Nyheter

Ojämn dragkamp om konfliktregler

KONFLIKTREGLER Sverige har mer generösa konfliktregler på arbetsmarknaden än de flesta andra länder, visar en genomgång som Entreprenör har gjort i samarbete med Arbetsmarknadsnytt. Kärvar förhandlingarna i avtalsrörelsen kan facken plocka fram konfliktvapnet och tvinga till sig dyrare löneavtal än företagen tål, vilket rubbar maktbalansen mellan parterna. Arbetsgivarna anser därför att det är hög tid att se över de svenska konfliktreglerna, särskilt med tanke på 2017 års avtalsrörelse.

Kommentera
Annons

Skatterna som sänker Norrland

FLYG- OCH KILOMETERSKATTEN En kilometerskatt och en flygskatt utreds just nu av regeringen. I båda fallen handlar det om att beskatta avstånd, vilket innebär ett dråpslag för näringslivet i norr. För äggpackeriet Pelle & Lisa innebär skatterna ökade kostnader med 1,6 miljoner per år, vilket kan betyda slutet för företaget. Nu vädjar företagare och socialdemokratiska politiker i Norrland till regeringen att lägga ner utredningarna.

Kommentera

Upphandlingsslarv stoppar tusentals jobb i bristyrken

UPPHANDLING Arbetsmarknadsutbildningar är ett av Arbetsförmedlingens viktigaste verktyg för att få ut arbetslösa i jobb. Men upphandlingsslarv har satt tusentals utbildningsplatser på paus, trots att företagen skriker efter kompetensen och arbetslösa står i kö till utbildningarna. "Det är ju rent slarv, det är inte bra någonstans. De här utbildningarna är jätteviktiga för oss", säger restaurangägaren Anna Lallerstedt.

Kommentera

Växande hot: Bedragare tog över vd-posten i byggföretag

KRIMINELL INFILTRATION Tillhör du dem som tror att en kofot är det vanligaste verktyget vid ett inbrott? Fel. Idag är det en dator och några blanketter som är tjuvarnas främsta verktyg. Med hjälp av dem infiltrerar kriminella företaget och tar över verksamheten. Entreprenör har träffat byggföretagaren Margareta Boman, som plötsligt upptäckte att en bedragare hade gjort sig till vd i hennes företag.

Kommentera