Vilken fantastisk sjukvård vi har!

Krönika Under ett besök i Marbella blev jag påmind om vilken fantastisk sjukvård vi har i Sverige. Privat och offentlig som samarbetar och sätter patienten framför penningen.

Mats Brolin, Ekeby Hälsocenter

Jag satt på ett torg i Marbellas gamla stadskärna, hade en café doble framför mig, och mina närmaste runt mig. Då började magen värka, och efter några minuter blev jag svimfärdig. Jag vaknade sakta till medvetande. Låg på marken. Runt mig fullt med folk. Några grät, andra kollade pulsen och en av mina bröder diskuterade med poliserna som stod i en klunga och unisont lovade att ambulansen inte skulle dröja mer än några minuter. Mina symptom var hjärtattack; låg puls, vit i ansiktet, akut magvärk och domningar i händerna. Jag spydde. Folk grät. Efter 45 minuter kom ambulansen. Jag förmåddes resa mig och gå in i ambulansen. Tre personer tjänstgjorde. Det första de frågade mig var om jag hade någon försäkring.

– Ja… jag är svensk, det har alla svenskar. Varför frågar ni det? (Jag håller ju kanske på att dö).

De tog EKG och kunde konstatera att det förmodligen inte var hjärtattack.

– Det finns två sjukhus, ett statligt och ett privat. Välj vilket du vill, men vi kan inte köra dig dit. Ring efter en taxi.

– Va?

Min bror körde mig till sjukhuset, vi tog det privata som låg närmast, vi tänkte att det nog går snabbast där. Samma historia igen. Ingen hjälp om du inte har försäkring. Brorsan la upp 400 euro på disken. (Han håller ju kanske på att dö.) Jag lades på en brits. EKG, blodprov och dropp. Två timmar senare fick jag veta att det inte varit hjärtattack, utan matförgiftning. Jag blev erbjuden att stanna kvar över natten. Tackade nej. Men vi blev inte släppta. Kalaset kostade drygt 600 euro. 6 000 kronor? Vi bad om en specifikation.

– Nej, det lämnar vi inte ut.

– Va?

– Det är ju inte ni som ska betala. Och så har vi olika avgifter beroende på om patienten har försäkring eller inte.

– Jo, det är vi som betalar. Via skatten och via försäkringen. För vår gemensamma sjukvård.

Om vårt försäkringsbolag inte bekräftade betalningen så måste vi betala. Vi ringde försäkringsbolaget, de faxade en bekräftelse. Vi fick gå. På min vårdcentral skulle samma åtgärder ha kostat 150 kr, på stans privata närakut 230 kr. Den verkliga osubventionerade kostnaden är runt 2 500 kronor. Händelsen påminner oss om vilken fantastisk sjukvård vi har i Sverige. Privat och offentlig som samarbetar och sätter patienten framför penningen.

Krönikör: Mats Brolin

Mats Brolin driver vårdcentralen Ekeby Hälsocenter i Uppsala. Hans förebilder: De som vågar bryta omgivningens förutfattade meningar om hur allt ska vara.

Mats Brolin