Nyheter

Ny dom: ”Äntligen stopp för sanslösa kompetensutvisningar”

KOMPETENSUTVISNINGARNA Livet för arbetskraftsinvandrare har varit rättsosäkert. Hundratals människor kan ha utvisats i onödan och många företag har lidit skada när de har förlorat viktig kompetens. Men ny vägledande dom sätter stopp för det. ”Äntligen slut på de sanslösa kompetensutvisningarna”, säger Fredrik Bergman vid Centrum för rättvisa.

Ny forskning: Ingen skillnad på hur kvinnors och mäns företag presterar

FÖRETAGANDE Kvinnor som driver företag är alltför försiktiga och deras bolag underpresterar. Det är två vanliga fördomar om kvinnors entreprenörskap. Men nu visar ny forskning – en gång för alla – att dessa uppfattningar helt saknar grund i verkligheten.

Kaféet fick inte alkoholtillstånd - ligger för nära lekplats

REGELKRÅNGLET Krögaren Kjell Andersson och hustrun Kicki Edholm får inte servera alkohol på sitt sommarkafé. Orsaken är att kommunen inte vill att barn vid en lekplats i närheten ser när vuxna dricker alkohol. ”Grejen är helt befängd”, säger Kjell Andersson. Visita rekommenderar att beslutet överklagas eftersom det inte följer alkohollagen.

Skogsstyrelsen: Artskyddsförordningen måste bli rättssäker

ÄGANDERÄTTEN Det är inte bara LRF som vill att artskyddsförordningen ska ses över. Även Skogsstyrelsen, Naturvårdsverket och en majoritet i Riksdagen anser att den omedelbart ska ses över eftersom den inte är rättssäker.

Chefsjuristen: Staten tvingar markägare att ta strid i domstol

ÄGANDERÄTTEN Allt fler markägare hamnar i kläm när miljömålen krockar med den svenska grundlagen. I stället för att ta sitt ansvar och rätta till felet väljer staten att ta strid, menar Carl von der Esch, förbundsjurist på LRF. "När staten egentligen borde fundera på varför grundlagsskyddade rättigheter kränks tvingar staten markägarna att stämma den".

Nytt förslag: Kraftigt sänkt ersättning upprör fjällnära skogsägare

ÄGANDERÄTTEN Markägare till fjällnära skog, som nekas avverkning, kan få se sina ersättningsnivåer sänkas radikalt om ett nytt förslag från Skogsstyrelsen och Naturvårdsverket blir verklighet. ”Det är inget annat än ett hån, säger Hanna Holmberg”, som äger 140 hektar fjällnära skog i Västerbotten.

Skogsägare utan ersättning efter myndighetsbråk

ENTREPRENÖR GRANSKAR Sedan en uppmärksammad dom 2015 har staten valt att stoppa avverkning av stora arealer fjällnära skog utan att ge ersättning till skogsägarna. Tidningen Entreprenörs granskning visar att arkitekten bakom är Kammarkollegiet. ”Det övergår min fattningsförmåga hur Kammarkollegiet kommit fram till ståndpunkten”, säger Stefan Rubenson, jurist på advokatfirman Åberg & Co och tidigare rättschef på miljödepartementet.

Hamnade i polisförhör för olaglig dans

DANSTILLSTÅNDET Att dansa på restaurang kan straffa företagaren. Det är innebörden av en föråldrad lag, som fortfarande är aktuell, trots att en enig riksdag vill avskaffa lagen. Företagaren Peter Sjöström, som driver O'Learys i Umeå, hamnade förra året i polisförhör för olaglig dans.