Nyheter

Växande hot: Bedragare tog över vd-posten i byggföretag

KRIMINELL INFILTRATION Tillhör du dem som tror att en kofot är det vanligaste verktyget vid ett inbrott? Fel. Idag är det en dator och några blanketter som är tjuvarnas främsta verktyg. Med hjälp av dem infiltrerar kriminella företaget och tar över verksamheten. Entreprenör har träffat byggföretagaren Margareta Boman, som plötsligt upptäckte att en bedragare hade gjort sig till vd i hennes företag.

Kommentera
Annons

Tvingas vänta 13 månader på ett arbetstillstånd

MYNDIGHETSKRÅNGEL Tacton har flera segdragna ärenden om förlängda arbetstillstånd hos Migrationsverket. Ett har pågått i 13 månader. I de anställdas arbetsuppgifter ingår möten utomlands, men så länge handläggning pågår kan de inte lämna Sverige. ”Konsekvensen blir att våra medarbetare inte kan göra sina jobb”, säger Christer Wallberg, vice ordförande.

Kommentera

Succéinnovation för hundar ledde till patenttvist

SNILLEBLIXTARNA, DEL 2 Nina Ottossons innovationer för hundar blev en global succé, men ledde också till att många kopierade hennes produkter. Som innovativ småföretagare är noggrannhet i patentprocesserna och en rejäl dos tålamod avgörande. ”Det märkliga är att det är upp till mig att bevisa att andra har kopierat mig, inte tvärtom”, säger hon. Den andra delen av Entreprenörs artikelserie ”Snilleblixtarna” handlar om hur man skyddar sin idé.

Kommentera

Digital tidslinje skyddar mot idéstöld

SNILLEBLIXTARNA, DEL 2 Hallå där Andreas Andersson, som ligger bakom satsningen iDefendo, en digital tidslinje som gör att upphovsmän och innovatörer kan bevisa att han eller hon kommit på en idé, produkt, design eller musik.

Kommentera

Noggrann kartläggning vägen framåt i patendjungeln

SNILLEBLIXTARNA, DEL 2 Att söka patent kan vara en snårig djungel att ta sig igenom. Hos LU Innovation vid Lunds universitet får forskare och studenter hjälp av rådgivare för att navigera sig genom patentprocesserna. ”Även om du har tidigare erfarenhet av patentansökningar så är det en bra idé att ta in professionell hjälp. Trender och regler förändras över tid”, säger Fredrik Edman, patenrådgivare.

Kommentera