jag inte kände någon likhet med. Tidningen Entreprenör har för mig och många andra breddat synen på vem som kan räknas som entreprenör. Jag hoppas att det arbetet fortsätter online när tidningen nu lägger ner sin pappersutgåva.

Maria Mattsson Mähl, AlphaCE
Maria Mattsson Mähl, AlphaCE

När jag kom ut i arbetslivet för 20 år sedan var bilden av en entreprenör detsamma som IT-gurun Jonas Birgersson, grundaren av Framtidsfabriken (som sedan blev Framfab). Birgersson prydde omslag efter omslag på affärsmagasinen med sin orangefärgade Helly-Hansen-tröja. Hans perspektiv på framtiden, internet och ledarskap präglade hela näringslivet. Det fanns fler IT-entreprenörer som stod på barrikaderna som Johan Staël von Holstein eller Christer Sturmark.

Trots att jag vid den tiden var vd för ett framgångsrikt IT-företag kände jag ingen likhet med dem alls. Jag läste förvisso det mesta som fanns publicerat om ovan nämna gurus, men det fanns fortfarande en avgrund mellan mig och dem. Kanske var det deras kaxighet, pratet om ny teknik som skulle revolutionera eller det faktum att de var män och jag kvinna. Kanske var det kombinationen.

Det är viktigt med förebilder. I synnerhet när det blåser motvind eller när jag letar efter nya angreppssätt. Det är ingen slump att min bokhylla bågnar under böcker om eller av entreprenörer som Steve Jobs, Richard Branson, Petter Stordalen eller Elon Musk.

Tidningen Entreprenör har varit en viktig inspirationskälla för mig under åren. Inte minst för att tidningen har gjort sitt yttersta för att bredda bilden av vem som är en entreprenör. Det var med tårar i ögonen jag läste porträttet om Ulla Murman, kvinnan som bröt monopolet av bemanning och rekrytering i Sverige (nummer 1 2016, reds.anm). Murmans företag Stockholms stenografbyrå var under decennier kriminell verksamhet. Idag heter företaget Manpower.

Det var med stor sorg jag möttes av nyheten att tidningen Entreprenör ska läggas ned i pappersutgåva. Jag hoppas verkligen att arbetet med att lyfta fram entreprenörer fortsätter online. Vi behöver fortsätta bredda bilden av vem eller vilka som är entreprenörer.

Maria Mattsson Mähl